fredag 20 februari 2015

Orsa Ski Marathon 2015

I lördags åkte vi båda Orsa Ski Marathon, säsongens första svenska långlopp för vår del! Det är mycket snö i Grönklitt nu så banan kunde gå på originalsträckningen, dvs två varv på en 21-kilometers bana. Vi testade banan tidigare i veckan och konstaterade då att om det inte skulle bli väldigt svårvallat eller extremt snabbt före så skulle vi köra med fäste.


I fredags var vi på Hemus tillsammans med Frida, Albin och Agnes i klassen och gjorde lite glidtester och testade rillstrukturer.

Så värst mycket skiljde det inte på skidorna
Dock hade vi ganska låg hastighet

Strax innan 8 i lördags körde vi upp till Grönklitt tillsammans med Frida och Albin. Starten gick klockan 11:00 så vi ville vara där i god tid för att lägga ut våra skidor. Tävlingen har nämligen bara elitseedning; resten får stå bakom och då är det först till kvarn som gäller. När vi kom dit gick vi och la ut våra extraskidor på starten. Tyvärr var det redan många skidor utlagda så vi fick ca 4 led framför oss.

Albin extra taggad inför sitt första långlopp!

De skidorna som vi skulle tävla på hade vi bara lagt grundfäste på så att vi kunde testa ut rätt fäste på ett annat par. Vi kom fram till att Swix hade lite bättre fäste men den sög mer än vad Rode gjorde. Det blev en blandning på känsla helt enkelt. ;-) När vi vallat klart gick vi och bytte våra utlagda skidor.

Starten blev inget bra för någon av oss, vi blev instängda, kom iväg dåligt och blev nästan stillastående i första backen. Under den första delen av loppet fungerade fästet väldigt dåligt. Som tur var den delen av banan relativt flack. Man blev i alla fall mentalt inställd på ett staklopp. När vi kom in i första backen efter det flacka partiet så var snön mycket mjukare där vilket gjorde att fästet började fungera och efterhand som loppet gick började de gå bättre och bättre. Fia var inte alls nöjd med glidet första delen av banan; dåligt glid och dåligt fäste är ingen drömkombo...;-) Men hon upplevde i alla fall att hennes skidor gick lite bättre under andra varvet när spåren var mer packade.

Adam kom in på en 33:e plats i H21, 20 minuter efter Jörgen Brink. Återigen för långt upp för att vara riktigt nöjd. Fia kammade hem en fin tredjeplats i D21. Roligt att vara på pallen men ännu roligare att vinna lite prispengar och en stor resväska från Salomon! :) Vi är hyfsat nöjda båda två med loppet. Det var roligt att köra säsongens första långlopp med fäste och gud vad glada vi är att vi inte valde att staka.


Resultat finns här.

Adams lopp i siffror:
Tid: 2h 16 min 55 sek (+20 min 43 sek)
Placering: 33:a i H21
Snittpuls: 165 (86%)
Maxpuls: 179 (93%)
Snittfart: 18,5 km/h
Maxfart: 42,5 km/h

Fias lopp i siffror:
Tid: 2h 37 min 51 sek (+17 min 13 sek)
Placering: 3:a i D21
Snittpuls: 155 (85%)
Maxpuls: 175 (96%)
Snittfart: 16,1 km/h
Maxfart: 38,9 km/h

I söndags var vi ute och körde lite mys-skate i kvällssolenSeedningen från loppet blev ännu ett med 10 minuter mellan leden. Adam fick led 2 och Fia fick led 4; dvs. ett led ner från var vi redan står sen tidigare lopp under säsongen. Flera elitåkare fick inte elitseedning och "okända" åkare kanske sabbade seedningen till viss del. Som sagt: vi väntar med spänning på att Vasaloppet ska ta fram ett mer vetenskapligt sätt att seeda på!

Till Skinnarloppet i helgen får vi hitta ett annat syfte än att seeda oss. Kanske dags för ett staklopp igen? Minatti har försökt få oss att förstå att alla lopp inte måste ha resultatsbaserade mål utan att man kan ha olika typer av mål för olika tävlingar. Tränar och tävlar man mycket kan man ju inte vara formtoppad till alla tävlingar och då kan det vara extra bra att ha andra syften med tävlingen. Om man tex. fokuserar på att värma upp ordentligt, ta det lugnt och vara lagom taggad innan start, har som mål att hänga på en klunga så länge som möjligt eller försöker fokusera extra mycket på tekniken under loppet så är man en erfarenhet rikare till nästa tävling. Det kan ge mer i längden än att bara jaga tid och placering. :)

Idag har vi vilodag. Adam har varit hos sjukgymnasten och nu ska vi ner på stan och fika och fixa några ärenden. Vi återkommer efter loppet på söndag! Trevlig helg!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar