lördag 22 november 2014

På massage!

Som längdskidåkare belastar man kroppen mycket och musklerna får arbeta hårt under långa träningsperioder, ibland utan någon riktig vila. Att få massage behöver inte bara vara skönt utan det kan också påskynda återhämtningen i musklerna, det kan också förebygga skador och i vissa fall påskynda läkningen. Sa vi att det är skönt? Ja, det beror kanske lite på hur van man är vid att bli masserad och vilken sorts massage man väljer att få ;-)

Igår kväll var jag och Fia hemma hos en massör som vi blivit rekommenderade från Minatti och resten av vår klass. Han bodde en bit ut på landet någon mil från Mora. På något sätt känns det bättre och tryggare med en som är äldre (mer erfarenhet tänker jag men det är kanske bara någon fixidé jag fått för mig efter att ha sett norska landslagets "fysoterapeut"). Jag som aldrig blivit masserad förr var lite nervös innan för jag har hört hur vissa kan reagera (vissa som är ovana kan få feber och väldigt ont i musklerna efteråt). Eftersom detta var första gången så tyckte massören att vi skulle ta det lite lugnare. Hela massagen tog cirka en timme och det var en s.k helkroppsmassage där man går igenom rygg, nacke, höft, ben, bröst och armar, det var vad vi gick igenom i alla fall.

Det första han märkte på mig var att mitt ena ben var lite längre än det andra.

"Inga problem, det är lätt att fixa till" sa han.

Hmm... Hur då? Undrade jag. Bilden jag hade framför mig var från filmer där någons axel gått ut led och när kompisen sen ska hjälpa till att få den på plats. Men som tur var det inte riktigt så. Jag vet inte riktigt vad han gjorde, något pill mitt på ryggen sen var det åtgärdat.

Jag har haft problem men ryggen ett bra tag nu, troligen med en nerv som heter ischiasnerven. Det är den största nerven i kroppen och går från nacken ner till fötterna. Jag får extra ont i ländryggen,  övre delen av rumpan och längst ner i hälsenan. Därför kollade han lite extra noga där, tydligen så är jag ganska stel i höften, vilket säkert kan bidra till att jag har lite problem med diagonalåkning. Som "rehab" för ryggen stretchar jag hyfsat regelbundet, framförallt baksida lår, för att undvika att muskeln inte blir för kort och på något sätt drar i ryggen. Detta tyckte han att jag skulle fortsätta med eftersom jag sa att det känns bra när jag gör det. Det jag skulle börja med var att stretcha rumpan och försöka bli mjukare i höften.

Nästa gång jag blir masserad ska han ta i lite hårdare och framförallt trycka mer på höften, då kanske jag kommer känna lite mer efteråt ;-) Annars var det riktigt skönt och jag tror säkert att det är nyttigt för musklerna att få lite ompyssling och vård :-)

Idag har vi morgonjoggat, kollat på premiären av vinterstudion och åkt skidor i Grönklitt. Både jag och Fia hade en bra känsla i kroppen idag, pigga muskler. Beror det på massagen eller för att vi haft återhämtningsvecka samt en vilodag? Troligen det sistnämnda men man vet aldrig! Det är lite mer snö i Grönklitt för varje gång vi kommer dit, hoppas verkligen att väderprognosen för måndag inte stämmer, plusgrader och regn :-(  Imorgon ska vi nog styrketräna och kanske dra  ännu en sväng till Grönklitt, vi får se :-)

Vinterstudion och Fias färgglada frukost

Grönklitt på kvällen, lugnt och skönt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar