torsdag 18 september 2014

Härliga lägerdagar i Torsby

I måndags morse strax efter 10 stack vi ut på första passet i tunneln i Torsby. Skate stod på schemat. Jag (Fia) släppte helt skate i vintras eftersom vi fick så lite tid på snö (jag åkte totalt en timme förra säsongen...) och det var verkligen Bambi som körde omkring första stunden i tunneln. En jävligt frustrerad Bambi. Skidorna kändes alldeles för långa efter passen på rullskidor och inget stämde. Efter att ha fått några tips av Minatti att köra och öva på var det lite roligare ett tag. Sen blev jag trött och sur igen...;-) Jag försökte skärpa mig och njuta över känslan att vara på snö igen men det gick väl sådär. :)

Finfint väder i Torsby

På eftermiddagen fick jag äntligen plocka fram de klassiska skidorna och humöret var på topp igen. Förhållandena i tunneln var super och det var så himla kul att äntligen få åka på snö. Efter förmiddagens balansutmaning blev startsträckan i den klassiska åkningen kortare och det gick fortare att komma in i åkningen. Det blev ett positivt pass som gav mycket tekniskt. Diagonalåkningen kändes bättre än tidigare år redan från början efter allt nötande på rullskidor och tekniktipsen från Minatti och filmningen gav nya saker att tänka på som gjorde att jag kunde slappna av och glida ut bättre. Överhuvudtaget har fokus på lägret varit att hitta teknikdetaljer som kan förbättra och underlätta åkningen snarare än att samla mil i tunneln och det har passat mig perfekt.


Adam och jag i tunneln
(Foto: Martin Norlin)

På tisdagen hann vi med en halvtimmes morgonjogg innan frukost för att få igång kroppen, ett gemensamt teknik- och balanspass på skate i tunneln, en fotbollsmatch i det vackra vädret, stavlöpningsintervaller i backen vid tunneln och styrkestationer på utegymmet. Puh. ;-)

I går körde vi ett riktigt rolig pass i tunneln; en stafett-tävling i två lag där alla klassiska tekniker var med både med och utan stavar och uppför och utför. Det blev en riktig urladdning och jag var ganska trött efteråt när jag skulle bli filmad igen. Men det var nyttigt att se vad man börjar tappa när man blir trött också.

På eftermiddagen körde vi skate igen. Den här gången började vi från grunden och körde ett antal "basic-övningar" där man fick jämföra känslan när man tryckte och gled ut på olika sätt. Det, tillsammans med den individuella hjälpen och filmningen efteråt, blev verkligen en aha-upplevelse. Äntligen fick jag en känsla av hur det ska kännas och hur jag ska få till trycket i benen. Kul att det äntligen kändes som att det finns hopp om skaten även för mig! :) För även om jag inte har några ambitioner om att tävla i skate är det något jag verkligen vill lära mig och som jag tycker är ett bra och roligt komplement som jag tror gynnar den klassiska åkningen.


Adam testade Salomons nya grymt lätta skatepjäxa.
(Salomon Carbon Skate Lab)

Idag körde vi ett förmiddagspass i tunneln innan vi städade ur våra rum, åt lunch på Valbergsängen och åkte hem. Jag började med klassiskt och avslutade med lite skate. Jag var väldigt trött idag. Minatti förbarmade sig och körde några varv klassiskt med mig där jag fick följa efter och köra i hans takt för att hitta flytet. Det blev en nyttig påminnelse om vad som är viktigt att tänka på när jag börjar bli trött och att inse hur mycket som sitter i huvudet.

Sista passet fick jag testa ett par av
Sandra Hanssons skidor! :)

Sammanfattningsvis har det varit ett riktigt bra läger. Våra klasskamrater är verkligen kanon; inte särskilt normala på något sätt men roliga och trevliga ;-) och Minatti är galet duktig på att hitta våra svagheter och förklara teknik på ett förståeligt sätt.

Det är helt sjukt hur mycket vi alla har lärt oss under de här dagarna och det är väldigt inspirerande och roligt och ger stora förhoppningar om resten av året. :)

Adam poserar utanför Vivis garnbod i Malung
som vi körde inom på vägen hem från Torsby
Nu har vi garn och virknål i carbon med extra bra pendelrörelse
Vilodag = virkdag = mössa (ev.)

1 kommentar :

  1. Det låter verkligen som ni är i himmelriket med den här utbildningen! Otroligt avundsjuk! :)

    SvaraRadera