tisdag 11 augusti 2015

Summering av sommarskidkursen

I fredags var det sista dagen på sommarkursen som vi anordnat tillsammans med Christian Minatti och Mora Folkhögskola. Veckan gick så fort och vi hade så kul tillsammans med kursdeltagarna så det kändes nästan lite vemodigt att säga hejdå till alla.

Vi hade en fullspäckad träningsvecka tillsammans. På söndag eftermiddag/kväll började alla deltagarna droppa in och vid sjutiden hade vi samling och introduktion till kursen där alla presenterade sig. Vi fick direkt en positiv känsla av gruppen. Det verkade vara en kul samling av människor i olika åldrar och med olika bakgrund med mycket humor och hög motivation att utvecklas.

Måndag morgon körde vi igång med det första passet på lägret; ett teknikpass på rullskidor på Hemus. (Skidstadion i Mora)

Teknikbana och introduktion till frånskjut,
diagonal och stakning

Solig start på veckan!

På eftermiddagen hade vi ett gemensamt styrkepass som inleddes med fotbollsmatch som uppvärmning. Tyvärr hade vår bollkänsla inte blivit bättre sen sist vi spelade men det är alltid lika kul och oförutsägbart att se vart bollen hamnar! ;-) 

Styrkepasset bestod av en genomgång av ett antal skidspecifika styrkeövningar och ett 20 minuter långt bålstabilitetspass. På kvällen efter middagen var det genomgång av teknikfilmerna från tidigare på dagen tillsammans med Minatti. En fullspäckad första dag alltså! 

Tisdag morgon åkte vi till Gesunda för ett skidgångspass. Efter uppvärmning nere från ishockeyrinken upp till liftstationen gick Christian igenom de olika skidgångsteknikerna och sen var det dags för skidgångsintervaller upp på Gesunda berget. 

På toppen av Gesundaberget!

Fika på toppen som belöning efter ett väl genomfört pass

Utsikten över Siljan på vägen ner

På eftermiddagen körde vi ett crosspass med en timme
kajakpaddling och en timme löpning

Vi hade följt väderprognoserna flitigt under veckan och onsdagen hade den senaste tiden sett ostadig ut. Tisdag kväll bestämde vi oss för att ändra om schemat för onsdagen och köra det inplanerade distanspasset på eftermiddagen istället för förmiddagen. När vi vaknade upp till ett massivt ösregn på onsdagsmorgonen var vi väldigt nöjda med vårt beslut. Efter en återhämtningsförmiddag med egen träning eller vila körde vi igång distanspasset strax efter lunch. 

Distanspasset gick Orsasjön runt, via turistvägen och Bergkarlås tillbaka till Mora. Passet höll på att sluta innan de började när Fia satte en stav i en brunn på vägen ut från Mora. Tjugo meter senare gjorde Erik detsamma. SUCK. Typiskt. Men efter en dryg halvmils benåkning fick Fia nya stavar från bussen och Erik en ny spets till sin stav och allt var frid och fröjd igen. 

Vi hade skönt väder och uppehåll hela rundan. Rundan är ca 46 km lång och det blev rekord i distans för flera av deltagarna på kursen och alla kämpade på efter sina förutsättningar. 

Till skillnad från förra lägret som klassen hade med Stockholms rullskidklubb hade vi ingen fikapaus i Orsa. Eftersom vi förespråkar distanspass utan energitillförsel kändes det som ett bättre upplägg. Istället bestämde vi oss för att ta fikapausen på toppen av skidbacken i Orsa Grönklitt under torsdagens tröskelpass. 

Tröskelpasset visade sig bli det mest utvecklande passet under veckan. Vi åkte bussen ut till början på backen upp till Grönklitt och värmde upp ca 4 km uppför innan "tröskeln" började. Under de 14 kilometerna uppför hann alla verkligen öva på diagonaltekniken. Christian stod på ett antal ställen under passet och filmade och hjälpte till med tekniktips och vi åkte med på rullskidor och coachade längs vägen. 

"Jag har åkt mer diagonal idag än jag gjort tidigare under hela mitt liv..." var en kommentar som yttrades under passet...;-)

Det var verkligen häftigt att se hur deltagarna hann utveckla sin teknik under de där 14 kilometerna. Alla hade saker att tänka på och gick verkligen all in för att försöka få till det!

Inte långt kvar nu...

Fika i toppstuganPå eftermiddagen var det bara för kursdeltagarna att ladda om. Myrfotboll- och frisbee stod på schemat och det var en ny sport för de flesta. Vi höll till på en riktigt blöt myr i närheten av Vika. 

På vägen ut till myren försökte alla hålla sig torra om fötterna men det blev snart uppenbart att det inte var så lönt...

Ojdå

Judouppvisning som avslutning på passet
;-)"Diagonal-Sara" (och hela bussen)
fick saneras efter myrpasset

"Prova på skate" på kvällen
för de som ville och hade utrustning

På fredagen hade vi planerat in ett långpass terränglöpning på vår favoritrunda nummer ett: Bananbanan! "Bananbanan" är 12,5 km lång med start och mål i Läde och den är markerad med målade gula bananer på träd och stenar. Den är kuperad men inte så tekniskt krävande och går mestadels på stig. 

Andreas hade riktigt oflyt och stukade foten rejält mitt ute i skogen efter ca 3 km löpning. Typiskt! Han som varit så sugen på att springa Bananbanan igen efter att ha sprungit den när han var uppe tillsammans med Stockholms Rullskidklubb i våras. 

Stukad fot men vid gott mod

Vi kom fram till att det var bättre att han fortsatte en knapp kilometer ner till Hökberg istället för att vända tillbaka. Adam gick med honom till Hökberg där han fick stanna för att vänta på upphämtning.

Resten av gruppen tog sig i alla fall runt utan några missöden och de verkade gilla banan lika mycket som vi gör. :) De verkade även uppskatta "A1" som träningsform. Att inte behöva ta ut sig på alla pass utan kunna vara ute länge och njuta av vackra omgivningar var en ny upplevelse för flera av deltagarna. ;-)

Brantaste stigningen på Banan-banan

Väl tillbaka till Läde fick de såklart: banan!, plus lite annat gott som vi tyckte de gjort sig förtjänta av. 

Efter lunch hade vi en gemensam avslutning på Emmabo med utlämning av diplom, utvärdering och ännu mer fika. ;-)

Vi hade verkligen jättekul under veckan. Det är så himla kul och inspirerande att vara med när saker och ting faller på plats och att försöka inspirera och motivera andra att träna. Och det är alltid kul att lära känna nya människor som delar vårt intresse. Veckan gav helt klart mersmak och vi klurar lite på att styra upp ett liknande läger fast på snö i vinter. :-)

Stort tack till alla kursdeltagare och Christian Minatti som hjälpte oss på bästa sätt under veckan! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar