måndag 8 september 2014

Laktattest, sjukdom och virkning

Precis som rubriken säger så var de tre stora händelserna under veckan ett laktattest, en liten sjukdom som Fia kämpade med och virkning. På måndagen, precis för en vecka sedan genomförde vi laktattest på rullband med vår tränare här, Christian Minatti. Fia har gjort testerna två gånger innan, varav en var på rullskidor på skolan och ett på stavgång på band på Torsby testcenter. Adam var helt grön...

Här kan ni läsa om vad ett laktattest syftar till och hur testet går till:

Artikel som Fia skrev för Vasalöparen
förra året

Det var Fia som började göra testet. Är man inte van vid att åka rullskidor på band kan detta var ganska svårt. Speciellt när man går över till diagonalåkning. Motorn på bandet hörs ganska mycket och man upplever att bandet går fortare än vad det egentligen gör vilket gör att man lätt stressar upp sig. Knepet är helt enkelt att ta det lugnt. Minatti ville ändå att vi skulle göra testet på rullskidor och inte löpning. Att genomföra det på löpning är inte lika relevant för längdåkningens skull. Man belastar väldigt olika muskelgrupper när man t.ex. stakar och springer. 

Det var ingen av oss som klarade att genomföra testet fullt ut. Det var alltså inte vår ork som begränsade oss utan vår förmåga att åka på band. Vi uppfyllde ändå syftet med testet. Fia fick bekräftat sina pulszoner och Minatti konstaterade att hennes värden förbättrats avsevärt från förra testet på rullskidor på band. Adam fick sin pulszoner uppmätta för första gången så nu behöver han inte chansa var hans A1 gräns ligger längre. För att vara första gången gick åkningen bra med. Vi är båda väldigt ivriga om att öva mer på band för att kunna göra testet fullt ut. Det finns heller inget bättre sätt att analysera och förbättra sin teknik på!

Minatti övervakar Fia

Ski Team Skåne i Mora

Natten till torsdag hände det som alla skidåkare fruktar mer än något annat. Fia fick ont i halsen!! Det var bara att börja överkonsumera Coldzyme och salvia-te (på rekommendation av Minatti)! På torsdagen skulle vi ha myrintervaller på morgonen. Fia fick tyvärr hoppa över dem för att kurera sig. Promenad blev ordinationen från Minatti och det slutade med ett lugnt promenad/joggingpass på 8 km. På eftermiddagen kom febern och feberfrossa. Som tur gick den över snabbt igen så hon behövde bara vila fredag och lördag. Kanske fick joggen igång sjukdomsförloppet?  Oavsett var det väldigt skönt att det gick över så snabbt. En sjukdomsveckan med 11.5 h träning får duga ändå!

Virkning! Vilken grej alltså, sjukt avkopplande och beroendeframkallande. Under fredagen hade även Adam vilodag och eftermiddagen bedrev vi i solen på balkongen virkades :) På kvällen hade vi på skidlinjen taco-kväll. Gott och trevligt!

Virkning kräver hög koncentration
men inte så mycket muskelstyrka

Denna veckan har inletts med klassiska backintervaller och vi har för avsikt att träna på bra till och med torsdag. På onsdag ska den lilla Peugeot´n lämnas in på rep och få ett nytt avgasrör så vi håller tummarna att operationen går snabbt och smärtfritt. Vi behöver nämligen bilen till helgen då vi ska till Stockholm för att åka SM del 2 på rullskidor; 40 km klassiskt och knockout sprint. Tävlingarna i helgen blir en bra uppvärmning inför nästa veckas läger i Torsby. :)

Snöööö!
Som vi längtat! :)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar