söndag 31 juli 2011

Styrketräning, tröskelpass och mysdistans

I fredags körde jag styrkepass numero dos på Gerdahallen. När jag kom dit strax innan elva på förmiddagen möttes jag av en skylt som meddelade att de skulle stänga redan klockan tolv: (Fanns även på hemsidan såg jag efteråt.)

"Vi tvingas dessvärre att stänga Gerdahallen från fredag kl.12.00 tom söndag pga omfattande regnläckage. Läckaget slår även ut brandlarmet samt att det tränger in vatten i armaturen som gör att det kan bli kortslutningar med brand som följd. Välkommen tillbaka på måndag."

Men fram till klockan 12 gick det alldeles utmärkt att träna på som vanligt...(?) 
Först blev jag helt frustrerad och tänkte "vad hinner man på en timme" sen kom jag på att det var styrka jag skulle träna och inte långdistans på rullskidor...=) Så det var bara att sätta fart och köra på i fullt ös. Körde i stort sett passet som jag och Gustaf gick igenom förra veckan. Blev ett kul och effektivt pass med härlig träningsvärk som resultat. Men jag funderar på att dela upp det i två pass framöver.

Igår körde jag och Gustaf ett "tröskelpass"på rullskidor. Det är ett ganska nytt ord i min vokabulär och om jag fattat allt rätt innebär det att man ligger precis under mjölksyratröskeln under en längre tid. Pulsen på ett tröskelpass ligger på ca. 90% av maxpulsen. Skulle man köra på hårdare skulle mjölksyra ackumuleras i musklerna och man skulle inte kunna fortsätta prestera medan man i princip kan fortsätta hur länge som helst så länge man tillför energi om man tränar strax under tröskelpulsen. Bra Vasaloppsträning alltså!

Vi körde 4-minuters intervaller med 2 min vila 5 ggr. Det var mitt första riktiga intervallpass på skateskidor. Typiskt nog började det regna efter första intervallen och det var blött och lite småhalt, men passet gick helt okej även om det helt klart finns mycket att öva på...Jag tror att det är nyttigt att köra på lite fortare och känna efter vad som funkar och inte med tekniken. 

På eftermiddagen efter intervallerna körde vi ett myspass med Gustafs pappa, enl. samma handikappsystem som vanligt. Fast Gustafs fyror (eagles tuuunga treor) var tyngre än vanligt. Det visade sig efteråt att en liten sten hade satt sig i hjulet och bromsat upp ytterligare. Vi körde ett kort pass på drygt 2 mil eftersom vi skulle hinna hem och äta. Det kändes väldigt tungt att köra på treorna efter att ha kört skate på förmiddagen men det gav med sig efter ett tag. Rundan var ganska kuperad och vädret och omgivningarna finfina! Härligt! 

Rullskidåkning i fina omgivningar

Inte lika härligt är att jag i morse var täppt i näsan och nu har lite känningar i halsen. Och till på köpet är det fullt upp med att få ihop alla prylar och pinaler inför flytten imorgon. Så det har blivit en lite halvt ofrivillig men förhoppningsvis välbehövlig vilodag idag. I morgon ska det minsann bäras flyttlådor!

1000 sidvisningar

Yihaa! Idag passerade min blogg 1000 sidvisningar, varav de flesta är från senaste månaden. Kul att det verkar finnas folk som orkar läsa vad jag skriver. Kommentera gärna inläggen; jag blir jätteglad för glada tillrop, träningstips och kritik av alla de slag! =)onsdag 27 juli 2011

Att träna eller inte träna?

Jag vilade igår och hade egentligen tänkt vila på förmiddagen idag också och ladda inför kvällens klubbpass, men i morse när jag vaknade sken solen och det var helt fantastiskt morgonjoggsväder!

Jag kände mig lite som en narkoman när jag snörade på mig skorna och gav mig ut med tusen anledningar till att träna istället för att vila. "Man måste passa på när det är fint väder. Det var ett tag sen jag sprang på morgonen nu. Jag är ju inte så trött trots allt. Jag ska inte springa så långt. Jag ska ta det lugnt och bara jogga lite. Det är ju nästan som vila bara att jag råkar ha gympadojor på mig." osv.

