tisdag 1 januari 2013

Summering av 2012

Precis som förra året tänkte jag försöka göra en liten summering av det gångna året. Det har hänt så himla mycket under året och jag vet inte riktigt var jag ska börja. När jag tittade igenom min funbeat-historik och tävlingsberättelser från året kändes tävlingarna i början på året väldigt avlägsna. Visserligen genomfördes de under 2012 men under skidsäsongen 2011/2012 och det har hänt så mycket sen dess.

Ett av mina mål med 2012 var att försöka öka träningsmängden avsevärt. Det har gått över förväntan med en ökning i tid på totalt 40%. Med några dagar kvar på det gamla året passerade jag 500 timmar. Det har inte varit något uttalat mål under året men jag insåg i mitten av året att det skulle vara rimligt om jag bara lyckades hålla mig hel och frisk.

Årets två största mål var Vasaloppet och Tjejvasan. Målet var att vara topp 100 på Vasaloppet och det klarade jag med marginal med min 65:e plats. Tjejvasan hjälpte mig till startled 3 och det var något jag inte hade satt upp som mål utan bara drömde om.

(Här finns en summering av skidsäsongen 2011/2012 som jag skrev i mars)

2012 i siffror (2011 års statistik inom parantes)
Total träningstid: 505h (361h) + 40%
Rullskidor: klassiskt: 191h / 273 mil (140h / 200 mil) + 37%
Rullskidor skate: 63h / 91 mil (57 h / 80 mil) + 10%
Längdskidor: 68h / 71 mil + okänt antal i tunnel (54h / 50 mil) + 26%
Träningstid styrketräning: 58h (27h) + 115%
Löpning: 75h / 72 mil (53h / 52 mil) + 42%


Genomförda tävlingar 2012
Skidor
Vasaloppet - 5:27:45 plac. 65
Tjejvasan - 1:35:52 plac. 52
Orsa Ski Marathon - 2:50:28 plac. 11
Marcialonga - 4:49:13 plac. 56
Jizerská 50 - 4:07:38 plac. 23

Rullskidor
SM/Rådarullen 32K - 1:24:34
DM/ÖFK-spåret 23K - 57:51
Karlsnäsrullen 30K - 1:14:00
Hallands Rull-Ski 47K - 1:57:18
Alliansloppet 56 K - 2:34:02 (träningshjul)
Landsjön Runt 12,5 K - 31.25 (fristil)

Löpning
Lundaloppet 10 K - 43:50


Tävlingarna i början på 2012
Året började bra men hektiskt. Jizerska i Tjeckien var årets första tävling följt av Marcialonga i Italien i slutet av januari. Orsa Ski Marathon inledde ett tiodagarsläger i Bruksvallarna och sen avslutade vi vintersäsongen med Tjejvasan och Vasaloppet. 

Vintersäsongens bästa tävling blev Tjejvasan där jag placerade mig som 52:a och seedade upp mig till startled 3. Vasaloppet gick bättre än jag vågat hoppas på och jag var enormt nöjd med att få prestationsmedaljen som innebär att man har kört på vinnartiden + 50%. 

Tjejvasan
Foto: Erik Wickström

Herrarnas prestationsmedalj Vasaloppet
(vinnartiden + 50%)

Ski Team Skåne 
Under våren startade Ski Team Skåne upp som en renodlad skidklubb. Medlemsantalet har stigit snabbt och idag är vi över 130 medlemmar. Förra året var varken jag eller Gustaf med på så många klubbpass under hösten men i år har vi verkligen tränat på flitigt. Det har varit jättekul att träna med så många trevliga, engagerade och duktiga skidåkare! Klubben har med hjälp av alla engagerade tränare kunnat erbjuda träning på alla olika nivåer under hösten. Gustaf har lett träningen för oss i tävlingsgruppen och styrt upp teknikträning såväl som tuffa intervallpass. Vi har haft ett stort tillskott av duktiga och ambitiösa åkare och det har varit väldigt inspirerande och utmanande!

Rullskidtävlingarna
Min formtopp under rullskidsäsongen infann sig som av en tillfällighet under Alliansloppet. Det måste ha varit min bästa tävling på rullskidor i år men det säger inte så mycket och jag är inte speciellt nöjd med rullskidsäsongen. Samtidigt har jag tränat lite annorlunda (mer!) mot förra året och har helt klart vintersäsongen som mitt stora mål så det kanske är som det ska vara trots allt. Att träna relativt hårt och mycket och samtidigt tävla är inte det bästa för självförtroendet. Kan man bara se tävlingarna utifrån det perspektivet är de säkert nyttiga oavsett utfall. 


2012 års toppar och floppar

Flopp!
Orsa Ski Marathon - vallaflopp + mentalt källarbesök 
Vadproblemen som gjorde att jag inte kunde springa Sthlm marathon och fick löpvila en lång period 
Axel/armbågsstrulet som höll i sig från decemberlägret fram till vintersäsongen var slut

Topp!
Tjejvasan - 52:a på 1:35 + uppseedad till startled 3
Vasaloppet - flow och prestationsmedalj
Pers på milen (43.50) på Lundaloppet
Bruksvallarna i februari - blir förhoppningsvis lika bra i år!
Mysåkningen på Passo di Lavazé dagen efter Marcialonga - strålande väder och fantastiska vyer
Spännande tester, laktat- och syreupptag, först i Mora under sommaren och sen i Torsby under vintern

Passo Lavazé

BruksvallarnaLöpningen (eller bristen på)
Så här i efterhand körde jag på lite väl hårt med löpningen i början av året med Stockholm Marathon som mål. Det resulterade i sjukgymnastbesök och löpvila istället för maraton. Efter en lång period med lite löpning har jag börjat trappa upp igen men måste ta det lugnt igen efter att ha fått känningar i ett knä. Lättare sagt än gjort. Löpning är ju så jäkla kul och skönt och en så okomplicerad träningsform. (Läs: ingen valla.) Jag avslutade dessutom året med att stuka foten igen i mellandagarna. =( Haltade dan efter men klarade mig lindrigt och tror snart jag kan göra ett försök att springa igen. 

Mer maxstyrka
Under året har jag gått in för att köra lite mer styrketräning än tidigare. Jag hade ingen aning om att jag hade ökat så mycket förrän jag räknade ihop det här. Nytt för i år är att jag har fokuserat mer på maxstyrka för överkroppen och börjat köra styrketräning även av benen som jag ofta försummade tidigare. Jag kör även en del prehabträning för framförallt axlarna. Nytt för i år är även att vi oftast kör styrketräningen som separata pass och inte i samband med intervaller som vi gjort tidigare. Jag har helt klart blivit starkare och det ska bli intressant att se om/vad det ger för resultat på tävlingarna framöver.

Rullskidåkning
364 mil rullskidåkning och totalt 254 timmar rullskidåkning har jag lyckats skrapa ihop under 2012. Det betyder att hälften av min träning är rullskidåkning!

- Mer A1
Jag har kört betydligt fler lugna, långa pass (A1) i år. Framförallt på rullskidor/skidor men även en del i form av löpning. Det har gett resultat och jag känner mig mer uthållig än för ett år sen och kan ligga på lägre puls på klubbpassen än jag kunnat tidigare. 

- Tröskelintervaller
Intervallpass körde jag ganska mycket redan förra året. I år har vi dock kört en hel del tröskelintervallpass som jag inte ens visste vad det var för ett år sen. Favoriten är 5 st 8 min långa intervaller där man ligger på mjölksyratröskeln. Funkar på rullskidor och skidor såväl som SkiErg eller crosstrainer och ger många minuter träning i A3-zon på kort tid utan att man måste pressa sig så hårt som på 4x4 eller tabataintervaller. 

- Teknik- och balans
I samband med intervallpassen med klubben har vi kört teknikträning återkommande sen i våras. Eftersom intervallpassen blir betydligt kortare i tid än distanspassen och man måste vara ordentligt uppvärmd passar det bra att inleda dem med teknik- och balansträning. Exempel på balansövningar kan tex vara att "plocka kulor", köra utfallssteg på rullskidor utan stavar eller åka på ett ben utför. Teknikövningarna går ut på att få till tajming och teknik bättre genom att tex. köra olika varianter av diagonalåkning och frånskjut utan stavar. För oss skåningar som får så lite tid på snö tror jag att den här typen av träning kan hjälpa mycket inför skidåkningen på snö. 

Plocka kulor!

Året då jag blev skidåkare
2012 var året då jag för första gången kände mig som en "skidåkare". Jag fick en fråga på gymmet om vilken sport jag höll på med och svarade skidåkning, inte rullskidåkning. Efteråt reflekterade jag både över att jag gått över till att känna mig mer som en skidåkare än en rullskidåkare och att man kanske borde förklara sig lite när man utger sig för att vara skidåkare i Skåne. ;-)Skånsk skidåkare

Årsplan
Jag har haft en grov träningsstruktur för året med tävlingar och läger inplanerade men ingen detaljplanering. Det hade kanske varit bättre men jag tycker att det har funkat ganska bra att låta känsla, tid, lust, väder och vind vara med och styra. Jag och Gustaf har planerat in vissa tuffare veckor, både sett till träningsmängd och intensitet, och varvat dem med lugnare veckor. Det har gjort att vi har fått till en variation i träningen och en bra fördelning av riktigt långa, lugna distanspass och tuffa intervallpass. Framförallt har träningen på det stora hela känts rolig och inspirerande och det tycker jag är en väl så viktig parameter. Återstår att se om det ger önskvärda resultat i vinter!

Det kommer att hända så mycket spännande under 2013. Jag återkommer med en inlägg om mina planer och tankar om året...

2 kommentarer :

  1. Imponerande år du har bakom dig och kul att kroppen har svarat såpass positivt på din ökning av träningsmängd! Lycka till nu under 2013!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och detsamma till dig! Ska bli kul att följa er i vinter!

      Radera