söndag 2 augusti 2015

Besseggen / Jotunheimen - Norge del 1

I måndags kom vi hem efter att ha varit lite mer än en vecka i Norge. Vi har länge velat åka till nationalparken Jotunheimen och i år planerade vi in en budgetsommarsemester i Norge med tältning och lägerliv.

Vi började vår resa med att åka till Gjendesheim som ligger i Jotunheimen och är utgångspunkt för en känd vandringsled som går över "Besseggen". "Besseggen" är en smal bergsrygg som går mellan sjöarna Gjende och Bessvatnet.

Vi kom fram till Gjendesheim ganska sent på lördagskvällen och vädret var regnigt och ganska blåsigt. Inte alls speciellt lockande att tälta i. Men tillslut hittade vi en bra skyddad plats och regnet avtog lite och vi satte upp tältet. Vi insåg ganska omgående att vi inte riktigt planerat för en norsk sommarsemester. "Sommarsemesterplanen" inkluderade inte 10 grader och regn och blåst och vi funderade lite hur vi tänkt när vi bara packade med oss löparskor. Stövlar eller i alla fall kängor hade varit på sin plats den där första kvällen när vi frusna och blöta somnade i sovsäckarna med alla kläderna på.

Första lägerplatsen

Men på morgonen när vi vaknade var vädret betydligt bättre och vi packade ihop oss och åkte ner till parkeringen vid Gjende och satte oss där och åt vår frukost innan vi skulle ge oss av på vår första dagstur.

Många tar färjan från Gjendeheim till Memurubu och går sedan tillbaka över berget till Gjendesheim. Enligt personalen i den lilla turistbyrån skulle det normalt ta mellan 5 och 7 timmar. Eftersom vi hade planerat att ha ett lite högre tempo och springa så mycket som det gick valde vi att ta oss mot Memurubu och sen vända tillbaka samma väg. Tiden det tog att ta sig bortåt fick styra lite över när vi skulle vända.

Turen från Gjendesheim till Memurubu

Vy från startplatsen vid färjeläget i Gjendesheim

Turen var mer kuperad än vi hade väntat oss på sina ställen med rena klätterpartier. Men däremellan gick det ändå att jogga på ganska bra även om man fick ha tungan rätt i mun. Det hade varit minst sagt snopet att stuka foten första dagen på semestern. 

Brant!


"Besseggen" mellan sjön Gjende till vänster
och Bessvatnet till höger

Svindelvarning!

Vi sprang fram till ungefär där "A":et är på kartan ovan innan vi vände tillbaka till Gjendesheim. På vägen mot Memurubu var det brant utför mot själva Besseggen och inte helt lätt att klättra utför. Vi var glada att det var torrt och inte blött och halt. På vägen tillbaka, uppför, var det betydligt lättare. 

Lunchpaus med fin utsikt över Besseggen

Vi hade varit ute cirka fem timmar effektiv tid (ungefär en timmes paus totalt) när vi kom tillbaka till Gjendesheim. Vägen tillbaka kunde vi springa på ganska bra utför och det var riktigt kul och benen kändes piggare än vi hade väntat oss.

På väg ner

När vi kom tillbaka åt vi pastasallad som vi hade haft med oss hemifrån. (Vår nya favvopryl är vår elektriska bilkylbox. ;-)) Sen "raggarduschade" vi på toaletterna vid parkeringen och satte upp tältet för kvällen.

Härligt med Allemansrätt!

Frukost vid sjön innan avfärd mot Beitostölen

Morgonen efter åt vi frukost vid sjön innan vi packade ihop oss för att köra vidare mot nya äventyr. Fortsättning följer!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar