söndag 4 januari 2015

Summering av 2014

Då ska vi försöka göra en liten sammanfattning av året som gått, precis som Fia gjort både 2013 och 2012. Nytt för i år är att den innefattar oss båda den här gången eftersom Adam också är med och bloggar sen slutet på juni. 

Eftersom vi gjort det mesta under året tillsammans blir det väl inga konstigheter...;-) Fast att summera ett helt år i ett enda inlägg är aldrig lätt. Det har ju hänt så galet mycket när man tittar tillbaka...

Marcialonga och König Ludvig Lauf
2014 inleddes tävlingsmässigt med en härlig resa till Italien och Tyskland och Marcialonga och König Ludvig Lauf. Marcialonga gick okej för Fia men hon fick starta för långt bak för att kunna prestera riktigt bra. Adam hade det dock snäppet värre, han fick starta i den allra sista startfållan eftersom han bara kört Öppet Spår tidigare. Kanske var han den som körde om flest personer under loppet? ;-) Som tur var fick han lite revansch på König i alla fall där han lyckades seeda upp sig till led 1 i Vasaloppet!

Det verkade som den sköna veckan vi hade där nere, med träning i Italien, Österrike och Tyskland, hade positiv inverkan på oss för även Fia körde sitt bästa seedningslopp någonsin, slutade 25:a bland damerna och var närmare led 2 än hon varit tidigare.

Tunnan bakom Fia var vårt boende i Innsbruck som vi
bodde i ett par nätter


Svenska mästerskapen i längdskidor
Det stämmer förresten inte att det var de första tävlingarna för året. Innan dess hade Adam och Johannes från klubben varit uppe i Umeå och kört 15 km klassiskt under SM-veckan som de första skåningarna att delta i ett längdskids-SM sedan 80-talet. (Adam har skrivit mer om loppet här.)

Adam före start

Få tävlingar
Det är inte så svårt att göra en summering av tävlingarna vi körde under säsongen. Bristen på snö i Skåne och avståndet till tävlingarna bidrog till att vi körde alldeles för få tävlingar. Under Vasaloppsveckan körde vi i alla fall fler lopp än tidigare. Vi körde båda Stafettvasan för första gången i vars ett klubblag och det var riktigt kul och en bra uppladdning inför Vasan. Adam fick ett bra avslut i samband med Vasaloppet medan Fias säsong slutade snopet med vallaflopp och bruten stav på Vasaloppet utan något formbesked men med en revanchslust och många funderingar om hur den fortsätta satsningen skulle se ut.

Framtiden
Fram till den här säsongen hade utvecklingen för Fia gått stadigt framåt men nu kände hon att hon började plana ut och tränade lite i blindo både gällande träningsupplägg och teknik. Adam oroade sig också lite för att stanna upp i utvecklingen eftersom han gått framåt mycket på kort tid och vi kände båda att det inte längre är så lätt att bli bättre bara genom att träna mer. Och framförallt att det inte fanns så mycket tid över för att öka på träningen ytterligare.

Lite av en slump började vi prata om Skidlinjen på Mora Folkhögskola strax efter Vasaloppet. Adam kände inte till den alls och Fia hade mest hört talas om den men hade inte så bra koll på vad det egentligen var för utbildning. När vi började ta reda på mer om den och förstod att den riktade sig till sådana som oss tog vi tillslut beslutet att faktiskt ta chansen och söka. Det var inte ett så lätt beslut som man kanske kan tro men så här i efterhand förstår vi inte riktigt vad vi tvekade om. Det är ett av de bästa besluten vi tagit någon gång! :)

Så i april var det klart att vi skulle flytta till Mora i slutet på sommaren. Men först hade vi en händelserik sommar framför oss.

Sommarträningen
Vi gjorde vårt bästa för att förbereda oss inför hösten genom att springa mycket mer terränglöpning än vi gjort tidigare och trappa upp träningsmängden under sommarmånaderna. Vi utforskade Skåneleden, körde en "full hand" i högsommarvärmen och blev bästisar med våra vätskeryggsäckar från Salomon. (Bästa träningsprylen 2014!)

S-LAB ADV SKIN HYDRO 12 SET

Fia på Städjan

2013 startade rullskidcupen Ski Team Sweden Roll Cup och 2014 körde vi alla deltävlingar. (Stockholm RollerskiIdre Hill Climb (klassiskt och skate), Allianssprinten och Alliansloppet.) Alla kanske inte passade oss men roligt var det och vi fick bland annat en riktigt fin weekend i Idre.

Minigolf och renpizza i Idre

Adam med Globen i bakgrunden
vid målgång på Stockholm Rollerski

Fia vid målgång på 9 km backrace i Idre
(bild från längd.se)

Dan efter Alliansloppet tog vi vårt pick och pack och körde vidare upp mot vår nya hemort.

Flytt till Mora
Första veckan i skolan var minst sagt händelserik och vi utforskade trakterna kring Mora på rullskidor, till fots, i kajak och på cykel i högsommarvärme. Efter 17 timmars träning första skolveckan var vi lagom möra men väldigt nöjda med tillvaron.

