lördag 14 november 2015

I Idre igen

Snötillgången i Sverige har inte varit särskilt bra nu tidigt på säsongen och precis som förra året fick vi planera vårt skolläger i sista sekund efter snötillgång. Förra året hamnade vi i Bruksvallarna, i år blev det Idre. Och precis som förra året har vi inte direkt varit ensamma att vilja åka på snö i november. ;-)

Vi var ju i Idre för bara två veckor sen; då själva på vårt höstlov. Den här gången var inte hela slingan öppen när vi kom dit utan bara en 1,5 km slinga men hela banan öppnades upp igen i onsdags (dvs. 2,6 km)

I måndags när vi kom fram stack några ut på ett kort pass innan lunch men vi satt redo vid datorn klockan 11 för att anmäla oss till Nordenskiöldsloppet. Vi hade ingen aning om hur efterfrågan på startplatser skulle vara och ville vara säkra på att få våra platser nu när vi bestämt oss för att vi vill åka det. Mer om det sen!

På eftermiddagen stack vi i alla fall ut på vårt första klassiska pass. Fästet var perfekt och vi gled runt lugnt och fint i några timmar. Startsträckan var kort nu när vi varit på snö så nyligen.


Eftersom det var mycket folk där fick olika grupper olika åktider. Vi fick åka 9-11 och 15-17; samma tider som landslaget och andra seniorer. Det funkade fint och efter att extraslingan hade öppnat var det gott om plats för alla. En av landslagstränarna hade dock lite problem att samsas om träningstiden (och provocerades kanske lite extra av vår något spretiga grupp med Minatti i skoteroverall från 70-talet i spetsen ;-)).

Enl. honom hade landslaget ensamrätt på arean under de här tiderna. Enl. info som vi fått fick alla seniorer träna. Dessutom hade vi inte fått någon information alls om att det skulle vara uppdelade tider när Minatti ringt Idre fjäll fredagen innan vi åkte upp. Men Minatti stod på sig trots diskussioner och påtryckningar. Skönt med en tränare som står upp för oss och inte ger vika i första taget! :) En eloge till Fredrik Jelk på Idre Fjäll som hanterade situationen på ett professionellt sätt!

På tisdagen fick vi information om att alla skulle köra klassiskt på förmiddagen och skate på eftermiddagen. 

Under veckan hann vi bla med:
- två teknikpass med balans/teknikövningar 
- sex distanspass (ca. 2 h), varav två med filmning och feedback
- ett 15x15 stakintervallpass
- en innebandymatch följt av ett bålstabilitetspass och cirkelträning 30x30
- ett teknikrace på lilla varvet i sex heat med olika fokus, med filmning (diagonal utan stavar, stakning, frånskjut med stavar, diagonal med stavar, frånskjut utan stavar, valfritt/snabbaste åkstil). 
- ett två timmars stakpass på blanka skidor

Adam i elljusskenet


Vi bodde i två sexmannastugor och alla fick fixa mat själv. Vi hade laddat upp och lagat matlådor under helgen innan men på tisdagen gick vi ut och käkade kvällsmat. Med en högrevsburgare på Pernilla Wibergs hotell firade vi 1 år och 11 månader tillsammans.  


Första natursnön vi sett i år! :)

Förutom sista dan hade vi riktig fint väder på lägret! Sista dan snöade och blåste det friskt. Vi hade inte vallat om våra klisterskidor från dagen innan och innan vi stakat två meter på stadion hade det frusit i massivt. Vi hade ju bara två timmars åkning innan hemfärden och hade inte lust att lägga tid på att börja klabba med att valla om så vi bytte till skateskidorna och ställde in oss på ett stakpass. Formen har varit varierande under veckan för oss båda. Fia hade en rejäl formsvacka på skatedistanspasset på eftermiddagen efter testracet och hasade runt tom på energi. På sista passet hade Adam ont i ryggen och kände sig allmänt orkeslös medan Fia hade riktigt bra känsla i stakningen och bra mental dagsform. 

Veckan var i alla fall väldigt givande för oss båda. Vi har jobbat på detaljer och att hitta känslan i åkningen och tagit några steg framåt i tekniken. Vi har helt klart ett annat utgångsläge för säsongen än förra året. Ska bli en kul och spännande vinter!

1 kommentar :

  1. Bra att Minatti står upp mot landslaget! Dom kan vara lite griniga ibland.

    SvaraRadera