måndag 30 maj 2011

King of the Hill

Helgens tävling blev en besvikelse resultatmässigt men jag är många nyttiga lärdomar rikare och det var riktigt kul att se alla sjukt duktiga rullskidåkare som ställde upp!
Damklassen vanns av Sandra Hansson följt av Madeleine Thorn och Hanna Seppas.
Det är verkligen kul att man överhuvudtaget får möjlighet att tävla tillsammans med så duktiga åkare!

Prologen var inget annat än en katastrof för min del. Jag hetsade iväg i första branta backarna och blev jättestressad av alla snabba åkare som kom bakom. Jag hade inte fattat att det var så kort tid mellan starterna som det var så jag trodde att jag var ännu sämre än jag faktiskt var. Jag åkte dåligt tekniskt och fick slita onödigt mycket.

Till andra loppet hade värsta anspänningen släppt och jag gick in för att köra ett lugnt och kontrollerat lopp. I jaktstarten var det ju fristil som gällde men eftersom jag inte känner mig bekväm på skateskidorna än körde jag även den på klassiska skidor. Det kändes riktigt skönt att åka uppför backen den här gången. Jag försökte åka stort och effektivt. Tekniken stämde mycket bättre och efteråt kunde jag konstatera att det trots lägre snitt- och maxpuls gick 20 sekunder snabbare än första loppet.

Kontentan är: Ta det lugnt, åk fortare! =)

onsdag 25 maj 2011

Varför välja när man kan få båda?

Klubbpass på onsdagar är lika med intervallträning och så var det även idag. Skillnaden mot de vanliga intervallpassen var att vi höll på i 2 h och avverkade dryga 3 mil. Så dagens intervall pass kvalar in även som distanspass. Inte illa..=)

Vi värmde upp och åkte sen 5 gånger uppför en ca. 2 km lång backe.
Tanken med passet var till viss del att förbereda oss inför helgens tävling i Göteborg.
"King of the Hill" som tävlingen passande nog heter (fast lite diskriminerande är det kanske ändå? ;-)) går på en cykelbana i Partille och är en dubbeljakt. Man kör 4 km uppför en backe. Först klassiskt med individuell start och sen jaktstart i fri teknik.

Eftersom jag fortfarande är en sopa på skate har jag inte bestämt mig för hur jag ska göra med andra loppet än. Har inte så stora förhoppningar om att komma något annat än sist så frågan är bara på vilket sätt jag ska göra det...=)

Gustaf är på konferens idag och missade alltså dagens klubbpass men vi har planer på att ge oss ut och utvärdera skaten imorgon. Jag tänkte klocka lite tider och se om det ev. skulle kunna vara så att det går fortare på skate än klassiskt FAST jag åker som en kratta. Men som det känns idag lutar det åt att jag åker klassiskt båda loppen. Men nästa år! Då blir det andra bullar. Då ska jag ha hunnit lära mig åka bättre än bra!

tisdag 24 maj 2011

Vasaloppet 2012Sådär ja. Nu är jag anmäld till 2012 års Vasalopp. Känns skönt att vara anmäld i tid för en gångs skull. Förra året köpte jag startplats av en klubbkamrat i andra hand, visserligen i hyfsat god tid. Året innan satt jag i bilen på vägen upp till Mora och surfade efter platser till både mig och Gustaf.

Nu ska jag bara seeda upp mig också. Blev ju nerputtad från 5:an till 6:an och vill minst tillbaka till 5:an igen. Det måste jag om jag ens ska ha nån chans att uppnå mina mål. Förhoppningen är att Alliansloppet kommer vara seedningsgrundande i år också, men oavsett ska vi se till att planera in några seedningslopp på snö det här året. Förra året körde vi inte ett enda.

Det stora problemet brukar dock vara att hålla igång träningstakten under höst/vinter när stormarna viner och slasket gör det omöjligt att åka rullskidor. I år funderar vi på att boka in en boost-träningstrip på senhösten. Rullskidvänlig semesterort efterlyses!

söndag 22 maj 2011

King of the Söderås

Idag var Gustaf kung över Söderåsen medan jag trodde att jag skulle dö av andnöd och en brännande luftstrupe. Vi har varit i Ljungbyhed på 30/60-års kalas över helgen och tyckte att vi lika gärna kunde passa på att utmana Söderåsens brant vid Lotta på åsen. Bra övning inför King of the Hill som går nästa helg! Vi tog tävlingsskidorna för ovanlighetens skull men eftersom det är alldeles för brant för att åka tillbaka ner efter att man åkt upp turades vi om att köra upp med bilen. Gustaf lyckades imponera på ett antal cyklister som stod utanför fiket på vägen upp. "Det där är starkt gjort" hörde jag dem säga genom det nervevade fönstret i bilen. Och det var det verkligen. Han lyckades tom köra om ett par killar på mountainbike som såg väldigt förvånade ut på vägen upp. =)

För mig gick det inte riktigt lika bra. Jag gick ut alldeles för hårt och har aldrig upplevt en så brännande luftstrupe och ett sånt förskräckligt hostande som väntade när jag väl kom upp. Så jag fick nöja mig med ett åk medan Gustaf gav sig på sitt andra. Men vi satsar på fler backintervall nu sista veckan innan tävlingen!

Det här var dagens första pass. Efter det bytte vi till skateskidor och stack ut på pass nummer två. Lagom till skidorna var på började det regna och väl ute på flyget (Gustafs föräldrar bor lämpligt nog granne med gamla nedlagda F5 som råkar ha perfekta rullskidsslingor...=)) kom det en riktig skur. Solen sken dock samtidigt som regnet öste ner och det blev inte så farligt halt som jag befarade. Vi körde lite teknikträning med de olika övningarna som Tobias Westman introducerade på förra "skatelägret" och försökte öva lite starter och intervaller. Starterna var riktigt luriga och jag fick aldrig kläm på det. Känns inte så troligt att jag ger mig på skate nästa helg. Har fortfarande väldigt mycket att öva på och är rädd att det faktiskt skulle gå långsammare än klassiskt.
Men det ska jag göra allt jag kan för att ändra på!

Nya skidor och mjölksyra

Ja, visst hade Håkan med skidorna i onsdags!
Eftersom det var mestadels stakning på klubbpasset kunde jag dock inte riktigt utvärdera dem. Testet kom istället igår när jag och Gustaf körde ett backintervallpass som träning inför King of the Hill som går av stapeln nästa helg. Vi körde stakning med frånskjut och en del diagonalåkning och skidorna kändes underbara! SÅ följsamma och lättåkta och jag är SÅ nöjd med mitt val. =)

Efter 6x750m intervaller uppför första backen körde vi "ryssen" uppför nästa. ("Ryssen" innebär att man kör med fixerade armbågar och kör typ diagonalåkning med armarna men inte använder benen...Eller hur man nu ska förklara det...=)) Jag brukar tydligen fuska rätt rejält på den övningen för nu när Gustaf visade hur de egentligen skulle göras fullständigt sprutade mjölksyran i armarna.

Slutligen körde vi stakning uppför med raka armar innan våra armar var helt förbrukade och vi gjorde vårt bästa för att bara ta oss hem igen...=)


onsdag 18 maj 2011

Rullskidor i vått och torrt

Efter en kass träningshelg med besök hos familjen, födelsedagskalas och allmänt slappande började veckan med ett ovanligt kort distanspass med klubben i spöregn.
Eftersom Gustaf varit förkyld och jag känt mig väldigt trött och seg var vi rätt nöjda med att överhuvudtaget komma ut och träna även om det bara blev 2 mil åkt.

Mina träningsskidor börjar dock bli väldigt slitna nu och jag har bestämt mig för att köpa nya. Har velat om jag ska köra på Swenor Carbonfibre eller Elpex Team som jag ju varit väldigt nöjd med. Så för att göra valet ännu svårare lånade jag Gustafs skidor (Carbonfibre) en sväng igår kväll för att utvärdera. Eftersom jag inte orkade byta hjul blev det även min premiärtur med 3:or. Inte alls så hemskt som jag trodde att det skulle vara! I och för sig körde jag ju bara en dryg mil...=) Men det gav mersmak i alla fall. Mer 3:or framöver får det bli! Det var dock den enda insikten jag fick av testet. Men jag har bestämt mig för att satsa på Elpex i alla fall. Har aldrig haft något strul med mina gamla Elpex Team (mer än att hjulen nu är totalt slut...) Elpex Wasa var min allra första skida som jag ärvde av Gustaf och den har inte alls den svikten och åkkänslan. Har jag tur hinner Håkan a.k.a "Rullskidspecialisten" få med sig dem till träningen i kväll. Wohoo! Man blir visst lycklig av prylar.

fredag 13 maj 2011

Banlöpning - jobbigt, jobbigt men roligt, roligt!

I slutet av förra säsongen var jag och Gustaf med på några banlöpningspass och i år har vi gått in för att vara med på klubbens torsdagspass regelbundet.
Jag trodde aldrig att det kunde vara så kul att springa runt på en gummibana!
Jag har även varit lite skeptisk till att springa tillsammans med andra, men det funkar kanon. Uppslutningen på passen är bra så det finns alltid en passande grupp att hänga på och personer att fightas med och mot...=)

Igår var det tusingar som gällde. Fem till tio stycken med vila på ca. 1,5 min mellan.
Kände mig väldigt seg. Körde rullskidor med klubben kvällen innan med mycket diagonal- och frånskjutsövningar och ett morgonpass löpning innan det.
Så det blev banlöpning efter en mer aktiv vecka än vanligt under mitt försök att trappa upp träningsdosen ett snäpp. Jag kämpade på och är rätt nöjd med mina 5x1000 i 4.04-4.25 tempo. Men det finns mycket att jobba på. Och framförallt ska det springas mycket mer framöver!

onsdag 11 maj 2011

Morgonjogg - it's good for you!

Att springa på morgonen innan frukost är min alldeles färska nya vana. Minst två dagar i veckan, gärna lugnt, långt och länge. Gustaf har varit duktig och morgonjoggat ett tag och jag har inte varit ett dugg avundsjuk på honom när han snörat på sig skorna och gett sig i väg i ottan. Men efter helgens tävlingspremiär på Lundaloppet inser jag att det är något sådant som behövs. Gustaf var väldigt säker på att morgonlöpningen höjt honom ett snäpp efter att ha sprungit i mål på 37 min utan speciellt mycket annan löpträning och efter att dagen innan ha sprungit en mil. Så jag tror honom.

Så i min jakt på att springa milen under 45 min kommer morgonpassen ha en viktig roll. Jag som trodde att det skulle vara hemskt att springa innan frukost har fått tänka om. De två passen jag avverkat denna veckan har varit helt underbara! I måndags sprang jag 11 K i väldigt lugnt tempo (strax över timmen var jag ute) och idag blev det en lite kortare sväng på 6,5 K. Det har varit härligt sommarväder och jag har försökt låta bli att titta på klockan. Bara lunkat fram i en skön takt och tagit mig tid att titta mig omkring och andas in den friska morgonluften...

Premiär!

Ja, så var det äntligen dags. Dagen är kommen.
Jag har tänkt på det länge men inte kommit loss, men nu jäklar ska bloggen igång!

Den ska få markera ett nytt kapitel i mitt blygsamma träningsliv.
Nu ska det tränas mer, bättre, längre, snabbare. Mål ska uppnås, rekord sättas och jag ska helt enkelt göra vad jag kan för att bli en riktigt bra rullskidåkare, skidåkare och löpare.