måndag 31 december 2012

Gott nytt år!

Förrätten är uppäten och nyårsmiddagen väntar men jag vill passa på att önska er ett gott nytt år! Själv påbörjade jag infirandet av det nya året med 97% av maxpuls och 4x4-intervaller på crosstrainer på gymmet tidigare idag.  =)

Återkommer i morgon med en sammanfattning av året och mina tankar om 2013...

Gott nytt träningsår!
Några nyårslöften?

torsdag 27 december 2012

Julen så här långt

Det råkade bli en oplanerad men välbehövlig bloggpaus under julen och jag har lite dåligt samvete för att jag inte önskat er en god jul....

Hoppas i alla fall att ni haft en riktigt skön jul så här långt och njutit av god mat, träning och annat som hör julen till! ;-)

Jag har haft en lite annorlunda jul träningsmässigt. Lite strul med både det ena och det andra har gjort att jag inte kunnat träna riktigt som jag velat. Så här har min julträning sett ut så här långt:

22/12
Sista passet på Actic innan avfärd från Lund till våra föräldrar. 
Vi körde ett lite nedbantat styrkepass. Jag hade ont i höger axel och funderade på orsaken. Kunde det ha med lägret att göra? Veckans cirkelträning? Intressant att mina problem förra året började just under lägret i Långberget. Har mina aningar om att all diagonalåkning tar mer på axlarna än jag trott. (Särskilt när man får tjuvsläpp och "räddar upp" genom att hänga på stavarna.) Eller är det nått med att all träning gör musklerna stela och korta och att jag kanske borde ha stretchat någon gång under lägret? ;-)

23/12
Löpning 60 min hemma hos mina föräldrar. Fina rundan i skogen. Det var ruggigt väder och det blåste som tusan men jag ville se hur knäet kändes och stack ut en sväng. Det gjorde ont från början men efter ett par kilometer stannade jag och stretchade ut framsida lår. Då släppte det helt!! Sen blev jag övermodig och sprang vidare. Lagom till jag vände hemåt kom det tillbaka och jag fick gå/jogga hem.

Eftermiddagpass på gymmet i Simhallen i Klippan. 70 spänn för engångsträning i en sal som är lika stor som foajen på Actic i Lund. ;-) Fast jag hade ändå siktat in mig på att köra intervaller på crosstrainer så det spelade mindre roll. Jag inledde dock passet med att få en instruktion i frivändning av Gustafs bror Anders. Jag var tyvärr ingen naturbegåvning så jag får öva vidare framöver. Sen satte jag igång med intervallerna. Det var lite ovant med annan typ av maskin men efter en lite längre uppvärmning körde jag igång med 4x4. Jag fick upp pulsen oväntat fort, antagligen eftersom veckan varit lite väl lugn träningsmässigt. Framförallt har vi kört för lite högintensiv träning det senaste så det var riktigt skönt med ett bra intervallpass. Efteråt tog vi ett dopp i varma bassängen på badet. Den var 40 grader varm och riktigt mysigt att krypa ner. Sen bastade vi i ångbastun som luktade WC-anka, eller var det kanske Ajax allrengöring citrus? Jag föredrar mintvarianten som de haft tidigare även om jag tycker att nån juldoft kunde varit på sin plats. Kanel och äpple kanske? Glögg? =) Hade börjat snöa och blåsa rejält lagom till vi åkte hemåt. 

24/12
Julafton blev inte ens hjulafton. All snö hade slaskat bort under natten och det var blött och räligt. Fast solen sken i alla fall när jag stack iväg ut med mammas gåstavar i högsta hugg. Jag ville inte fresta på knäet med ytterligare ett löppass men kunde bara inte sitta inne på julafton. Hade ju längtat efter juljoggen hela veckan...=( Substitutet blev alltså julstavgång och det var inte så illa det heller. Det var riktigt skönt att komma ut och röra på sig innan lunchen och jag gjorde vad jag kunde för att få upp pulsen. Snittade 62% så det blev ett 45 min kort A1-pass. Kort OCH lätt alltså. Inte det mest givande man kan sysselsätta sig med men det fick duga. Blev i alla fall lite styrketräning av det också när jag gick in för att gå vissa sträckor där jag tog i överdrivet mycket med armarna. 

Väl hemma körde jag ett eget litet styrkepass med inspiration från core/MRL-passet som jag var på i förra veckan. Riktigt kul att ha fått lite nya idéer på övningar. Jag körde bland annat några olika varianterna av plankan och situps, rygglyft, armhävningar, dips och några olika enbensövningar. Fick till ett effektivt och riktigt roligt styrkepass på 25 minuter. 


Sen var det bara att duscha, sätta på sig finkläderna och ladda inför jullunchen! Min pappa är dansk och vår familj har anammat den alldeles ypperliga danska traditionen att äta fågel på julafton. Till jullunch äter vi alltså fågel (anka, gås eller som i år gödkyckling) med alla obligatoriska tillbehör; potatis, brunsås, rödkål, brysselkål för att nämna de viktigaste. 

Lunchen följs av julfika, julgodis, Kalle och julklappsutdelning. Bästa nördklappen var ett par lila Icebug Anima. Nu kan slasket få frysa på hur mycket det vill. =)


Ta det isigt! och fina bugs-dubbar

Efter julklappsutdelningen åkte jag och Gustaf som vanligt vidare till Gustafs släktingar (som bor en kvart från mina föräldrar). Först julbord, sen julfika (igen) och julgodis (igen) och så obligatorisk TP-turnering.

25/12 
Total slappedag. Vila! Mer mat!

26/12
Kompensation för slappa dagar: Drygt tre timmar och nästan 46 km rullskidåkning på favvorundan hemma hos Gustafs föräldrar. Helt ok väder och en fin kuperad runda i skogen. Limekola med i vätskebältet som nödbränsle... ;-)

Passet följdes av traditionsenlig annandagsmiddag hos Gustafs föräldrar. 
Lutar alltså åt att vi måste sticka ut på en tretimmarsrunda idag också. ;-)

fredag 21 december 2012

MRL + Core = träningsvärk

"MRL" är ett gruppträningspass på Actic. Förkortningen står för mage, rumpa, lår och det låter som ett lite lagom töntigt pass.

Efter att ha kutat för livet upp till gymmet igår kväll för att hinna i tid till passet var det allt annat än töntigt. Träningsvärken sen tisdagens cirkelträning satt i och mjölksyran flödade efter löpningen så jag fick slita. Men det var ett väldigt bra pass med en bra instruktör.

Idag har jag träningsvärk i lår och rumpa så passet gjorde sitt. Jag var riktigt trött i magen under halvtimmen med MRL och förstod inte riktigt hur det skulle gå att köra corepasset som jag bokat upp mig på som började direkt efteråt. Men det gick bättre än väntat i alla fall. Det var mycket rygg i corepasset så magen fick lite vila innan det var dags för rena magövningar igen.

Corepasset har jag varit på en gång tidigare men den här gången var det en annan instruktör (samma som på MRL) och ett annat upplägg. Ett bättre och tuffare pass än sist tycker jag. Vi körde bland annat rygglyft, plankan på olika sätt, crunches och balansövningar på ett ben. Balansövningarna var roliga och bra för självförtroendet. Rullskidor och skidåkning har verkligen bidragit till att jag har fått bättre balans och det gick riktigt bra och kändes väldigt kontrollerat. Det är nog bra att köra pass med andra motionärer ibland och inte bara med klubbkamrater och Gustaf. Passen igår blev en positiv boost och jag kände att saker och ting faktiskt gått framåt. Det blir lätt att det känns som att man står stilla i utvecklingen när alla andra i klubben gör stora framsteg och man har Gustaf som stående träningssällskap.

Överhuvudtaget känner jag på sådana här pass att min kroppskontroll har blivit mycket bättre sen jag började träna. (Jag har aldrig förstått mig på aerobics och andra aktiviteter som kräver smidighet och simultanförmåga och jag håller mig nog borta från dem fortsättningsvis också för att inte döda mitt nyvunna självförtroende....;-))

Efter core-passet körde jag ett kort pass på SkiErg. Jag hade funderat på att köra tröskelintervaller men det var helt uteslutet. Istället körde jag 10 min riktigt lugn följt av 10 min lite hårdare (fast fortfarande bara typ låg A2) Jag var alldeles för trött för något annat och det kändes rätt meningslöst egentligen. På SkiErg tycker jag helt klart att intervallträning är det som funkar bäst och ger mest.

Med tanke på hur det känns i kroppen idag är jag ännu mer övertygad om att gårdagens pass kan bli bra komplement i träningen framöver. Det känns kul att ha hittat några riktigt bra pass på gymmet som kan förgylla mörka, snöfattiga vinterkvällar!

onsdag 19 december 2012

Tillbaka på asfalt - kräkintervaller

Snön smälte ju bort lagom till vi kom hem från Långberget. Väldigt trist och onödigt och julstämningen är obefintlig. Hjulstämningen däremot är på topp! ;-)

Idag var det rullskidträning med klubben och intervaller som alltid på onsdagar. Det kändes först ganska trist att behöva ge sig ut på rullskidorna men när vi väl började köra upp till mötesplatsen var det riktigt roligt att stå på skidor med hjul igen.

All snö har inte smält bort...
(Kanske dags att tvätta skidorna förresten?) 

Dagens pass inleddes med uppvärmning och teknik. Gustaf hade klurat ut några nya övningar för att få in diagonal- och frånskjutstekniken bättre och de funkade väldigt bra. Det är väldigt kul att se vilka framsteg alla gör med hjälp av den här typen av övningar.

Efter att ha nött teknik och balans satte vi igång med själva intervallerna. Vi körde uppför en kort backe (drygt 200 m). Först diagonalåkning, sen frånskjut och sist stakning. Aktiv vila på vägen ner och sen direkt upp igen. Två av varje teknik, dvs. totalt 6 ggr uppför backen innan lite längre vila. (Ca. 2 min) Fyra serier. I efterhand fick vi höra att en ny kille som var med för första gången kräktes efter andra serien och både jag och Gustaf mådde lite lätt illa efter tredje. Ett riktigt härligt pass med andra ord! ;-)

Det roliga med de här intervallerna är att man inte riktigt hinner uppfatta hur trött man är förrän det är för sent och man är uppe. =) Sen flåsar man (i alla fall jag) som tusan och försöker komma ner i varv lagom till det är dags igen. Snittpulsen under vilan är nästan lika hög som själva intervallen.

Jag hade en bra känsla i kroppen under passet. Diagonalåkningen gick bättre än någonsin och jag lyckades hålla i tekniken bättre än vanligt även när jag var trött. För första gången kunde jag fokusera mer på att trycka på än att hålla balansen och kunde slappna av mer än jag brukar. Fan vad skönt med lite framsteg! Frånskjutet gick också bättre än vanligt. Gårdagens cirkelträning har gett mig träningsvärk i hela överkroppen och stakningen var det som kändes sämst idag men det kan jag stå ut med...=)

Mer kräkintervaller till folket! ;-)

tisdag 18 december 2012

Limekola, morgonjogg och Actic Training Circuit

Igår hade jag vilodag. Egentligen hade jag och Gustaf pratat om att köra ett gympass på kvällen men vi var båda enormt trötta efter lägret och unnade oss en hel vilodag. På kvällen passade jag istället på att göra kola. Efter lite googlande bestämde jag mig för att satsa på limekola. Jag råkar ju vara väldigt förtjust i lime och chansade och smaksatte en hel kolasmet. Lät lite suspekt med lime i kola men det var en riktigt hit!


Den var nog lite för god faktiskt.

Idag kompenserade jag kolafrossan med en morgonjogg. Jag kände mig väldigt pigg och stark (läs sockerspeedad) och tryckte på några kilometer strax över tröskelfart. Jag sprang bara en kort runda till bibblan för att låna hem några spännande böcker att läsa över jul. Det slutade med att jag gick därifrån med nästan 4 kg böcker som jag inte helt smidigt joggade hem med under armen.


Ikväll lyckades jag lura med Gustaf på vårt första gemensamma gruppträningspass på Actic. "Actic Training Circuit" heter passet och vi har spanat in det tidigare och pratat om att testa det. Idag passade perfekt. Det var riktigt skönt att slippa planera ett pass och ha någon som berättar vad man ska köra och skriker på en om man inte gör det. ;-)

Actics egen beskrivning av ATC:
Funktionell stationsbaserad cirkelträning i gymmet där hela kroppen tränas. Övningarna involverad både styrka och kondition. Förutom den egna kroppen som redskap används t.ex. kettlebells, skivstänger, medicinbollar, spänstboxar, battle ropes och Func.Gym training band.

Passet inleddes med lite kampsportsinspirerad uppvärmning i par. Vi skuggboxades och skulle försöka ta på varandras axlar och/eller mage och fick straff i form av upphopp eller armhävningar beroende på var man blev "träffad". Det var riktigt roligt och jag och Gustaf hade en hätsk fight. =) Jag boxades under en period när jag bodde i Göteborg och kan sakna det ibland.

Själva passet gick ut på att man körde ett antal (nio tror jag det var) stationer. 30 s fullt ös på varje station med 15 s vila mellan. Vi körde bland annat pullups, höga knän, bålstabilitetsövning med skivstång med vikt i ena ändan, jämfotahopp uppför höga trappsteg och medicinbollskast i golvet.

Efter ett varv var de två minuter vila innan nästa varv och vi körde fyra varv. Jag gick ut alldeles för hårt på första varvet och fick verkligen slita sen. Kändes lite ovant med den här typen av träning men det var väldigt kul och verkligen sjukt jobbigt. Mina armar, och resten av mig också för den delen, var som spaghetti på slutet. Det var lite otacksamt att köra i par med Gustaf som var sjukt stark och uthållig idag. =)

Sammanfattningsvis ett grymt pass som vi kommer att köra fler gånger.

En kola på det kanske?

söndag 16 december 2012

Summering av veckan - 16 mil på snö!

Nu sitter vi på bussen på väg hem från Långberget. Det är 5 plusgrader ute och regn och slask. Jag är i och för sig ganska nöjd med skidåkning för stunden men hade sett fram emot att kunna hålla igång även hemma i Skåne över jul.

Men varför klaga; det här har i alla fall varit ett riktigt bra träningsvecka! Först två pass skidåkning hemma i Skåne i måndags och tisdags följt av vila och resdag i onsdags och sen sju pass i Långberget, varav två rena teknikpass.

Totalt 16 mil skidor och ca 18 timmars träning inklusive måndagens styrketräning.

I går på förmiddagen var det ganska risigt väder. Snöigt och blåsigt. Både jag och Gustaf började vara riktigt slitna och tog sovmorgon innan vi gav oss ut i snöovädret. Väl ute i spåret var vi fortfarande väldigt trötta och omotiverade och bestämde oss för att bara köra ett kort pass och istället gå in och sova och ladda om inför eftermiddagens teknikpass.

Mysväder
(fotat inifrån vandrarhemmet)Teknikpasset med Erik Wickström var ju en av helgens höjdpunkter som vi hade sett fram emot och vi blev inte besvikna. Erik är pedagogisk och underhållande och vi glömde snabbt att vädret var lite risigt och att vi egentligen var väldigt trötta. Vi körde bland annat olika balansövningar med bara en skida och utan stavar, övade diagonalåkning och stakning och blev filmade. Innan filmningen körde Erik med alla och gav individuell feedback på stakning och diagonalåkning. Jag fick hjälp att identifiera mina största brister i diagonalåkningen och har fått lite nya saker att tänka på framöver. Som avslutning körde vi en stafett i lag om två personer. Första varvet (ca. 400 m) stakning och andra "smirrestak". Det var dödsstöten för mina triceps som redan var väldigt trötta efter veckans träning. Efter stafetten körde vi sprinter (typ 50 m) i par. Kul med lite action på slutet! =)

Efter kvällsmaten tittade vi på filmerna tillsammans. Det blir väldigt tydligt vilka fel man gör och är lärorikt både att se sig själv och andra på film. Filma är något vi borde vi göra oftare även på rullskidor.

Idag var vi uppe lite tidigare för att hinna med ett distanspass innan hemfärden klockan ett. Jag var inställd på att köra lugnt och så länge som möjligt innan det var dags för städning och lunch. På fjärde varvet blev jag ifattåkt av en tjej som såg bekant ut. Var det inte Mia Gyllenberg? (Känd från Team Skidforum och 12:a som bäst i Vasaloppet). Efter att ha myst runt väldigt trött och ganska omotiverad fick jag plötsligt lite nya krafter och motivation. Jag försökte hänga på för att få en chans att se om det var Mia och för att kunna hälsa på henne. Det var roligt att köra på lite och kändes bättre än väntat med en tempohöjning. Visst var det Mia och vi pratade lite vid vändningen och körde vidare ett varv tillsammans. (Nu långsammare eftersom tröttheten hade kommit ifatt mig igen. ;-)) Mötet med Mia var precis vad jag behövde och det blev en kul avslutning på ett riktigt bra träningsläger.

Stort tack till Erik och alla i Ski Team Skåne (och Jimmy från IK Stern som gjorde ett gästspel) för trevligt sällskap!

Nu börjar tacobuffén från Rasta Brålanda snart göra sig påmind om jag sitter och stirrar på datorn mer...

fredag 14 december 2012

Bilder från Långberget

Dagens två pass är avklarade: ett lugnt distanspass med fokus på teknik på förmiddagen och ett teknikpass i grupp under Håkans och Gustafs ledning på eftermiddagen. Ett riktigt bra pass med många olika teknikövningar och tips och råd. Stilla väder och soligt. Minus 10 grader som kallast skulle jag tro. Efter träning och dusch väntade lax till kvällsmat följt av ett intressant föredrag med Erik Wickström.

Det går ingen nöd på oss med andra ord!

Bildkavalkad:

På väg ner till spåren på morgonen

Klubbkamrater på väg upp efter dagens första pass

Dagens första pass avklarat!

Fina spår....

...och fina omgivningar!

Utsikt från matsalen på lunchen

torsdag 13 december 2012

Läger i Långberget

Igår natt vid halv ett-tiden kom vi fram till Långbergets Sporthotell och lastade in våra prylar.

I morse klockan 8.00 åt vi frukost och efter lite skidmek gav vi oss ut i spåret. Sporthotellet ligger på ett litet "berg" och efter nedfärd på serpentinvägarna anslöt vi till spåren och gav oss iväg för att reka omgivningarna. Det var lite mer öppet än sist vi var här. Fina spår och träd med rimfrost. Men mindre snö än vi har hemma i Skåne! Som tur var stämde inte väderprognosen för dagen och de utlovade 20 minusgraderna. (Hemma i Skåne var det däremot så kallt efter rapport från mamma. Här i Långberget var det nog typ -14 som kallast och blev varmare. Fast jag hade kläder på mig så jag hade klarat -20 utan problem. =) Blev lite varmt men så länge man håller igång spelar det mindre roll.

Första passet gick mest ut på att få igång kroppen lite och kolla runt hur allt såg ut. Efter att ha kört en liten sväng stannade vi till och körde teknikövningar i ett motlut. Fästet var kasst i början men efter att ha kladdat på lite lila Skigo gick det mycket bättre. (Gustaf konstaterade nu i efterhand efter att ha inspekterat skidorna att grunden måste göras om. Fästet fäste inte så att säga. Han pysslar med det nu och låter mig blogga. Den snällaste ofrivilliga vallaren jag vet.)

Snöiga granar


Vandrarhemmet

Jag, Gustaf och Bengt
Bild stulen från Håkan

Planen för helgen är: Öva på det som jag är dåligt på. Alltså: Jag ska nöta diagonalåkning tills jag storknar! Det började bra idag med en känsla av att det har gått väldigt mycket framåt sen förra året. Balansen är bättre. Tekniken är bättre. Och jag har fått några aha-upplevelser när det gäller känslan i åkningen. Jag övar på att komma över ordentligt och glida ut i varje tag. Att komma fram och upp med kroppen. Att glida ut överdrivet. Att trycka ifrån mer distinkt i bentaget och ändå vara avslappnad.

Mycket att tänka på med andra ord!
Men hittills känns det inte sådär oöverkomligt som det gjort tidigare utan som en rolig utmaning och något jag verkligen vill få till.

Nu på eftermiddagen körde Håkan och Bengt skate och jag och Gustaf fortsatte åka klassiskt. Andra passet kändes bättre och mer avslappnat och det var riktigt mysigt att åka i elljusspåret. =) Vi åkte var för sig den här gången för att kunna åka efter egen förmåga och nöta teknik i lugn och ro.

Gösta är på pensionat men är med oss på lägret i
form av pepparkakor!


Mysåkning i elljusspåret

Blev totalt 3,5 h och 38 km idag. Lite lagom mosig och hungrig nu.

Nu har resten av klubben kommit upp med bussen och det är snart kvällsmat.
Jag ska ta och vara lite social och gå och kolla vad som händer istället för att sitta här och nörda.

Hoppas hinna återkomma med fler rapporter under helgen.
Telia funkar fint men det är inte direkt den snabbaste uppkopplingen här så det kräver lite tålamod.

tisdag 11 december 2012

Bonusmil på snö

Att kunna åka skidor på snö på hemmaplan är inget vi skånska skidåkare räknar med. Därför känns det så oerhört lyxigt att två dagar i rad ha kunnat ta bilen och köra några kilometer bort till Kungsmarkens golfbana utanför Lund för att åka skidor. 

Igår var det klubbträning och vi var ett tiotal åkare från klubben som yrade omkring i snön med pannlampor. Jag var inställd på att köra minst 2 mil eller 2 timmar. Det blåste friskt och snön drev ihop och fanns det ens några manuella spår så var de väldigt sladdriga. Men för att återknyta till rubriken så känns varje meter på snö som något extra och jag var väldigt nöjd när jag packade ihop mig efter drygt två timmars (och 22 km) åkning som trots vädret, mörkret och bristen på spår var riktigt rolig. =) 

På lunchen hade jag kört ett styrkepass och jag kände mig trött i kroppen och allmänt seg i början men efter några varv kom jag igång och det kändes bättre. Sista varven var det bara jag som åkte och spåren var helt borta på många ställen men jag lufsade fram så gott det gick i pannlampans sken. Det kändes som att jag var ute på någon slags spännande fjällexpedition och jag kände mig oväntat nöjd med tillvaron trots allt. Framförallt frös jag inte eftersom jag hade byltat på mig en massa kläder (bland annat min nya väst som jag är helt kär i) och då kan man stå ut med det mesta tycker jag. Jag hatar att frysa. 

Idag ville jag försöka hinna ett pass i dagsljus. Jag tänkte egentligen tagit med pannlampan för säkerhetsskull men hade glömt ladda den. Fästet var sämre idag men jag orkade inte bry mig. Hade ingen valla med och orkade inte gå till bilen för att valla om så det fick funka. Jag passade på att öva lite teknik istället och stakade mer än igår. Jag tänkte att jag skulle hinna köra 1-1,5 h innan det blev för mörkt och det var inte förrän sista varvet som "spåren" blev riktigt svåra att se på sina ställen. Slutade på 18,5 km och 1h 36 min. Ingen imponerande snitthastighet direkt men gött att mysa omkring lite. ;-)

Vackert!

Fina fulskidor

Nöjd skåning

I morgon kväll lämnar vi dock Skåne för nordligare breddgrader. Äntligen är det dags för klubblägret i Långberget! Bussresan går torsdag morgon från Lund men jag, Gustaf och Bengt åker upp med Håkan imorgon eftermiddag. Håkan kör upp med egen bil eftersom han ska vidare på jobb sen och vi passar på att åka med för att få en extra dags skidåkning. 

Det ska bli riktigt skoj att hänga med alla trevliga Ski Team Skåningar en hel helg. Och så ser jag fram emot att få tekniktips av Erik Wickström som är vår tekniktränare under lägret. 

Nu tvättning och packning. 

Bäst av allt:
Lyxmackor med brie och salami efter träningen

söndag 9 december 2012

Skidpremiär i Skåne!

Efter min lilla svacka i mitten på veckan var jag tillbaka på banan i fredags. På förmiddagen stack jag ut på en liten testjogg för att se hur det kändes. Jag kände mig pigg och utvilad och det var riktigt skönt att röra på sig igen. Men jag ville inte stressa igång utan nöjde mig med en halvtimmes jogg för att se hur det skulle kännas efteråt. På kvällen stack jag och Gustaf iväg en sväng till gymmet och även det kändes helt ok. Kände mig lite klen i överkroppen men annars kändes det bra.

Igår var det premiär för skidåkning i Skåne. Utan hjul! På snö! Vi åkte ut till Kungsmarkens golfbana på förmiddagen och möttes av massor av bilar på parkeringen och folk i mängder. Det var strålande sol, helt stilla och några minusgrader och lagom till vi kom satte skotern igång att köra spår. Spåren var lite lösa på sina ställen men ändå över förväntan.

Thomas i klubben höll i nybörjaträning
på golfbanan i lördags

Vackert!

Gustafs panorama

Gustaf körde skate i lössnön (var får han all energi ifrån?) medan jag körde klassiskt på mina skåneskidor. De funkade hur bra som helst och var vallade och klara sen tjejvasan då jag hade dem som backup-skidor. =) Gustaf hade bättrat på det gamla klistret med en salig blandning av burkvallor.

Jag körde några varv och kände mig inte riktigt i form. Tyckte att jag blev flåsig som tusan uppför utan anledning och frös om händerna i början. När jag väl fått upp värmen och kommit igång lite kändes det mycket bättre. Det var väldigt fint och kändes helt underbart att kunna åka skidor i Skåne.

Efter ett tag körde jag och Gustaf några varv tillsammans. I ögonvrån anande jag en kvinnlig åkare som verkade jaga på efteråt. (Gustaf observerade det också och konstaterade krasst att min puls måste ha höjts med 10% i samma veva.) Efter ett tag såg jag att hon hade Björnstorpsmössa på sig och jag körde och funderade på vem tusan det kunde vara. Jag känner inte till så många kvinnliga skidåkare i Skåne som åker på som den här tjejen gjorde. Vid vändningen stannade jag till och den gjorde även hon. När vi började prata fick jag klart för mig att det var den beryktade "Vippan", eller Wivika som hon heter. Alltså tjejen som med sin 13:e plats (2006) är den skånska dam med bäst placering på Vasaloppet någonsin. Väldigt kul att få träffa henne i verkligheten efter att ha hört talas om henne!

I år lyckades jag ju köra in på den snabbaste damtiden i Skåne någonsin men Wivikas rekordplacering blir en riktigt svår nöt att knäcka. =)

Vi åkte några varv tillsammans och det var riktigt skönt och trevligt med lite sällskap. Lyckades skrapa ihop två timmar och 24 kilometer mysåkning.

På eftermiddagen bakade jag lussekatter och på kvällen var vi på glöggmys hos några vänner. I morse var vi uppe tidigt för en förmiddagslussefika hos några andra vänner som nyligen köpt hus. Vädret idag har tyvärr inte varit riktigt lika inspirerande som igår. Inte alls inspirerande faktiskt. Snöstorm snarare. Riktigt ruskväder. Till på köpet har Gustaf börjat må dåligt nu lagom till jag kryat på mig. =( Typiskt. Jag har också lite, lite ont i halsen och är totalt oinspirerad till träning. Det enda jag skulle kunna träna idag är styrka på gymmet men att gå upp till gymmet i mörker och snöstorm känns inte alls lockande.

Det blir julmys hemma för hela slanten istället och nya tag imorgon!

Gissa vilken lussekatt som jag har gjort
och vilken Gustaf har gjort?

(Just nu jobbar jag på att försöka övertala Gustaf att vi ska baka ett pepparkakshus. Återkommer med rapport om hur det går! ;-))

torsdag 6 december 2012

Tävlingsdräkten har kommit!

Idag har det varit klubbkväll hos Håkan och Lotta på Huselius Skidsport. Eftersom jag inte vill smitta ner hela klubben innan nästa veckas läger stannade jag hemma och surade istället. (Jag har mina aningar om att jag råkat ut för en lightversion av vinterkräksjuka minus kräk och vill inte riskera att fler blir sjuka i så fall...) Men inget ont som inte har något gott med sig. Lägenheten är städad och tvättkorgen är tom för en gångs skull. =)

Klubbens beställning av kläder från Trimtex hade passande nog kommit lite tidigare än vi vågat hoppas på så det var utdelning till alla som beställt i kväll. Gustaf var där och såg till att jag fick hem alla mina kläder också.

Åh, jag har suttit och väntat som ett barn på julafton!
Så spännande! =)

Fashion Show Winter 2012 feat Fia och Gösta:

Tävlingsdräkten
(Gösta undrar varför ett ben
är gult och ett rött.)

Dunjacka och pannband

Tävlingsdräkt och överdragsväst
(Nu har Gösta börjat tröttna på tramset)

Överdragsjacka och byxor


Och så lite spex på det

Nu e de bar å åk! =)

onsdag 5 december 2012

Blä och blö + snö

Sen igår eftermiddag har jag varit riktigt risig. Illamående, varm och sjukligt trött. Yr och ont i huvudet. Men inga som helst förkylningssymptom. Kändes snarare som när jag åt en dålig paranöt en gång för några år sen och mådde dåligt som tusan en natt. Det skumma är dock att jag inte kan komma på något konstigt jag ätit (som inte Gustaf också ätit).

I morse fick jag i mig en halv tallrik gröt innan jag gick och la mig igen. Sen gjorde jag ett par försök att gå upp men mådde illa innan jag hann ta mig för något. Det enda jag kunnat äta under dagen var en apelsin, en halv rostad macka och en halv banan.

En liten lagom lätt förkylning som gör att man med gott samvete kan stanna hemma och julfixa lite hade inte varit helt fel. Däckad i sängen ett dygn = hur fel som helst.

Nu på kvällen har jag i alla fall fått i mig mat och mår betydligt bättre och hoppas att en natts sömn kommer att få mig tillbaka på banan igen!

Igår morse, innan det här lilla onödiga avbrottet, körde jag ett pass på gymmet. Planen var att köra intervaller på kvällen (när jag istället låg och kved under filten på soffan...;-)) så jag körde ett benpass på morgonen. Mest ben i alla fall. Kompletterade med rehabövningarna för axel/armbåge och mage/rygg. Och så några chins och pullups på det.

Nu har ju snön hittat till Skåne också! =) I söndags var jag ute och lufsade i snön på favoritrundan hemma hos mina föräldrar. Vanliga löparskor var ingen hit och passet slutade med att jag ömsom gick och ömsom sprang hemåt när knäet började protestera. Väldigt synd för förutom knästrulet och halkan hade det kunnat vara ett helt underbart pass. Det var som att springa i en saga på de små skogsvägarna i vinterlandskapet. Helt stilla och så fint.

På väg till gymmet igår

I lördags bakade jag pepparkakor

Vinterjackan är framplockad

Idag har Gustaf varit ute på säsongens första skidpass i Skåne. Klubbträningen var förlagd till Kungsmarkens golfbana utanför i Lund och en liten tapper skara var där och kämpade mot infrysning och kyla.

Nu håller jag alla tummar och tår att jag mår bra imorgon och att vi får riktigt fina förhållande och hinner åka några mil skidor innan nästa veckas läger! =)

söndag 2 december 2012

"Träningsintresse gör gott - inte ont"

Är hemma hos mina föräldrar över helgen och läste den här krönikan i HD (Helsingborgs Dagblad) i morse. En intressant replik på Svenska Dagbladets artikelserie "Den nya hälsohetsen":