tisdag 11 april 2017

Summering av säsongen 16/17 - av Adam

Då var tävlingssäsongen på längdskidor slut för min del. Det känns ganska skönt på ett sätt men samtidigt lite vemodigt. Det är ett bra tag till Bruksvallspremiären nu... Bra med tid att träna! :)
Jag vill börja med att tacka Ski Team Skåne för all stöttning i vinter samt Johns Sport och Swix som hjälpt mig med skidor och vallning. Guld värt!

Bland de fösta passen i Grönklitt

Mål inför säsongen:
Mitt största resultatmål med säsongen var att seeda mig till elitledet i Vasaloppet. Hur mycket jag än vrider och vänder på det så är det något jag hade blivit väldigt glad av att lyckas med. Ett annat mål var att inte bry mig om hur seedningen blev på loppen utan att fokusera på hur loppen gick istället (Något som är lättare sagt än gjort). Jag ville också prestera bra ut efter mina förutsättningar på alla lopp och om något hände under loppet hitta nya mål och tagga om! Vissa av målen klarade jag och andra inte. Elitledet gick åt skogen och jag blev besviken över det fast att jag gjorde ett bra lopp.

I min summering kommer jag skriva lite kort om varje lopp och hur jag upplevde dem. Vill ni läsa mer om loppen kan ni klicka på rubriken på tävlingen.


Vinterns lopp:

Grönklittspremiären
Betyg: 7/10
Jag skrev aldrig något inlägg om Grönklittspremiären. Det var en 10 km lång staktävling. Formen var bra. Jag åkte tillsammans med Emilia Lindstedt och några andra nästan hela varvet. Banan gick först över Björnbacken sen ut på vägspåret, ett varv runt Stormån och sen tillbaka igen. Jag höjde farten innan baksidan av Björnbacken och fick då en lucka. Dock kom de ikapp igen i nedförsbacken men jag tog hem spurten!

Bruksvallsloppet
Betyg: 7/10
I november gjorde jag min premiär i Bruksvallsloppet. Jag åkte dit själv men bodde tillsammans med Johannes första natten. Första dagen var det 10 km skejt och andra dagen 15 km klassiskt (som jag stakade, riktigt jobbigt.). Väldigt nöjd med båda loppen. Känns som jag höjt med kapacitet något i tradionela distanser.

Fick fina skidor av Swix! :)

Axa Ski Marathon
Betyg: 4/10
Första långloppet för säsongen. Efter jul hade jag en längre förkylning så jag var inte riktigt i slag till loppet. Dessutom blev jag inte seedad så jag hamnade en bit bak i starten. Blev en bra genomkörare i alla fall!

Skidkön till fållan. Helt onödigt, blev ändå kaos...

Moraloppet
Betyg: 9/10
Kanske säsongens bästa lopp! Jag kände ingen superform men kunde hänga med bra ändå och klarade av att pressa mig ordentligt! Har aldrig varit så närma täten någon gång förut.

Det är inte jag i blått asså, är där bak lite mer camouflerad

SM 15 km klassiskt
Betyg:7/10
Gjorde comeback i Svenska mästerskapen efter att kommit sist i de tidigare. Körde helt okej men hade inte riktigt skidorna/dagen att prestera på topp. Dock riktigt roligt lopp/bana med bra publikstöd hela vägen! Kom inte sist heller! :)

Bästa bilden på mig i vinter kanske

SM Sprint fristil
Betyg: 4/10
Min första sprinttävling någonsin. 3 minuter av mjölksyra, dålig teknik och kaos. Jag startade nästan sist av alla och föret var löst och tungt. Redan i första backen blev benen stumma. Jag var stressad av att åka fort så jag tappade tekniken och åkte långsammare. Störigt att man bara får en chans på sig. ;-)

Kryp ihop mer Adam!
Foto: Oskar Henriksson

SM stafetten
Betyg: 8/10
Första skånska stafettlaget någonsin! (I alla fall på vääääldigt länge!) Jag körde sista sträckan och gick ut som sista lag. Jag hade ca 1-2 min upp till ett lag som jag lyckades köra ifatt. Riktigt roligt! Hoppas vi får ihop ett lag till nästa år också!

Såhär roligt är det att köra stafett! :D

Orsa Ski Marathon
Betyg: 6/10
Det gick lugnt i början och hade inga problem att hänga på. Men när vi kom ut på Kallbollsrundan ökade det tempot och då kunde jag inte hänga med. Hade en svacka efter det ett bra tag och tappade gnistan. Ut på andra varvet bestämde jag mig för att köra på så bra jag kunde ändå för att få ett bra pass i alla fall. Kom i mål rejält trött!

Härligt väder!

Skinnarloppet
Betyg: 8/10
Ett av säsongens tuffaste lopp. Ganska kuperat med många branta backar. Detta loppet hade jag som mål att fortsätta pressa mig fast att jag kände mig trött för att se hur kroppen reagerar. Loppet gick i hög fart hela vägen så det blev en rejäl urladdning. Jag öppnade hårt och försökte hålla i det så gott jag kunde. Tappade en klunga på första varvet och blev ifatt åkt av en annan som jag höll hela vägen till mål. Tyvärr trillade jag i svängen innan upploppet så fick aldrig spurta. :(

Fint i Malung

Halvvasan
Betyg: 9/10
Det sugigaste sugföret någonsin! Var inga direkt meriterade åkare med (kanske 2-3 elitledsåkare) så det var ingen som ville dra. Fram till Läde var vi en gigantisk klunga. Jag var uppe och drog några gånger men det gick inte att göra något. In mot Eldris blev föret något bättre och då gjorde Hedbys ett ryck och vi fick problem att täppa till luckan. Resten av vägen blev hårdkörning och kroppen svarade väldigt bra. Det räckte till en femte plats som jag är mycket nöjd med! Synd att det inte blev någon elitseedning. Åkte jämt med folk som kom ca 120 på Vasan i år.

Le start

Det bästa med tävlingar? ;-)

Vasaloppet
Betyg: 6/10
Fick något litet virus efter Halvvasan. Bestämde mig på morgonen att ändå köra men att gå ut lite lugnare för att se hur kroppen svarade. Allt gick bra inledningsvis men i utförsbacken innan Mångsbodarna föll jag och bröt båda stavarna och ena bindningen gick i sönder... Tappade ca 400 placeringar men bestämde mig för att fullfölja ändå och försöka ta så många placeringar som möjligt. Räckte tillslut till led 1. Nöjd att jag fullföljde och ställde om målet med loppet.

Fina stavar va? ;-)

Årefjällsloppet
Betyg: 7/10
Revanschloppet efter Vasan. Blev ett riktigt jobbigt före med mycket lössnö och svåra utförskörningar. Hade ingen superform och de branta saxbackarna (är dålig på att saxa utan fäste) gjorde att jag tappade klungan jag åkte med. Men är ändå nöjd med hur loppet gick i det stora hela. Körde på vad jag kunde hela tiden och fick en ganska bra placering/tid.

Det fina supportteamet i RUGGvädret


Grönklittsjakten dag 1
Betyg: 7/10
Första dagen var 15 km skejt med individuell start. Det var många som åkt banan tidigare vilket gjorde att det blev uppkört. En smal sträng i mitten och driver på slutet. Kunde inte glida ut på steget så som jag hoppats och tränat på.

Lite glassåkning efter loppet! :)

Grönklittsjakten dag 2
Betyg: 9/10
Säsongens bästa lopp i traditionell åkning. Jaktstart baserat på förra dagens resultat. 10 km klassikt med fäste. Hade riktigt bra skidor och bra form. Återhämtade mig bra i utförslöporna och det var bara underbart att köra!

Två skåningar. Johannes drog längsta strået med linne

I helhet är jag nöjd med säsongen! Resultaten talar för att jag fortsätter utvecklas! Det blir alltid vissa tävlingar som inte går som man tänkt sig. Det får man räkna med. Jag har varit närmre täten på alla mina långlopp. Var nog bara på Axa som jag inte klarade led 1. Annars har jag haft led 1 som lägsta nivå vilket känns bra. På de traditionella loppen har jag också åkt fortare än tidigare och framförallt uppför åker jag bättre. Jag har fått bättre FIS-poäng än tidigare också.

Träningssäsongen 2017: Jag kommer köra på ett ganska likt träningsupplägg kommande sommar som förra året. Mycket löpning och cykling för att bli starkare i ben och hjärta/lungor. Rullskidiåkningen kommer mestadels bli stakning och skejt. De passen som jag kommer använda benen på kommer endast vara fartpass dock. De flesta distanspassen kommer nog vara löpning och cykling (lite stakning också såklart). Styrkedelen kommer bålstyrka/stabilitet/kroppskontroll och rehab. De veckor som jag jobbar kommer fartpass prioriteras framför distans. Det är en fin plan i alla fall tycker jag! :)

Detta ser jag fram emot i sommar!!! :D


Cykelvasan

Mer cykling!

Löpning på nya platser

Staka uppför Grönklittbacken

Ha kul med Oskar!

Kullen! :D

Morgonjoggar

Till Påsk ska vi ner till Skåne och påbörja löpsäsongen på riktigt. Det blir en Lill-Ultra på 47 km på Österlen Spring-trail! Ska bli riktigt roligt! :D

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar