måndag 30 juni 2014

Stockholm Challenge del 1: Stockholm Rollerski

I helgen genomfördes tävlingen Stockholm Challenge i... ja Stockholm. Tävlingen består av tre deltävlingar under två dagar. Under lördagen kör man först 45 km rullskidor. Ca 2 timmar efter målgång påbörjas cyklingen som är 130 km på landsväg. På söndagen är det trailrunning, dvs terränglöpning. Banan går i Nackarreservatet och är 21 km långt. Vi åkte främst upp för rullskidtävlingens skull men tänkte att vi lika väl kunde passa på att springa Stockholm Trail när vi ändå var uppe och få till en bra mängd- och tävlingshelg. Cyklingen struntade vi i. Ingen av oss har någon landsvägscykel så vi cyklar bara till och från stan. Fia var dock lite sugen i och med att hon cyklat tidigare när hon körde Vättern runt för ett antal år sen.

Klubben hade arrangerat boende på Quality Hotel Globen som ligger precis intill Globen och har ett mycket bra läge för alla tävlingar. Vi var 12 st från klubben som bodde där inklusive funktionärer och Gösta. När vi kom upp på fredagkvällen åkte vi ett varv på rullskidbanan för att se hur den var. Det var en gemensam visning som Stockholm Challenge arrangerade. Eftersom vi hade suttit i bilen hela dan såg vi fram emot en lugn kvällstur på rullskidor för att spana in banan. Det visade dock omgående när vi försökte hänga på gänget när de passerade Globen att det inte var något sightseeing-tempo direkt. :) Men vi var glada att vi körde rundan så vi fick lite koll på banan inför morgondagen. Efter visningen åt vi mat på O´learys som låg nära hotellet.

På lördagen gick vi upp inte upp förrän vid halv nio i och med att starten var 13:00. Vi åt frukost tillsammans med de andra från klubben samtidigt som vi diskuterade vätskelangning taktik m.m. När vi ätit klart gick vi ner till starten för att hämta nummerlappar OCH framförallt våra nya rullskidor från Elpex, däribland de som vi skulle åka på.

Våra nya Elpexskidor

Fia och den gedigna frukostbuffén


Därefter rullade vi tillbaka till hotellet för att fixa de sista förberedelserna!


En rosa Elpexbil och Fia

Adams lopp:
Tyvärr kan man inte formtoppa inför alla tävlingar som man kör. Sommaren är först och främst en träningsperiod för längdskidåkare så man måste ligga i med träningstimmarna för att det ska ge resultat till vintern. Men någonstans har jag hört att "tävling är den bästa träning" - vet inte riktigt var, kaaaanske kan vara Håkan Huselius. ;) Det är ju också väldigt roligt att tävla och man drar nya erfarenheter varje gång! Blir det nu så att jag missar ett ev. elitled med ett par minuter för att jag inte formtoppade så kanske jag blir något bitter ändå. ;) På banvisningen konstaterade vi att det var en oerhört snabb bana, vilket innebär att man tjänar mer på att ligga bakom någon annan. I början var fältet rätt samlat, det var ingen av toppåkarna som drog upp något olidligt tempo att följa med. Dock så var det många snäva svängar i banan vilket gör att om man ligger lite längre bak så får man jaga ifatt klungan efter varje sväng.  Efter en bit in på första varvet så orkade jag inte följa med längre så jag fick släppa. Ganska snabbt hittade jag en klunga (däribland Britta Johansson och Annika Löfström) som var lagom snabb för mig, vi växeldrog och samarbetade bra så vi tappade inte så värst mycket på täten. In på sista varvet var det två från klungan som drog ifrån, tyvärr lyckades vi inte plocka in avståndet. Det blev en riktigt lång och hård spurt i vår klunga som jag på något sätt lyckades vinna med max en fotlängd! Det blev en 21:e plats 4:54 min efter vinnaren.

Resultat herrar finns här

Adams målgång med globen i bakgrunden
Fias lopp:
Jag har haft en liten mental dipp efter floppen på Viared där ingenting stämde. Min stakning har inte funkat och jag har fått hjälp av Adam att försöka identifiera vad problemet är. Efter några veckor med en hel del fokus på teknik och mycket mängd har kroppen känts mycket bättre och jag har haft en mer positiv känsla kring allt igen. I Viared hade jag väldigt dåligt rull så det kändes skönt att hämta ut de nya skidorna från Elpex-Johan innan start. Nya fina hjul och skidor som går spikrakt kändes kanon i kombination med nya pjäxorna. Strax innan start fick jag reda på från Håkan att jag skulle få starta i det seedade fältet tillsammans med övriga damer som var anmälda. Gött! När starten gick blev det först lugn och fin åkning med polisbil framför innan alla släpptes fria upp över bron mot Globen. Så coolt med en rullskidtävling inne i Stockholm! När det släppte var det fullt ös. Jag vet hur viktigt det är att hitta ryggar i början och försökte trycka på så hårt jag vågade. Jag kände på uppvärmningen att mina armar inte var helt återhämtade efter veckans träning och de kändes lite sega i början. Men det kändes bättre och bättre efterhand. Jag förlorade några värdefulla ryggar och lyckades inte bita i när Bengt från klubben passerade mig efter några kilometer. Jag blev ifattåkt av en klunga som Oskar i klubben var med en bit in på första varvet och vi växeldrog. Jag hade en positiv känsla i kroppen och det kändes kontrollerat hela tiden. En kille med "Finland" på ryggen bidrog med positiv energi till klungan genom att göra galna ryck och skrika på oss. Det var riktigt kul och välbehövligt med någon som hetsade på så vi inte bara föll in i ett bekvämt tempo. Men alla var inte lika dragvilliga eller lätthetsade och tillslut droppade han tyvärr av. Han bidrog verkligen till klungan så det var synd. Vid drickalagningen på andra varvet hade jag insett att Oskar inte var med längre. Attans. Vi som var kvar lyckades iaf ta in på framförvarande klunga och väl ifatt dem insåg jag att det gick för långsamt att bara rätta in sig. Jag brydde mig inte om placering och taktikkörning där andra får göra jobbet utan ville bara hålla tempot uppe så jag satsade på så hårt jag trodde jag klarade. Sen var vi några tappra som jagade vidare mot mål. Sista kilometerna försökte jag mig på en liten tempohöjning och satsade utför bron på vägen ner mot mål. Totalt blev snittfarten 21 km/h på den nästan 45 km långa banan. Riktigt kul med en snabb och lite trixig bana! Jag slutade 6:a alldeles för långt efter vinnaren Annika Löfström men tar med mig en positiv känsla av att det går framåt igen! :)

Resultat damer finns här

På kvällen åt vi middag på hotellet medan de andra cyklade och ännu senare var vi ett gäng som festade till det med lite ostkaka och jordgubbar! :)

 Öl, chips, choklad och "Gröt svett och tårar" på hotellrummet
i väntan på att de andra skulle komma tillbaka från cyklingen.

Det har verkligen gjort mycket denna helgen att ha med sig funktionärer som hjälpt till med vätskelangning, mat mellan lopp och allmän uppassning som gör att man kan fokusera på tävlingen. Under rullskidtävlingen gjorde Håkan ett riktigt bra jobb med att placera ut langningsstationerna ut med banan. Tina har bidragit med en fantastisk matservice under hela helgen och har verkligen gått in för att vara lagets kock. :) Stort tack till alla funktionärer!

Riktigt bra arrangerat av Stockholm Challenge.
 De hade tänkt på detaljerna!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar