lördag 30 juni 2012

Dag 2 på rullskidlägret

Summering av dagens två tävlingar:

Först en klassisk prolog; 1,34 km backrace. Inte min typ av bana med den första branta delen men det gick bättre än väntat i början. Kanske gick ut lite för hårt för sen tappade jag mycket där jag borde varit starkare. Ett stort fall framåt från förra året både när det kommer till teknik och kondition trots allt. Ca. 30 s efter Madde från IK Stern (som har varit 20:e dam i Vasaloppet som bäst! Respekt!) och några sekunder närmare Hanna Seppas (rullskidåkare i världsklass. Lika mycket respekt!) Känns helt ok såhär i efterhand! Inspirerar till att träna mer diagonalåkning brant uppför framöver.

Pigga gänget i pausen innan jaktstarten

Efter lite paus och transport till starten var det dax för jaktstart i 7 km fristil. Kändes bättre än väntat typ första kilometern. Adrenalinet gjorde sitt, sen började jag känna efter lite och kom fram till att jag nog måste hejda mig om jag överhuvudtaget skulle orka ta mig i mål. =) Försökte åka stort och avslappnat och tänka på tekniken. Kom i fatt och om Madde och några klassiska åkare som startade innan. Stakade lite för mycket för att jag ska vara helt nöjd men annars gick det bättre än väntat. Faller in i stakningen när jag blir trött för att jag känner mig mer bekväm och har bättre kontroll på pulsen och ansträngningsnivån då. Lösningen är enkel: mer träning på skate!

Efter målgång bytte jag, Gustaf och Håkan till klassiska skidor och åkte tillbaka hemåt. Blev en lite väl mastig nedrull på 14 km och jag kände mig väldigt seg.

Efter lunch och lite slappande på hotellrummet var det dax för eftermiddagspasset. Jag bestämde mig för att köra skate för att jag tänkte att det inte skulle bli så jobbigt. Jag lånade Håkans Marwe-skidor för att testa dem och för att det var tävlingshjul på mina eagle. Ångrade bittert att jag inte tog tävlingshjulen när vi började åka uppför och jag stod stilla på stället eller stakade slut på armarna. Jag måste lära mig tvåans växel en gång för alla. Alla andra växlar funkar ok men tvåan är katastrof eftersom Gustaf inte kan den så bra och det är han som har varit min skatelärare. Dessutom kändes det segt att köra på trögare hjul efter all körning på tävlingshjul, men annars kändes Marwe-skidorna sköna.

Vi tog en efterlängtad glasspaus i solskenet vid en campingplats längs banvallen. Sen körde jag, Gustaf och ett gäng till hemåt medan några fortsatte en extrasväng för att få ihop två timmar träning. Nån måtta får det vara!

Glassätande rullskidåkare

Fina omgivningar i Ulricehamn

Spirello eller Twister?

Innan kvällsmaten berättade Marcus Jönsson, Anton Järnberg och Hanna Seppas om sin träning med fokus på skillnader och likheter mellan rullskidträning och träning för vintersäsong. Det var väldigt intressant och inspirerande att lyssna på!

Sen var det grillbuffé för hela slanten, och nu är det hög tid för sömn inför morgondagens distanspass delux...

Dag 1 på rullskidlägret

I går morse klockan 7.00 kom Håkan och hämtade oss för avfärd mot Ulricehamn och det efterlängtade rullskidlägret.

Bilen är fullproppad med rullskidor av alla slag!

Fredagens första pass var ett distanspass där vi passade på att titta på tävlingsbanorna inför lördagens tävlingar. Det var verkligen inte min typ av banor; jag visste inte ens att det fanns så branta backar! ;-) Framförallt den apbranta första delen på den klassiska sträckan kändes lite skrämmande; jag hade ju hoppats på att slippa diagonalåkning på tävlingen men icke. Men jag såg ändå fram emot det som bra träning och en spark i röven att jobba vidare på att få till tekniken bättre!


Rullskidåkare börjar strömma till på parkeringen.

Jag kände mig lite sliten redan på det första passet. Förra året vilade jag innan jag åkte på lägret men den här gången har jag kört på som vanligt och tänkt att det får bära eller brista. Två intervallpass, ett distanspass och ett styrkepass hade jag med mig i bagaget från veckan. Efter att ha testkört de jobbiga backarna kände jag mig rätt sliten. Dock hade vi ätit lite klent med frukost på morgonen så jag hoppades att lite mat och vila skulle göra susen till eftermiddagens pass.

På eftermiddagen kände jag mig dock om möjligt ännu segare...=) Vi skulle köra intervaller av olika slag och jag var inställd på att ta det lite lugnt. Det gick såklart inte nått vidare. Vi körde korta intervaller med fokus på fart. Det var lite uppför och gick ok, varken mer eller mindre. När vi avslutade med att köra en jägarmarchliknande intervall på tillbakavägen började dock kroppen kännas bättre igen och jag kunde inte låta bli att trycka på. Vi körde i en grupp om 5 personer där varje person drog i en minut, varav ca 15 s fullt ös. Det gjorde vi två gånger innan vi rullade tillbaka till hotellet igen.

Dagens träningsdos landade på nästan 56 km och 4 timmars träning. En mjukstart inför morgondagens tävlingar alltså! ;-)

Innan kvällsmaten pratade Casco-Mackan om hjälmar och glasögon och visade upp superfina nya snöskärmar. Jag har siktat in mig på en röd som matchar vår nya klubbdräkt...

Casco-Mackan in action

Gustaf provar Cascos snygga snöskärm 

Som avslutning på kvällen åt vi sen räkor med tillbehör på hotellet. Jag och Gustaf festade till det med vars ett glas vitt vin även om öl säkert hade varit bättre för återhämtningen...;-)

Räkfrossa!

Efter en tur till mataffären för att inhandla lite nötter och godis att ha att mumsa på mellan passen var det dax att sova för att hinna ladda om batterierna till morgondagens tävlingar.

Mer om tävlingarna snart!
Nu måste jag hinna ta en liten powernap innan jag ska byta om inför eftermiddagens pass!

torsdag 28 juni 2012

Förväntansfull inför helgen

I morgon bitti bär det äntligen av till Ulricehamn och helgens rullskidläger! Väderprognoserna har sett bättre och bättre ut de senaste dagarna och jag ser verkligen fram emot ett par dagar med mycket träning i trevligt sällskap. Så här ser programmet ut:

Fredag 29 juni:
10:00 Samling för första passet. 2-4 mil. (Samling parkeringen nedanför Hotell Bogesund, vid restaurangen Bryggan. Incheckning sker efter passet). Passet kommer vara så att vi åker igenom lördagens banor plus tekniktips.
13:00 Lunch
15:30 Intervaller och snabbhet, ett intensivt pass som triggar hjärta och teknik för den lite mer vana gruppen. Teknik för de som inte åkt så mycket.
18:00 Produktinformation. Marcus Johansson från Casco informerar om hjälmar och glasögon.
19:00 Middag. (Ingår ej i helpension men hotellet serverar skaldjursbuffé).

Lördag 1 juli:
Färska segrarinnan i världscupen Hanna Seppas kommer att vara med hela dagen. 
08:00 Frukost
09:30 Tävling – ca 2 km klassisk prolog med intervallstart.
10:15 Jaktstart- ca 9 km fri teknik.
13:00 Lunch
15:00 Distanspass klassiskt eller skate med fokus på teknik.
18:00 Föreläsning: träning/tävling rullskidor vs skidor. Anton, Markus och Hanna föreläser lite om skillnader och likheter.
19:00 Middag. (Ingår ej i helpension men hotellet serverar grillbuffé).


Söndag 2 juli:
08:00 Frukost
08.30 Gemensamt långpass klassiskt.
11:45 Utcheckning och avslut. (Obs! Hotellet serverar inte lunch på Söndagen).

Skaldjurs- och grillbuffé låter inte fel! ;-)

Doggybag
Gösta blev lite nervös när vi började packa och dona och
vi försökte försäkra honom om att han skulle få följa med
till Gustafs föräldrar

Idag har det blivit vila och återhämtning för hela slanten. Och så lite tvättning och packning inför helgen såklart. Tidigare i veckan har vi tränat på som vanligt så jag kände mig rätt tillfreds med en vilodag…I måndags körde vi ett distanspass på drygt 3 mil med klubben (klassiskt), i tisdags körde jag och Gustaf styrketräning överkropp och crosstrainer-intervaller på gymmet och igår var det intervaller med klubben.

Intervallpasset i tisdags på crosstrainer var det värsta på länge. Intervallpassen har jag annars blivit lite av mina favoritpass. Kort, hårt och effektiv träning som snabbt ger resultat! I tisdags var det mest hemskt och kändes tungt från första stund. Family Guy fick fungera som distraktion och jag fick kämpa för att överhuvudtaget genomföra passet och inte ge upp. Jag körde på lägre motstånd än vanligt och lyckades i alla fall köra alla fyra intervallerna.

Igår var det klubbpass och således intervaller igen. Eftersom det blir mycket träning i helgen och dessutom är en tävling på lördag passade det alldeles utmärkt att köra intervallerna på tävlingshjul på skate. Vi körde 8 intervaller som var ca. 2 minuter långa och med 1,5 min vila i vår nya intervallbacke. Det kändes lite ovant och fumligt i början men gick lite bättre sen när jag slappnade av bättre och tänkte på tekniken snarare än att köra fort.

Nu ska jag sova och drömma sött om rullskidor!

(Kom osökt att tänka på en dröm jag drömde en natt efter Lundaloppet (millopp här i Lund): Då hade jag skidor på fötterna och skulle ta mig runt Lundaloppet på barmark (asfalt) och var sjukt frustrerad över att jag fick springa fram på skidorna och inte kunde glida ut. Ibland kanske det är lite väl mycket skidåkning i huvudet? ;-))

måndag 25 juni 2012

Med tejpad fot

Idag var det dax för sista återbesöket hos min friskgymnast innan semestern (någonsin?). Spännande! Jag såg fram emot att få fråga om några saker jag funderat på och få lite råd kring hur jag ska trappa upp löpträningen framöver. 

Först pratade vi lite om hur övningarna jag fått tidigare har gått och jag fick hjälp med ett par som jag inte var säker på om jag kommit ihåg/förstått rätt. Sen gjorde han samma undersökning av fot/vad/höft som första gången jag var där för att konstatera att träningen går åt rätt håll. 

Jag fick några nya styrkeövningar att komplettera med och så avslutade han med att tejpa upp min fotled för att jag ska få en känsla av vad jag ska eftersträva.  

Det kändes så jäkla coolt att gå efter att den var tejpad! Högerfoten pekade rakt fram för ovanlighetens skull och det var bekvämt och avslappnat att gå. Jag gick ut från sjukhuset i värsta spöregnet med ett leende på läpparna bara över känslan att gå. 

Hudfärgad tejp så den syns inte så bra

Tyvärr är tejpningen inget man kan göra på sig själv och den får bara sitta på 48 h. Jag tänkte låta den sitta på i alla fall under dagen i morgon också. 

Förhållningsreglerna då? Jag ska springa några fler 3 km pass men känns allt bra sen kan jag trappa upp till 5 km. Men efter det får jag hålla mig där några veckor och inte öka på lika mycket efterföljande veckor. Dessutom kom vi överens om att det är bäst att jag håller mig till "vanlig" löpning ett tag framöver och avvaktar lite med både banlöpning och terränglöpning. Och inte börjar med båda sakerna samtidigt sen...Han verkade köpa min teori om att jag likaväl kan börja springa i lite lättare, inte så dämpade skor, nu när jag ändå måste trappa upp lugnt och fint. 

Nån som har något tips på schyssta lättare skor som kan vara värda att prova?

söndag 24 juni 2012

Träning, midsommardekadens och straffrunda

Nu har det varit lite lurigt att hinna med att skriva här några dagar igen. Det har kommit några träningspass och ett midsommarfirande emellan helt enkelt. (Mest firande faktiskt och inte så mycket träning. ;-)) Jag har kört på hårdare än någonsin med träningen de senaste månaderna och lagom till midsommarhelgen har både jag och Gustaf passande nog varit lite mätta på träning.

I fredags hade vi precis klätt på oss för att gå ut och åka rullskidor när himlen öppnade sig och vi konstaterade att vi inte var så motiverade att träna att vi ville ge oss ut i det vädret. Istället möblerade vi om i vardagsrummet och testade på att köra cirkelträning hemma. Stationerna var: armhävningar, rygglyft på boll, balans på boll (sitta på pilatesbollen med ben och armar rakt ut - den här övningen klarade jag bara för att bollen inte hade så mkt luft...;-)), liggande benlyft, plankan, enbensknäböj, arm/axlar/rygg med hjälp av gummiband och enarmsrodd med hantel. Vi körde 30 s på varje station och vissa av övningarna körde jag två av varje varv och sen körde vi allt tre varv. Det var varmt och svettigt i lägenheten och Gösta var väldigt nyfiken och ville vara med och "hjälpa till" men det gick ändå bättre än väntat. Jag har haft träningsvärk i lats av hantelövningen sen dess. Gött! Efter styrkan passade jag på att köra alla övningar jag fått av sjukgymnasten. Jag ska dit igen på måndag och vill inte ha några reprimander för att jag inte gjort min läxa...;-)

På eftermiddagen bar det av för midsommarfirande ute på landet hos Sophie och Mikael.


Gösta har siktat in sig på korvarna!

Trevligt sällskap som vanligt och massor av god mat. Vi hade med oss av "årets sill" från Abbas som var fläder och citron (god!) och självklart hade jag gjort den obligatoriska silltårtan som jag inte klarar mig utan på midsommar. På kvällen grillade vi korv som vi åt tillsammans med Sophies goda potatissallad.

Arlas silltårta ser nästan likadan ut
som min gjorde!

Sophie och Mikael hade blandat ihop godaste Sangrian på egna vinet och Gustaf hade laddat upp med goda ölar. Några inte lika goda snapsar och ett par mojitos slank också ner fast vi mådde ändå oväntat bra både under kvällen och efteråt! ;-)

Gustaf kunde inte
 låta bli att köpa den här ölen.

Oppigårds "Single Hop"
är ett säkert kort!


I lördags sov vi ganska länge och förflyttade oss bara till soffan när vi väl gått upp...Gösta var ännu tröttare och ville inte ut på morgonpromenad förrän vid lunch! En hund i vår smak! =) Senare på kvällen skulle vi åka upp till Gustafs föräldrar på midsommardagsmiddag med släkten och innan dess hade vi planerat att hinna träna. Men efter att ha letat efter motivationen och inte hittat den någonstans bestämde vi oss helt sonika för att vi förtjänade lite vila eftersom vi för ovanlighetens skull var totalt osugna på att träna. Fast så fort vi enats om det dök det trots allt upp ett litet sug. Det var ju ett perfekt tillfälle för att komma ut på en kort löprunda. Så medan Gustaf gick ut och meckade med sin cykel stack jag ut och sprang en sväng. Eftersom jag ändå bara "får" springa korta sträckor nu i början tyckte jag det var lika bra att samtidigt börja en ny era i mitt löparliv utan "fluffiga moln"-skor. Så jag snörade på mig mina fina "adizero adios" som stått och frestat mig i hallen tillräckligt länge nu och gav mig ut. Härligt!  Jag förstår varför jag bara ska springa kortare sträckor nu initialt för jag hade verkligen fullt upp med att tänka på hållningen och fotisättningen. Fast mest njöt jag av att kunna springa och flög omkring med ett fånleende på läpparna! =) Det blir nog till att köpa några schyssta lättare träningsskor snart så jag inte sliter ut "finskorna".

Senare på kvällen var det dags att äta och dricka igen. Annika, Gustafs mamma, hade som vanligt fixat tilltugg och mat utöver det vanliga och det var trevligt att träffa tjocka släkten. 

Idag kom straffet för all helgens dekadens: 42 km rullskidåkning på en kuperad runda i duggregn på tröga hjul. Med bara en sen frukost i magen dröjde det inte länge innan energin tog slut och sen var det bara att bita ihop och ta sig hem på bästa sätt. Rundan går i skogarna kring Ljungbyhed och Perstorp och är väldigt fin. Fast idag hade vi inte riktigt möjlighet att njuta av den på bästa sätt. Enl. min vän Garmin är den totala stigningen 385 m på rundan och det kändes som att uppförsbackarna aldrig skulle ta slut....

Men se det gjorde de! Och vi likaså! =)

Nu ska vi försöka återhämta oss efter helgen och ladda om för ny jobb- och träningsvecka. Nästa helg är det äntligen dax för årets rullskidläger och planen är att köra på några dagar till med träningen och sen ta det lite lugnare så vi har mycket krafter i helgen.

Men det är då det; nu är det orkeslöshet och soffslapp som gäller för resten av kvällen!

onsdag 20 juni 2012

Bloody Wednesday

Nä, så farligt var det inte men en liten blodutgjutelse tänkte jag i alla fall dela med mig av på bloggen idag ;-) :


Onsdagar är intervalldagar på klubbpassen. Fast vi började som vanligt med att köra ett gäng teknik- och balansövningar. Dagens nykomlingar var "frånskjut med bara ett ben" och "frånskjut från stillastånde så långt som möjligt". Utan stavar såklart.

Intervallerna körde vi sen på varvbanan som vi premiäråkte för nån vecka sen. Jag vilade igår och kände mig ganska utvilad så jag passade på att köra på 3:or idag. Redan i starten på första lyckades jag och Bengt-Åke trassla ihop oss och jag fick smaka på lite asfalt. Sen var adrenalinet maxat och trots vurpan gick första intervallen snabbast...Andra intervallen hade jag en liten fight med Oskar som resulterade i 97% av maxpuls vid "målgång" sen lugnade jag ner mig lite och körde de sista två på en mer vettig pulsnivå. (Strax över 90% av max i snitt och som högst 95%.)

På tal om puls invigde Gustaf sin nya pulsklocka idag. Efter det att hans Garmin gick hädan i samband med en vurpa för ett bra tag sen har han funderat och tittat runt efter klocka och i helgen bestämde han sig för att slå till på en "Polar RCX5".Han köpte "Tour de France"-varianten i gult med kadensmätare så nu måste han kanske köpa ett tillbehör med hjul också! ;-)

Den är stilig och lite nättare än TV-apparaten (Garmin 310xt) som jag har på armen....;-) Ska bli kul att se hur den funkar framöver!

Min klocka till vänster och Gustafs i mitten.
Bild från www.dcrainmaker.com

Nu är det vilopuls som gäller.
Gonatt!

måndag 18 juni 2012

Alliansloppet - seedningsgrundande för Vasaloppet

Här kommer ett litet tips till rullskidåkande läsare som vill ha en chans att seeda upp sig i Vasaloppet redan i sommar eller som bara vill köra en grymt kul rullskidtävling:

Alliansloppet är nordens största rullskidslopp som också är seedningsgrundande för Vasaloppet och en folkfest för skidälskare där motion och elit blandas. Det kommer i år vara ett tvådagarsevent med sprint på fredag, och Alliansloppet 56 km på lördagen samt 28 km. All åkning sker i klassisk stil. Eliten tävlar om prispengar och motionären njuter av träningen och folkfesten samt ett bra startled  i Vasaloppet. 

www.alliansloppet.se

Alliansloppet går den 25:e augusti mellan Trollhättan och Vänersborg. Nytt för i år är att tävlingen körs på träningshjul, "tvåor" och inte PU-hjul. Så det är fritt fram för alla med ett par vanliga rullskidor att ställa upp och tävla på samma villkor som eliten! Bland många andra väntas bröderna Aukland, Jerry Ahrlin, Sandra Hansson och Daniel Tynell stå på startlinjen i augusti.

Sandra Hansson

Och så jag såklart! ;-) Kommer du?

söndag 17 juni 2012

Helgens träning

Efter mitt tretimmarspass i fredags och Gustafs firmafest hade vi det lite segt att komma igång i lördags men tillslut fick vi på oss skidorna och gav oss ut. Det blev lite mismatch i ambitioner och skidval; jag kände mig lite seg efter fredagens pass medan Gustaf var pigg och ville köra intervaller på klassiska fyror. Jag ville inte fresta på min armbåge och tänkte köra skate, och eftersom det var tävlingshjul på skateskidorna och varken jag eller Gustaf orkade hålla på och byta hjul blev det ytterligare ett skatepass på tävlingshjul. Så jag körde på tävlingshjul på skate och Gustaf på klassiska rullskidor med riktigt tröga hjul. Vilket resulterade att jag körde lite fram och tillbaka och lekte medan Gustaf slet som ett djur...=)

Så fort vi kom ut i friska luften kände jag mig pigg och sugen på träning igen. Vi började med att köra upp till parkeringsplatsen som vi brukar köra teknikträning på. Jag övade på att glida ut och balansera på ett ben och fick lite instruktioner och tips kring sprintstarter och den där sablars "tvåans växel". Balansen går framåt och jag känner mig mer bekväm på skidorna och kan rädda upp misstag bättre. Sprintstarterna gick väl sådär men jag har i alla fall lite större förståelse för hur det ska gå till.

Efter teknikträningen körde vi vidare till ett av våra backintervallställen. Det blåste friskt och utför hade vi rejäl medvind och följaktligen hade vi lika rejäl motvind uppför. Medelfarten på min snabbaste intervall (ca. 900 m lång) utför var nästan 34 km/h och maxhastigheten 44,5 km/h. Puh. Jag hade fullt upp med att hålla tungan rätt i mun. Hade jag vågat stå på hela vägen hade det gått ännu fortare fast för mig var det ändå ett stort framsteg att våga ligga på lite fortare i fyran och femman och vänja mig vid känslan.

Efter att ha kört 8 intervaller i backen gav vi oss av hemåt igen. Jag tror att det är väldigt bra för mig att köra maxfart på skate för åkningen efter intervallerna känns alltid bättre än innan. Jag blir väl lite lagom fartblind och känner mig säkrare (än vad jag är?) på skidorna. Men det gick bra att köra tillbaka också och jag passade på att köra ett litet ärevarv (eller i alla fall fram och tillbaka) på Hardeberganan för att fira framstegen. Åh vad jag gillar skate som ett komplement till mina klassiska skidor! =)

Senare på kvällen stack vi ut en lite kortare sväng till. Här blev det ytterligare en mismatch; jag cyklade på Gustafs mountainbike och Gustaf sprang. Rättvist! På vägen dit och hem cyklade jag lite extrarundor och väl på plats på St Hans hade Gustaf lite cykelkurs med mig. Benen skrek av mjölksyra i de sega uppförsbackarna och jag var alldeles nöjd med dagen när vi begav oss hemåt igen efter en timme. Efter lite kringelkrokar hittade jag Gustaf igen och erbjöd mig att byta av honom. Så sista kilometern bytte vi och Gustaf cyklade och jag SPRANG! Ja! Äntligen! Väl uppvärmd (= stumma ben) joggade jag sista nerförsbacken till lägenheten och det var fantastiskt skönt och jag blev alldeles lycklig.

Idag har vi varit ganska möra båda två. Efter att ha varit ute och införskaffat föda för veckan och beblandat oss med vanligt folk i Lunds shoppingcenter bestämde vi oss för att det fick räcka med ett lite kortare pass idag. Vi joggade till Actic (1500 m) och körde överkroppspasset. Gustaf avslutade med intervaller men jag nöjde mig med rehabövningar och lite lätt löpning på löpband. Jag var väldigt seg i förmiddags och har en svullen lymfkörtel vid örat/käken som jag tar som en förvarning om en ev. förkylning. Istället för intervallerna sprang jag 1600 m på löpband som var vad jag hann innan klockan slog sju och droskan rullade ut från Actic. Sommartider hej hej. I vanliga fall stänger de åtta på söndagar men nu över sommaren redan sju.


I brist på bilder på något annat vettigt:
Kvällens måltid; kyckling, matkorn, sallad med
USA-importerad "Good Seasons Italian dressing" och avokado. SUMMERING AV VECKAN: 

11h 10 min varav: 
3 intervallpass (1 SkiErg 4x4, 1 backintervaller rullskidor klassiskt, 1 backintervaller rullskidor skate)
1 distanspass klassiska rullskidor
2 styrketräningspass (1 benpass och 1 överkropp+rehab)
1 sjukgymnastikpass
1 cykelpass mountainbike
2 teknikpass rullskidor (i samband med intervallerna, ett på skate och ett klassiskt) 
och så sist och minst: totalt 4 km löpning 

Nu gör jag mina rehabövningar flitigt och hoppas på att kunna ge mig på lite längre distanser snart....=)

fredag 15 juni 2012

Fredagsmys - drygt 5 mil på rullskidorna

Idag checkade jag ut från jobbet tidigt i eftermiddags, stack hem och gick ut en sväng med Gösta och gjorde mig redo för en långtur på rullskidorna. Jag hade velat mellan att köra ett skatepass, att cykla en sväng eller att köra ett klassiskt pass på rullskidorna och bestämde mig tillslut för det sistnämda. 5 mil eller 3 h var planen beroende på vilket som inträffade först. ;-) Jag har gått och längtat efter att få till ett bra distanspass och idag var en perfekt dag för det. Det var fint väder och Gustaf skulle iväg på firmafest/utflykt på eftermiddagen. Bara jag och mina rullskidor på det första distanspasset ensam på en halv evighet. Eller kanske inte bara:

Dagens packning: vätskebälte, överdragsjacka,
busskort (+två tjugor för "oförutsedda" utgifter)
 och en banan

Jag bestämde mig för att köra rundan över Genarp som jag och Gustaf körde för några veckor sen. Det visade sig dock omgående att det blåste mer än jag hade trott så de första två milen blev betydligt jobbigare än sist vi körde den. Då hade jag ett bra flow men idag gick det inte riktigt lika lätt. Asfalten var sämre än jag kom ihåg den och vägen var väldigt trafikerad eftersom jag hamnade mitt i rusningstrafiken. (Om man nu kan kalla trafiken på landsbygden utanför Lund för det...=))

Men jag gnetade på i motvinden och ställde in siktet på en glass på Skryllegården. Jag gick även in för att dricka en gång i halvtimmen idag. Jag brukar dricka lite sporadiskt annars men tänkte att det var en bra plan för att inte glömma bort det och det funkade fint. Väl i Skrylle åt jag en efterlängtad kulglass och fick en dryg kvarts paus innan jag gav mig vidare hemåt.

"Oförutsedd" utgift

Sista 15 km gick betydligt lättare även om jag hade förväntat mig lite medvind. Såhär i efterhand körde jag nog den sämsta rundan man kunde hitta idag med tanke på vinden. Först två mil motvind sen medvind några kilometer följt av sidvind. Men det som inte dödar härdar! ;-)

Sydostlig vind var det ja....Rätt i plytet!

Det kändes ändå bra att jag lyckades snitta 16,7 km/h (undantaget glasspausen såklart...) trots att dagsformen inte kändes lysande och vädret inte riktigt ville vad jag ville.

51,57 km - 3.05 h och 16,7 km/h i snitt

Det blev till att äta av det som fanns i kylen när jag kom hem eftersom ett besök till mataffären inte lockade. Fast sill, ägg och nypotatis ackompanjerat av en kall recoverydryck bestående av vatten, kornmalt och humle är inte helt fel och slank ner utan problem!

Nu är jag sådär härligt mosig i kroppen och jag och Gösta har däckat på soffan. Det är nog ungefär så spännande det blir en kväll som denna...;-)

Ha en trevlig helg!

onsdag 13 juni 2012

Ny tröja och nakenchock

Äntligen har Ski Team Skånes rullskidtröja kommit! Gustaf hade med sig den hem från styrelsemötet idag och jag har testat den. MVG! Jag har varit med och skissat på hur den skulle se ut så jag kan inte klaga på utseendet. Och modellen och kvaliteten verkar kanon. Så nu kommer vi vara en enad och moderiktig trupp från Skåne på rullskidtävlingarna framöver. ;-)

Bilder från catwalken:


Fast byxor har vi fortfarande inga. Med tanke på hur det såg ut på träningen idag borde det nog ha högsta prioritet:

Håkan håller på att flytta och hittade
inte byxorna i flyttröran.
Hellre byxlös än att skippa träningen
var hans filosofi!

Lasse är glad för att han snart ska få träna
och Gustaf för att han ska på styrelsemöte.
Eller är det kanske Håkans nakenchock som fått dem
att dra på smilbanden??

måndag 11 juni 2012

Ett steg närmare lösningen

Idag har jag vilat. Eller i alla fall så när som på en timmes besök hos min blifriskgymnast som faktiskt var jobbigare än jag hade förväntat mig! (Alltså passet var jobbigt, inte blifriskgymnasten...;-))

Under besöket i fredags fick jag en riktig genomgång av fotleder och vader. Massage av vaden (inte den sköna varianten) och stretch/vrid/uppmjukning av fotleden som blev som ny! (I alla fall mycket bättre...) Efter det fick jag hjälp med några olika övningar som jag ska göra för att få rätt på min klena högervad, instabila högerfot och rotationen i min höft.  Det var häftigt att se hur det gick framåt bara under den lilla stunden jag fick testa övningarna.

Glada streckgubbar är mina nya träningskompisar!

Idag var det äntligen dags för löpanalysen och mina första löpsteg på typ en månad! Åh vad skönt och kul att få springa lite! =) Fast först fick jag gå ganska länge på bandet under inspektion. Sen fick jag börja småjogga lite för att sen öka och springa på som vanligt. Under tiden tittade och kommenterade friskgymnasten, medan jag tittade i speglarna utan att börja försöka justera något.

Sen fick jag gå baklänges på bandet för att få bevisat att min höftled inte funkar riktigt som den ska i dagsläget. Det och att jag trampar snett inåt med tårna på min högra fot var det mest uppenbara som kom ut ur löpanalysen. Och att hållningen kunde varit bättre, särskilt när jag springer långsamt. Ju snabbare jag springer desto bättre får jag dock till löpningen precis som jag upplevt själv tidigare.

Efter analysen gick vi vidare till träningssalen och jag fick några nya övningar för att komma till rätta med mina svagheter. Den här delen var som sagt överraskande jobbig utan att vi använde några som helst vikter. Det var bara jag och mina otränade muskler mot mina invanda rörelsemönster....=) Musklerna finns där och jag kan göra rörelserna rätt om jag verkligen anstränger mig och vet hur man ska göra. Så nu har jag en jäkla massa träning framför mig för att träna upp och öva in allt det här framöver. "Sen kommer du kunna plocka tider på löpningen". Wee. Precis vad jag vill höra! =) Jag är övertygad om att det här kommer att hjälpa mig i diagonalåkningen också framöver.

Tåhävningsvariant

Jag säger det igen: Inget ont som inte har något gott med sig! =)

Fast det här betyder ju såklart inte att jag kan börja vrålspringa igen.
Det var tur att jag frågade och han definierade "en kort sväng". Allt är ju relativt! ;-)
2 km är vad jag fått tilldelat mig. (Och det gick inte att förhandla sig till tre om dan....;-))
Det är enl. min nya husgud vad jag klarar av att springa och samtidigt behålla fokus på de här nya sakerna jag ska lära mig.

Nu hoppas jag att mina hemläxor och första löprundan går alldeles lysande så jag har ett bra förhandlingsläge inför sista besöket innan semestern....;-)

lördag 9 juni 2012

Not too hot for me - One Way vad tänkte ni?

Jag var inne på Malins trevliga blogg igår kväll och läste det här inlägget och måste få dela med mig:

Nedan finns ett urval av bilder från One Ways reklamkampanj anno 2012.
Det känns nytt och fräscht (ironi) och inte alls vad man förväntat sig.

Jag skulle verkligen vilja veta vad deras marknadschef tänkte....

Not too hot for me!


WYSI not WYG

Härlig kombo:
Isbjörnar, stavar och halvnakna tjejer


Första sidan på One Ways hemsida

torsdag 7 juni 2012

2738 min på 30 dagar

Idag på eftermiddagen körde jag ett pass på Gustafs cykel. Det var dax att göra ett nytt försök efter fadäsen på premiärturen. St. Hans (som är ett relativt kuperat grönområde i norra Lund) var målet för utflykten. Där yrade jag omkring på stigar och vägar och försökte lära mig hur man cyklar; hur mycket bromsarna tar, hur/när man ska växla och hur man ska förflytta tyngden bakåt när man kör utför. (Som var det första Gustaf frågade om när jag berättade om min lilla vurpa i utförsbacken i Skrylle...) 

Efter att ha blivit stående i den brantaste uppförsbacken jag kunde hitta för att jag trasslade med växlarna och cykeln höll på att stegra fick jag kliva av cykeln och konstatera att jag har mycket att lära när det kommer till mountainbike-cykling. Grova grusvägar och stigar som går brant utför (eller för den del uppför) är inte mina vänner än. Men låren får i alla fall sitt när mjölksyran fullkomligt sprutar! =)

Efter en timmes körning lallade jag vidare och körde igenom St. Lars (ett annat grönområde i södra Lund) innan jag begav mig hemåt. Vid det laget hade solen hittat fram och det var riktigt ljuvligt att vara ute och cykla!

Dagens pass landade på 1 timme och 43 min. Det var viktigt att passet blev över 1 timme och 35 minuter idag. Det betyder nämligen att jag har slagit mitt förra mängdrekord på 30 dagars träning! Rekordet på 2730 min är från juli förra året och de senaste 30 dagarna har jag nu tränat 2738 min! (Det är viktigt att räkna tiden i minuter för om jag räknar den i timmar avrundas ju båda tiderna till 46 timmar...;-)) 

Det känns väldigt bra att jag lyckats få ihop de här timmarna utan att jag kunnat springa eller hunnit köra några morgonpass och i en ganska hektisk jobbperiod. Det är ju nu den tuffare träningsperioden är tänkt att dra igång! =)

Jag försöker bli bättre på att sköta alla saker runt omkring träningen för att orka med att träna mer. Gå och lägga mig tidigare och sova mer. (Går väl sådär...) Äta något direkt efter passen. Ett glas O'boy ska tydligen funka lika bra som typ Gainomax så numer finns det alltid O'boy (om än den mörkare "vuxna" varianten) hemma. Så att få i mig nått snabbt efter träningen har jag blivit bättre på och jag tror det gör stor skillnad för återhämtningen...


Jag känner mig väldigt motiverad att träna och det går framåt på alla plan. Dock saknar jag löpningen. =( Mina fina Adidas Adios står på skohyllan i hallen och ser så inbjudande ut....

Men jag hoppas på nya tag snart! Imorgon bitti ska jag till sjukgymnasten igen och jag ser fram emot att få reda på vad jag kan göra för att slippa mer vadstrul framöver. Nu har jag vilat nästan en hel månad från löpningen och jag hoppas kunna smyga igång träningen igen snart....


Born. To. Run. 


(På tal om det...Någon som har något bra tips på läsvärda böcker i stil med "Born to run", "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning" eller annan mer faktabaserad träningsrelaterad litteratur? Jag har haft ett uppehåll från träningsböcker och läst Steve Jobs biografi (läs den om ni inte gjort det, den är riktigt bra!) men nu är jag på jakt efter något nytt att läsa på bussen på morgnarna...)

onsdag 6 juni 2012

Nationaldagsintervaller

Dagens helgdag var efterlängtad. Inte så mycket för att det är Sveriges nationaldag (vad nu det innebär) utan för att det är en ledig dag mitt i veckan som ger möjlighet till mer träning. Jag och Gustaf har varit eniga om att köra en tuffare träningsperiod nu efter King of the Hill. Vi inledde lite lugnt med ett styrkepass i söndags. Först ben och efter det körde Gustaf SkiErg-intervaller. Jag hade en lite skum känsla i halsen efter tävlingen och bestämde mig för att inte köra något pulshöjande. Det var förhoppningsvis rätt val för nu känns allt bra igen. Istället för intervaller körde jag mage och en del av vårt vanliga överkroppspass.

I måndags körde vi distans med klubben. Jag hade en faslig träningsvärk efter styrketräningen och Gustaf var inställd på ett lugnt pass på treor så jag nöjde mig med tvåor. Vi körde en runda på 3,5 mil som är flack i början men ganska kuperad på slutet. Till på köpet hade vi medvind ut och mot/sidvind tillbaka. Karaktärsdanande! =) Men det kändes bra. Framförallt i stakning uppför. 

Igår var det dax för styrketräning igen. Gustaf hade ju inte kört överkropp i söndags och jag hade inte kört hela programmet så det fick bli så. Jag ville dock mest till gymmet för att kunna köra 4x4 på crosstrainer. Det är konstigt att man kan gilla något som är så jobbigt så mycket! =) Efter intervallerna är vi som två urkramade trasor och får sanera hela området kring crosstrainern från svett. Jag höjde motståndet ett snäpp efter en intervall. Fick upp pulsen som tusan och var nästan uppe i 97% av max i slutet på tredje och fjärde intervallen. Onödigt kanske men det kändes bra så jag tillät mig att trycka på lite i slutet. =)

Under styrketräningen kom en av funktionärerna på Actic och gratulerade Gustaf till vinsten i "Actic Olympiaden". Det är en tävling som pågått sen början på året där man varje månad deltar i en tävling. (Typ. staka så långt som möjligt på SkiErg på 10 min, jägarstolen, balansövning på boll mfl.) Inför sista tävlingen stod det mellan Gustaf och en kille till och de fick göra Actics fysprofil som innehåller en massa olika moment som man gör vid ett och samma tillfälle. (Rodd, plankan, jägarstolen, assisterade chins mfl.) Gustaf fick full pott på allt utom assisterade chins. (Han ursäktar sig med att tajmingen blir konstig i den där maskinen så det är ok för den här gången...;-)) Så nu har Gustaf en Ipad att lösa ut! Kul! =)

Idag började vid nationaldagsfirandet med ett myspass på skate på förmiddagen. Jag har fått låna ett par Swenor skidor från Håkan med tävlingshjul. Jag körde med dem på King of the Hill och idag var det dax att testa dem på ett lite längre pass. Det är verkligen stor skillnad att köra skate på PU-hjul. (Hjultypen som man har på rullskidtävlingar.) Det är lättare att träffa rätt i skären och känns stabilare. Den högre hastigheten gör det även lättare att få till tekniken.

Snyggaste skateskidan? 

Svårigheten är att hitta rundor där man kan köra utan fara för livet. Om man inte kan stanna på en femöring som Westman är korsningar i nerförsbackar, lösspringande hundar och utspridda barnfamiljer på cykel en rullskidåkares värsta fiender. Jag satte hjärtat i halsgropen redan under uppvärmningen när en hund kom springande rakt emot oss på cykelbanan. Som tur var hade den vett att flytta på sig i sista sekund men det dröjde ett bra tag innan jag slutade skaka och pulsen gick ner till normalläge igen...

Men efter det flöt det på bra. Det trillade ner några poletter och vi körde och övade på olika detaljer med tekniken. (Jag övade tex. på att ändra åkriktning i treans växel och få med kroppen i rikningsförändringen. Jag åker fortfarande lite mycket i mitten och glider inte ut och kommer över så mycket som jag borde.) Vi kommer försöka köra träningspass på tävlingshjul oftare framöver. Jag tror att det kommer att göra susen för teknikutvecklingen. 

Nu ikväll har vi kört de sedvanliga onsdagsintervallerna med klubben. Vi började med uppvärmning och rek av banan för dagens intervaller. Sen körde vi ett antal olika teknikövningar. (Slalom mellan parkeringsstreck, utfall, glida ut på vart tredje bentag och frånskjut. Allt utan stavar. Ganska svårt men väldigt bra för balansen...) Efter det körde vi lite stakteknik i en ganska brant backe innan vi gav oss på själva huvudattraktionen för kvällen: Intervallerna! För första gången körde vi dem idag på en varvbana. Gustaf hade sett ut en runda runt skolan som dock visade sig ha ett sånt där cykelhinder som man var tvungen att trixa sig igenom. Men efter en liten justering av rundan fick vi ihop en drygt 1200 m lång rundbana som var lite lagom tekniskt utmanande. Jag körde på 3:or idag och hade 3.45 på min snabbaste runda. Jag fick väldigt bra sparring när jag försökte jaga ikapp klubbkamraterna som alla utom Gustaf och Lasse körde på 2:or. Det kändes kontrollerat och bra och den sista intervallen blev även den snabbaste. 

Veckan har alltså börjat alldeles utmärkt med 7 timmars träning på 3 dagar. 
Det firade jag ikväll med att värma en tallrik chili con carne i micron och svepa en "Norrlands Recovery".  Life is good. ;-)lördag 2 juni 2012

King of the Hill 2012

Igår kväll klockan tio samlade jag ihop mig och gick och la mig. Jag har haft en hektisk vecka med några nätter med få timmars sömn och Håkan skulle komma och hämta oss redan 6.30 idag. Det var riktigt skönt att vakna utvilad 5.30 en lördagsmorgon! =)

Väl på plats i Partille hämtade vi ut nummerlapparna och gav oss ut på skidtester. Gustafs tävlingsskidor drar snett och rullar inte så bra så han testade igenom Håkans förråd av skidor och körde tillslut på ett par av dem. Jag testade lite rull jag med och bestämde mig för att köra på Håkans Swenor-skidor efter att de rullat en bra bit längre än mina och kändes skönare än mina Eagle. Fast skidorna är ju trots allt inte så avgörande för min del där det handlar mer om att överleva...;-) Men det var kul att testa en annan modell i alla fall.

Både jag och Gustaf var väldigt angelägna om att köra banan en gång som uppvärmning innan start. Jag blev helt förbluffad över hur hög puls jag hade direkt i första backen. Nervositeten spelade säkert in och jag försökte bara ta det lugnt och värma upp lugnt och fint. Banan har sitt brantaste och tuffaste parti strax efter start och det var bra att få känna på det innan själva tävlingen så att man (jag) inte riskerar att överskatta sin förmåga och trycka på för hårt i början.

Jag tyckte att skatedelen gick helt ok och kunde inte gjort mycket annorlunda. Mer träning och rutin är det som saknas. Växel tre går bäst även om jag måste lära mig använda benen mer än jag gör. Fyran och femman finns det en hel del att slipa på. Tvåan slapp jag som tur var idag...=) Tiden slutade på 11.57 på 3,4 km med ca. 100 m stigning. Då hade jag överraskande nog bara 8 s upp till Sofie Svensson från IK Vista men 19 s till Madde från IK Stern som körde klassiskt. Vilken tjej! Sandra Hansson var såklart outstanding i damklassen.

Det var riktigt spännande när det var dax för den klassiska delen. Skulle tiden blir snabbare eller långsammare? Skulle jag kunna ta någon placering? Första starten gick 10.00 och jaktstarten 13.00. Däremellan hann jag dega ihop och kände mig riktigt seg och slö inför jaktstarten. Uppvärmningen kändes oväntat tung. Jag ställde upp mig i starten efter Madde och Sofie och gjorde mig redo för att jaga och jagas.Verkligen en kul tävlingsform det här! =)

När jag väl kom iväg kändes det betydligt bättre än under uppvärmningen. Man ska inte underskatta "the power of adrenaline"...;-) Jag hade ju Sofie precis framför och ställde in mig på att utan att hetsa komma ifatt henne, vilket jag också gjorde i slutet av den värsta branten. Sen var det relativt lätt åkning kvar och jag lyckades utöka avståndet och gick i mål 43 s före.

Med blandade känslor konstaterade jag att skateloppet faktiskt hade gått 3 s snabbare än det klassiska! Jag skulle ju vilja ha åkt snabbare (lika snabbt som Madde tex...=)) på det klassiska loppet men samtidigt kändes det roligt att skejten inte gått så dåligt som jag befarade att det skulle göra. Helt klart en utveckling i rätt riktning! Och det klassiska loppet var trots allt ca. 1,5 min snabbare än mitt snabbaste lopp förra året vilket väl får ses som en ganska bra förbättring.

Alla vinnarna i de olika klasserna

Efter prisutdelning och snack var det dax för ytterligare en tävling i sprint som ett mindre antal åkare stannade kvar och körde. Gustaf var en av dem som fick äran att få stryk av Tobias Westman som i sin tur fick stryk av norrmannen Ragnar Bragvin Andreassen.

Westman. Tyvärr kommer hans blanka
trikåer inte till sin rätt på den här bilden...

Ragnar stajlar vid målgång

Gustaf gjorde för övrigt två grymma lopp i backracet idag! Jag är sjukt stolt över honom. Han kom 9:a i prologen i ett stenhårt startfält, 39 s efter segraren Samuel Norlén. I jaktstarten lyckades han plocka en placering och hade 6:e bästa tid på den klassiska delen (snabbare än Ragnar!!). Kul och inspirerande att se att hans målinriktade och väl genomtänkta träningsupplägg ger resultat! =)

Ett stort tack till Håkan som körde upp med oss trots att han var förkyld och inte kunde tävla själv och hjälpte oss på bästa sätt som den coach han är!

Lasse tar en tupplur i en paus

Nu är det långt till nästa tävling och vi är väldigt peppade att köra på med lite tuffare träning en period framöver....

fredag 1 juni 2012

Rullskidläger i Ulricehamn

Här kommer ett tips till rullskidåkare på alla nivåer:

Vad jag förstått finns det fortfarande några platser kvar till rullskidlägret i Ulricehamn i månadsskiftet juni/juli! Nytt för i år är att det är Marcus Jönsson och Anton Järnberg som håller i lägret och att det riktar sig även till nybörjare.

Förra årets läger var en riktig höjdare och jag väntade länge på att få inbjudan till årets läger för att kunna planera in det i kalendern.

Håkan aka Rullskidspecialisten, jag och LEDsmi-Martin
på förra årets läger

Häng på vetja och njut av en helg i sällskap av andra rullskidnördar! =)

Här finns mer info: 
Inbjudan till rullskidläger 2012