måndag 14 januari 2013

Adios! - Fia vs. knäont 1-0

Idag var det dags att göra ett nytt försök att springa. Mitt knä har ju strulat en del på sistonde men efter att ha kommit på en potentiell anledning till strulet som inte har med löpning att göra beslutade jag mig för att göra ett försök och ge mig ut på en löptur idag.

Mitt försök att överlista mitt strulande knä gick till så här:
1. Jag stretchade ut framsida lår.
2. Jag snörde på mig Adiosen istället för mina snart utslitna Asics Cumulus som jag aldrig riktigt gillat.
3. Jag struntade i att mösla omkring i A1-tempo och satsade på tröskelintervaller istället.
4. Jag stretchade ut låret mellan varje intervall

Utfall? Det gick över förväntan faktiskt. Lite småkänningar i knäet men inte mer. Fantastiskt skönt och kul att springa.

Älskade skor
(Adidas Adizero Adios)


Min teori* nu (jag gillar att ha teorier om ni inte har märkt det) är att det är styrketräningen av benen på gymmet som har ställt till det lite. Jag har varit en sopa på att stretcha och kanske har lårmusklerna helt enkelt blivit för korta och gör att knäet gör ont? Eftersom det onda har släppt tillfälligt vid stretching av framsidorna tycker jag det låter rimligt. Hoppas att allt jag behöver göra är att skärpa mig med stretchingen och inte springa så långsamt att allt vad löpteknik heter fallerar.

Tröskelintervallpasset som jag sprang idag gillar jag verkligen. Det är tufft men inte för tufft och det gäller att ligga och balansera på gränsen hela tiden.

Så här sprang jag: 
- Uppvärmning ca. 10 min

-  5 st intervaller á 8 min med 90 s vila
Jag försöker ligga på mjölksyratröskeln (för mig runt 90%) och springa fort men inte så fort att jag stumnar i musklerna eller tappar för mycket eller inte klarar av att genomföra alla intervallerna. I vilan mellan intervallerna brukar jag gå lite lugnt och idag passade jag även på att stretcha låret.

Idag sprang jag 9,3 km på 40 min aktiv tid och 46 total tid inkl. vilan. I snitt tog det strax under 1 min att komma upp i A3-puls vilket ger drygt 35 min i A3-zon. Effektivt pass alltså!

- Nedjogg ca. 10 min

Totalt blev passet en timme (64 min) och jag sprang lite drygt 12,5 km.

Nöjd löpare
Hembakt bröd till fika idag
(Perfekt bröd; bara att röra ihop, låta jäsa ett träningspass och
grädda när man står i duschen! ;-))


*Gustaf påpekade direkt felaktigheten i mitt ordval när han läste inlägget. "Hypotes" är det korrekta begreppet som jag borde använt. En "teori" är däremot något som är vetenskapligt bevisat och som kan verifieras eller falsifieras.

In modern science, the term "theory" refers to scientific theories, a well-confirmed type of explanation of nature, made in a way consistent with scientific method, and fulfilling the criteria required by modern science. Such theories are described in such a way that any scientist in the field is in a position to understand and either provide empirical support ("verify") or empirically contradict ("falsify") it. Scientific theories are the most reliable, rigorous, and comprehensive form of scientific knowledge,[2] in contrast to more common uses of the word "theory" that imply that something is unproven or speculative (which is better defined by the word 'hypothesis').[3] Scientific theories are also distinguished from hypotheses, which are individual empirically testable conjectures, and scientific laws, which are descriptive accounts of how nature will behave under certain conditions.[4 /Wikipedia

Har jag förresten berättat att Gustaf är civilingenjör? ;-)

1 kommentar :

  1. Haha, skrattade gott åt den sista delen av inlägget! :-)

    SvaraRadera