lördag 15 november 2014

Läger i Bruksvallarna

Igår eftermiddag kom vi hem till Mora igen efter några dagar på snö i Bruksvallarna.

I måndags eftermiddag när vi körde första passet var förhållandena ganska tuffa; i alla fall för oss som inte har så mycket snövana. Slingan som var öppen var kuperad, ca 3 km lång och knökfull med landslags- och elitåkare och kanske något för ivriga ungdomar från div. skidgymnasium runt om i landet. Eftersom vi inte riktigt visste hur snön såg ut och inte visste hur vi skulle valla så valde vi att köra skate första passet. Vi hade världens sjå att ta oss både uppför och nedför backarna utan att vara i vägen eller köra in i någon men försökte ta det lugnt och njuta av lyxen att träna utomhus på snö.

Ganska fullt i backen

Första passet på tisdagen körde vi klassiskt och efter valladiskussioner kvällen innan bestämde vi oss för att testa tejp. Fästet med tejpen var okej men det högg väldigt mycket och slets av otroligt fort. Föret var visserligen väldigt aggressivt men vi kan mycket väl ha gjort fel på något sätt också. Det var inget alternativ att bara staka eftersom vi skulle köra stakning på eftermiddagen, så vi bytte till skate istället för att kladda med att valla om.

Från vår stuga som vi delade med Martin i klassen

Det var första gången vår stuga hyrdes ut så vi kände
lite extra press på städningen när vi lämnade...

På tisdagskvällen hade vi en "extrainsatt" vallaundervisning efter vallaflopparna i spåret. Minatti visade sig vara en väldigt intresserad och erfaren vallare och det kändes lugnande inför vinterns tävlingar att vi kommer kunna ta del av hans expertis och lära oss valla bättre.
På torsdagen hade Rasmus i klassen planerat en sprinttävling. Eftersom vi ville vara så ensamma som möjligt på banan började tävlingen 7.30. Måna om att få tillräckligt med sömn chansade vi på vallan och hann bara köra igenom banan en gång innan det var tid för start. Minatti stod på olika ställen och filmade oss för att se hur vi åker när det är tävling och vi är stressade. Nyttigt! Adam tittade på filmerna senare i veckan och kunde konstatera att vi har mycket att tjäna på att få mer tid på snö. Och på att valla rätt...;-)

Ner mot stadion vid skymning

På eftermiddagen hade vi ingen gemensam träning. Efter lite funderingar och efter att känt efter lite bestämde vi oss för att springa en runda och kolla in omgivningarna. Det var riktigt skönt att få sträcka ut och mjuka upp kroppen efter all skidåkning.

Senare på kvällen körde Minatti oss till en idrottshall i byn där vi körde gemensam inomhusträning. Först innebandy och fotboll som uppvärmning och sen cirkelträning. Det var riktigt kul och skönt med lite annan träning! Styrkeövningar gick bättre än förväntat och kroppen kändes inte riktigt så trött som befarat.

Adam spelade i nummerlapp för mer tävlingskänsla..

Minatti i fina fotbollsskor...

Sista passet blev en riktigt bra avslutning på lägret. Distanspass stod på schemat och passande nog var det fina spår längs hela slingan. Minatti (som numer är vår nya vallaguru) hade hjälpt oss valla klister som vi täckt med burk och vi hade bra fäste. Det var väldigt skönt att inte behöva kämpa hårt, varken mentalt eller fysiskt, sista passet.

Kanske bidrog 1/3 av den här kvällen innan
till att Fia kände sig pigg sista passet...;-)

Vi var ute tidigt och det var bra för spåren blev fort sämre på slutet. Vi körde två timmar och slutade när allt fortfarande kändes bra och kul med en skön känsla att ta med sig i vinter.

Det bästa för Adam under hela veckan,
en (suddig) bild tillsammans med Brrrrrrynte! :-D

Det har spårats i Grönklitt nu också så vi hoppas på att få några timmar till på snö innan vi ska till Bruksvallarna igen med klubben i början av december! :-) 

4 kommentarer :

 1. Det är alltid lika kul att läsa och se bilder om er och era äventyr! Lev drömmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Living the dream! ;-) Hoppas träningen går bra för dig på rullorna!

   Radera
 2. Hej - der er også mindst en dansker, som følger jeres fine blog - min erfaring med tape er, at ski og tape skal have stuetemperatur ved påsætningen. Ellers risikerer man, at tapen rigtig hurtigt er væk og ovenikøbet kan sætte sig helt uhensigtsmæssigt på andres ski!!! Mvh Thomas - Danmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du följer oss Thomas! :) Vi satte på tejpen i rumstemperatur och allt såg fint ut. Däremot var skidorna rumstempererade även när vi började åka på dem. Kanske borde de stått ute så de var kalla när vi började använda dem? Eller så var det bara ett ovanligt slitigt före....

   Radera