onsdag 25 november 2015

Skidläger 7-10 januari i Mora

Den 7-10 januari kommer vi anordna ett skidläger här i Mora. Lägret vänder sig till alla som vill förbättra sin teknik och som gillar att åka skidor och träna. Det spelar ingen roll hur duktig du är eller vilka ambitioner du har; vi anpassar oss efter varje deltagares behov och önskemål. Under lägret kommer vi bo på Myrängsgården i en rustik och genuin dalamiljö och äta gott från Strand Kök och Bar.

Planen är att åka skidor på några olika platser under helgen. Vi vill gärna visa upp några av våra favoritställen i Moratrakten! Det kommer bli mycket fokus på teknik och individuell feedback. Tekniken kommer vävas in i de olika passen för att det ska bli så kul och givande som möjligt. 

Hemus/Vasaloppspåret
Hemus är skidstadion i Mora som man passerar i slutet av Vasaloppet. Snösäkert och fina spår. Här finns en bra plan för teknik- och balansträning och en lagom kuperad slinga. För er som ska åka Vasaloppet kan det vara kul och givande att få åka i Vasaloppsspåret och uppleva sträckan under lugnare och mer avslappnade former. :)Orsa Grönklitt
Hit kommer alla skidåkare i Dalarna för att åka när snön inte finns någon annanstans. Grönklitt är verkligen ett skidparadis med spår för nybörjare såväl som elitåkare. 


Norra Garberg
På 520 möh är även detta skidområde snösäkert. Ibland spåras ett ca 10 km långt spår från Eldris hela vägen upp till Norra Garbergs skidanläggningen. En riktigt fin intervallbacke som vi gärna hade visat er. :)Mer som ingår i lägret: 
- Teknikintroduktion - olika växlar klassisk åkning
- Videoanalys med direkt feedback ute i spåret
- Vallagenomgång (basic) för de som vill
- Tips på förberedelser inför Vasaloppet och andra långlopp

Boende:
Myrängsgården ligger mellan Orsa och Mora. Ägarna beskriver gården så här:

"Vi älskar den gamla dalakulturen och vill hedra den. Vi har byggt gården för vår släkt. Nu vill flera vara här. Det välkomnar vi. Enkelhet men med högsta kvalitet. Bekvämlighet med charm.
 Sköna naturmaterial och rena former."

Boendet består av ett stort kök, stor matsal/vardagsrum med öppen spis samt ett antal sovrum med egen toalett. Under lägret kommer vi förfoga över hela boendet själva. Bilder och mer info om boendet hittar ni här.


Matsal

Eftersom vi kommer bo tillsammans med er under lägret så kommer det finnas obegränsade möjligheter för er att ställa frågor. Vi ser fram emot intressanta diskussioner framför brasan på kvällarna! :)

Transport:
För att hålla kostnaden på lägret nere så har vi valt att inte ha något gemensamt fordon som alla åker i. Vi samåker istället med varandra och i de fordon som ni kommer i. 

Mat:
Lunch och och kvällsmiddag från restaurangen Strand kök & bar via catering. 
Gemensam frukost ställer vi i ordning på boendet.Pris för lägret: 
3875 kr (kostnad för spårkort tillkommer beroende på var vi kan åka)

Anmälan:
Mejla oss på kontakt@fiaochadam.se (eller ring på 0768-72 84 00) och ange följande:
  • Namn, person nr, adress, telefon nr
  • Önskemål boende (någon du vill dela rum med)
  • Mat - specialkost, vegan, vegetarian, laktos, nötter etc.
  • Allergier
  • Träningsbakgrund - Åkt skidor, har aldrig åkt skidor t.ex 
  • Mål med lägret - Är det något speciellt du vill öva på eller lära dig?
  • Skador - gamla som nya, bra att veta för oss. 

När vi fått din anmälan skickar vi instruktioner om betalning. Först när vi tagit emot din betalning är din anmälan bekräftad! Max antal deltagare 12 personer.

Sista anmälningsdatum: 9/12 
Det finns fortfarande platser kvar så kontakta oss så snart som möjligt om du är intresserad av att vara med.

Preliminärt schema: 
(Kan komma att justeras beroende på snömängd och spårdragning.)

Tors:
Inkvartering från kl 11:00
Lunch: Egen regi
13:00 Uppstart i matsalen samt teknikintroduktion inför eftermiddagen
14:30 Teknik- och balansträning på Hemus. Filmning 
18:00 Kvällsmiddag
20:00 Videoanalys av dagens åkning.

Fre: 
08:00 Frukost
09:00 Samling i matsalen och avfärd mot Orsa Grönklitt.
10:00 Teknik och intervallträning (fartträning)
12:00 Lunch på Ugglan och Björnen i Grönklitt
13:30 Utförsteknik och gemensam distansåkning (olika grupper).
16:30 Hemfärd
18.00 Kvällsmiddag
19:30 Vallagenomgång

Lör:
08:00 Frukost
09:00 Samling i matsalen och avfärd mot Oxberg
10:00 Distanspass i Vasaloppsspåret (stegringsdistans)
14.00 Sen lunch
15:30 Fri träning, återhämtning, möjlighet att prova på skate för de som har utrustning
18.00 Kvällsmiddag
19:30 Vi delar med oss lite av våra erfarenheter från Vasaloppet och andra långlopp

Sön:
08:00 Frukost
09:00 Samling i matsalen och avfärd mot Norra Garberg
09:30 Åkning från Eldris till Norra Garberg med filmning längs vägen
13:00 Lunch och avslutning

Har du några frågor så tveka inte att mejla eller ringa oss!

söndag 22 november 2015

Vinter i Mora

Idag har vi hunnit med två fina träningspass. Vi började dagen med en löptur innan frukost (och Vinterstudion). Det var minus 6 och riktigt skönt vinterväder. Den här vintern ska vi försöka att hålla igång löpningen lite bättre så att vi inte får så lång startsträcka till våren.

Vi var inte ensamma om att vara ute och morgonjogga:


Snön börjar läggas på plats i Moraparken :)

Efter lunch (proteinplättar) och Vinterstudion åkte vi upp till Grönklitt och åkte ett lugnt pass klassiskt med Johannes. Han kom direkt från Bruksvallarna och dagens sprintkval. Johannes är den i klubben som satsar mest på traditionella distanser och det går bara bättre och bättre för honom!

Det var mycket fina förhållanden i Grönklitt idag: -10 grader och första passet i riktigt hårda fina spår. :) Ett lugnt och skönt A1-pass på tre mil. Extra trevligt med sällskap hemifrån. Vi hade mycket att prata om så tiden gick fort.

Snökanonerna och pistmaskinerna arbetade för fullt och det ser ut som att det kommer att öppnas upp ännu mer snart.

Bilder från tidigare i veckan:

Björnbacken är nu spårad och öppen för åkning


Provbakning av nytt pepparkaksrecept :)

tisdag 17 november 2015

Nordenskiöldsloppet - 22 mil i april

Som vi skrev i förra inlägget anmälde vi oss till Nordenskiöldsloppet förra måndagen. "Världens tuffaste och längsta skidlopp" enl. arrangörerna.

"Nordenskiöldsloppet är ett 220km långt ultralopp och en helt ny typ av utmaning för moderna skidåkare. Den 10:e april 2016 kommer de startande ge sig av från Purkijaur utanför Jokkmokk i ett lopp med anor från 1800-talet. Med en bansträckning ovanför polcirkeln kommer deltagarna stå inför en rejäl prövning."Loppet har en historia bakom sig som sträcker sig till slutet av 1800-talet då polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld ledde en Grönlandsexpedition. Två samer som var med på expeditionen gav sig ut på skidor för att utforska iskontinentens inre okända områden:

Efter cirka 57 timmar återvände Tuorda och Rassa ganska medtagna. De hade lidit svårt av brist på dricksvatten, och hade tvingats att återvända. När de informerade att de avverkat hela 460 kilometer blev Nordenskiöld hänförd. De hade skidat nästan oavbrutet utan sömn i två och ett halvt dygn, med undantag för när de vilade i en grop i två timmar under en storm.

Vid hemkomsten trodde ingen på deras skidbedrift. Att avverka den sträckan på så kort tid med endast skidor ansågs omöjligt. För att bevisa att det var sant utlyste Nordenskiöld 1884 ett skidlopp, Jokkmokk–Kvikkjokk tur och retur, en sträcka på hela 22 mil. Nordenskiöld själv menade att sträckan borde gå att klara inom ett dygn.

Tävlingen gick av stapeln den 3:e april 1884. På grund av dåligt väder tvingades starten skjutas upp och de 18 deltagarna gav sig inte av förrän klockan sex på kvällen. Sen skidade de hela natten utan sömn, stärkta av kaffe och konjak. (Doping?)

Som vinnare stod Pavva ”Pau-Lasse” Nilsson Tuorda. Han kom in på tiden 21 timmar och 22 minuter. En helt fantastisk bedrift med tanke på det dåliga vädret, den klumpiga utrustningen och att de tävlande själva fick spåra de tjugotvå milen. Allt med skidor som var mellan 210-300cm långa och 8-12cm breda och vägde ungefär 3 gånger mer än dagens tävlingsskidor. Dessutom bör man tänka på att Tuorda tog cirka en timme och fyrtiofem minuter rast under loppet, detta inräknat i sluttiden.

Efter tävlingen hyllades givetvis Pavva Lars Nilsson Tuorda och de andra tio medtävlande som fullföljde tävlingen, som stora skidhjältar för bedriften. Det blev idrottshistoriens hårdaste och mest krävande tävling. Resultatet redovisades i internationell press – men sedan dess har ingen gjort om bedriften.
Fram tills nu.

Förra måndagen släpptes alltså de 500 startplatserna och vi hängde på låset för att försäkra oss om att få en plats innan de skulle ta slut (eller vi skulle ångra oss...;-))...

Fia har varit sugen på att testa på att åka något längre än Vasaloppet tidigare och nu när det blev verklighet kan vi ju inte låta bli att ge det ett försök.

Men vi har fortfarande lite svårt att vänja oss vid tanken att vi ska försöka ta oss an den här sträckan. Det är som att åka Vasaloppet; Sälen till Mora och sen vända tillbaka till Sälen igen för att fortsätta nästan hela vägen till Evertsberg. Hur lång tid det kommer ta har vi ingen aning om. Det beror såklart mycket på vädret. Eftersom det är en "vändbana" finns risk att ev. medvind leder till lika mycket motvind och ev. snöväder och spårning kommer självklart påverka väldigt mycket.

Tanken just nu är väl framförallt att genomföra. Det är så mycket som kan gå snett under ett så långt lopp och mardrömmen är ju att man skulle börja få så ont någonstans att man måste avbryta. Att uppskatta en tid känns nästan omöjligt.

Annars tror vi att det blir en mental kamp lika mycket som en fysisk. Vad ska man egentligen tänka på under 22 mil? Vi får hoppas att det är fint väder och att vallan fungerar bra helt enkelt! ;-) Träningen fram till loppet kommer vi köra på som vanligt.

lördag 14 november 2015

I Idre igen

Snötillgången i Sverige har inte varit särskilt bra nu tidigt på säsongen och precis som förra året fick vi planera vårt skolläger i sista sekund efter snötillgång. Förra året hamnade vi i Bruksvallarna, i år blev det Idre. Och precis som förra året har vi inte direkt varit ensamma att vilja åka på snö i november. ;-)

Vi var ju i Idre för bara två veckor sen; då själva på vårt höstlov. Den här gången var inte hela slingan öppen när vi kom dit utan bara en 1,5 km slinga men hela banan öppnades upp igen i onsdags (dvs. 2,6 km)

I måndags när vi kom fram stack några ut på ett kort pass innan lunch men vi satt redo vid datorn klockan 11 för att anmäla oss till Nordenskiöldsloppet. Vi hade ingen aning om hur efterfrågan på startplatser skulle vara och ville vara säkra på att få våra platser nu när vi bestämt oss för att vi vill åka det. Mer om det sen!

På eftermiddagen stack vi i alla fall ut på vårt första klassiska pass. Fästet var perfekt och vi gled runt lugnt och fint i några timmar. Startsträckan var kort nu när vi varit på snö så nyligen.


Eftersom det var mycket folk där fick olika grupper olika åktider. Vi fick åka 9-11 och 15-17; samma tider som landslaget och andra seniorer. Det funkade fint och efter att extraslingan hade öppnat var det gott om plats för alla. En av landslagstränarna hade dock lite problem att samsas om träningstiden (och provocerades kanske lite extra av vår något spretiga grupp med Minatti i skoteroverall från 70-talet i spetsen ;-)).

Enl. honom hade landslaget ensamrätt på arean under de här tiderna. Enl. info som vi fått fick alla seniorer träna. Dessutom hade vi inte fått någon information alls om att det skulle vara uppdelade tider när Minatti ringt Idre fjäll fredagen innan vi åkte upp. Men Minatti stod på sig trots diskussioner och påtryckningar. Skönt med en tränare som står upp för oss och inte ger vika i första taget! :) En eloge till Fredrik Jelk på Idre Fjäll som hanterade situationen på ett professionellt sätt!

På tisdagen fick vi information om att alla skulle köra klassiskt på förmiddagen och skate på eftermiddagen. 

Under veckan hann vi bla med:
- två teknikpass med balans/teknikövningar 
- sex distanspass (ca. 2 h), varav två med filmning och feedback
- ett 15x15 stakintervallpass
- en innebandymatch följt av ett bålstabilitetspass och cirkelträning 30x30
- ett teknikrace på lilla varvet i sex heat med olika fokus, med filmning (diagonal utan stavar, stakning, frånskjut med stavar, diagonal med stavar, frånskjut utan stavar, valfritt/snabbaste åkstil). 
- ett två timmars stakpass på blanka skidor

Adam i elljusskenet


Vi bodde i två sexmannastugor och alla fick fixa mat själv. Vi hade laddat upp och lagat matlådor under helgen innan men på tisdagen gick vi ut och käkade kvällsmat. Med en högrevsburgare på Pernilla Wibergs hotell firade vi 1 år och 11 månader tillsammans.  


Första natursnön vi sett i år! :)

Förutom sista dan hade vi riktig fint väder på lägret! Sista dan snöade och blåste det friskt. Vi hade inte vallat om våra klisterskidor från dagen innan och innan vi stakat två meter på stadion hade det frusit i massivt. Vi hade ju bara två timmars åkning innan hemfärden och hade inte lust att lägga tid på att börja klabba med att valla om så vi bytte till skateskidorna och ställde in oss på ett stakpass. Formen har varit varierande under veckan för oss båda. Fia hade en rejäl formsvacka på skatedistanspasset på eftermiddagen efter testracet och hasade runt tom på energi. På sista passet hade Adam ont i ryggen och kände sig allmänt orkeslös medan Fia hade riktigt bra känsla i stakningen och bra mental dagsform. 

Veckan var i alla fall väldigt givande för oss båda. Vi har jobbat på detaljer och att hitta känslan i åkningen och tagit några steg framåt i tekniken. Vi har helt klart ett annat utgångsläge för säsongen än förra året. Ska bli en kul och spännande vinter!

torsdag 5 november 2015

Månadens rapportörer på skidspår.se

Och månadens rapportör på skidspår.se blir..... FIA OCH ADAM!!

Efter en av årets första vallarapporter på skidspår.se blev vi kontaktade och intervjuade:

Länk till intervjun