I dessa miljöerna vill man inte sluta springa :-)

Vi började direkt andra veckan med att göra ett laktattest på rullband för att kunna följa upp under året och Fia åkte på en kort förkylning efter chockstarten. (Men hon hade en himla tur och klarade sig undan på ett par dagar och fick i alla fall till en sjukvecka med drygt 11 timmars träning. :))

SM-brons till Fia
I mitten av september gjorde vi en Stockholmsvisit för att köra SM i klassiska rullskidor. Fia visade att tävlingshjul och stakning är hennes grej och knep ett brons trots ett väldigt snopet stavbrott på sista varvet. Grymt kul med en SM-medalj! :)

En nöjd Fia och en stolt Adam

Snöläger i Torsby
Direkt efter SM var det dags för Skidlinjens första snöläger i Torsby. Det var väldigt lärorikt och vi blev helt upprymda över hur mycket vi fick lära oss på kort tid. Det blev verkligen en inspirerande uppstart på snö!

Träningläger Gran Canaria
I slutet av oktober, i samband med höstlovet, fick vi akut D-vitaminbrist och bokade en sista minuten till Gran Canaria. Vi hade sen länge sagt att vi skulle åka till Ramsau även i år men vi tänkte om och valde sol, löpning och rullskidor framför glaciäråkning den här gången. Det var riktigt skönt med sol och värme och vi fick till några minnesvärda pass på resan och blev positivt överraskade över den varierade naturen och träningsmöjligheterna på Gran Canaria.

Fin traillöpning 

Stavlöpning i öken

Bergslöpning i nationalparken Tamadaba

Läger i Bruksvallarna
Tillbaka i Mora igen var det bara en vecka kvar till nästa läger. Den här gången på snö i Bruksvallarna. Det var tuffa förhållanden för oss inte så vana skidåkare men en kul och lärorik vecka.

Tätheten i backen sammanfattar lägret ganska bra ;-)


När vi kom hem från Bruksvallarna blev vi intervjuade av en journalist från Dalarnas Tidning som tyckte det var lite udda med skåningar som flyttar till Mora för att åka skidor: Reportaget i Dalarnas tidning.

Läger i Bruksvallarna med Ski Team Skåne
I början av december var vi på läger nummer två i Bruksvallarna. (I den här vevan drog vi igång med "Fia och Adams julkalender 2014" och all övrig aktivitet på bloggen dog så det finns inte mycket att läsa om det...;-)) Den här gången var vi i alla fall där med en hel busslast Ski Team Skåningar. Det var bättre förhållande med mer spår öppna den här gången och kul att träffa och träna med klubbkamraterna! De tränar på flitigt där nere i Skåne och kommer bli farliga i vinter!

Bruksvallarna

Årets sista månad
December "försvann" som sagt lite här på bloggen eftersom vi hade fullt upp med julkalendern. Månaden inleddes i alla fall bra med långhelgen med klubben i Bruksvallarna och fortsatte med olika typer av pass på snö i Orsa Grönlitt under Minattis ledning. 

Vi har inte varit bortskämda med att köra intervaller på snö tidigare när den lilla tid som tillbringats på snö i stort sett uteslutande har ägnats åt mängdträning. På skolan får vi möjlighet att köra intervaller och "lektävlingar" och öva upp tekniken även i överfart. Minatti har även uppmanat oss att tävla även på distanser som vi egentligen inte satsar på just för att få upp farten och träna teknik i tävlingssituationer. Under luciahelgen ställde vi upp i två korta tävlingar i Älvdalen. 7,5 km skate och 10 km klassiskt för damer och 10/15 för herrar på en relativt trixig och kuperad bana är lite av mardrömsdistanser för oss båda men vi litar på Minatti! ;-) 

Österrikisk dalmas i tomteluva

Luciahelgen avslutades på bästa sätt med glöggfika hemma hos Minatti. Tisdagen efter tog vi ett tidigt jullov och styrde kosan till Skåne med rullskidorna i bagaget. 

Nu är vi tillbaka i Mora igen och vi tillbringade årets sista dagar på skidor i Hemus och Orsa Grönklitt. Underbart efter barmarksträning och snöbristdepression i Skåne! ;-)

Moraparken
STATISTIK 2014:
Eftersom Fia är en sån statistiknörd avslutar vi med lite tabeller och statistik som får sammanfatta året....;-)

Fias träning 2014 i siffror 
(2011-, 2012- och 2013-års statistik inom parantes)

Total träningsmängd: 607h + 23%
(2013: 492h 2012: 505h 2011: 361h) 

Rullskidor klassiskt: 212h (2013: 208h  2012: 191h  2011: 140h) + 2% 
Rullskidor skate: 74h (2013: 26h 2012: 63h 2011: 57 h) + 185%
Längdskidor klassiskt: 69 h (2013: 69 h  2012: 68h 2011: 54h) + 0% 
Längdskidor skate: 28 h (2013: 1h) + 2700%

Träningstid styrketräning: 64 h (2013: 49h 2012: 58h 2011: 27h) + 31%
Löpning: 121h (inkl. stavlöpning) (2013: 89h 2012: 75h 2011: 53h) + 36%


Träningsmängd Fia 2014

Träningsmängd Fia 2013

Adams träning 2014 i siffror

Total träningsmängd: 661h + 31%
(2013: 505h)

Rullskidor klassiskt: 225h
Rullskidor skate: 101h
Längdskidor klassiskt: 73h
Längdskidor skate: 26h

Styrketräning: 85h
Löpning: 108h

Träningsmängd Adam 2014

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar