måndag 12 januari 2015

Skandinavisk cup

I fredags var jag (Adam) på plats i Falun för att köra Skandinavisk cup. Sträckan var 15 km och det var skate. I år kommer jag inte kunna köra SM eftersom det ligger samma helg som König Ludvig Lauf så jag tog chansen att mäta mig med den absoluta längdskidseliten nu istället.

Nr 108, första åkaren med FIS-poäng ;-)
Foto: Lina Börjes

Banan var uppdelad på en blå och en röd slinga. Vardera skulle man köra tre gånger, varannan röd och varannan blå. Som tur så var det inte så förvirrande som jag först tyckte det lät, varven var bra utmärkta och man kunde typ inte åka fel. Den röda slingan var något längre och den gick upp i mördarbacken (något omgjord i år, kanske lite kortare). I stigningen ut från stadion på det röda varvet klättrade man först 61 höjdmeter för att sen åka utför hela vägen ner till stadion. Det blå varvet var stigningen inte fullt så lång och ihållande dock var det två mindre men brantare backar man skulle ta istället ( b l a så går sprintbanan här). Den största anledningen till att jag ville tävla var för att jag tyckte det skulle vara roligt att ha kört VM-banan men också för att jag tävlat så lite i vinter eftersom flera lopp har blivit inställda.

Blå = puls. Vit = Höjd.
Totalt klättringstid: 29 min. Utförsåkningstid: 16 min. Platt åkning: 28 sek.

Loppet:
Jag gick ut som åttonde person. Ju högre FIS-poäng man har desto tidigare får man starta (man ska ha så lågt som möjligt). Mitt mål med tävlingen var att gå kontrollerat hela vägen och inte bränna mig i början. En bit in på första varvet kom åkaren som gått ut 30 sek bakom mig ifatt. På toppen av mördarbacken hade han fått ca 10 meter men jag lyckades glida ikapp honom in mot stadion. Jag tog rygg på honom under det blå varvet sen slog han av på farten och fick gå själv. Andra gången jag skulle upp för mördarbacken kände jag att benen började bli trötta och som ni kan se på grafen ovan var det här jag som högst puls. En bana som är såhär kuperad är inte optimalt för mig även fast jag nog blivit lite bättre på att klättra. Banan blev allt mer uppkörd ju längre in i loppet jag kom, för att få bra grepp med skidorna var det väldigt avgörande var på banan man körde. På sista varvet såg jag Johannes började närma sig så jag fick lägga i en extra växel för att han inte skulle hinna ikapp mig. På upploppet var min ben totalt stumma så jag är glad att jag inte har något foto på mig där ;-)

Utförsåkning
Foto: Lina Börjes

Totalt kom jag på 172:a plats, tredje sist. Inget resultat att skryta med direkt men det var inte mer än jag förväntat mig. Det jag tar med mig är att jag lyckades hålla en skaplig teknik genom hela loppet och jag höll en jämn fart. Det som begränsar mig mest är fortfarande mitt flås men det tar tid att träna upp, tålamod...

Herrarnas resultat
Damernas resultat

Innan herrarna åkte var det damernas 10 km där Charlotte Kalla tog hem segern. Här är hon på sitt sista varv.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar