lördag 9 augusti 2014

Tävling och träning i Idre

I torsdags åkte vi upp till Idre för att köra två av deltävlingarna i Sweden Roll Cup 2014; Idre Fjäll Hill climb. På fredag kväll gick första tävlingen, 9,5 km tävlingskate från Idre by till torget på Idre fjäll (250 höjdmeter) och morgonen efter var det samma distans och klassiskt. Masstart båda racen. 

Vi har inte direkt formtoppat till tävlingarna utan har tränat på ganska flitigt i veckan och såg det mer som bra träningspass och en rolig tävling att ställa upp i. Och så ingår de ju i cupen som vi båda ställer upp i. Startfältet var minst sagt meriterat och vi visste båda att vi inte skulle ha något att hämta rent placeringsmässigt. Backrace är inte vår starkaste sida men vi vill gärna bli bättre. Och det är svårt att bli bättre om man inte övar. ;-) En viss coach brukar säga att "tävling är bästa träning" och det är väl bäst att lita på det!

På fredags förmiddagen testkörde vi backen på tävlingsskateskidor. Det var kanske inte optimalt ur tävlingssynpunkt men det var väldigt skönt att ha kört hela banan innan. Asfalten var väldigt fin hela vägen förutom sista kilometerna mot mål. Den första halvan var mest kuperad och det var skönt att veta när det väl gällde sen. Jäklar vad stumma benen var när de tyngsta delarna av banan var avverkade! 

Väldigt exotiskt för oss skåningar
med renar utanför stugknuten 

Adam om tävlingarna:
"Som vi nämnde tidigare så är jag ingen snabb backåkare och desto längre backen är desto sämre för mig. Under sommaren upplever jag att jag förbättrat min teknik i skate ganska mycket. Min styrka är just nu tekniken och inte min lungkapacitet. Det märktes ganska tydligt under den första tävlingen. Ganska snabbt släppte jag huvudklungan som jag låg sist i. Jag lät mig bli ifattåkt av några åkare som jag kämpade med att hänga med resten av den underbara resan upp :) Av de tävlande i huvudklassen slutade jag näst sist, vilket jag såklart inte är nöjd med men jag hade inte förväntat mig mer. Min snittpuls låg runt 94% och jag var uppe i 98% som max så jag hade inget mer att ge.

Dagen efter; klassiskt, stakning (lite iaf), min huvuddisciplin! Men även här räcker mina lungor inte riktigt till och jag vågade inte chansa genom maxa i början för att hänga med klungan och senare vägga med 5km backe kvar. Även fast jag inte orkade hänga med så hade jag bra känsla i kroppen tyckte jag. Jag orkade trycka på i stakningen över krönen och i diagonalen kunde jag glida ut och typ njuta på varje tag. Till skillnad från skaten så klöktes jag bara en gång pga syrebrist istället för tre, och det är ju bra! :) Skateloppet hade dock satt sina spår. Pulsen gick inte över 92% vilket är väldigt lågt för att vara backrace. 

Överlag är jag glad att jag körde båda tävlingarna. På något sätt är det ändå roligt med backe och jag älskar känslan när jag kommer i mål och kan lägga mig på marken av total utmattning!"

Fia om sina tävlingar:
"Att bli sist i en tävling är självklart inte det man drömmer om men efter fredagens backrace i skate var jag faktiskt ganska nöjd trots allt. Jag hade klarat flera av mina mål: jag tog mig upp utan att staka eller stanna och jag lyckades precis hålla undan och slippa bli ikappåkt av de första herrarna som hade startat 10 minuter efter. Den stora lyckan var att jag inte hade sådär ont i fötterna som jag haft problem med innan utan att det var andra saker som begränsade mig. Tekniken på skate har gått framåt en hel del senaste tiden, men framförallt är det i fyran och femmans växel framstegen märks och det hade jag inte så mycket nytta av här. På det klassiska racet slapp jag bli sist och jag hängde faktiskt med klungan en stund i början. Det var riktigt kul och jag såg hela tiden ryggar framför mig som motiverade mig att kämpa vidare. Men herrejäklar vad stum jag blev i benen. Gårdagens skate tog ut sin rätt och pulsen gick inte att pressa upp så högt som den borde. (Jag snittade 90%.) Men ändå en helt ok känsla i kroppen. Tekniskt åker jag mycket bättre uppför nu än tidigare och jag kunde hålla ihop tekniken helt ok även när jag blev trött men uthålligheten och syreupptagningsförmågan som krävs för den här typen av lopp finns där inte ännu. Men det går i alla fall åt rätt håll!"

Så här pigg var Fia vid målgång i det klassiska racet
Foto från längd.se

Efter den klassiska tävlingen joggade vi ner en sväng. Resten av gänget sprang ner för att hämta bilen och vi sprang och handlade. 


Först kom trailrunning. Sen citytrail. 
Adam presenterar i filmen nedan den senaste träningstrenden: "trailshopping":På eftermiddagen gav vi oss ut på ett efterlängtat löppass på fjället. Ett berg! Dit springer vi!

Först "sprang" vi upp- och nedför Idre fjäll....

...och sen vidare upp till "berget" som visade sig vara Städjan

Vi passade på att testa våra nya vätskeryggsäckar
från Salomon. (S-lab Advances skin hydro 12 set)
Sjukt bekväm och praktisk!
 (Kommer en mer utförlig "recension" av den sen.)

Lång kö till liften

Nu börjar det dra ihop sig till sovdags. Imorgon förmiddag ska vi ut och testa rullskidbanan!


Här finns alla resultat från tävlingarna:

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar