söndag 28 maj 2017

Långa lugnet - långt men inte lugnt...

Idag körde jag (Adam) årets första MTB-tävling och min tredje någonsin. De jag har kört tidigare har varit Orsa Bajk'n och Cykelvasans Öppet spår. Det är roligt och det finns inga prestationskrav för min del! :) Valde därför att köra i motionsklassen idag. Jag kör hellre om än blir omkörd ;-)

Långa lugnet går på Lugnet i Falun. Det är 62 km långt och man tar ca 1000 hm. Det är uppdelat på tre olika "varv" (man är inne på stadion och varvar två gånger.) Det är en ganska tuff bana alltså och många delar är ganska tekniska och svåra. Jag har mycket att mycket att tjäna på de svårare partierna, hitta bättre linjer och köra snabbare över rötter, stenar etc. Det är här jag tappar...

Motionsklassen startade 5 min efter tävlingsklasserna. Jag stod hyfsat långt fram för att inte tappa onödigt mycket i början. Det blev en ganska lugn start och det var inga problem att hänga med i stigningen. Lite mer problem fick jag när den första stigen började. Stenigt, mycket rötter och svårt. Jag blev helt enkelt tvungen att sänka tempot för att inte trilla. Meeeen det gjorde jag ju ändå, men lite senare... Efter ca en mil. Jag var i jagarmode och hade en hel del mjölksyra i benen. Klungan kom in ett skogsparti med två spår. På något sätt så råkade jag köra in däcket på cyklisten framför mig vilket gjorde att mitt framhjul vred sig och jag föll med huvudet före ner i marken. (Det gick i ca 23km/h här, som tur var inte så fort alltså.) Det gjorde ändå ganska ont och jag fick ett par defekter på Fias cykel (som jag blev tvungen att låna efter att ha meckat sönder min egen...) Framväxeln fick sig en smäll vilket gjorde att jag inte kunde växla upp till det större drevet. Blir mycket trampande alltså... Sen knäcktes flaskhållaren av också. Inte så bra när det är 25+ och gassande sol.

Så glad att jag hade hjälm, hade nog blivit
liggande annars

Resterande av första varvet var inte så roligt. Jag var lite omtumlad och körde ganska försiktigt. Det kändes inte särskilt roligt och jag funderade om jag skulle bryta. Men när det bar av utför ner mot stadion i väldigt fina doserade och roliga kurvor blev jag genast lite gladare :). Jag mötte upp Fia där hon stod och langade dricka, gav henne en kort brief om vad som hänt och sa att jag ville fortsätta. Jag tror Fia räddade mig från uttorkning när hon sa att jag kunde ta vattenflaskan i bakfickan på tröjan. Jag hade inte en tanke på det då...Betydde dock att jag fick dumpa reservslangen och mitt multitool så vi höll båda tummarna att inget mer skulle strula...


Ger mig ut på varv 2

Langningszonen på stadion

Det andra varvet gick ganska smärtfritt. Jag fokuserade bara på att komma in i loppet igen och inte tänka bakåt. Ut på tredje varvet fick jag en ny flaska av Fia och sen började omkörningarna. Jag kände mig riktigt stark i uppförsbackarna. Benen blev inte stumma och det kändes som att jag hela tiden plockade placeringar så fort det gick uppför. Jag fick bra självförtroende i alla fall och orkade pressa hela vägen i mål!

Sista backen på stadion

Trött, törstig, varm och glad!


Det bjöds på pastasallad efter målgång
(Hade dock lite svårt att få i mig mat så Fia åt det mesta....;-))

Ett roligt och lärorikt lopp! Något annat än Cykelvasans platta grusvägar. Det är inte svårt att förstå varför så många blir bitna av cykling. Så jäkla kul! Så glad att Fia har en cykel nu också så att vi kan cykla tillsammans! :)

Ni har väl förresten inte missat att vi har ett barmarksläger i augusti?
Då är det fokus på skidåkning men det finns tid för fina cykelturer kvällstid för de som vill och orkar! :)

Sista anmälan 1 juni, mer info finns här.

söndag 21 maj 2017

Barmarksläger i Mora 3-6 augusti

I sommar ska vi anordna ett barmarksläger. För två år sen hade vi en "sommarskidkurs" på Mora Folkhögskola och i år tar vi upp konceptet igen i egen regi.

Lägret vänder sig till alla som är intresserade av längdskidåkning och tycker det är roligt att träna! Tävlingsåkare eller glad motionär spelar inte någon roll men alla måste ha med egna rullskidor och övrig träningsutrustning. Vi anpassar träningen efter deltagarnas nivå.

Antalet deltagare är begränsat till 15 st då vi vill ha hög kvalitet på lägret.
(Minimum antal deltagare 10 st.)

Datum: 3-6 augusti (3 nätter med helpension med start tors em. och avslutning efter lunch sön em.)
Boende: Sandsgården i Gopshus. Vi förfogar över hela boendet med bl.a. fullutrustat kök, öppen spis, tv- och sällskapsrum, relaxavdelning med bastu och badtunna. Deltagarna bor i dubbelrum med egen dusch och toalett.
Mat: Helpension (ev. allergi eller annan specialkost anges vid anmälan)
Pris: 4 250 kr
Sista anmälan: 1 juni

www.sandsgarden.se

Preliminärt schema:

Torsdag 3/8
14:00: Uppstart och info
15:30 Rullskidor - teknik och intervaller

Fredag 4/8
Fm: Skidgång Gopshus
Em: Styrketräning + rullskidor fartträning

Lördag 5/8
Fm: Högintensiv träning på myr (fotboll, frisbee etc.)
Em: Rullskidor - distans

Söndag 6/8
Fm: Traillöpning - distans
Gemensam lunch och fika innan hemfärd.

Övriga aktiviter:
Bastu och badtunna
Möjligt att gå ner och bada i Spjutmosjön
Teknikanalyser och teknik- och träningssnack på kvällarna
Morgonjogg/stretch/yoga
Skejt och MTB (för de som har utrustning så finns möjlighet att köra detta på kvällstid)

Alla pass kommer vara anpassade efter var och ens förmåga.
Fokus under hela lägret kommer vara att ha det mysigt och trevligt tillsammans och att alla får en bra upplevelse!

Anmälan till kontakt@fiaochadam.se.
Ange namn, telefonnummer och kort info om träningsbakgrund och ev. skador i anmälan.

Hör av er om ni undrar något!

kontakt@fiaochadam.se
Fia tlf: 070-355 45 46
Adam tlf: 076-872 84 00


Gopshusbacken med utsikt över Spjutmosjön

Oömma kläder är bra till myrlekar

Rullskidåkning längs Vasaloppsvägen

Fina skogar för terränglöpning precis utanför knuten...

söndag 14 maj 2017

Pulsvecka!

Denna veckan har jag (Adam) tränat mindre i volym men istället lagt fokus på att vara pigg och utvilad på intervallpassen. Tror det kan vara bra ibland, dessutom som får man tid till så mycket annat också! Jag har t.ex fixat en del i trädgården och fått lite ordning i vårt härbre.


Det första intervallpasset körde vi i tisdags då jag var ledig från jobbet. 6 st 400 meters intervaller på bana var ett lagom förstapass på banan. Benen kändes faktiskt helt okej men gud så flåsig jag blev.

På onsdagen vilade jag helt och på torsdagen körde jag ett kombinerat gym och skiergpass. Det var längesen jag använde skiergen och jag blev snabbt påmind om varför: Det är sjuuukt jobbigt och inte särskilt roligt heller... ;-) Ett bra sätt att bli trött snabbt på. 

Fredagen blev vila och bra med träningsvärk från gymmet. Efter jobbet igår drog vi upp till Grönklitt för att se om det överhuvudtaget gick att åka något med. De hade skrivit på hemsidan att de slutat pista men jag hade förhoppningar ändå. Och bara se hur fint det var:Hyfsat varmt också. Temperaturmätaren på stadion
visade 27 grader i solen :)

Förhållandena var bättre än jag förväntat mig. Snön på stadion och spåret till björnbacken var inget vidare men väl i backen var det fint! :) Vi fick till ett riktigt bra intervallpass och fick övat lite extra på lösa förhållanden. 4 st 5.5 min intervaller blev det.

Jag tyckte det gick lite trögt... När jag tittade under skidorna
förstod jag varför... På våren ligger det en del klister i snön.

Idag har jag haft vilo/jobba med kroppen dag. Dagens projekt var att städa ur vårt växthus som var totalt igenvuxet. Det tog ett tag men nu kan vi förhoppningsvis började odla lite. :)

Före

Efter

Kommande vecka ska jag försöka få lite mer träningsvolym, passande nog ser det ut att bli lite (mycket) regn i veckan också...

måndag 8 maj 2017

Tre timmar trail

I lördags körde vi ut till Björka för att springa "Björkaspåret". Det är en vändbana på 18,6 km som vi inte sprungit tidigare och vi insåg ganska tidigt att vi tagit bilen ut för att springa hem till Bonässkogen och tillbaka till bilen igen. Framgår här men Adam hade inte gjort sin research helt och hållet den här gången...;-) Men vi fick i alla fall en tvåtimmars sightseeingtur på fina stigar! Det känns bra att vi inledde löpsäsongen med ett ultralopp för nu känns två timmar löpning som ett kort och lätt pass. ;-)

Igår sprang vi ett lite längre pass. Vi tog bilen ut till Gopshus och började med att springa längs Vasaloppsleden till Hökberg och sen vidare upp på Högåsrundan. Högåsrundan är 18,5 km lång och har en tuff stigning första halvan upp till högsta punkten på Högåsen, 555 möh.

Vi började turen i ett snötäckt Vasaloppsspår....

Adam pekar mot Gopshusbacken
som passet skulle avslutas i... 

Fina skogar och stigar!

När vi kom ner till Gopshus igen hämtade vi våra skidgångsstavar i bilen och gick två vändor uppför skidbacken. Först i skidbacken och sen längs Linnéstigen. På slutet var benen ganska möra men det kändes bra att få till ett tretimmarspass utan några andra krämpor....
Idag var det jobbdag igen och vi har haft en välförtjänt vilodag.

torsdag 4 maj 2017

Första shortspasset

Igår hade Adam bilen och jag cyklade till jobbet. Jag kom iväg i god tid på morgonen och hann förlänga en liten extrasväng på Vasaloppsspåret. Det är ett skönt sätt att starta dagen på och det blev också en riktigt bra dag i skolan.

Det var underbart väder hela dagen och på vägen hem följde jag Siljansleden längs Österdalsälven mot Selja/Östnor. Det var inte ett moln på himmeln och riktigt varmt. Sjukt gött att cruisa omkring. Sista biten körde jag in på "Hundspåret" som startar vid Älvdalsvägen och går mot Bonäs genom naturreservatet. Fin och lagom svår för mig att cykla på. Mina cykelturer tenderar att bli en hel del gång med cykel men jag klarar och vågar lite mer både uppför och utför för varje pass. Det är verkligen inte bara att sätta sig och trampa som "man" naivt skulle kunna tänka...

Idag sprang jag mitt första intervallpass på länge. Jobbet anordnar en gemensam resa till Blodomloppet i Borlänge i slutet på maj och jag tänkte försöka få upp lite fart i benen tills dess. Har blivit mycket myslöpning i skog senaste tiden. ;-)

Vältajmad säsongsövergång.
Sista skidpassen och första shortspasset!

Jag satsade på att skrämma igång kroppen med ett 4x4 minuters pass med 2 min vila. Platt. Asfalt. Ungefär lika hemskt som jag hade föreställt mig det! ;-) Jag sneglade in i skogen mer än en gång och funderade på vad jag gjorde ute på asfaltvägen när jag har så fina löpstigar inne i skogen. Men det var kul att känna på lite högre fart. Jag tänkte mycket på att hålla upp stegfrekvensen och det gick bättre än förväntat. Jag låg på 188 steg per minut på den första och lättaste intervallen och några steg lägre sen. Det var lite klurigt att hitta rätt ansträngningsnivå och den tredje intervallen fick jag slita rejält när jag gått ut lite väl hårt. Fyra minuter är vansinnigt långt då. ;-) (En helt annan typ av pannbensträning än att springa långt i snöstorm eller höstrusk...;-)) Men riktigt gött när det var avklarat. Skönt med ett kort och effektivt pass; under en timme inkl. uppvärmning och nedvarvning.

Väderprognosen inför helgen lovar 20 grader och sol och Adam är passande nog ledig på lördag.
Lutar åt ett rejält långpass med lika rejäl fikapaus! ;-)

måndag 1 maj 2017

Sköna maj välkommen!

Igår firade vi Valborg på bästa sätt med en heldags skidåkning uppe i Grönklitt. På förmiddagen körde vi 2,5 h klassiskt, med fäste. Sen fikade vi i solen på medhavd matsäck och slappade lite innan vi körde ett eftermiddagspass skate i slalombackarna som är stängda för säsongen. Sjukt att det, så när som på en vecka, är sex månader sen vi körde säsongens första pass i Grönklitt! Bra påminnelse om varför vi trivs så bra här i Mora! :)

Klassiskt på förmiddagen

Skate på eftermiddagen


När vi kom hem satte vi en bulldeg och fixade mat. Vi hade testat ett nytt recept på vegetariska burgare (supergoda, recept kommer här sen...) i lördags och åt upp resterna tillsammans med nygjorda sötpotatispommes.

Idag vaknade vi upp till strålande solsken, precis som prognoserna sagt, och efter frukost körde vi bort till starten för "Amperundan". Vi konstaterade på vägen dit att det är första gången vi springer den i riktigt fint väder.

Amperundan upptäckte vi förra sommaren när vi precis flyttat till Bonäs. Den är ca. 17 km lång och börjar med en rejäl stigning upp till Näsbergs fäbod. En riktigt fin, rolig och ganska tuff runda! Vi hade inte räknat med att det skulle vara så mycket snö kvar i skogen så den blev ännu lite tuffare idag än när det är barmark. Men det var varmt och skönt väder och vi njöt till fullo av att vara ute i skogen så det gjorde inte något att det tog lite längre tid. ;-)
På eftermiddagen kom Lena och Frida förbi på kaffe och bulle. Det var riktigt varm och gött i solen så vi satt utomhus och njöt! 

Nu har vi laddat upp batterierna och är redo för en ny jobbvecka!