torsdag 2 mars 2017

Halvvasan - Kallt, blött och ingen elitseedning men ett bra lopp!

I tisdags åkte jag (Adam) Halvvasan för första gången. Det blev en blöt, kall och lång upplevelse. Vi var på plats i Oxberg kl 07:00 för att köa till fållan som öppnade kl 08:15. Eftersom Halvvasan är ett motionsevenemang och ingen tävling så har de ingen seedning till det heller. Jag tycker det var väldigt rörigt på plats innan loppet startade. Först köade man till fållan, sen 5 minuter innan start fick vi sprinta fram till startlinjen 100 meter längre fram. Var lite kaosigt.

Jag och Tim är pepp!!

Vädret var som lovat varmt och regnigt. Ingen kul dag för Fia att vara support. Men hon gjorde ett bra jobb ändå och hon var glad och peppade mig hela morgonen! :) 

Starten

Starten gick och tempot var högt fram till vägövergången typ, sen dog det av... Jag fattade att det gick trögt att ligga först men jag hade anade inte hur trögt. Vi blev direkt en väldigt stor klunga och tempot i den var ryckigt. För att ligga med i top 10 placeringarna var man tvungen att vara på sin vakt och inte släppa in för många framför en. Tempot var riktigt lågt och jag började tappa lite placeringar så jag gjorde ett ryck som fick fram mig i tät. Åh herregud vad trögt det gick... Jag har aldrig någonsin i ett lopp varit med om ett så trögt före...

Jag höll mig runt placering 1-10 hela tiden. Det blev verkligen en sällskapsresa. Det var några backar när Hedbys försökte rycka som tempot höjdes lite men det tröga föret gjorde att det var helt omöjligt att skapa lucka. Men sakta o säkert så droppade det faktiskt av lite åkare i stigningarna. Och när Hedbys pumpade på uppför backarna innan Hökberg var det många som blev avhängda. Vi var kanske 20st kvar i klungan efter Hökbergskontrollen. 

Föret började nu bli lite bättre så det var inte lika stor nackdel att ligga främst längre. I Läde stod Fia och langade dricka till mig. Stackare, fått vänta länge på mig i regnet... I den lilla stigningen som är en bit efter Läde körde Hedbys på igen och denna gången fick han en lucka. Jag märkte snabbt att han jag låg bakom inte orkade hänga på klungan som började jaga Hedbys så jag gick direkt om honom och tog rygg på den jagande klungan.

Fulla spjäll

Vi var nu 4 st som körde på för fullt men vi lyckades inte komma ikapp. Från Eldris och in var tempot riktigt högt. Jag flåsade ordentligt och tänkte att detta får bära eller brista. Men musklerna höll bättre än jag trott och jag orkade hänga med hela vägen in till Hemus.

Jämför snitthastigheten i början och i slutet

In på Hemus fick en av åkarna i klungan en liten lucka. Jag låg nu på placering 4 totalt och jag tänkte att om jag lyckas ta rygg på han som fått luckan så kan jag få en pallplats. Så jag gick om och jagade ikapp åkaren men tyvärr lyckades jag inte hålla ryggen särskilt länge och jag kände hur kroppen inte orkade hålla trycket i stakningen längre. Båda åkarna bakom mig kom ikapp och jag tog rygg och låg nu nummer fem. Upploppet är långt och det var motvind in så jag valde att ligga kvar i rygg hela vägen in till granruskerna började, där gick jag om men tyvärr nådde jag inte hela vägen fram... Jag kom in på en 5:e plats och är supernöjd med det! :) 

Inte många centimeter fram

Kall och blöt men glad! :)

Resultat här

Reflektioner om loppet och seedningen:
Loppet var det trögaste loppet jag någonsin åkt! Jag har aldrig varit med om ett så trögt före tidigare. Hur gärna vi i täten än ville öka farten och trycka på så gick det helt enkelt inte. Som ni kan se i resultatlistan så var det inte Hedbys som hade den snabbaste tiden utan en junioråkare som startade 15 minuter efter oss. Han fick såklart ett helt annat lopp med uppkörda snabba spår. Värt att nämna är att hans sträcktid mellan Eldris och mål var ca 5 minuter långsammare än Hedbys. Vilket visar ett mer rättvist resultat. Tyvärr blev det ingen elitseedning alls på loppet heller. Jag hade verkligen hoppats att vi som kom in på minut 27 skulle få 0-led. Men de lär ha gått på förra årets Vasaloppsresultat och inte tagit hänsyn till loppet eller vilka som åkte bra. Hedbys har haft en grym säsong och utvecklas enormt mycket sen i fjol så jag tycker inte man kan gå på hans Vasaloppsresultat. Såklart känns det tråkigt att inte lyckats seeda sig till 0-ledet i år heller men det är bara att bita i det sura äpplet och ställa sig på startlinjen i led 1 på söndag och göra så gott jag kan! Jag vet att jag är mycket bättre i år! :) 

Foto: Jacob Gustafsson

Foto: Jacob Gustafsson

Gott med salt efteråt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar