söndag 30 november 2014

Fia och Adams julkalender 2014 - 1:a advent

Nu är julen snart här och vi tänkte räkna ner till julafton tillsammans med er här på bloggen. För två år sen gjorde Fia en väldigt ambitiös (h)julkalender med presentationer av skidåkare varje advent. I år kommer vi ha en annan typ av julkalender där vi lägger upp ett nytt inlägg/lucka varje dag. Vissa dagar kanske blir mer intressanta än andra och vissa kanske kan gynna er mer än andra... ;-)

Vad luckorna kommer innehålla kommer vi såklart inte avslöja men det vi kan säga är att vi varje vecka fram till sista advent kommer att ha en tävling i samarbete med Huselius Skidsport, Salomon och Elpex där ni kan vinna en riktigt fin julklapp. Varje tävling kommer att vara en rimtävling. Den som kommer med det bästa julklappsrimmet vinner helt enkelt. Priset presenterar vi på advent en vecka innan så att ni har god tid på er att rimma!Idag är det ju första advent vilket betyder att vi har en första julklapp att presentera. 
Nu är ju vintersäsongen i full igång så vi tyckte det skulle passa bra att värma upp julkalendern med ett vallajärn från Rex. Det här järnet har vi själva precis uppgraderat prylsamlingen med eftersom vi behövde ett järn som funkar för att valla pulver. Ett pulverjärn måste kunna bli tillräckligt varmt och hålla en stabil temperatur för att inte riskera att bränna belagen.  


Rex vallajärn


Tävlingsreglerna är enkla: 
Kom på det bästa rimmet till det här grymma vallajärnet.
Skicka in tävlingsbidraget till jul@fiaochadam.se senast 15:00 lördagen den 6/12 .
Skriv "julrim" i ämnesraden och glöm inte uppge ditt namn och adressen som du vill att ev. pris ska skickas till.

I samarbete med:Huselius Skidsport är Skånes mest välsorterade skidbutik med webbshop på www.huseliusskidsport.se och fysisk butik på Dalbyvägen 24 i Lund. Håkan Huselius tävlar själv framgångsrikt i rullskidor och skidor och hans fru Lotta är en duktig långdistanslöpare. Paret driver även "rullskidspecialisten.se" och "trailrunspecialisten.se". I butiken finns en skiselector för utprovning av skidor och ett imponerande utbud av träningskläder och skidutrustning.

lördag 29 november 2014

Reportage i Dalarnas tidning

När vi var på Gran Canaria fick Fia ett samtal från en reporter på Falukurien. Han tyckte det lät intressant med skåningar som lämnat hem och jobb för att satsa på längdskidor i Mora. För två veckor sen var han och en fotograf på besök hos oss och gjorde ett litet reportage om oss.

Idag var det med i Falukuriren/Dalarnas Tidning. Förutom allt fokus på vårt "proffsliv" och våra "proffsdrömmar" och rubriksättningen som fokuserar på att Adam kom sist på SM var det en trevlig artikel tyckte vi. ;-)

Artikeln finns i webbversion här tillsammans med ett litet TV-klipp där Adam kör laktattest på band. 

torsdag 27 november 2014

Alkohol och träning

För er som inte har Vasalöparen finns Fias artikel om alkohol och träning från senaste numret nu även att läsa här:onsdag 26 november 2014

Uppföljning på styrketester

När vi började skolan i höstas genomförde vi ett antal styrketester och igår var det dags att göra om testet.

Testet inkluderar fyra olika styrkeövningar: 
Bråsterk liggandes på rygg
Bråsterk liggandes på mage
Rygglyft i ställning med 10 kg extravikt
Mage (benlyft på bänk lutad mot ribbstol)

Vi ökade båda på alla övningar. Till viss del har det alldeles säkert att göra med att vi nu kört tex. bråsterk ett antal pass och aldrig hade testat den innan första testet. Men vi har helt klart ökat vår styrka under hösten med alla regelbundna styrkepass med fokus på maxstyrka och bålstabilitet.
Nu gäller det bara att få ut det på skidor också! :)

De övre är de gamla resultaten

Bråsterk mage, tar mest på rygg

Sen "premiären" i Orsa Grönklitt förra tisdagen har vi kört 7 pass på snö. Det är fortfarande så kul att vara på snö att vi inte hunnit tröttna på den 1,2 km långa banan. Förhoppningsvis blir den längre snart om kylan bara håller i sig. Än så länge har de flesta passen gått ut på att få snövana och få till tekniken i de olika växlarna. Det börjar ge med sig nu, vi vågar utmana lite mer utför, ha lite mer tryck i svängarna och idag började Adam hitta trycket i diagonalen vilket gladde Minatti. ;-)

Vår nya buss som vi cruisar runt i!
Mora Folkhögskola - för de som vill och behöver...

Efter styrketesterna körde vi också 10 minuter max på SkiErg. Sjukt jobbigt. Vi förbättrade oss båda men inte så mycket som på styrkan. Fia ökade på med 60 meter och Adam med 22 meter. Det var nog inte helt optimalt att ha kört tröskel på SkiErgen dan innan och vi hade nog båda hoppats på några meter till. Men en ökning är en ökning. Och SkiErg är SkiErg. Inte skidor ;-)


lördag 22 november 2014

På massage!

Som längdskidåkare belastar man kroppen mycket och musklerna får arbeta hårt under långa träningsperioder, ibland utan någon riktig vila. Att få massage behöver inte bara vara skönt utan det kan också påskynda återhämtningen i musklerna, det kan också förebygga skador och i vissa fall påskynda läkningen. Sa vi att det är skönt? Ja, det beror kanske lite på hur van man är vid att bli masserad och vilken sorts massage man väljer att få ;-)

Igår kväll var jag och Fia hemma hos en massör som vi blivit rekommenderade från Minatti och resten av vår klass. Han bodde en bit ut på landet någon mil från Mora. På något sätt känns det bättre och tryggare med en som är äldre (mer erfarenhet tänker jag men det är kanske bara någon fixidé jag fått för mig efter att ha sett norska landslagets "fysoterapeut"). Jag som aldrig blivit masserad förr var lite nervös innan för jag har hört hur vissa kan reagera (vissa som är ovana kan få feber och väldigt ont i musklerna efteråt). Eftersom detta var första gången så tyckte massören att vi skulle ta det lite lugnare. Hela massagen tog cirka en timme och det var en s.k helkroppsmassage där man går igenom rygg, nacke, höft, ben, bröst och armar, det var vad vi gick igenom i alla fall.

Det första han märkte på mig var att mitt ena ben var lite längre än det andra.

"Inga problem, det är lätt att fixa till" sa han.

Hmm... Hur då? Undrade jag. Bilden jag hade framför mig var från filmer där någons axel gått ut led och när kompisen sen ska hjälpa till att få den på plats. Men som tur var det inte riktigt så. Jag vet inte riktigt vad han gjorde, något pill mitt på ryggen sen var det åtgärdat.

Jag har haft problem men ryggen ett bra tag nu, troligen med en nerv som heter ischiasnerven. Det är den största nerven i kroppen och går från nacken ner till fötterna. Jag får extra ont i ländryggen,  övre delen av rumpan och längst ner i hälsenan. Därför kollade han lite extra noga där, tydligen så är jag ganska stel i höften, vilket säkert kan bidra till att jag har lite problem med diagonalåkning. Som "rehab" för ryggen stretchar jag hyfsat regelbundet, framförallt baksida lår, för att undvika att muskeln inte blir för kort och på något sätt drar i ryggen. Detta tyckte han att jag skulle fortsätta med eftersom jag sa att det känns bra när jag gör det. Det jag skulle börja med var att stretcha rumpan och försöka bli mjukare i höften.

