måndag 29 oktober 2012

Erik Wickström special

Det är nu lite drygt två månader sen konditionskonnässören Erik Wickström försvann och lämnade efter sig en väldigt populär blogg som inte längre uppdateras och ett stort tomrum i cyberrymden.

Tomas Ledins fraser "Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för länge sen vi sågs..." har sällan känts mer aktuella.

Jag blev nyfiken på att försöka få reda på vad Erik egentligen pysslar med nu när han inte lägger tid på att uppdatera sin blogg tre gånger om dagen. Jag kontaktade honom och bad att få ställa några frågor till mannen som brukar vara den som frågar.

Slideshare komprimerar filen alldeles för hårt.
Men misströsta inte, pdf:en finns även att ladda ner högupplöst här.

söndag 28 oktober 2012

DM i fristil på Ring Knutstorp

I morse när vi vaknade sken solen och termometern visade på minusgrader. En perfekt dag för längdskidåkning! Fast nu bor vi ju i den där delen av Sverige som ligger alldeles för nära ekvatorn och alldeles för sällan har snö så idag var det istället en rullskidtävling som stod på programmet. 

Burr. 


Närmare bestämt DM i fristil på Ring Knutstorps motorbana. Fem varv och 10 km för D21 och 10 varv och 20 km för H21. Finfin asfalt. Kallt men stilla. Sol och klarblå himmel. Mmm. Det blir knappt bättre!


Banan från ovan

Vi sov hos mina föräldrar i går kväll och hade därför bara 20 minuter till tävlingsplatsen. Bilturen i förmiddagssolen på småvägar genom färgsprakande skogar var en ren njutning. Det var en sån där höstdag som får alla gråa, slaskiga höstdagarna att falla djupt ner i glömska.  

När vi var framme på motorbanan hämtade vi våra nummerlappar och hjälmchippet och gjorde oss redo för uppvärmning. Jag blev lite förskräckt under uppvärmningen. Banan var ganska jobbig och jag fick upp pulsen riktigt högt bara på uppvärmningen. När starten gick stakade vi i typ 100 m. Jag var med riktigt bra i starten men tappade som väntat allt så fort man fick börja använda benen. Jag hade lånat en av Gustafs stavar och stavremmen gick upp vid första backen och jag fick spänna åt den. Den funkade bra på uppvärmningen men när jag tog i mer satt inte kardborren fast tillräckligt mycket eftersom den var åtdragen hårt för att den var lite för stor. Tappade framförvarande direkt och fick spänna en gång till lite senare. Frustrerande men det spelade egentligen ingen roll för jag hade inte kunnat hänga med ändå. 

Förberedelser i solen innan start

Eftersnack och fika i solen

Jag körde riktigt dåligt idag. Ofokuserat, dåligt tekniskt och jag föll in i stakning på ett par partier bara för att det är mer bekvämt. Jag har fortfarande svårt att kontrollera ansträngningsnivån på skate. 

Nedvarvningen efteråt kändes mycket bättre och mer avslappnad än själva loppet. Jag spänner mig för mycket på tävling och behöver öva på att åka fort och ändå avslappnat.

Men övar man inte blir man inte bättre! Det är bra med funbeat i sådana här situationer. I statistiken ser man svart på vitt en tydlig orsak till min bristfälliga skejt: 11 skejtpass de senaste 3 månaderna varav bara ett pass den senaste månaden förutom skateintervallerna i onsdags. Det talar sitt tydliga språk. Jag förtjänar inget bättre. Tack funbeat. Du behövs. 

Det kommer dock vara fullt fokus på klassiskt även framöver men jag ska försöka varva med mer skejt för skojs skull. (Och för att det är bra ben- och balansträning och, inte minst, för att jag hatar att vara dålig på det...;-))

Gustaf vann H21 strax före Mårten från Simlångsdalen. Inget ont som inte har något gott med sig. Ni som följer med vet att han har haft problem med handen länge och kört mycket skate den senaste månaden...Kul att träningen gett resultat och att det gick bra för honom idag. 

Jag var ensam i min klass som vanligt men fick trots allt välja först från prisbordet. Priserna på dagens tävling var ovanligt matnyttiga. Jag vann en korv och Gustaf en ost. Bättre än stavspetsar och vätskebälten! =)

Nöjda vinnare!
Nu ska det tvesovlas minsann...

Loppet i siffror
Tid: 24:31
Sträcka: 32.17 km enl. Garmin
Medeltempo: 2:30/km
Snittfart: 24 km/h 
Maxfart: 33 km/h 
Placering: 1 och sist
Snittpuls: 91% av max
Maxpuls: 96% av max

torsdag 25 oktober 2012

Tända ljus, te och soffmys

Gustaf är på gymmet och jag sitter hemma uppkrupen i soffan med en filt över mig och laptopen i knäet. Regnet har vräkt ner ikväll och jag var ännu mer omotiverad till träning än igår. Styrketräning var uteslutet och ett intervallpass på SkiErg kändes dömt att misslyckas. Istället för att gå till gymmet omotiverad och köra ett pass som troligtvis inte skulle ge mig något stannade jag hemma för att samla kraft och motivation inför ett förmiddagspass i morgon istället.

När det lockar mer att städa lägenheten och diska än att gå och träna är det illa! ;-) Lägenheten är hittad i all bråte i alla fall och jag har som sagt slagit mig till ro på soffan i väntan på att Gustaf ska komma hem. Har tänt ljus, sitter och smuttar på mitt favvo-te ("Baronens röda" - specialblandning av Kahls i Malmö 50/50 av deras roiboos te jordgubb/vanilj och citron) och lyssnar på Laleh. En riktigt skön kväll med andra ord. 

En träningsrelaterad sak har jag i alla fall gjort idag. Jag anmälde mig till helgens skejttävling som är DM i fristil. Var lite tveksam till om jag skulle köra men eftersom Gustaf ändå ska dit passar jag på. Bara 10 km för D21. Lagom långt (kort) för mig att öva skejt på tävlingshjul. Och det ska bli kul att få köra på Ring Knutstorps motorbana. Hoppas bara att vädret blir bra nu...

Haha. Gustaf kom precis hem och konstaterade att jag gjorde rätt som stannade hemma....=) Träningsvärken sen gårdagens skejtintervaller hade ställt till det för honom på SkiErg-intervallerna. Oväntat. ;-) Bra för mitt samvete.

Från dagens promenad med Gösta

Höst-Gösta

Rykande hett!onsdag 24 oktober 2012

Maxpuls och stumma ben

Jodå, det blev onsdag den här veckan också! Och onsdagar är som ni som följer bloggen kanske märkt den heliga intervalldagen i Ski Team Skåne. Idag tränade tävlings- och motionsgruppen tillsammans och vi var en skara på ca. 15 personer som strax efter sex rullade iväg till dagens utflyktsmål några kilometer öster om Lund.

Vi var några stycken som körde skate idag eftersom det är DM i fristil på Ring Knutstorp i helgen. Det var passande nog torrt och fint så t.o.m. jag vågade mig på lite skate.

Efter att ha kört några övningar med och utan stavar på vägen ut körde vi vidare till platsen för dagens intervaller. Där ute i beckmörkret lurade en lång, seg uppförsbacke på oss. Gustaf gav instruktioner om hur det hela skulle gå till innan vi satte igång. Vi körde en lång intervall upp på toppen av backen (strax under 1,5 km). Den första delen är det lite lättare motlut medan avslutningen är ganska brant. På vägen tillbaka var det aktiv vila och vi rullade vi ner för den branta delen och körde sen en kortare intervall (ca. 600 m) på vägen tillbaka till starten. Där väntade en välbehövlig lite längre vila (typ 2 min) innan nästa intervall. Totalt körde vi 4 st långa intervaller och alltså lika många kortare på vägen tillbaka. Puh. Riktigt jobbigt.


På plats vid backen....;-)


På andra intervallen fick jag lite hybris och tryckte till lite extra för att hålla Oskar i klubben bakom. Det resulterade i 97% av maxpuls och andnöd och nära döden-upplevelse på toppen. Sen gick efterföljande intervall av förklarliga skäl lite långsammare...=) Fast jag fick ändå upp pulsen bra. Skate uppför är fruktansvärt jobbigt när man har dålig teknik!

Efter den fjärde och sista intervallen var alla trötta och nöjda och vi rullade tillbaka till Lund igen.

Trappan upp till lägenheten kändes ovanligt lång idag och benen var stummare än de varit på länge. Gårdagens maxstyrka på gymmet och ett distanspass löpning kan nog ha med den saken att göra.

Med tanke på hur seg och omotiverad jag kände mig innan passet idag är jag grymt nöjd! Tänk vad ett gäng klubbkamrater kan få en på andra tankar....

söndag 21 oktober 2012

SM:et som försvann (och höll på att regna bort)

I fredags kväll åkte jag, Gustaf, Gösta och Johannes från klubben upp till Lidköping. Vi var väldigt osugna på att gå upp i ottan och sitta i en bil 4,5 timmar innan tävlingen och valde att boka en stuga och övernatta i Lidköping natten innan istället.

Det var ju inget fotoväder direkt men så
här ser stugan tydligen ut i fint väder.
(Bild hämtad från Kronocampings hemsida)

Jag sov ganska dåligt den natten. Gösta fnattade runt och jag vaknade ömsom av hans fnattande och ömsom av att det lät som att stugans tak när som helst skulle ge vika för syndafloden som vräkte ned. Det regnade hela natten och hela morgonen och himlen såg inte ut att kunna bjuda på några oväntade väderväxlingar. Under dagen fick vi rapporter om att det var närmare 20 grader och sol i Skåne och det kändes verkligen som att vi valt att spendera helgen i helt fel del av Sverige. Men det var bara att bita ihop och förbereda sig för dagens tävling.

Johannes var glad trots vädret!

Strax efter tolv var vi på plats på parkeringen vid tävlingsplatsen och började testa skidor och värma upp. Klockan ett gick starten för Gustaf och Johannes i H21 och tio minuter senare gick starten för D21 och H50-H75. (H21 körde tre varv på 16 km-varvet och D21 två.)

Jag önskade Gustaf och Johannes lycka till och filmade starten innan jag själv tog på alla grejjer och ställde upp mig på startplatsen bredvid Madde från IK Stern som tråkigt nog var min enda kombattant i D21. Det var kul att det var just Madde men riktigt tråkigt att det inte var fler som ställde upp. Kravet för att en tävling ska räknas som SM är att det finns minst tre deltagare i klassen och D21 var därmed den enda klassen som inte hade SM-status. Trist. =(

Gustaf ställer upp sig för start

Snart går starten!Lagom till det var ett par minuter kvar till start kom en riktigt skur och det var lite svårt att hålla värmen innan starten. Men jag fick snabbt upp värmen när starten gick! Det var fullt ös som vanligt. Jag stakade på för allt jag hade eftersom jag vet hur viktigt det är att hitta ryggar och position tidigt i loppet. Och i all röra försökte jag hålla koll på var jag hade Madde också. Hon var bakom en kort stund innan hon kom som ett jehu och jag fick växla upp ytterligare för att hänga i. Efter utförskörningen strax efter starten började första stigningen och i samband med det började en liten klunga formas. Vi var 5-6 stycken; jag, Madde, två andra från Stern och nån till. 

Jag tyckte det funkade bra att hänga med fram till någonstans strax innan 5 km (tittade på klockans kartplot nu i efterhand...). Det störiga är att jag inte riktigt är medveten om vad som hände då. Jag hade en liten svacka en kort stund när jag låg sist i klungan och framförvarande fick nån meter. Jag inbillar mig att jag gav upp alldeles för lätt istället för att försöka kämpa mig ikapp direkt. Jag ville inte bränna mig totalt och hörde att jag hade åkare bakom också och tänkte nog att jag skulle kunna ta in det lite senare. Puckat. Jag skulle satsat allt jag hade för att hänga med såklart. Det stör mig verkligen såhär i efterhand. Det kanske inte hade räckt för att komma ifatt eller hänga kvar ändå men jag borde gjort ett försök och inte gett upp så lätt.

Istället fick jag köra en stund ensam innan jag fick ett gäng gubbar att dra runt på resten av sträckan. Jag hörde att jag hade någon efter mig men blev lite förvånad när jag drack vid vätskekontrollen på andra varvet och insåg att jag hade ett koppel på typ 6-7 åkare. Då gjorde jag ett försök att rätta in mig i ledet men då sänktes hastigheten avsevärt och jag hade inte ro att ligga och mysåka där utan gick upp och försökte köra på i mitt eget tempo istället. Jag hade ju haft förhoppningar om att bli ikappåkt av någon som kunde hjälpa mig jaga ifatt framförvarande men fick ge upp de förhoppningarna. Positivt med sällskapet var i alla fall att de fick mig att hela tiden kämpa vidare och inte ge upp.

Jag hade lite blandade känslor efter tävlingen. Jag var självklart besviken på att jag gav upp klungan så tidigt i loppet och inte kunde ge Madde en fight.  Men jag var samtidigt nöjd med att jag kom igen och fortsatte kämpa på när jag insett mitt misstag och inte tappade mer än drygt tre minuter totalt trots typ 27 km solokörning (eller i alla fall solodragning.) Och jag slog i alla fall igeln Bertil den här gången. ;-)

När jag gick i mål hade jag dock ingen aning om hur långt framför Madde hade varit. Jag sprang direkt bort till tältet med överdrag och slet av mig mina genomblöta tröjor och fick på mig torrt på överkroppen och ett par överdragsbyxor. Sen sprang jag tillbaka till målet för att se herrarnas målgång.

Det blev en historisk spurtseger för Marcus Jönsson över Tobias Westman! Samuel Norlén kom på tredjeplats.

Drygt fem minuter senare kom en trött och besviken Gustaf i mål. Jag tycker (såklart) att han gjorde ett bra lopp med tanke på att han knappt har kunnat staka någonting på grund av handen på över en månad. Riktigt bra med tanke på det faktiskt! Fast själv var han som sagt mest besviken på att han inte placerade sig bättre än 10:a i H21. Väldigt positivt är i alla fall att han inte har haft ont i handen efter loppet och att den därmed kan betraktas som återställd efter ett maxtest av värsta slag! Härligt! =)

Gustaf tog skidorna bort till parkeringen medan jag stod i tältet med genomblöta pjäxor och för lite överdragskläder och höll på att frysa ihjäl. Burr. Efter en liten stund kom Johannes också och jag fick låna en av hans extratröjor medan vi väntade på att Gustaf skulle komma och hämta upp oss.

Duschen på campingen var efterlängtad vill jag lova och jag stod där länge och väl och försökte få upp värmen igen.

Gösta och Gustaf slappar innan banketten

Klockan fem var det prisutdelning följt av "bankett" på restaurangen på campingen. Maten var nästan lika efterlängtad som duschen! Vi hamnade vid samma bord som Magnus från SK Hylte, som visade sig vara en flitig bloggläsare, och hans fru Sofie och hade en riktigt trevlig kväll i deras sällskap. Halländska är verkligen en charmig dialekt! =) (Vi fick en liten språkkurs under kvällen och lärde oss bland annat att burkvalla heter böökvalla på halländska. ;-))

Det blev inte en riktigt lika blöt tillställning på kvällen som på dagen men vi höll i alla fall värmen! ;-)

Jag vann ingen SM-medalj men ett
presentkort på Intersport och en blomma...

Prinsesstårta till fikat

Idag har vi tillbringat ett antal timmar i bilen och nu några timmar i soffan. Så skönt! (Det sistnämnda.)

Nu är snart kycklingen i ugnen färdig.
Jag är hungrig som en varg och det ska bli riktigt gott med kvällsmat.


Loppet i siffror:
Tid: 1:24:34 (+3.21)
Sträcka: 32.17 km enl. Garmin
Medeltempo: 2:38/km
Snittfart: 22.8 km/h
Maxfart: 37,9 km/h
Snabbaste kilometern: 29,2 km/h
Placering: 2 av 2 (17/38 på 32 km-banan)
Snittpuls: 87% av max
Maxpuls: 93% av max

Preliminära resultat finns här

torsdag 18 oktober 2012

Gott och blandat

Det har varit lite dåligt med inlägg om min träning senaste tiden men här kommer i alla fall en summering av några av uddapassen jag kört den här och förra veckan. Ombyte förnöjer och håller träningsmotivationen på topp!  (Texten i kursiv stil är mina kommentarer till passet hämtade från min träningsdagbok på funbeat.)

I fredags testade jag ett gruppträningspass i "Core" på Actic på lunchen. Bara 30 min långt så kör jag det igen försöker jag nog kombinera det med något annat pass:
Gruppträningspass Actic. Ont i knäet (pga vurpan på onsdagens pass) så vissa övningar var inte så njutbara. =( Rätt bra pass annars! 

I lördags körde jag ett distanspass löpning med många rekord: rekordlångt, rekordlångsamt och rekordlåg puls...;-) Drygt 15 km. Det längsta jag sprungit på väldigt länge! Så skönt att kunna springa utan att vaden strular:
Ett experimentpass som knappt kvalar in som löpning. Jag gick in för att ligga under 75% av maxpuls. Började bra men sen gick det långsammare och långsammare tills jag knappt rörde mig framåt. Blev en mental kamp att hålla igen. Försökte tänka på hållningen och tekniken ändå och inte bara dega ihop. Det gick bättre än det brukar tyckte jag. Regnigt när jag stack ut men blåste inte så mycket för en gångs skull. Skönt väder att springa i. 

Den här veckan inledde jag med ett onödigt hårt intervallpass löpning:
Intervaller i Botaniska. 5x1000m. Har kört flera intervallpass på skidor/rodd senaste tiden där jag inte riktigt kommit upp i puls som önskat och var lite fundersam hur det skulle gå idag. Det hade jag inte behövt vara. Pulsen gick upp över förväntan. Bra med motlutet i början! Och nog inte så dumt med vila igår. Fick mjölksyra i benen i början av varvet och sen var det bara att försöka genomlida. Under fjärde mådde jag illa och försökte komma överens med mig själv om att det räckte med fyra. Det omförhandlades efter lite vila och jag sprang en femte där jag försökte ta det lite lugnare i början och trycka på mer på slutet. Snittade 92% och maxade på 97% på slutspurten såg jag nu efterråt. Lite onödigt hög puls alltså. Puh. Sen dog jag en liten stund innan jag joggade hemåt. Grymt pass!

Följt av ett distanspass (drygt 35 km) på rullskidorna med klubben på kvällen:
Distanspass med klubben. Mörkt och blött men ganska stilla. Skönt! Körde på tvåor idag eftersom jag var jättetrött efter intervallerna. Försökte ligga under 75% i puls och det funkade fint. Skönt med sällskap! Hade inte varit lätt att komma ut i mörkret annars...

I tisdags styrketräning:
Äntligen börjar det gå framåt med benstyrkan också! Hela kroppen. Maxstyrka överkropp men 8 reps på benen. Tog en banan i halvtid idag och var inte så trött på slutet som de senaste gångerna.

Var på ett företagsevent i Malmö igår kväll och missade klubbpasset. Tröstade mig med champagne, snittar och en riktigt intressant föreläsning. 

Körde därför ett kort pass (16 km) på tävlingsskidorna idag istället för att hålla igång kroppen och få in känslan på tävlingsshjul:
En liten sväng på tävlingsskidorna eftersom jag missade klubbträningen igår. Kändes helt ok idag. Körde lugnt och fint förutom några korta ryck. Lurigt att ta sig igenom Lund på tävlingsskidor så jag fick ta det väldigt lugnt på sina ställen. Fick ändå slänga mig i en häck för att en idiot på cykel körde och glodde på nått annat än vägen och sneddade över hela cykelbanan och höll på att köra på mig. Slog samma knä igen...Just då körde jag tyvärr mot enkelriktat på gångbanan så jag kunde inte mer än be honom titta framåt när han cyklar i fortsättningen....;-)

Blöt asfalt och hela jag var prickig av skit. Tacka vet jag stänkskärmar. 
Imorgon blir det vila. Och en lång bilresa upp till Lidköping.

Blött och skitigt...

...men finfint höstväder!

Jag slängde mig inte direkt på soffan när jag
kom hem idag...;-)

tisdag 16 oktober 2012

Snart SM i rullskidor!

På lördag är det dags för SM i klassiska rullskidor i Lidköping.Det var lite snack fram och tillbaka hur det skulle bli med SM i år men Lidköpings VSK tog på sig att arrangera det! Bra och riktigt kul!

Här är inbjudan.

Enl. PM:et är banan svagt kuperad och går på mindre landsväg med asfalt i bra skick. Det är en rundbana där varje varv är 16 km.

D21 kör två varv och alltså 32 km medan H21 kör tre varv och 48 km. Känns bra med en kortare bana för min del. Runt 32 km ligger våra vanliga distanspass med klubben på och nu är det ju på tävlingshjul. Lite lagom långt. Och svagt kuperad bana låter bra. =)

Blir lite nervös nu när jag tänker på tävlingen faktiskt. Det är ju ändå SM. Har inte ägnat det så mycket tanke innan mer än att vi har anmält oss. Ja, vi! Gustaf också! Trots allt strul med handen och bristfällig träning på klassiska skidor gör han ett försök.

Än så länge är det bara jag och Madeleine från Stern som är anmälda i D21. Hoppas verkligen det blir ett antal efteranmälningar också. Sandra Hansson borde ju köra!

I H21 är startfältet lite mer imponerande. Dan Moberg, Anders Svanebo, Bill Impola, Markus Jönsson, Tobias Westman och Samuel Norlén tillhör väl favoriterna skulle jag tro.

Vi har även anmält oss till banketten efteråt och ska bara fixa någonstans att bo också.
Helst någonstans där Gösta också får vara med.

Lutar åt att vi hyr en stuga på campingen vid restaurangen där prisutdelning och bankett ska vara. Smidigt att ha nära hem efter banketten. =)

En god proteinbar!

Gustaf har lovordat proteinbarsen som han fick på köpet när han beställde vassle från gymgrossisten och igår passade jag på att sno med mig en på träningspasset. Jag kände mig trött och sliten efter morgonens intervallpass och anade att jag kanske skulle behöva lite energi under distanspasset med klubben. Det gjorde jag inte men jag åt några tuggor av den efter passet istället. Hungrig och nyfiken. =)

Mmm. Jag håller med Gustaf! Godaste proteinbaren jag har smakat tror jag minsann. (Inte för att jag har smakat så många...;-)) "Chocolate Fantasy" hette smaken och den var förvånadsvärt chokladig och hade en svag mintsmak. Bra konsistens med lite crunch. Inte dum alls. Jag testade "Nutty peanut" på ett långpass för ett tag sen och den var också godare än väntat.
Från gymgrossistens hemsida:
Varje Goodlife proteinbar ger ca. 190kcal, 16g protein och 20g kolhydrater.

Goodlife passar perfekt som mellanmål när som helst under dagen.


Snabb energi före träningen
Snabb återhämtning efter träningen
Bra näring vid mellanmål
Fri från sötningsmedel
Fri från transfett
Innehåller hydrolyserat protein

Innehåll Choklad (Chocolate Fantasy): Fruktos-glukossirap, mjölkprotein, choklad 20% (socker, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin)), sorbitolsirap, hydrolyserat vassleprotein, sojakrisp (sojaprotein, tapiocastärkelse, salt), sojaolja, avfettat kakaopulver 1,8%, vatten, smakämnen, salt, emulgeringsmedel (soja lecitin).Ovanstående säger mig inte så mycket men fyller ut lite i alla fall...;-)

Jag tror minsann jag ska äta andra halvan av baren efter styrketräningen ikväll. 
Om jag kan hålla mig tills dess....;-)

måndag 15 oktober 2012

Rullskidläger i Åhus 23-25/11

Helgen den 23-25 november kommer jag och Gustaf hålla i ett rullskidläger i samarbete med Hotell ÅhusStrand i Åhus i nordöstra Skåne. Vi fick en förfrågan för en tid sen och tyckte det lät som en rolig utmaning. Klart vi vill vara med och försöka bidra till att fler upptäcker vilken rolig träningsform rullskidåkning är! =)

Håkan Huselius från Huselius Skidsport kommer att vara på plats på fredagen och prata om olika typer av utrustning och alla som anmäler sig till lägret får redan nu 15% rabatt på utrustning. 

Priset är 2690 kr för två nätter i dubbelrum inkl. frukost, lunch och middag. 
Då ingår tre stycken instruktörsledda träningspass i klassisk teknik.

Vill man bara vara med på dagarna och inte bo över kostar kursen 1290 kr.
Då ingår även luncher och middagar tillsammans med övriga deltagare.

Lägret vänder sig till dig som åkt en del rullskidor men vill ha hjälp att komma vidare och förbättra tekniken. 

Mer info och program finns här. 

Max 22 deltagare.
Först till kvarn!

Hoppas vi ses! =)

söndag 14 oktober 2012

Lyckad skiddag

I morse strax efter nio var jag och Gustaf på plats på Actic och Ski Team Skånes Skiddag. 

När vi kom höll Håkan och Lotta a.k.a. Huselius Skidsport på att göra i ordning sin lilla butik för dagen. Bredvid dem stod två trevliga norrlänningar, Johan och Jonas från Elpex, som hade åkt ner enda från Piteå för att låta oss skåningar testa skidor. (I Norrland är det snö så där är rullskidåkning inte lika hett som i Skåne just nu....;-)) Killarna hade bland annat med sig testskidor av sprillans nya modellen "Evolution X" och en tjejvariant av samma modell och de "gamla vanliga" Elpex Team 610 och Wasa.

Dessutom hade klubben fixat ihop ett stort urval av rullskidor av alla möjliga olika fabrikat och rullmotstånd, både skate och klassisk, som det var fritt fram att testa.

Jag och Gustaf minglade runt, testade skidor och åt korv och kakor mest hela dagen.
;-) Jag testade igenom Elpex olika skidor och körde en sväng på Marwes skateskidor.

Jag kör ju redan på Elpex och de nya skidorna var inte så överraskande väldigt sköna och bekväma. Och rosa...;-) Fast vi fick löfte om att de kunde fixa fram en Ski Team Skåne-röd skida om vi vill ha det. Now we're talking! =)

Marweskidorna funkade överraskande bra att köra på trots blöta vägar och löv. Jag är lite sugen på ett par Marwe för att kunna åka skate även i höst. Mina eagle-skidor och blöta vägar är ingen bra kombo.

En del av all provutrustning

Johan och Jonas från Elpex poserar med Gustaf

Gissa vilken skida som är till tjejer? ;-)

Gustaf testar Elpex rosa tjejskida
medan Bengt testar en mer manlig modell

Många intresserade besökare under dagen...


Thomas höll i två nybörjarlektioner under dagen och lagom till den andra lektionen hade börjat dök TV4 upp som Håkan hade förvarnat om redan igår. Så nybörjarna som aldrig hade stått på ett par skidor innan blev filmade och kommer att synas i rutan i morgon i samband med ett reportage om Vasaloppsträning! =) Kul och bra reklam för Ski Team Skåne. 

När vi kom hem vid tretiden var vi supertrötta, åt lite och somnade på soffan med Gösta. När vi vaknade över en timme senare regnade det och vårt planerade distanspass på rullskidor sköts upp på obestämd framtid. En kort stund funderade vi på att ge oss ut och springa en sväng istället men vi tog vårt förnuft tillfånga och stannade inne. ;-)

Jag har varit trött i veckan och kände att det nog kunde vara vettigt med en ren vilodag idag. Så vi stannade hemma och lagade till en riktigt god gulasch som vi avnjöt med ett glas rödvin. Mmm...

I morgon är det fullt ös igen!

lördag 13 oktober 2012

Skiddag i Lund

Hoppas vi ses på Skiddagen på Actic Olympen i Lund imorgon!
Öppet för alla som är intresserade, oavsett klubbtillhörighet.
Se program nedan eller här.
Från hemsidan:
Söndagen den 14/10 ordnar Ski Team Skåne tillsammans med Actic ett tillfälle för nya och gamla skidåkare att träffas för att få träningstips och testa rullskidor.

Med Ski Team Skånes ledare kan du som aldrig åkt tidigare prova på rullskidor och du som åkt innan kommer under ett teknikpass få tips på övningar du kan variera din träning med.
Actic kommer visa styrkeövningar som passar bra för oss skidåkare.
Under hela dagen kommer Elpex och Huselius Skidsport/www.rullskidspecialisten.se  närvara och visa utrustning, du har möjlighet att testa nya rullskidmodeller av olika fabrikat!
Även försäljning av skidutrustning.
Skånes Skidförbund och Ski Team Skåne informerar om skidåkningen i Skåne.
Vi bjuder på korv och kaffe!
Välkomna!
Plats: Actic Olympen i Lund
Tid: söndagen 14/10 9.00-14.00
Program:
9.00        Prova rullskidor för nybörjare, Ski Team Skåne
11.00      Teknikpass på rullskidor för dig som åkt innan, Ski Team Skåne
12.00      Styrketräning för skidåkare, Actic
13.00      Prova rullskidor för nybörjare, Ski Team Skåne
Utställare:
- Elpex
- Huselius Skidsport
- Skånes skidförbund
- Actic
- Ski Team Skåne

onsdag 10 oktober 2012

Höst!

Det blir mörkare och mörkare för varje vecka nu och idag har det dessutom varit kallare än tidigare. Fast inte sådär otäckt kallt utan friskt kallt. Och stilla. Hösten är så himla härlig när den är på det humöret. 

En timme innan klubbpasset började kom det en riktig skur men lagom till det var dags att ge sig iväg hade vädret ordnat upp sig och det var riktigt fint när vi lämnade parkeringen på Vipeholm. 

Passet började med att vi körde vi några olika diagonalövningar längs varvet på Gastelyckan. Gustaf hade funderat ut några nya riktigt bra övningar. På vägen tillbaka fick jag en sten i hjulet och vurpade. Första vurpan på länge. Mina braiga adidastights gick sönder men annars var det inte så farligt och jag kunde fortsätta passet utan några men. Nu i efterhand är dock knäet svullet och ömt. =( 

Efter teknikträningen körde vi korta intervaller. Ca. 240 m långa. Aningen utför på ena hållet och alltså aningen uppför på vägen tillbaka. Vi körde först 10 st. Fullt ös 240 m för att sen låta pulsen sjunka ner till typ 75% innan nästa påbörjades. Efter 10 st var det 5 min serievila och sen samma sak en gång till. Riktigt jobbigt på slutet. Styrketräningen igår hängde nog i. 

Under sista intervallen sabbade jag stavspetsen. Inte min dag idag tydligen. Fast det var ju tur i oturen att det inte hände förrän på sista intervallen. Tur var också att den gick av men att det blev kvar en liten plutt så det gick iaf att staka hjälpligt på grov asfalt. 

Efter diagonalåkning tillbaka till Vipeholm avslutade vi med att köra ett antal stakövningar i kvarteret nedanför Vipeholmsskolan. Tricepsstakning, smirrestak mm. Jag var riktigt trött och hade verkligen ont i triceps på slutet. Ett riktigt gött pass alltså! =)


Många nya ansikten på parkeringen idag


Gustaf instruerar och jag kan inte låta bli
att fota den fina ångan i pannlampeskenet. söndag 7 oktober 2012

DM i rullskidor

I lördags körde jag en DM-tävling i klassisk stil på rullskidor. Tävlingen gick i Örkelljunga i nordvästra Skåne. Skönt med en tävling på nära håll och att slippa gå upp i ottan!

Gösta var inte så pigg och förstod inte alls
varför vi skulle ut och fara så tidigt...

Gustaf följde med men var väldigt tveksam till om han skulle köra eftersom hans hand fortfarande inte är helt bra. Han bestämde sig i sista stund för att inte riskera något utan följa tävlingen från åskådarplats. (Åskådarplats vet jag inte förresten; han satt i bilen och sov tillsammans med Gösta under tiden jag körde...;-))

Jag hade också varit tveksam till om jag skulle köra men bestämde mig på fredagen för att ställa upp. Var osäker på formen efter en period med ganska mycket träning men det var ju ändå DM och tävling på nära håll så jag tyckte att jag borde passa på. Jag var inställd på att köra det mer som ett träningpass om det inte kändes bra i kroppen.

Tävlingen var enligt inbjudan 21,1 km för damer och 41,5 km för herrar. Rundbana för herrarna och vändbana för damerna. Banan är relativt kuperad och går på småvägar i skogarna kring Eket. En kul och bra bana även om vägvisningen inte fungerade som den skulle och bansträckningen skulle behöva ses över lite. Målet ligger tex. efter en typ 160 grader tvär kurva, dagen till ära täckt med blöta löv.

Men jag tar loppet från början istället. Eftersom jag körde kortare än herrarna och skulle vända redan efter 10,5 km (som dock visade sig vara snarare 11,5) hade jag bestämt mig för att göra vad jag kunde för att hänga med herrarna i starten. Jag bestämde mig för att chansa hej vilt och inte bry mig om jag skulle bli för trött utan se det som ett test och en erfarenhet.

Startfältet var inte så stort och jag kunde hänga med förstaklungan. Det var kul att uppleva hur farten var väldigt hög första kilometerna för att sen sänkas avsevärt ganska snabbt. Jag hängde med och kunde rätta in mig i ledet tillsammans med Patrick, Bengt och Johannes från klubben och ytterligare en åkare från en annan klubb. Kroppen kändes förvånansvärt bra efter en vecka med ganska mycket träning. Väldigt skönt efter flera tävlingar som känts lite sådär.

Snart går starten!

Efter halva sträckan drack jag ett glas saft på vätskestationen och åkte tillbaka igen. Det kändes trist att köra själv och jag hade lite funderingar på att skita i DM och fortsätta med de andra på herrarnas bana istället. Just då kände jag mig pigg och det kändes som att jag skulle kunna hänga med dem. Det hade varit kul att testa men jag vände om. Det blev ett bra mentalt träningspass att försöka hålla uppe farten även ensam på tillbakavägen. Jag roade mig med att räkna på tider och räknade lika dåligt som på Vasaloppet men konstaterade i alla fall att Gustafs gissning på runt 50 min var omöjlig. (Då hade han ju räknat på 21 km medan banan i själva verket var nästan 23 men det tänkte jag inte på då...) Men det motiverade mig i alla fall att hela tiden försöka trycka på. Jag ville inte att det skulle ta över en timme i år. (Jag körde på 1.06.26 för två år sen när tävlingen senast gick.)

Jag klarade det målet med ett par minuters marginal. I sista kurvan in mot mål fick jag ta en extra sväng för att jag var rädd att halka och trilla. Jag ville verkligen inte riskera något när jag ändå inte hade någon att tävla mot så jag tog det lugnt och fint. (Det var nog bra tänkt för vad jag förstod var det tre av herrarna som trillade i samma kurva senare...)

Efter målgång och lite snack med Gustaf stack jag ut på en ganska lång nedrull.
Gustaf tog bilen och körde och kollade efter herrarna och jag körde samma sträcka på rullskidor.

Gustaf filmade lite under nedrullen:


Jag hann köra nästan 7 km innan jag mötte de första och hoppade in i bilen för att åka tillbaka för att se målgången. När jag mötte dem hörde jag att Bengt som i vanliga fall är lugn som en filbunke var arg som ett bi. I efterhand förstod vi att han var upprörd efter flera missöden längs banan. (Framförallt en missbedömning i en korsning av en funktionär som gjort att Bengt fått köra av vägen för att inte bli påkörd av en bil.)

Patrick från klubben var först i mål och Bengt kom trea. Ganska snabbt började vi undra var Johannes i klubben tagit vägen. Han hade tappat förstaklungan men borde inte varit så långt efter. Tiden gick och det var uppenbart att något hade hänt. Efter en god stund kom det fram att han hade kört fel i en korsning och kört en lång extra sväng. Dessutom hade han vurpat en stund innan han körde fel och var allmänt trött och mörbultad. Han hade dock hittat tillbaka till banan igen och Gustaf körde och mötte upp honom och erbjöd honom skjuts sista kilometerna i mål.

Redan tidigare under loppet när Johannes fortfarande var med i förstaklungan hade de varit ute på villovägar pga dålig skyltning men den gången hade de snabbt upptäckt misstaget och vänt om.

Förra gången tävlingen arrangerades körde två personer fel och vi hade hoppats att arrangörerna skulle ha lärt sig något av det men det var skyltat på precis samma sätt i år.

Man är inte alltid så smart eller uppmärksam på omgivningarna när man är trött och har tunnelseende i 30 km/h och det borde alla som arrangerar en (rullskid-)tävling vara medvetna om.

Jag hoppas på ett bättre arrangemang nästa år för det finns verkligen möjligheter att få till en riktigt bra tävling i omgivningarna!


Loppet i siffror:
Tid: 57:51
Sträcka: 22,92 km enl. Garmin
Medeltempo: 2:29/km
Snittfart: 24,13 km/h
Maxfart:  41,5 km/h
Snabbaste kilometern: 30,7 km/h
Placering: 1 av 2 damer
Snittpuls: 88% av max
Maxpuls:  94% av max

onsdag 3 oktober 2012

200 mil rullskidor i år

Ja minsann. Idag hände det! Jag har haft lite span på att det var på gång men blev ändå överraskad när jag såg att jag idag passerade 200 mil på klassiska rullskidor sen årsskiftet. Räknar man in skejten också är det snart 300. Härligt! Armbågar och axlar känns bra och jag känner ofta ett sug efter att köra och att bli bättre. Precis som det ska vara alltså! =)
Jag firade i ovetskap genom att köra ett riktigt grispass med klubben idag. Vi började som vanligt med teknik- och balansträning. Efter det körde vi några riktigt korta stakimpulser längs en lång cykelbana. En lyktstolpe fullt ös, två vila osv ca. 500 m i en riktning och sen tillbaka igen.

Sen började det riktigt jobbiga: Intervaller på en varvbana som är ca 1,35 km lång. Jag körde med treor bak som vanligt nuförtiden och fick verkligen kämpa idag. Armarna värkte efter gårdagens styrketräning men jag fick upp pulsen bra i alla fall. Låg runt 90% i snitt och 94% i max. Planen var att vi skulle köra 4-6 st. Efter fyra var jag rätt nöjd egentligen men den lilla gruppen som jag körde med skulle köra en till. Eftersom Tom verkade alldeles för pigg på sina tvåor övertalade jag honom att testa mina skidor så jag fick en lite lättare sista intervall. Skönt och kul! =) Inte lika skönt och kul för Tom kanske men det är sånt man får ta...;-)

På vägen tillbaka till vår samlingsplats kände jag mig tröttare än på riktigt länge i kroppen. Precis när vi kom fram till Vipeholm öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. Ibland har man tur. =)

Väl hemma testade vi ett nytt recept från Arla: Asiatiskt lax. Snabbt, enkelt och gott! Mmm..jag älskar lime. =) (Höll dock på att sluta illa när jag av misstag tog kardemumma istället för ingefära. Tur att Gustaf var vaksam. Bara att tvätta av laxen och börja om. Fast vem vet, det kanske hade varit en smaksensation?) Vi satte igång allt innan vi gick och duschade och sen var det bara att steka lite wokgrönsaker så var allt klar. Perfekt eftertränings-mat alltså!

Nu börjar jag känna mig rätt nöjd med den här dagen....

Gonatt bloggen. Vi ses imorgon! ;-)