torsdag 19 maj 2016

Backtest och vattenlöpning

Vi var ganska trötta i måndags efter helgens läger med Stockholms rullskidklubb. Cykling stod på schemat och vädret var mindre inspirerande så vi tog en vilodag. I tisdags var det dock full gas igen; sista Blybergtestet med klassen. Vi har under vår tid på skolan genomfört ett backrullskidtest tre gånger per läsår: två gånger på hösten och en gång på våren. Backen är ca 3 km lång. Vi börjar alltid med att göra upp en gång klassiskt och sen åker vi bussen ner och kör upp en gång till i fri stil.

Adam tyckte det var ganska nervöst inför testet denna gången. Det är svårt att veta hur man utvecklats under vintern och man vet att man måste ta ut sig helt för att ha en chans att förbättra sig. Fia var inte så nervös men hade heller inte så höga förväntningar eller förhoppningar på testet utan gick in med en ny taktik: börja lugnare och mer kontrollerat än vanligt för att orka hålla ett jämnare tempo hela vägen upp. Dessutom bestämde hon sig för att inte köra skatetestet utan köra klassiskt båda gångerna och bara staka andra gången.

Adam tog ut sig

In med skidor och stavar sen ner till starten igen!

Härligt väder!

Det gick bra för oss båda och vi fick ett litet kvitto på att det går åt rätt håll. Det peppar lite extra att fortsätta träna på! :)

Sista backtestet gick bra och det firade vi med
glass på macken i Oxberg

Idag sprang vi 15x15 intervaller i Orsasjön på förmiddagen. (15 s snabbt och 15 s aktiv vila under 30 minuter). Vi blev blöta upp över öronen och i början innan vi hade fått upp ångan var det lite kyligt...Men vi fick snabbt upp värmen! Terrängen utanför Minattis hus i Kråkberg är perfekt för vattenlöpning; långgrunt och fin sandbotten. Det känns riktigt bra för löpsteget att springa i vatten. Man tvingas dra upp knäna högt och trampa på främre delen av foten.

Vattenlöpning i Orsasjön

På eftermiddagen cyklade Adam upp till Norra Garberg. Halvvägs in började det regna så det blev ännu ett blött pass! 

På toppen vid Norra Garberg Skidcenter

Rena bergsetappen för en oerfaren cyklist!

Nästa vecka åker vi till Gotland på träningsläger med klassen. Det kommer bli mycket cykling, rullskidor och en del löpning också. Precis som förra året ska vi bo hos Janne i "Lullyhill" strax utanför Visby. Väderprognosen ser lovande ut och vi ser fram emot en härlig vecka med semesterfeeling och mycket träning!

Bild från förra årets Gotlands-trip

Härlig utsikt från "Lullyhill"

söndag 15 maj 2016

Träningsläger med Stockholms rullskidklubb

I torsdags kom det ett gäng från Stockholms rullskidklubb till skolan för att vara med på lägret som vi på skidlinjen arrangerade. Andreas, Martin och David, som var med även förra året, kom upp redan på onsdag kväll och var med på torsdagens eftermiddagspass: Myrlöpning med stavar. Det var första gången vi körde myrlöpning med stavar. Myrlöpning tar bra på benen men är ändå relativt skonsam träning. Stavarna hjälpte till att hålla pulsen uppe.

På förmiddagen hade vi första kajakpasset för i år

Varmt och skönt ute på myren

På väg tillbaka till bussen efter passet

På torsdag kväll kom resten av gänget upp och på fredagen blev det hårdträning direkt på morgonen: Tröskelträning i backen upp till Grönklitt. Vi hade gått in för att staka båda två; Fia på treor och Adam på fyror. Vi håller på och experimenterar lite med stavlängder och just det här passet körde vi med skatestavarna (som är ca 90% av vår kroppslängd). Det kändes bra! Men benen var lite möra efter flera dagars hård träning. I bussen satt Frida och filmade alla:'

På eftermiddagen körde Minatti ut oss till Siljansfors där vi sen sprang tillbaka på Siljanleden till Mångberg. Efter lite förvirring i början (två felspringningar första 1,5 km...;-)) ordnade det upp sig och alla sprang på efter bästa förmåga. Banan går mycket uppför första 6 km men sen fick vi lite lättare löpning ner till Mångberg. Det är en fin sträckning och vi fick perfekt löpväder. 

Löpning längs Siljansleden

Fia, Andreas och Martin med Gesunda i bakgrunden

På lördagen höll vi i ett teknikpass i stakning ute vid Moras flygplats. Vi började med att gå igenom några saker som vi tycker är viktigt att tänka på och körde några övningar för det. Sen körde vi en balansbana och en bana för snabbhet. Passet avslutades med 15x15 tillbaka till skolan. (15x15 = intervaller; 15 s hårt och 15 s aktiv vila, vanligtvis kör vi ca 60 ggr dvs. 30 min)Lägret avslutades idag med ett distanspass på rullskidor. Vi körde nästan ända från Sälen och fram till Evertsberg. Det blev 37 km i relativt kuperad terräng på Vasaloppsvägen. En riktigt bra avslutning på ett trevligt läger!

Fint väder på sista passet!

fredag 6 maj 2016

Kullaberg - trailrunners paradise

Igår var vi på Kullen och sprang. Vi försöker köra igång löpsäsongen lugnt och fint och då passar det bra med utflyktslöpning i fina miljöer. Vi utgick från Mölle och sprang upp till Kullens fyr längs Skåneleden. Vädret var jättefint och det blev många fotopauser:
Sen sprang vi vidare längs med Kullens nordöstra sida tillbaka till Mölle. Det var väldigt varmt och soligt. Första riktiga shortspasset! Härligt!
tisdag 3 maj 2016

Första maj välkommen

I år blev det valborgsfirande hos Oskar o Tina i Ramsåsa. "Högtider" med Oskar och Tina har blivit lite av en favorit/tradition. Fin träning och mycket mycket god mat! :) Vid 12 var vi framme i Ramsåsa. Vi åt lite lunch innan vi stack ut på en löprunda i Fyledalen.

Let the run begin!

Ramslök, massvis med ramslök!


Pixie the traildog var med och sprang!

Vi fick syn på vildsvin under löpningen. Fia försökte locka på dem men lyckades inte riktigt även om hon lät likadant!

Oändligt med vitsippor

Adam o Oskar skulle tvätta skorna men det urartade lite...

Inte långt hem som tur var :)

Matlagning

Grill

Dagen efter inleddes med en kort morgonjogg. Oskar först och vi flåsande efter med A2/A3 puls... 
Efter frukost tog vi på rullskidorna och stakade oss iväg. (Förutom Tina som cyklade). Vi tog oss hela vägen till Andrarum där vi tog en skön fikapaus. 

Tack för kortet synd att tummen var med!

Påett igen!

Tina hade otur och fick punktering på vägen hem. Oskar
fick hämta henne med bil när vi  hade kommit hem.


Rundan blev 56 km och tog 3h 40min. Det var riktigt gott med grillrester när vi kom hem! :) 

Tack för en skön och avkopplande helg Tina o Oskar!