Det var jätteskönt att komma ut och springa! Lite blåsigt första raksträckan på grusvägen och jättegeggigt i ett av skogspartierna jag passerar på rundan. Men soligt och alldeles, alldeles underbart...=) Tillbaka hemma slängde jag ihop en smoothie. Hade ingen banan så det fick bli vaniljyoghurt och Garants "exotiska mix". Frysta hallon, mango, ananas, syfilis ;-) och vindruvor. Gott!

Det var gott fast jag ser sur ut...

Jag behöver helt klart hjälp att sätta ihop ett hållbart träningsupplägg inför hösten för nu tränar jag i blindo och utan att veta när/om jag borde vila och när jag ska köra tufft och lättare. Tidigare har jag snarare vilat mer än jag behövt och jag antar att det där med vila kommer att lösa sig naturligt. Men om inte: hur mycket ska/behöver man lyssna på sin kropp och när gör träningen mer skada än nytta? Hittills har jag vilat när jag har ont någonstans eller om jag börjar få förkylningskänningar eller bara varit allmänt jättetrött. Men jag har också tränat när jag bara varit "trött" och märkt att det gått alldeles utmärkt att träna vid tillfällen som jag tidigare skulle ha struntat i att träna.

Gustaf har en gammal bok från när han tränade löpning "Löparboken" som jag tror att jag ska läsa lite noggrannare i. Här kommer en intressant bild ur boken som beskriver sambandet mellan belastning, uttröttning, återhämtning och stegrad prestation.
Nu ikväll var det rullskidsintervaller med klubben. Det verkar vara många som är på semester nu så det var en liten skara idag trots det finfina vädret. Vi har en bra intervallbacke där vi körde varannan stakning, varannan stakning med frånskjut med vila på nedvägen. Kändes helt ok idag! Var inte så trött som jag befarade utan kände mig ganska stark. Dock är tekniken på frånskjutet ju inte vad den borde vara och jag fick tips från Håkan att glida ut mer i varje bentag och inte vara för snabb att komma fram och ta stavtaget. Tycker det är svårt när det är flackt och man egentligen skulle valt att staka om man nu fått välja...=) Men jag övar vidare och hoppas att jag lär mig nån gång...

En liten tapper skara från Björnstorps IF

Efter intervallerna filmade Gustaf oss alla när vi stakade. Ska bli intressant att utvärdera filmerna och se vad vi kommer fram till...

måndag 25 juli 2011

30 dagar: 2730 minuter och 60 mil

Jag tänker njuta av de siffrorna en liten stund innan det tillkommer en ny dag i Funbeats 30-dagars statistik...=)

Den senaste månaden har jag tränat 2730 minuter och förflyttat mig 60 mil med hjälp av diverse olika skidor med hjul och löpskor. Det blir ganska exakt 1,5 timme och två mil om dagen i snitt. Jag har aldrig tränat i närheten av så mycket tidigare. Och det känns kanon! Visst är jag lite sliten vissa dagar men det har gått mycket bättre och lättare än jag trodde att trappa upp träningen. Det blir inte så slitigt nu när jag kan växla mellan skate och klassiskt. Och löpning såklart. Och styrketräning som är det senaste tillägget i träningsprogrammet...;-)

Det ska bli spännande att se om den ökade träningsmängden gett något resultat nu när tävlingarna på rullskidor snart sätter igång. Tävlingspremiär blir det den 7:e augusti på Karlsnäsrullen i Ronneby. Det ser jag verkligen fram emot!

Idag var det klubbträning. Blev ett nätt distanspass på 3,4 mil. Jag, Håkan och Bengt-Åke körde skate, resten klassiskt. Och Gustaf på 3:or som vanligt. Det gick helt ok idag och var kul och skönt att köra lite skate och slippa jaga som omväxling. Men på slutet tog energin helt slut, trots att vi hade åkt lugnt och fint, och sista backen upp till Skryllegården var det riktigt tungt. Men det var trots allt ganska väntat efter gårdagens pass...

