måndag 27 april 2015

Cykelpremiär Orsasjön runt

Idag var Minatti på "busskurs" (han måste uppdatera sitt busskörkort för att få köra omkring oss i skolans buss) och vi fick klara oss själva på eftermiddagens träningspass.

"Orsasjön runt" via Bergkarlås stod på schemat. På cykel... 

Eftersom vi inte har några egna cyklar var Minatti snäll och lånade ut sin gamla trotjänare "Motobecane" till Fia. Fasligt bra rull men några fler fungerande växlar uppför hade varit nice tyckte Fia. ;-) Adam fick låna Fridas mountainbike. 

Just nu är det ett stort bortfall på Skidlinjen med sjuklingar, bortresta och sådana som prioriterar arbete ;-) så vi var bara tre tappra soldater som gav oss ut efter lunch. Martin körde på en "vanlig" cykel men trampar på friskt så det blev ganska lagom tempo för alla inblandade. 

En salig mix av träningskläder toppat med ett vätskebälte.
Följer inte direkt cyklisternas "dresscode".
Tur man inte är cyklist! ;-)

Orsasjön runt, ca. 47 km

Efter typ 10 minuter cykeltur började de där mörka molnen som vi sett på håll släppa ifrån sig diverse otrevligheter. (Regn och hagel.) Usch. Vi var genomblöta och kalla på nolltid och det fanns ett visst sug att kasta in handduken och vända hem till varma och sköna Kullan. (Hmm. Inser nu att det låter lite konstigt men Kullan är namnet på vårt internatboende.)

Men vi trampade på i ovädret med hopp om bättre väder. Lite bättre blev det men eftersom vi redan var genomblöta var det svårt att få upp värmen om händer och fötter. 

Rundan är väldigt fin och hade det inte varit för att vi var så förbaskat kalla hade vi stannat till för att fota de blåa bergen och Orsasjön men nu trampade vi på friskt hemåt istället.

Duschen efter passet var galet efterlängtad och skön och efter lite slappande gick vi och käkade kvällsmat. 

Adam blev väldigt glad när han gick och kollade sitt postfack efter middagen och såg att vi hade fått ett paket. Kompressionsstrumporna från Gococo som vi beställde i fredags kom idag, perfekt tajmat till efter cykelpasset!

Nu ska vi mysa runt i dem resten av kvällen...:)

Strumpor från Gococo som man blir glad av!

söndag 26 april 2015

Skidgångs- och paddlingspremiär

I går var det premiär för det första skidgångspasset för i år. Vi tog bilen till Gesundaberget och körde tre trösklar upp till toppen. Vi missade när klassen körde skidgång i Gesunda i höstas så det första gången för oss. Varje tröskel hade en stigning på 200 m och tog ca 12 minuter, vilket gav oss ungefär 35 minuter A3. Perfekt start på träningssäsongen. :) Efter hand under sommaren är tanken att våra tröskelpass ska bli längre men så här på försäsongen är det bättre att öppna lugnt så att vi slipper onödiga belastningsskador.

Fin utsikt från toppen även när det är lite ruggigt


Idag tog vi kajakerna ut på Siljan. Lite oklart om syftet med passet var själva paddlingen eller att hitta en mysig plats att grilla körv (som de säger i Ack Värmland) på. ;-) Vi paddlade först en stund och sen gick vi i land på en öde ö med vindskydd och tände engångsgrillen. Det var lite kyligt när solen gick i moln men annars var det riktigt skönt. :)

Grillen i vårt lilla vindskydd

Hit ser vi fram emot att återvända när
vattnet är lite mer badvänligt!

Adam sjösätter Fias kajak

Igår fyllde Lena i klassen 22 år och
det firade vi med partybowling!! ;D

I fredags hade vi "Arbeta med kroppen"
(En praktisk kurs på skolan)
Den mest produktiva "lektionen" på tre år enligt Minatti :D

I morgon förmiddag ska vi ge våra längdskidor lite kärlek (läs paraffin) och förbereda dem för en förhoppningsvis inte allt för lång sommarvila. 

Nu blir det fullt fokus på barmarksträning och det känns superkul att komma igång med en ny träningssäsong!

onsdag 22 april 2015

Säsongssammanfattning av Adam

Nu är skidsäsongen över och ett nytt träningsår har startat. Jag tänkte sammanfatta några av mina tävlingar från denna säsongen. Det kan vara bra för mig själv inför nästa säsong att komma ihåg vad som gick bra respektive dåligt.

Årets bästa lopp:
Marcialonga - 57 km klassiskt 25/1
Mål med tävlingen: Staka hela loppet inklusive den sista backen. Köra så bra som möjligt fast att jag inte hade några ryggar att köra efter samt maxa sista backen.

Bra/dåligt: Som helhet är jag väldigt nöjd med min prestation. Jag tryckte på hela loppet och sparade inte på några krafter. Energin tog dock slut när jag hade cirka 5 km kvar, jag skulle kanske ha sparat någon gel till slutet. Jag var snabbast i klubben upp för backen.

Betyg: 8,5/10. Hade jag fått starta med täten hade detta nog varit årets bästa lopp (placeringsmässigt).
Form: 9/10

Skandinavisk cup Falun - 15 km fristil 9/1
Mål med tävlingen: Åka en kuperad bana så att benen får jobba men ändå hålla ett jämn fart under hela loppet. Mäta mig mot världseliten. Inte komma sist. 

Bra/dåligt: Jag hade bra skidor. Jag höll ett jämn och kontrollerad fart genom loppet enligt mitt mål. Åkaren som startade bakom mig kom ifatt mig och drog ifrån i backarna men jag plockade igen avståndet utför och på platten. Efter något varv tillsammans orkade han inte längre och fick släppa (självförtroendeboost ;)). Det som jag kunde gjort bättre var utförskörningarna, trycka på mer på toppen så att man får mer fart med sig ner samt att ta kurvorna mer effektivt.

Betyg: 8,5/10.
Form: 8/10 - Pigga ben trotts banan

Årets sämsta lopp:
Skinnarloppet - 45 km klassiskt 22/2
Mål med tävlingen: Köra ett lopp som jag är riktigt nöjd med för att få självförtroende innan vasan. (Fail!)

Bra/dåligt: Vallan var helt åt skogen, både det vi hade på och hur vi la på det. Vi fick låna en gasolbrännare av några som stod parkerade bredvid oss och tur var det. I uppvärmningen fungerade det okej men inte alls under loppet. Efter någon kilometer märkte jag att mina skidor gled otroligt dåligt. Jag fick både en mental- och fysisk dipp. Bra då? Hmm. Jag fick ganska mycket A3-tid.

Betyg: 2/10. Kort sagt en usel tävling men rolig bana i alla fall!
Form: 4/10

Årets roligaste lopp:
Stafettvasan - 19km klassiskt 6/3
Mål med tävlingen: Ha roligt och köra järnet!

Bra/dåligt: Tror inte jag hittar något negativt med loppet, det visade sig inte förrän på Vasaloppet ;-)

Betyg: 8/10 - Jag kände ingen toppform ändå...
Form: 8/10

SM sprintstafett klassiskt 22/3
Mål med tävlingen: Ha roligt!

Bra/dåligt: Jag gjorde några taktiska missar som gjorde att jag tappade terräng. Det roligaste var att jag hängde med täten i starten (200m).

Betyg: 8/10 - Satans roligt att köra stafett!
Form: 7/10

Säsongens väggning:
Vasaloppet 8/3
Jag har ju inte skrivit något om mitt Vasalopp i år. Det var rätt så blandade känslor. I efterhand är jag hyfsat nöjd men min placering som 338:a med tanke på väggen jag körde in i... Efter drygt 6 mil tog mina energidepåer slut och jag fick köra resten av loppet med en tung dimma i huvudet och kroppen. Min mage strejkade också av all energidryck som jag tryckte i mig vilket resulterade i att jag inte kunde fylla på med mer dricka heller.

Mål med tävlingen: Få en bra placering. jag hade nog varit nöjd om jag kom under 250.

Bra/dåligt: Vallan och skidorna var kanon vilket var otroligt skönt efter förra årets Vasalopp då fästet inte fungerade alls. Tekniken satte också bra, mycket tack vare skidorna. Min uppladdning var däremot riktigt dålig. Först så tror jag att Stafettvasan slet på mig och jag fick inte i mig tillräckligt mycket energi den dagen. Dagen innan Vasaloppet åt jag för lite och var ute och testade skidor för länge. Det som var mest avgörande var att jag knappt åt någon frukost innan loppet, inte bra...

Betyg: 6/10
Form: 7/10

Sliten!

Årets jobbigaste lopp:
SM 50 km skate
Mål med tävlingen: Inte komma sist (didn't happen)

Bra/dåligt: Att jag tog mig i mål är nog det ända som är bra x)

Betyg: 8/10 Endast för att jag inte bröt
Form: 6/10 den första kilometern, därefter 2/10

Total summering:
Jag har ökat min tävlingsmängd med typ 1000% sen förra säsongen vilket är väldigt positivt ;-) De kortare tävlingarna har faktiskt varit bland de roligare och planen till nästa år kommer nog vara att köra fler korta för att hitta fart och form. Men mitt huvudmål kommer fortfarande vara långlopp. Fram till nästa säsong är det en sak jag kommer lägga mycket energi på: Tröskelintervaller!

Lopp under säsongen:
Björnjakten 10 km fristil
Björnjakten 15 km klassiskt
Scandinavisk Cup Falun 15 km fristil
Bergeboloppet 10 km fristil
Maricalonga 57 km klassiskt
König Ludvig Lauf 50 km klassiskt
Orsa Ski Maraton 42 km klassiskt
Skinnarloppet 45 km klassiskt
Stafettvasan 19 km klassiskt
Vasaloppet 90 km klassiskt
SM 50 km fristil
SM sprintstafett klassiskt
Årefjällsloppet 47 km klassiskt 

söndag 19 april 2015

Träningsårets sista dagar

Vi gör ett försök att uppdatera bloggen lite oftare och det betyder mindre text (eller i alla fall färre ord) och mer bilder.

I onsdags åkte vi på en guidad skarskidåkningstur med Minatti. Det här med skarskidåkning hade vi bara hört talas om innan vi flyttade till Mora och vi förstod inte riktigt vad som var grejen med det. Det innebär att man åker skate på snö som frusit ihop men har tinat lite på ytan i solen. Man kan då åka precis överallt, utan att sjunka ner i snön, och inte bara där det är pistat. "Skarskidåkning" är alltså förknippat med vår och sol och nu förstår vi charmen med det. 

Skarskidåkning på Rädsjön

Stopp för en liten tävling i skogenI torsdags körde vi skatesprinter i Grönklitt på förmiddagen och maxstyrka på eftermiddagen efter teorin.

I fredags hade vi vilodag. Fia passade på att jobba och Adam var med på Minattis "Arbeta med kroppen"-aktivitet och byggde vidare på läktaren till skolans scen som vi påbörjade i höstas. 

Bygge pågår

I lördags passade vi på att komma ut på en morgonjogg innan frukost. Vi lyckades hamna i en riktigt blöt skog och fick till ett längre pass än planerat. Men allt kändes bra och skönt och det var fint väder så det passade bra.

På kvällen körde vi ett styrkepass i skolans gym.

Fia byggde den här fina installationen på gymmet
Man tager vad man haver

Idag har vi haft en heldag i Grönklitt.

Två timmar skate på förmiddagenDags för lunchpaus!

Allt smakar godare utomhus!

Adam vid Rädsjöns strand

Efter lunchpausen körde vi bort till slalombacken som nu är stängd för säsongen. Liftarna går inte längre så vi fick slita för att få till några utförsåk...;-) 

Fia var nöjd att hon tog sig upp!
För ett halvår sen kunde hon inte tvåans växel alls

Fia var mindre nöjd när Adam försvann spårlöst på sitt sista åk. Efter att ha stått och väntat länge och målat upp bilder av en hjärnskakad och medvetslös Adam gav hon sig tillslut ner för backen igen. (Lika skrämd av tanken av en mörbultad Adam som av att behöva ta sig uppför backen igen...;-)) Men ingen Adam syntes till! Det visade sig tillslut att han kört ett annat håll upp och stannat och pratat med en gubbe som hade haft mycket att prata om. Jaja, blev i alla fall lite extra A3-minuter och träning på ettans växel för Fia. ;-)


"Baksidan" av slalombacken i Grönklitt

Första kvällsmiddagen utomhus för i år!

I morgon börjar vecka 17 och för längdskidåkare innebär det vecka 1 och ett nytt träningsår. Vi ska båda ha träningssamtal med Minatti imorgon för att stämma av hur vi tränat och hur vi ska träna under vår/sommar. Misstänker att det kommer blir lite mer löpning och backintervaller för oss båda... ;-)

fredag 17 april 2015

Dalarna är bäst!

En kompis till Adam skickade denna länken idag och vi kan väl inte göra något annat än att hålla med! ;D

Dalarna är bäst - 11 skäl att älska dalarna

Norra Garberg

Siljan

tisdag 14 april 2015

Dalarna i april

Igår började skolan igen och vi åkte upp till Grönklitt på eftermiddagen för ett klassiskt pass. Vi hade båda ganska bra känsla i kroppen, skidor som funkade bra och det var fint väder. Ett skönt pass alltså. Vi körde "Gröna milen". Den har vi av någon anledning knappt kört i vinter och det passade alldeles perfekt att glida runt på den och bara njuta av att fortfarande kunna åka skidor i april. Det hade vi inte vågat drömma om. Och vi njuter verkligen fortfarande! Efter avbrottet under påsken kändes det barnsligt roligt att åka skidor igen. :)

Fotopaus!

Adam i Björnbacken i Grönklitt

Gröna milen

Idag har vi kört skate i Grönklitt. Vi filmade och fokuserade extra på fyrans växel. På snö använder man inte den lika mycket som på rullskidor eftersom det inte går lika snabbt på snö. Så den har blivit lite bortglömd under vintern. Vi kommer köra på snö så länge som den finns kvar. Allt för att perioden mellan snötillfällena ska bli så kort som möjligt. 


Från dagen pass - växel fem

Vi tog en liten utflykt till Siljan igår kväll...

Siljan i kvällsljuset

Imorgon ska vi åka skate på skaren i Grönklitt och på torsdag är det klassmästerskap i sprint.

Det blir väl kül?"  Som Minatti brukar säga :)

söndag 12 april 2015

Påsk och rullskidpremiär

I påsk var vi nere i Skåne en sväng. Det var lite lockande att stanna kvar i Mora eftersom Grönklitt hade hela sitt spårsystem öppet men vi såg verkligen fram emot att komma hem och träffa familj och vänner.

Skidinnebandy i Grönklitt innan påsk

Vi var tvungna att ge våra rullskidor lite omsorg <3

Vi lämnade ett vårvintrigt Mora

Träningsmässigt blev det en väldigt lugn vecka. Fia var risig efter Årefjällsloppet och mådde allmänt dåligt och hade ont i magen. Det släppte som tur var lagom till vi skulle på påskbord på "Spången" söndag lunch med hennes familj! :) 

Spångens gästgiveri
(Bild från Wikipedia eftersom vi inte var så flitiga med kameran)

På måndagen var det dags för "Annandagsrullen", en ny tradition i klubben. Vi samlades utanför Hörby i Håkans trakter och körde en riktigt fin runda på ca 35 km. Det var något ovant att stå på rullskidor igen (sist var i julas) men vi kom ganska snabbt in i det. Gött med bra stavfäste! ;)

Kristian och Egil från klubben i täten
bild från: https://storasmaaventyr.wordpress.com/

Efter passet hade vi gemensam fika i vårsolen.
Bild från: https://storasmaaventyr.wordpress.com/

St Hans backar i Lund bjuder alltid på bra löpning!

Nu är vi tillbaka i Mora igen sen i torsdags kväll. 
I fredags rekade vi Grönklitt på klassiska skidor och igår var vi uppe på Norra Garberg. 

Lite genomslag nu i Norra Garberg  men åkbart!

Idag sprang vi en sväng på morgonen innan frukost. Så skönt att komma igång med terränglöpningen igen! Men det gäller verkligen att börja lugnt nu för att hålla sig skadefri efter en lång vinter med mycket skidåkning och alldeles för lite löpning...

Imorgon börjar skolan igen. Tjohoo!
Sällan har skolstarter varit så efterlängtade som på Skidlinjen på Mora Folkhögskola. :)

Glöm förresten inte att söka om ni är intresserade av att leva ut era skidåkardrömmar! 
Sista ansökningsdatum är den 15 april för höstterminen 2015.

Vi kanske ses i höst? :)

onsdag 1 april 2015

Ett år till i Mora

Tiden har gått otroligt fort sen vi flyttade till Mora! Nu är det bara ett par månader kvar av utbildningen som slutar i juni. Året på skidlinjen har verkligen varit något utöver de vanliga och vi känner oss långt från redo att börja återanpassningen till ett "normalt" liv. (Om det nu ens finns något sådant?)

Vi har alltså bestämt oss för att stanna kvar ett år till på Skidlinjen och i Mora. Det finns så mycket kvar som vi vill lära oss och vi ser fram emot att påbörja höstterminen med ökad träningstålighet och en mer strukturerad sommarträning bakom oss.

I juni när termin tar slut kommer vi flytta ner till Skåne igen ett tag för att fixa med jobb, träna och träffa vänner (sommar i Skåne är inte så tokigt faktiskt ;-)) Vi vet inte exakt när vi åker upp till Mora igen men någon gång i juli kommer det bli. I augusti har vi ju vår sommarskidkurs. Ett av våra träningsmål för sommaren är mycket back- och löpträning vilket Mora är lite bättre för.