onsdag 25 februari 2015

Skinnarloppet 2015

Valet stod mellan Skinnarloppet och Bessermerloppet. Största anledningen till att det blev Skinnarloppet var nog för att det ligger närmre, en lathetsfaktor alltså ;-) När vi valde mellan loppen levde vi i ovissheten att Skinnarloppet var ganska platt, men banprofilen kan luras. Efter att vi sett att förra årets vinnare Jens Eriksson hade fästvalla så blev valet ganska enkelt.

Ingen av oss var faktiskt särskilt taggade på att tävla; vi hade haft vilovecka och då brukar vi sega till oss en del. Sen är den största moroten att maxa ett lopp trots allt seedningen och med förra helgens led 2 för Adam och led 4 för Fia försvann en del av den motovationen tyvärr. Men för varje tävlingen man kör lär man sig något nytt som man kan ha nytta av i framtiden (det är typ vårt nya motto ;-)). 

Klockan 08:30 var vi framme i Malung vid starten. Vi tog extraskidorna och la ut dem i våra led. Det är en bra sak med Skinnarloppet; de har olika led man kan seeda sig till vilket underlättar för alla och framförallt för hysterin att lägga sina skidor längst fram. En annan intressant sak med Skinnarloppet är att kvinnorna och motionsklassen startar 30 minuter innan herrarna. Det kan väl vara okej men varför ska herrarna köra tre kilometer extra och betala mer i startavgift för det? :-P Lite konstigt kanske... När vi lagt ut skidorna hämtade vi våra nummerlappar och upptäckte att det inte fanns några tidtagningschip, manuell tidtagning på ett såhär stort lopp alltså, nog inte optimalt. 

Sen var det dax att lägga på fäste på skidorna. Adams "briljanta" plan var att värma klistret med en vanlig varmluftspistol från bilens cigarettuttag, vi har nämligen en spänningsomvandlare. Dock räckte den inte till och stå i kyla och värma in klister på skidorna med hjälp av händerna är inget kul... Som tur var hade åkarna i grannbilen en gasolbrännare som vi fick låna, stort tack till dem! Utan dem hade Adams händer fått väldigt ont. 

Banprofilen luras lite...

Adams lopp:
Jag startade i led ett, bakom noll-ledet. Jag hade satt som mål att gå ut lugnare för att se hur mycket det skulle göra längre in i loppet. Så i starten tog jag det lite piano och stressade inte upp mig över att folk stressade om mig. Det jag ganska snabbt blev stressad av var att det var väldigt många som åkte om mig och jag fick slita för att hänga med dem fast att det inte gick överdrivet fort. När backarna började märkte jag att fästet inte fungerade som det skulle. Jag fick verkligen slita för att ta mig upp och  fick inget bra tryck som jag fick förra veckan i Grönklitt. Ganska tidigt förstod jag alltså att detta inte skulle bli mitt lopp. I utförskörningarna märktes det att glidet inte var något vidare heller, när jag låg bakom åkare gled jag inte ikapp dem alls. Tråkigt med vallamissar men alla gör dem #norgedamer10kmfristil.  

Efter ca en mil slutade jag köra för att försöka prestera och göra ett bra lopp. Istället blev det att ta sig igenom loppet med så mycket A3 tid som möjligt och försöka njuta av skidåkningen ;-). In på andra varvet lyckades jag tända till igen när jag kom ut på det flacka partiet. Jag tog lite placeringar och kom ikapp killen som förgyllde resten av mitt lopp. En åkare från Göteborg som peppade mig hela vägen in i mål med fraser på göteborgska: "Kom igen nu Skåne-man. Du är ett djur! Du är ju stark!"  Tack till dig! 

Fia förstod att något gått snett när hon väntade i mål också. Tur att hon var snäll och tröstade mig för jag var inte särskilt glad eller trevlig kan jag tänka mig. Det är svårt att säga i efterhand hur stor del av loppet som var dåliga skidor eller dålig form. Jag tyckte ändå att jag kom igång efter sådär tre mil och att formen inte kändes alls för långt bort :-) Nästa lopp blir stafettvasan där jag nog kommer få köra sista sträckan för klubbens första lag. Alla är riktigt taggade och det kommer bli sjukt kul!!! :-D

Adams lopp i siffror:
Sträcka: 45,97 km
Tid: 2h 21 min 17 sek (+29.01 min)
Placering: 84:a i H21.
Snitpuls: 165 (86%)
Maxpuls: 182 (94,7%)
Snittfart: 19,5 km/h
Maxfart: 45,7 km/h.

Grymt startfält med hela Team Santander och United Bakeries
Bild från http://erikwickstrom.se/

Resultat Skinnarloppet 2015

Idag har Adam vilodag och Fia har varit ute och laddat inför Tjejvasan på lördag. Nu ska vi bänka oss framför TV:n och se hur det går för herrarna i Falun. Älska VM <3 

1 kommentar :

 1. Gött att du uppskattade pådrivningen Skåneman!
  Som H40 är det en plikt att driva på minoriteter, i det här fallet en heltidssatsande skåning som tappat farten, i skidspåret!
  Det var gött att se att du hade lite krafter kvar när du seglade iväg sista 3-4 km.
  Tar du inte i på söndag så är risken uppenbar att jag hasar ikapp och ylar på dig igen..! :) Lycka till!
  /Åkaren från Gbg aka Jonas Johansson, IK Stern

  SvaraRadera