Nu när jag fått i mig mat känns det bra igen och jag är redo för nya äventyr! =)

söndag 24 juli 2011

Ett halvt Vasalopp, hemgjord paj och soffmys

Dagens blogginlägg skriver jag mest för att det är ungefär det enda jag orkar göra just nu; sitta i soffan med datorn i knäet och skriva. Jag är så himla slö efter dagens långpass! Vi hade planerat in ett pass med Håkan "Rullskidspecialisten" Huselius idag i hans hemtrakter. Så dagens runda utgick från Mannarp utanför Hörby och gick på ganska kuperade, slingrande skogsvägar. En riktigt trevlig tur! Vädret kunde varit bättre, men också mycket sämre. Det blåste lite men vi hade uppehåll i stort sett hela turen. Under en kort stund tittade faktiskt solen fram.

Jag och Håkan under en drickapaus.
(OBS! Bilden är manipulerad.)

Rundan landade på 4,5 mil och vi var ute nästan 3 timmar. Gustaf körde på 3:or och stakade bara pga ond rygg och hälsena. Skröplig? Jajamen. Fast han stakade verkligen på bra.

Jag var jättetrött igår när vi körde intervaller. Styrkepasset i torsdags satte sina spår och jag hade ont i musklerna och svårt att få upp pulsen. Idag kändes det mycket bättre men jag blev trött på slutet och det hade varit tufft att åka längre än vi gjorde. Ett halvt Vasalopp fick helt enkelt räcka. Man blir helt förbluffad på ett sånt här pass när man inser hur långt Vasaloppet är. Som Håkan konstaterade så är det bäst att helt enkelt inte tänka på det.

Hemma hos Håkan och Lotta bjöds det på välbehövlig mat och fika efter passet. Det slank ner en hel del hemgjord paj som Lotta hade gjort med bär från trädgården. Jättegott! Fast Håkan var väldigt (förvånadsvärt) duktig och åt bara en liten bit. (Vill gärna veta från Lotta om han verkligen kunde hålla sig borta från resterna när vi hade åkt...=)) Han kommer bli farlig den där Håkan nu när han i stort sett slutat äta kakor...

Nu väntar en riktigt slapp kväll. Orkar vi ska vi börja gå igenom lite prylar som ska packas inför flytten nästa helg. (Vi har bott i en studentlägenhet ett tag på övertid men nu har vi äntligen fått tag på en lägenhet i andrahand inne i Lund. Ser verkligen fram emot att få flytta in!)

I morgon väntar distanspass med klubben. Det får nog bli skate för min del om det inte är riktigt regnigt. Har dock en liten aning om att det kan bli jobbigt oavsett vad jag åker.
Men det är ju över 24 timmar tills dess....=) Mycket kan hända.

Nu ska jag fortsätta slappa med Gösta på soffan....

torsdag 21 juli 2011

Första gympasset på en evighet!

Idag har vädret varit riktigt pissigt. Det har regnat oavbrutet i stort sett hela dagen och det var bara att glömma att ge sig ut på skateskidorna. En perfekt dag för inomhusträning alltså! Jag har inte kört någon styrketräning alls senaste halvåret utan nöjt mig med träningen som rullskidåkningen ger. Men nu när jag ökat på träningsmängden kan nog i alla fall ett styrkepass i veckan vara på sin plats. Jag fick med mig Gustaf också genom att muta honom med en engångsbiljett på Gerdahallen. (Jag har ett 10-kort på Gerdahallen medan Gustaf har årskort på Actic och där får man inte träna enstaka tillfällen....)

Så jag blev 60 kronor fattigare (eller fick två timmars PT-träning för 30 kr/h beroende på hur man ser det...=))  Det blev ett långt pass där vi gick igenom ungefär det Gustaf brukar köra på sitt pass. Jag blir tokig på alla komplicerade maskiner som man inte förstår hur man ska använda! Gustaf är väldigt petig med att alla övningar ska göras perfekt och det känns som att jag hade gjort allt fel utan hans instruktioner...

Men det var kul att vara tillbaka på gymmet! Det är en upplevelse i sig bara att vara där. Det är verkligen många olika typer av människor som tränar på Gerdahallen. (Enl. Gustaf är det mest tanter på Actic. Jag vet inte, jag har aldrig varit där...)

Dagens pass innehöll bland annat en indier som tränade i jeans och pikétröja, en superstirrig, anabolapumpad?, kortklippt kille i armégrön t-shirt som såg ut som att han skulle kunna döda nån om han inte hittade rätt vikter och en kille som frenetiskt körde sina benövningar i 190km/h.

Och sen en frustrerad tjej som fick instruktioner av sin kille men fattade noll och blev förbannad...;-) Men tillslut föll det mesta på plats och nu har jag i alla fall några nya, bra övningar att köra nästa gång det är kasst väder och utomhusträningen inte lockar!

Ser fram emot en massiv träningsvärk i morgon! =)

tisdag 19 juli 2011

Jag ska klara det. Jag kan klara det.

Det här är mitt nya mantra som ska få mig att flyga uppför backarna framöver!
Jag hoppas bara att det funkar lika bra för rullskidåkning som för minigolf och grillning...;-)

(För er som inte vet vad det handlar om:
En liten filmsnutt ur kvalitetsdokumentären "Plötsligt i Vinslöv"med en lektion i tävlingspsykologi på hög nivå. ;-) (Efter ca 1,5 min byter filmen spår...))Helgens bästa pass var kort och inte särskilt jobbigt alls. Gustaf var sliten och hade lite ont i ryggen så vi körde ett rent teknikpass på klassiska skidor. (i Gustafs vokabulär utelämnas numer "rull-" medan skidor som man åker på snö har fått prefixet "glid-")

Frånskjut var temat för passet och Gustaf var en kanonbra lärare och jag en ovanligt duktig elev. Nu är ju jag och Gustaf inte gifta, men hade vi varit det hade det nog varit nära skilsmässa många gånger under våra gemensamma teknikpass. ;-)

Men det här passet höll jag mig i skinnet och försökte suga in så mycket jag bara kunde av råden jag fick. För jag SKA bli mycket bättre på att åka med frånskjut. Nu är det slut på undanflykter och irrationell stakning uppför. Jag ska klara det. Jag kan klara det.

Några uppenbara brister i min frånskjutsteknik är att jag har en tendens att slå ihop bentagen och stakningen till någon slags medioker varken-eller teknik. Frånskjutet ska ju fungera som en "tvåstegs-raket" som Lennart i klubben brukar säga. Ytterligare en sak som jag ofta missar är att få fram benet som ska ta bentaget för att på så vis få ett längre drag och mer kraft i frånskjutet. Men framförallt blir jag så förbannat trött av att åka frånskjut uppför och behöver få kläm på tekniken så att jag kan slappna av...

Helgpasset var omedvetet en helt klockren förberedelse inför gårdagens pass. "Rödderundan" som jag hört talas om men aldrig kört innan stod på schemat. Rundan startar i Veberöd och går över Romelåsen och genom Häckeberga naturreservat. Det är en jättefin, ganska kuperad runda som har en riktigt lång och seg backe efter några kilometer. Det var ganska blåsigt i början men annars finfint väder. Efter den härliga uppförsbacken (observera min nya inställning ;-)) var det lite lagom upp och ner resten av rundan. Passade alltså perfekt för att öva frånskjut! Jag och Thomas i klubben körde hela rundan medan övriga kortade av något. Nästan 4 mil landade vi på och drygt 360 höjdmeter tog vi i omgångar (enl. Garmin Connect).

Ser fram emot fler pass som det här framöver!

torsdag 14 juli 2011

17K i regn och rusk

Det är riktigt höstväder i Skåne idag. Det  har regnat och blåst halv storm hela dagen och jag inser hur lite jag ser fram emot höstträningarna i regn och rusk. Det gäller verkligen att njuta av sommaren när den är här!

I måndags var det i alla fall fint väder och distanspass med klubben. Jag kände mig redo för att göra ett nytt försök på skate. Jag har åkt ett distanspass på skate med klubben tidigare men då fuskade jag och stakade rätt mycket och var ändå riktigt trött på slutet. I måndags kändes det helt ok. Bättre än väntat faktiskt. Nästan 3,5 mil åkte vi och jag hade inte ont i benen alls men har fortfarande svårt att hitta rätt ansträngningsnivå. Det blir liksom allt eller inget. Fullt ös eller riktigt lugnt. Och så fort det går uppför blir jag väldigt trött. Men det kommer nog så småningom! 

Igår körde jag mitt första pass på mina gamla Elpex med nya, tröga bakhjul. Det var verkligen otroligt tungt i början men efter ett tag gick det bättre. Perfekt med lite trögare hjul eftersom jag har en tendens att undvika att åka med frånskjut på mina 2:or. Med 3:orna måste jag köra mer med frånskjut och det blev även tydligare skillnad på hur effektiv olika typer av stakning är. Jag fick lite tips av Gustaf och testade att staka på olika sätt. Ska utvärdera tekniken mer framöver. 

Idag hade jag lite ångest över vad jag skulle träna. Det blåste som sagt som tusan och regnet verkade aldrig vilja sluta ösa ner. Funderade ett tag på att sticka till Gerdahallen och köra mitt första inomhuspass på evigheter. Men sen konstaterade jag att det kommer bli många pass i höst när man behöver komma ut och träna när vädret är kasst. Så jag satsade på att stärka karaktären lite och trotsa vädret. =) Och tänka sig; det gick faktiskt att springa fast det regnade och blåste. ;-) Och det var inte ens speciellt hemskt. Tog det lugnt och var inställd på att springa minst 15K. Körde äventyrsvarianten på löpning idag utan förutbestämd rutt. Jag älskar min Garmin! Landade på 17K efter lite extravarv runt kvarteret...;-)

Trött och genomblöt efter löppasset

söndag 10 juli 2011

Säsongens första vurpa

Tada! Där satt den! Jag som gått och varit så nöjd för att jag inte trillat en enda gång den här säsongen. Jag och Gustaf körde en skaterunda nu ikväll och uppför backen till Skrylle lyckades jag klanta till det och sätta staven framför mig på något sätt.

Jag slog mig själv i solarplexus med handen och bankade knäet och armbågen i asfalten. Låg och kippade efter andan en bra stund innan jag tog mig upp och konstaterade att staven var hel och att jag bara hade lite små skrapsår. Rätt nöjd med mitt "val" av plats för vurpan. Är det någonstans man ska trilla på rullskidor är det väl uppför en bred väg med lite trafik i typ 10 km/h...=) Med ett ömt knä tog jag mig vidare upp till Skrylle för påfyllning av vattenflaskan. På vägen kunde jag surt konstatera att min träningskompis Garmin, fått sig en rejäl skråma, dock inget som påverkar funktionen. Displayen hade klarat sig helt och hållet.

Stackars Garmin
Stackars mig
Hoppas på att skråmorna på mig själv inte heller påverkar funktionen. ;-) Imorgon är det ju distanspass med klubben och jag har ingen lust att sitta hemma och sura med ett kasst knä då...

lördag 9 juli 2011

13K och en glass i Lomma

Jag har slappat rätt mycket den här veckan. Har varit oväntat trött efter förra helgens läger och antagligen för att jag trappat upp träningen i allmänhet ganska mycket den senaste månaden. Var ärligt talat inte speciellt träningssugen idag heller men nu fick det vara nog med ursäkter och löparskorna snördes på.

Gustaf hade bestämt sig för att ha en vilodag så jag fick ge mig ut själv.
Planen var att springa ut till Lomma, möta upp Gustaf och Gösta som körde dit, äta en glass och sen åka hem tillsammans. Planen var även att springa lugnt och sansat men det gick väl sådär....=) Från att ha varit helt osugen fick jag en sån jäkla kick när jag började springa. Jag kände mig stark, lätt och som att jag skulle kunna springa hur långt som helst, hur snabbt som helst. Den känslan hängde med under de första fem kilometerna sen började benen stumna och jag bytte taktik från "nytt världsrekord" till "jag ska i alla fall ta mig dit". ;-) Ute på långa raksträckan längs 103:an blåste det men jag lyckades ändå hålla motivationen uppe över förväntan. Snittfarten föll drastiskt under de sista 5 kilometerna men jag hade ändå ett snitt strax över 5 min/km. Snart dax att hitta en tävling och putsa tiden från mitt första och enda millopp!

Nu sitter jag och väntar på Gustafs gulaschgryta som står och puttrar på spisen.
Mmm...

På "upploppet"
Glass är gott!

torsdag 7 juli 2011

Tillbaka till vardagen

Fick verkligen anstränga mig för att inte ge mig ut och träna i måndags, men jag hade lite känningar i höger handled och tyckte att jag borde behöva en vilodag efter helgens rullskidläger. Tisdag morgon körde jag ett lugnt löppass innan frukost. Ett av mina favoritpass! Det hade regnat på natten, men på morgonen sken solen. Perfekt väder att springa i alltså. Försökte springa i "prattempo" även om jag inte hade någon att prata med...;-) (Det är nog det jag behöver för att få till mina låånga, luunga pass! En snackig löparkompis! =))

Tillbaka hemma gjorde jag en av mina favoritsmoothies med vaniljyoghurt, frusna hallon och mango.
Mmm...

På kvällen körde jag ett lika lugnt skatepass. Ville mest komma ut och få lite mer tid på skidorna. Kände av höger axel lite i början men det blev bättre sen. Det går framåt hela tiden nu; känner mig mer stabil och har lättare för att slappna av. Och framförallt blir jag så lycklig av att köra skate! =) Det är en helt fantastisk sport som fler borde prova!

Igår kväll var det intervallträning med klubben. Var inte alls sugen på att träna när vi kom fram till Skryllegården. Kände inget sug efter att ta ut mig utan var bara allmänt trött. Men det var bara att härda ut. Och det var ju trots allt min favoritbacke vi skulle till. (Den är kort och lagom brant..=)) Körde stakning, stakning med frånskjut och diagonal. Två av varje. Stakningen gick hyfsat, allt annat riktigt kasst. Har tappat frånskjutstekniken totalt och diagonalåkning har jag ju aldrig varit bra på. Fick några bra tips av Gustaf på vägen tillbaka sen. Ska gå in för att bli bättre på frånskjut framöver.

I söndags när vi åkte med Håkan a.k.a. "Rullskidspecialisten" hem från lägret kunde jag inte motstå frestelsen att köpa med mig ett par nya bakhjul. Så nu ligger mina första 3:or och väntar på att bli monterade! Ska sätta dem på mina gamla Elpex som i stort sett inte har några bakhjul i dagsläget. =) Tror det kommer hjälpa mig att få rätt på tekniken på frånskjutet och förbättra stakningen. Går det tyngre kan man ju inte "fuska" med tekniken på samma sätt. Ser fram emot att börja träna med 3:or framöver.Men idag blir det vila!
Vi ska ha lite afterwork på kontoret och det passar väldigt bra med en hel dags vila nu.
Har ju trots allt tränat mer än någonsin den senaste månaden och vill hålla mig frisk och skadefri.

söndag 3 juli 2011

Rullskidläger i Ulricehamn

Nu är jag tillbaka i Skåne igen efter en kanonhelg i Ulricehamn. Tidigt i fredags morse hämtade Håkan oss och klockan 10.00 hade vi checkat in på Bogesunds Hotell, bytt om och var redo att ge oss ut på pass nummer ett. Väderprognoserna hade sett oroväckande ut hela veckan men på fredag förmiddag när vi gav oss iväg var vädret helt ok.

Håkan, jag och Martin från Ulricehamns IF efter första skatepasset

Första passet var ett lugnt distanspass där vi spanade in lördagens tävlingbana. Gustaf hade lite ont i ryggen och vi valde att korta av på ett ställe och genskjuta resten. Det slutade dock med att vi missade dem för att vi körde en liten extrasväng medan vi väntade och lyckades komma tillbaka och istället ha kört 2 km längre än de andra. =)

På eftermiddagen körde vi först lite skateteknik under Markus Jönssons ledning och sen en kortare runda efter det. Jag fick några bra tips av Linus Larsson som gjorde att flera saker föll på plats.

På fredagkvällen pratade Markus Jönsson om träning i allmänhet och svarade på frågor om allt mellan himmel och jord. Inspirerande! Efter det gick vi ut och käkade på en kinarestaurang precis bredvid hotellet. "Matlådan" som det vi beställde hette (låter inte så inbjudande men det var tre olika små rätter och helt ok!) blev till och med Gustaf mätt på även om han var lite orolig innan han fick se portionen. =) Och så en friterad banan och lite glass på det. Efteråt tog vi mätta och belåtna en liten kvällspromenad längs sjön tillsammans med Håkan.

