tisdag 29 juli 2014

Proteinplättar

Här kommer precis som utlovat det första receptet på nya bloggen! Vi inleder med ett alternativt recept på plättar som jag (Adam) faktiskt lärt mig av min mor.

Till 2 hungriga skidåkare behövs:
6 ägg (varav 2 vitor).
2 dl fiberhavregryn.
500g keso.

Ingredienser 

Gör så här:
Sätt plattan på cirka 60% av maxvärme.

Blanda alla ingredienser i en mixer.

Smeten klar.

När det bubblar igenom plättarna är de klara att vändas.

Tillbehör:
De vanliga standardtillbehören så som grädde, sylt, glass och socker passar väldigt bra. Men vill man göra det något nyttigare så kan jag varmt rekommendera olika sorters bär. Kvarg fungerar bra till. Vill man dra ner på sockret så ta naturell smak på kvargen och tillsätt vaniljpulver.


Idag åt vi dem som frukost utomhus.

Några av tillbehören; jordgubbar, mango, blåbär, kvarg och banan.

Under spisning.

Svårare än så är det inte. Hoppas att någon vågar pröva dem. Har någon några frågor på receptet eller andra bra mat- eller mellanmålstips så kommentera gärna! :)

söndag 27 juli 2014

Löpning på Skåneleden

I torsdags hade vi en liten utflyktsdag som vi kombinerade med ett bra löppass. Kvällen innan kollade vi lite på vart det skulle kunna vara fint att springa. Skåneleden är ett säkert kort om man vill ha fin och omväxlade natur. Vi bestämde oss för att ta Österlenleden, sträcka 5. Det vill säga Simrishamn till Kivik som var ca 21 km lång. Om vi ville kunde vi förlänga till Brösarp också som var ytterligare typ 10 km.

Länk till Skåneleden: http://www.skaneleden.se/leden/sl-4-osterlenleden/5-simrishamn-kivik/

Eftersom det är en bit att åka till Simrishamn från Lund så åkte vi på förmiddagen för att det just skulle bli en heldag. Vi hade inte rekat exakt vart leden började i Simrishamn men när vi kom fram så såg vi nästan direkt små orangea markeringar på lyktstolpar som är följemärken för Skåneleden. Vi parkerade bilen och började springa norrut, mot Kivik!

Här är vår tur i bilder:

Leden går längs stranden i början

Solen ska ju ta mer på stranden sägs det...

Cirka 1/3 sprungit.

Fortfarande i Sverige faktiskt.

Här säljer det världens bästa glass!

Framme vid Stenshuvud. Här fanns toaletter, vatten och ett litet café.

En har blivit sponsrad längre än den andra av Engelholmsglass...

Fin utsikt från toppen av Stenshuvud.

Kivik! Det blev en del landsvägslöpning i slutet.

När vi kom fram till Kivik konstaterade vi att vi inte orkade förlänga till Brösarp. Värmen och all löpning på sandstrand och upp på Stenshuvud tog hårdare än vi förväntat oss så det hade blivit för långt för våra stackars ben. Vi förlängde dock en sväng inne i Kivik så att vi kom upp i tre timmar. Efter det tog vi varsin sillburgare på Buhres. Det var lite för lite mat för två hungriga löpare så vi letade upp Ica-butiken i byn medan vi väntade på bussen. Då fick Fia den briljanta idén att vi kunde köpa en engångsgrill och mysa med lite grillning i Simrishamn innan vi körde hem. :)

För övrigt kan vi starkt rekommendera Skåneledens olika leder. Det är väl markerade (även om vi tappade bort oss ett par gånger p.g.a snack) och naturen är ofta varierande på dem. På de flesta lederna går det att tälta med för de som vill vandra. Just den här sträckan passade perfekt i värmen eftersom det fanns möjlighet att fylla på vatten.


Den efterlängtade burgaren och en lättöl. Sjukt gott!

Körv och lättöl på stranden.

Efter grillningen gick vi en runda i Simrishamn.

tisdag 22 juli 2014

All time high i träningsmängd

Adam har tränat på grymt flitigt senaste tiden och toppade igår på 78 timmars träning senaste månaden. Själv var jag väldigt nöjd när jag igår kunde notera en "all time high" på 63 h. Alternativa träningsformer är det dock ont om enl. statistiken. Eller vad sägs om 73% och 46 timmar rullskidor senaste månaden. x) Men variationen inom passen är i alla fall stor: skate/klassiskt, distans/intervaller, flackt/backträning, rena stakpass/varierad åkning. Rullskidor är underbart! ;-)





Man får göra det bästa för att få lite semesterfeeling på träningen den här tiden på året: 

Glasspaus i Lomma på distanspassen

Vi tog rullskidorna till stranden i Bjärred för
att reka på dan i lördags...

...och åkte dit och grillade och plaskade lite på kvällen...

Utflykt till Västra Hamnen och Ribban i Malmö mellan
förmiddags- och eftermiddagspasset igår...

Bar överkropp på kvällspasset med klubben igår...
(Ingen träning utan pulsband här inte!)

Eftersom jag inte varit helledig den här tiden utan har jobbat en del och fixat det sista med lägenheten inför försäljningen har Adams support hemma varit ovärderlig. Senaste veckorna har han handlat, städat och fixat så jag har kunnat få ihop träning och återhämtning. Det är jag väldigt tacksam för! Och samtidigt har han själv maxat träningsmängden. Imponerande. Men så ligger han också och sover just nu när jag sitter och skriver detta. ;-) 

Idag är det efterlängtad vilodag. Det nymålade golvet i hallen i lägenheten ska torka ytterligare en dag innan det går att gå in där så det är vilodag för lägenheten också. Skönt! Blir nog en liten shoppingutflykt idag och kanske en sväng till stranden.

söndag 20 juli 2014

Elpex Evolution

Nu har vi testat Elpex Evolution under några veckor och känner oss redo att skriva en liten "recension" om hur vi uppfattar den så här långt.

Så här beskriver Elpex själva skidan:
TESTVINNARE 2012! Elpex visar vägen genom sin nya teknologi. Den patentsökta hjulupphängningen ger åkningen en helt ny dimension. Teståkarnas omdömen: Skidlik känsla, stabil och lätthanterlig. 52 av 55 poäng i vibrationsdämpning. Stomme av kompositmaterial. Finns med 4 olika rullmotstånd. 


Svart för åkare upp till 90 kg
Rosa för åkare upp till 70 kg


Alla återförsäljare beskriver skidan som väldigt mjuk och skön att åka på. Den ska ta upp vibrationer från asfalten väldigt bra och de flesta anser att det är den bästa rullskidan som finns. Elpex flaggskepp alltså!

Vad tycker vi om den då?
Vi har båda kört mycket på Elpex Team-skida och varit väldigt nöjda med den. Den har skön svikt och vi hade svårt att se hur man skulle kunna göra en bättre skida än den. Nu har vi kört ett antal pass på våra Evolution; Adam på 4:or och Fia på 3:or. Både terräng, underlag och typ av pass har varierat; kuperat, flackt, ny asfalt, väldigt gammal asfalt, intervaller och distanspass.

Finskidorna fick följa med till stranden

Det som verkligen överraskat oss är hur bra den går på grov asfalt. Man slipper de jobbiga vibrationerna som normalt brukar kännas i fötterna. Stakning på kass eller grov asfalt är den verkligen kung på! Detta gör att skidan även känns mer snölik än andra rullskidor vi testat.


Fias mamma testade Elpex Evolution V på
sitt andra rullskidpass någonsin.
Tummen upp!

Många nybörjare uppskattar att skidan är så stabil och mjuk att åka på. Eftersom skidan tar upp vibrationer så bra går den också snabbare så fort asfalten är lite grövre. En perfekt tävlingsskida alltså nu när många rullskidtävlingar går på tvåor. Vi har dock valt att ha tröga hjul monterade på dem än så länge eftersom vi tycker att det är extra skönt att slippa vibrationer när man tränar mycket på tröga hjul.