Nästa gång jag blir masserad ska han ta i lite hårdare och framförallt trycka mer på höften, då kanske jag kommer känna lite mer efteråt ;-) Annars var det riktigt skönt och jag tror säkert att det är nyttigt för musklerna att få lite ompyssling och vård :-)

Idag har vi morgonjoggat, kollat på premiären av vinterstudion och åkt skidor i Grönklitt. Både jag och Fia hade en bra känsla i kroppen idag, pigga muskler. Beror det på massagen eller för att vi haft återhämtningsvecka samt en vilodag? Troligen det sistnämnda men man vet aldrig! Det är lite mer snö i Grönklitt för varje gång vi kommer dit, hoppas verkligen att väderprognosen för måndag inte stämmer, plusgrader och regn :-(  Imorgon ska vi nog styrketräna och kanske dra  ännu en sväng till Grönklitt, vi får se :-)

Vinterstudion och Fias färgglada frukost

Grönklitt på kvällen, lugnt och skönt.

tisdag 18 november 2014

Snöpremiär på hemmaplan och 100 dagar till Vasaloppet

Idag satte vi oss i "skolbussen" strax efter 8 i morse för att åka till Orsa Grönklitt. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. I Mora finns ingen snö alls och det har varit ganska varmt senaste dagarna så det kändes väldigt osäkert hur förhållandena skulle vara. Skate med fartlekar stod på schemat och vi blev positivt överraskade efter uppvärmningsvarven på banan. Den var 1,3 km lång med dubbelspår och skatebädd. Lite lös snö i kurvorna men långt över vad vi förväntat oss ändå.

Rundan var dessutom lite mer lagom kuperad för vår smak (läs teknik) än banan i Bruks.

Efter uppvärmningen körde vi ett antal olika lekar/tävlingar. Slalom runt koner med och utan stavar, hand i hand i par, dragandes på varandra mm. Svårt men riktigt kul!

Vy från parkeringen
över stadion i Orsa Grönklitt

På eftermiddagen tittade vi på film från sprinttävlingen i Bruks och analyserade åkningen tillsammans med Minatti. Det var väldigt givande att se vad vi alla gör för fel och rätt. Tävlingssituationen har en tendens att synliggöra svagheterna.

Efter filmvisningen körde vi vårt vanliga styrketräningpass och efter middagen var det sen genomgång av vallning och preparering av de klassiska skidorna inför morgondagens träningspass. En hektisk dag med andra ord. Men vi klagar inte. ;-)

Minatti slösar pulver i utbildningssyfte


Idag är det tydligen 100 dagar till Vasaloppet. Känns bra att ha firat in det med första snöpasset på hemmaplan.

lördag 15 november 2014

Läger i Bruksvallarna

Igår eftermiddag kom vi hem till Mora igen efter några dagar på snö i Bruksvallarna.

I måndags eftermiddag när vi körde första passet var förhållandena ganska tuffa; i alla fall för oss som inte har så mycket snövana. Slingan som var öppen var kuperad, ca 3 km lång och knökfull med landslags- och elitåkare och kanske något för ivriga ungdomar från div. skidgymnasium runt om i landet. Eftersom vi inte riktigt visste hur snön såg ut och inte visste hur vi skulle valla så valde vi att köra skate första passet. Vi hade världens sjå att ta oss både uppför och nedför backarna utan att vara i vägen eller köra in i någon men försökte ta det lugnt och njuta av lyxen att träna utomhus på snö.

Ganska fullt i backen

Första passet på tisdagen körde vi klassiskt och efter valladiskussioner kvällen innan bestämde vi oss för att testa tejp. Fästet med tejpen var okej men det högg väldigt mycket och slets av otroligt fort. Föret var visserligen väldigt aggressivt men vi kan mycket väl ha gjort fel på något sätt också. Det var inget alternativ att bara staka eftersom vi skulle köra stakning på eftermiddagen, så vi bytte till skate istället för att kladda med att valla om.

Från vår stuga som vi delade med Martin i klassen

Det var första gången vår stuga hyrdes ut så vi kände
lite extra press på städningen när vi lämnade...

På tisdagskvällen hade vi en "extrainsatt" vallaundervisning efter vallaflopparna i spåret. Minatti visade sig vara en väldigt intresserad och erfaren vallare och det kändes lugnande inför vinterns tävlingar att vi kommer kunna ta del av hans expertis och lära oss valla bättre.
På torsdagen hade Rasmus i klassen planerat en sprinttävling. Eftersom vi ville vara så ensamma som möjligt på banan började tävlingen 7.30. Måna om att få tillräckligt med sömn chansade vi på vallan och hann bara köra igenom banan en gång innan det var tid för start. Minatti stod på olika ställen och filmade oss för att se hur vi åker när det är tävling och vi är stressade. Nyttigt! Adam tittade på filmerna senare i veckan och kunde konstatera att vi har mycket att tjäna på att få mer tid på snö. Och på att valla rätt...;-)

Ner mot stadion vid skymning

På eftermiddagen hade vi ingen gemensam träning. Efter lite funderingar och efter att känt efter lite bestämde vi oss för att springa en runda och kolla in omgivningarna. Det var riktigt skönt att få sträcka ut och mjuka upp kroppen efter all skidåkning.

Senare på kvällen körde Minatti oss till en idrottshall i byn där vi körde gemensam inomhusträning. Först innebandy och fotboll som uppvärmning och sen cirkelträning. Det var riktigt kul och skönt med lite annan träning! Styrkeövningar gick bättre än förväntat och kroppen kändes inte riktigt så trött som befarat.

Adam spelade i nummerlapp för mer tävlingskänsla..

Minatti i fina fotbollsskor...

Sista passet blev en riktigt bra avslutning på lägret. Distanspass stod på schemat och passande nog var det fina spår längs hela slingan. Minatti (som numer är vår nya vallaguru) hade hjälpt oss valla klister som vi täckt med burk och vi hade bra fäste. Det var väldigt skönt att inte behöva kämpa hårt, varken mentalt eller fysiskt, sista passet.

Kanske bidrog 1/3 av den här kvällen innan
till att Fia kände sig pigg sista passet...;-)

Vi var ute tidigt och det var bra för spåren blev fort sämre på slutet. Vi körde två timmar och slutade när allt fortfarande kändes bra och kul med en skön känsla att ta med sig i vinter.

Det bästa för Adam under hela veckan,
en (suddig) bild tillsammans med Brrrrrrynte! :-D

Det har spårats i Grönklitt nu också så vi hoppas på att få några timmar till på snö innan vi ska till Bruksvallarna igen med klubben i början av december! :-) 

torsdag 6 november 2014

Bildbomb från Gran Canaria

Nu är vi tillbaka i Mora igen efter D-vitaminboosten på Gran Canaria. Det är minusgrader, frostigt och fint här och vi är riktigt sugna på snöåkning. Det är förhoppningsvis inte så långt borta; snökanonerna gick på högvarv i Hemus idag i alla fall, så vi håller tummarna. :)

Som vi skrev i förra inlägget var målet med resan inte att jaga träningstimmar i första hand utan att utnyttja terrängen för att få till hårdare tröskelpass och få lite tid över att sola och bada också. Sista chansen att ladda batterierna innan en spännande vintersäsong tar fart!

De första två dagarna bodde vi på ett hostel/hippieboende lite söder om Mogan. Det var det billigaste boendet på ön på booking.com och det kunde vi ju inte låta bli att prova. ;-) Det var helt ok; trevlig ägare och bra läge på ön med en bra rullskidbacke inte så långt borta. Största nackdelen var väl att man inte kunde låsa sina rum men det gick bra det med.

Vår röda Hyundai och Fia utanför första boendet

Innergården till boendet

Vi hade ju hyrbil under hela resan och den lilla Hyundaien fick jobba hårt under veckan. Första morgonen rekade vi närområdet med en morgonjogg innan frukost och sen körde vi en sväng för att kolla in omgivningarna. Vi fick tips av en dansk på "hotellet" om en fin utkiksplats uppe i bergen, Roque Noble, som lämpade sig för löpning så vi tog sikte på det på kartan. Vi kunde snabbt konstatera att vägarna inte riktigt är som hemma; varken som Mora eller Lund. Det var väldigt fin asfalt i stort sett överallt men serpentinerna slingrande sig fram i helt galna omgivningar och det var brant på alla håll och kanter.

Färgglad Fia på berget

På vägen ner från Roque Noble åkte vi via extra läskiga småvägar efter en felläsning på kartan, till Fataga och vidare ner mot stranden i Maspalomas. Vi ville se hur rullskidvägarna var efter att ha fått tips från Senad här på bloggen, och vi var sjukt badsugna efter förmiddagens svettfest.

Sista biten upp till Roque Noble

Det var väldigt fin traillöpning runt berget också...

Andra dagen bestämde vi oss för att ta rullskidorna uppför berget nära vårt boende. Vi turades om att vara följebil och körde två "intervaller" på cirka en halvtimme var inkl. "uppvärmning". Det fanns inga flacka vägar att värma upp på så uppvärmningen bestod av att åka så långsamt det gick uppför och få A3-puls på ett par minuter. Vi hade bara packat med oss trögskidorna eftersom vi hade förhoppningar om att kunna köra distans så på 3:or och 4:or blev det jobbigt att överhuvudtaget transportera sig uppför berget. I efterhand hade det ju varit smartare att springa en sväng och värma upp innan men nu blev det så här.

Adam på väg uppför

Fia stakar

Efter passet åkte vi ner till stranden i Anfi del Mar (tack för tips på bloggen!) och badade och solade.

Anfi del Mar

Senare på eftermiddagen körde vi vidare mot nästa boende som låg på nordvästra delen av ön i orten Agaete. Gran Canaria är en liten ö men naturen och terrängen är varierad och här uppe skulle det finnas en nationalpark som vi tänkte borde kunna lämpa sig för distanslöpning. Körvägen till Agaete från Mogan var den värsta vi varit med om. Vägen slingrade sig fram längs berget som stupade ner i havet hundra meter nedanför. Det tog sin lilla stund att köra de knappa 6 milen och vi förstod varför Google maps tyckte att det kunde vara en bra idé att köra nästan dubbla sträckan runt hela ön i stället för kortaste sträckan. (Det ser ut att vara ännu längre runt på bilden nedan men den röda vägen går fram och tillbaka i serpentiner och är faktiskt mer än hälften så lång som den gröna.)

Våra tre boenden
Röd väg = Den svåra vägen
Grön väg = Den google föreslog

På väg uppför berget...

Vi hade varierande väder under bergsturen med
sol, dimma, regn och blåst. 

Vy från första etappen på berget

Uppe i nationalparken!

På söndagen lämnade vi Agaete och de sista tre nätterna bodde vi i en bungalow nära stranden i Maspalomas i den sydligaste delen av ön. Här hade vi nära till Fataga och passade på att köra ett pass tröskelintervaller uppför. (Tack Senad för tipset! :)) Det visade sig även vara ett väldigt tysk-tätt område och vi festade till det med schnitzel och weissbier efter några dagar med inte så bra inhemsk mat.Det som lockade oss till Maspalomas var annars den stora öknen som gränsar till stranden. Här hade Adam planerat för stavlöpningsintervaller så vi skulle få nytta av stavarna vi släpat med oss. ;-) Stavlöpning i sanddynorna var ungefär som myrlöpning uppför. Jobbigt och väldigt kul!

Fia högst uppe på en av sanddynorna...

Adam vilse i öknen


Det blåste friskt så vi hade sand överallt efter passet trots vårt ambitiösa försök att packa in oss.

Vi packade in oss så gott vi kunde
innan vi gav oss ut i sanden...

Sandig Adam efter passet

Dusch och dopp i polen efter intervallerna

Nu laddar vi om inför snöläger nästa vecka. Bruks eller Idre är frågan? Ingen vet. Snötillgången och Minatti styr.