På lördagen var det dax för tävling. Backrace med prolog och jaktstart är inte min grejj men jag försökte peppa upp mig. Startade som nr. 3, med 30 s upp till Majken Johansson Henaes som jag såg som min enda konkurrent. Hanna Falk var ju en given vinnare, och med all respekt för Helen som bara kört rullskidor ett par veckor. Försökte hålla mig lugn och kontrollerad och inte köra på för hårt det första flacka partiet fast jag såg ryggen på Majken. Visste att det skulle bli tufft för mig uppför de brantare partierna i backen där jag inte kan staka utan måste åka med frånskjut. Jag kom ifatt och åkte om, men blev som väntat omåkt igen. Hade dock nästan 25 s snabbare tid i mål och kände mig lite lätt jagad inför jaktstarten. Åkte klassiskt även i jaktstarten men det gjorde Majken också och jag lyckades hålla henne bakom mig. Jag har stor respekt för hennes prestationer på snö så det var roligt.

På eftermiddagen åkte skateskidorna fram igen. Nån gång måste jag ju lära mig! Jag, Gustaf och Håkan höll oss på banvallen när resten av gänget svängde av och vi roade oss med lite teknikövningar och allmän balansträning. Vi körde på tills vi kom till en ort som hette Blidsberg. Vi hoppades på att hitta en glasskiosk där och blev glatt överraskade när vi istället hittade ett jättemysigt café nere längs ån. (Som jag nu i efterhand förstått är Ätran. Kaféet hette Basta Kvarn Café. Rekommenderas verkligen även om vi bara åt en glass där...)

Glasspaus

Håkan och Gustaf ser glada ut på bild för en gångs skull

Efter lite glass-slapp gav vi oss av tillbaka hemåt. Vi hade lite lätt medlut en stor del av sträckan och jag kunde slappna av och åka på ganska bra. Gustaf körde en hel del teknik även tillbaka men jag försökte mest köra på och få lite flow i körningen. Testade att försöka trycka till lite på innerskäret också á la "speedskating" enligt Gustafs spekulationer om hur man ska åka snabbt på skate:


Jag fick för första gången en liten känsla av hur jag tror att det fungerar och vilken effekt det ger. Coolt. Kände mig dock lite mör efter de tidigare passen och var väldigt nöjd när vi kom tillbaka till hotellet igen efter att ha avverkat drygt 34 km.

På kvällen åt vi en grillbuffé på hotellet innan vi fick höra Johan Nyman berätta om skidresultat.se. Det var fascinerande att se någon så hängiven av resultat och statistik och imponerande att han lagt så ner mycket tid och energi på att utveckla sajten! En lördagkväll med statistik på schemat kanske inte låter som nån höjdare men Johans presentation var underhållande och intressant!


Hela gänget på grillbuffén

Så här glad blir man när man får en öl till maten efter en hård dag!

Det kändes ärligt talat lite småsegt inför sista passet idag. 5 mil stod på programmet. Många körde på 2:or idag. Magnus Aasa och Markus Jönsson på riktigt tungrullat. Första biten längs banvallen kändes det bra och gick lätt. När det började gå uppför blev det tuffare. Och efter uppför kommer nedför. Men det blev minsann ingen vila för det. En av utförsbackarna var riktigt läskig och jag var väldigt nöjd med att komma ner helskinnad. Det var annars ovanligt många vurpor under det här passet.

Per har trillat och brutit staven men är lika glad för det

Skrapsår och brutna stavar är inget som stoppar det här gänget

När det gick uppför igen var jag riktigt trött. Gustaf gav mig en halv banan och körde iväg på jakt efter närmsta klunga. Jag hängde på ett tag men tappade honom och började jaga på för att komma ifatt. Han stannade av när han kom ifatt Markus Jönsson och jag körde på för kung och fosterland för att komma ifatt. När jag väl kom ifatt var jag lite lagom mör men sen gick det lugnt och fint med lätta utförspartier. Kändes lite snopet när en "Ulricehamn 4 km"-skylt dök upp. Det blev inga 5 mil utan slutade på knappt 4,3. Men det fick vara ok för den här gången...=)

Björnstorpsgänget minus fotografen Gustaf

Blev ett riktigt härligt pass som avslutning på ett toppen-helg!
Ett stort tack till arrangörerna Ulricehamns IF för ett väl genomfört läger.
Hoppas på fler rullskidläger framöver!