Sammanfattningsvis är vi positivt överraskade över komforten och åkkänslan och ser fram emot många mil på skidorna framöver! :)

Det är inte bara vi som gillar Elpex, Kalla och gänget med!

Coolaste företagsbilen! 


söndag 13 juli 2014

Full hand, en bra träningsvecka och intervaller uppför Hallandsåsen

I söndags körde jag och Adam en "full hand", dvs. fem timmars träning på en och samma dag, för att kompensera för en i övrigt rätt medioker träningsvecka. ;-) Att vår femtimmarsträningsdag råkade sammanfalla med årets varmaste och soligaste dag var kanske inte helt enl. plan men det fick gå.

Vi inledde med drygt 2 timmar och 4 mil skate på tävlingshjul på förmiddagen, fortsatte med drygt 2 timmar och 3 mil relativt kuperad stakning på 3:or och 4:or efter lunchpausen och avslutade med en knapp timme och 9 km terränglöpning. Sen tog vi ett väldigt efterlängtat bad i Tvedörasjön. Den stora utmaningen med dagen var att få ihop drickandet och inte tuppa av av värmeslag. Vi fick hushålla med vattnet och fylla på bältena på ett café en gång under stakpasset för att få i oss tillräckligt. Under löppasset visade det sig att det var värsta fluginvasionen i skogen och de gillade verkligen oss svettiga och till synes lätt döende stackars skidåkare. Usch och fy! Jag hatar flugor.

Efterlängtat dopp i Tvedörasjön
efter löppasset

Pulsbands- och sportbh-bränna delux

Dan efter körde vi det sedvanliga måndagsklubbpasset. Numer både hårt och långt. ;-) Inkl. vår transport till och från träningen blev det tre timmar och 47 km stakning. Treor bak för mig och treor rakt över för Adam. Vi körde impulser under i stort sett hela passet och på slutet var det riktigt segt. 

Annars har veckan inkluderat ett kort gympass, då det visade sig att gymmet gått över till sommartider, och ett teknikpass på skate i tisdags, en 12 km morgonjogg innan frukost följt av ett klubbpass intervaller på kvällen i onsdags. I torsdags vilade vi och avslutade kvällen på stranden i Ängelholm med pizza och rödvin för att fira ytterligare en månad tillsammans. ("Havsbadskjollans" pizzor kvalar in som några av de bästa pizzorna jag ätit i Sverige! "Salami" och "Goddag" är favoriterna (iofs också de ända jag testat...;-)))

Sju månader med den här härliga pågen! ;-)

Adam i kvällssolen

I fredags körde vi tre mil stakning på treor/fyror i Ängelholm på förmiddagen och och jag joggade en timma hemma hos mamma och pappa på kvällen när den värsta värmen lagt sig. 

Lunch med mamma på Klitterhus

I går lyckades jag lura ut min stackars mamma på rullskidorna. ;-) Hon har testat en gång för längesen och jag tyckte att det passade perfekt för henne att passa på och testa mina nya Elpex Evolution V som jag har tröga hjul på. Hon tycker det är lite läskigt med rullskidor men på treor gick det lagom fort och som hon stakade var det inga problem med de tröga hjulen. :)

Mamma på rosa finskidorna

Efter att ha kört lite teknik och styrkestakövningar med mamma stack jag ut en kort sväng på tävlingsskate innan lunchen. 

På eftermiddagen kom Adam och hämtade mig för dagens andra pass: backintervaller uppför Hallandsåsen. Jag var sjukt slö och ångrade innerligt att jag inte tagit en powernap efter lunchen. Men det var bara att bita ihop. Efter en dryg halvtimmes uppvärmning påbörjade Adam första intervallen uppför åsen.

Adam diagonalar uppför åsen och
jag kör bil.

Varje intervall var 2,5 km lång och vi körde två var. Eftersom det är så långt och ganska brant (ca. 160 höjdmeter) vågade vi inte köra rullskidor utför även om vi körde på tröga hjul. Så vi fick turas om att köra bilen upp och ner. Eftersom jag kände mig lite lätt risig efter uppvärmningen hade jag fått tillåtelse av Adam att ta det relativt lugnt och bara försöka ta mig upp utan att stanna. ;-) Diagonalåkningen kändes bättre än väntat och passet blev inte riktigt så hemskt som jag befarat. Det tog drygt 14 minuter för mig att ta mig upp. Eftersom jag inte tryckte på allt jag hade från start och är relativt nedtränad tog det drygt 4 minuter att komma upp i A3. Så summa summarum ca. 20 minuter A3 på två intervaller. Men framförallt är det bra pannbens- och teknikträning för mig med den här typen av pass inför höstens utmaningar!

Start vid kyrkan i Östra Karup och upp längs Tvehögavägen

På något sätt lyckades Adam se ganska pigg
ut på den här bilden tagen precis efter han kommit upp....

Kanske har det med hans bakgrund som fotomodell
att göra? Hemma hos Adams föräldrar finns minnen
från en svunnen tid...(Mycket manlig mössa måste jag säga!)

Idag är det riktigt regnväder i Skåne. Det har vräkt ner hela dan hittills och ser inte ut att ha för avsikt att göra något annat resten av dagen. Hmm. Bra för bloggandet om inte annat! ;-)

tisdag 8 juli 2014

SM i rullskidor

Förra året gick rullskids-SM i fristil i Halmstad. Jag blev rent förbluffad då över hur otroligt snabbt de bästa åker. Detta året var jag väl medveten om hur fort det går men jag har ju faktiskt blivit ganska mycket bättre också. Tyvärr fick jag se mig lika förbluffad i år som 2013. Det positiva var att jag inte tappade så mycket på mina klubbkamrater detta året. Så framåt har det ändå gått!


Jag och Fia åkte upp till Borås tillsammans med Oskar och Tina. Klubben hade hyrt en stuga 30 minuter utanför Borås som vi alla bodde i. Stugan låg på Majblommegården i Tvärred, precis intill en sjö. På vägen upp stannade vi till på Ica och handlade mat inför helgen. Det blir en hel del mat och fika till ett gäng hungriga skidåkare (särskilt Oskar som äter som en häst). Senare på kvällen fikade vi med lite kladdkaka och jordgubbar!

Vårt boende "Kungens stuga"

Dagen efter, på fredagen åkte vi in till Borås vid åtta-tiden. Vi hämtade ut nummerlappar och testade banan ordentligt. Jag och Fia träffade Johan från Elpex och fick ut nya vassa tävlingsskidor från Elpex (recension kommer senare). Starten förr herrarna gick klockan 10:10 och det var 20 km på en 1.5 km bana som gällde. Banan gick för övrigt mitt inne i centrala Borås och hade ett par stigningar vilket gjorde det hela lite mer spännande. Till start var det över 50 st och jag fick starta längst bak av de åkare som hade FIS-poäng eftersom jag hade lyckats skrapa ihop lite från SM i vintras. Det var såklart fullt blås från start även detta året och jag fick verkligen köra allt vad jag hade för att hänga med. Mina krafter räckte ett varv sen fick jag släppa klungan. Efter ytterligare något varv var nästan hela klubben samlad i samma klunga utan några andra. Jag visste att det bara var en tidsfråga innan jag skulle bli varvad men jag ville hinna så många varv som möjligt! Jag tog ett varv i taget och försökte hålla ut så gott jag kunde. På sjätte varvet hände det; strax innan varvning så kom först motorcykeln och sen tätklungan. Det blev ett varv mer än i Halmstad. Inte riktigt nöjd med det men de körde fortare detta året räknade vi ut, en viss tröst iallafall. Jag tror min puls låg på runt 96% under hela loppet så där fanns inget mer att hämta, möjligtvis kunde benen varit lite piggare.

Elpex racer skate!

Rickard, Daniel och jag i första svängen.

Fia får själv skriva lite om sin upplevelse av helgen:

Eftersom ett helt gäng från klubben skulle åka upp till Borås tyckte jag att jag lika väl kunde ställa upp och tävla jag med. Jag visste att jag skulle bli sjukt sugen om jag bara skulle stå bredvid att titta på och all publicitet är bra publicitet. Så ytterligare ett "Ski Team Skåne" i resultatlistan och lite TV-tid kan ju aldrig vara fel. Att köra SM trots usel skateteknik kanske inte är det mest naturliga annars men jag tog fasta på coach Håkans devis om att "tävling är bästa träning". Tekniken har faktiskt gått framåt en del på sistone men efter ett varv när jag försökt hänga med så gott jag kunde var jag fruktansvärt stum i benen och hade ont i fötterna och kunde inte alls hålla ihop den lilla tekniken jag har lyckats skrapa ihop. Jag blev lättad när jag blev varvad efter en knapp kvart av grymma Marika Sundin som vann loppet överlägset. x) Trots den väntade floppen prestationsmässigt hade tävlingen en positiv effekt! Det var sjukt inspirerande att se alla duktiga åkare och spännande och kul att köra på en stadsbana. Och jag hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att tävla. Träningsmotivationen är på topp och jag kommer köra på med skaten som ett bra träningskomplement utan några höga ambitioner. Skate är sjukt kul! :) Hela helgen var väldigt lyckad med mysigt boende på Majblommegården med härliga klubbkamrater, god mat och toppensupport från klubben. Stort tack till Håkan, Lotta och Tina!

Sjön vid boendet

Efter loppet åt vi lunch inne i Borås innan vi åkte tillbaka till stugan. Det var väldigt skönt väder när vi kom tillbaka så jag och Fia passade på att springa en sväng. Det var vanlig asfaltsväg men rätt kuperad, jag valde att gå upp för det flesta backarna för att spara så mycket ben som möjligt. På kvällen hade vi mys med klubben, vi grillade kött, korv och marshmallows.

Ski Team Skåne utspisar kvällsmat

Resultat för de som inte blev varvade finns här.

På lördagen fick vi gå upp tidigare. Kvalet till sprintstafetten började 08:30 och vi skulle åka hem direkt efter tävlingen så allt var tvunget att vara klarpackat. I sprintstafett kör man två och två. Tre varv var, dock var annat så att man kan vila lite. Precis som på vintern alltså. Det är en väldigt rolig tävlingstyp. Man tar i lite extra när man kör i lag, iallafall jag. Totalt var det 22 lag, uppdelat på två heat. I första heatet startade vårt första lag med Gustaf och Daniel, samt vårt andra lag med jag och Rickard. Andra åkare som var med var bl.a. Tobias Westman, Samuel Norlén, Kalle Westberg. Det bästa rullskidsåkare man kan möta alltså!

Uppvärmning

Jag gick ut som första åkare och Rickard som andra. Det var samma visa denna gången, fullt blås från början. Jag låg efter redan efter 100 meter men det är bara att bita i, det var ändå ett lag bakom  oss! Mellan varven pepptalkade Fia mig och servade mig med dricka. Ett varv tog under 3 minuter så det är ingen lång återhämtning man fick. Jag och Rickard slutade näst sist i heatet men var ganska nöjda ändå. I andra heatet startade Johannes och Oskar som vårt tredje lag. De gjorde ett bra lopp och körde ifrån IK Sterns tredjelag som de körde med tillsammans ett tag men Johannes gjorde ett ryck i backen som de lyckades hålla hela vägen! Tyvärr gick ingen av Ski Team Skånes lag vidare men det var väldigt roligt!

Erik Wickström, Rickard, Daniel och jag

Åkare, coach, ett par skrapsår och en stor biceps!

Efter vi hade åkt duschade vi på badhuset precis bredvid. Jag och Fia passade på att gå en runda på stan innan finalen som var klockan 11:00. Vinnaren blev Tobias Westman och Samuel Norlén från IK Stern. Sjukt coolt att vinna SM som 41-åring! Mycket inspirerande för mig som börjat åka skidor relativt sent i livet. När vi sett finalen åkte vi hem till Skåne och nu väntar en period med mycket mängdträning!