fredag 13 januari 2017

Axa Ski Marathon - av Adam

Första långloppet för säsongen för vår del gick i söndags och det var Axa Ski Marathon. De hade flyttat loppet från Falun till Orsa Grönklitt i år för att vara på den säkra sidan med snötillgången. Inte något oss emot, närma och bra! Enda sen i julas har formen inte riktigt funnits där. Jag fick något virus efter juldagen som har hängt i länge och därför har träning och återhämtning inte riktigt varit som det ska. Tyvärr blev jag inte seedad till 0-ledet i loppet heller vilket gjorde att jag fick åkare mellan mig och täten. Inte för att jag trodde att jag skulle hänga på Bysse o companie men chansen att få lite bättre ryggar blev ju avsevärt sämre.


I söndags körde vi upp till Grönklitt vid 8 tiden. Det var strängt förbjudet att lägga ut skidorna i fållorna före kl 9.30. Dock hade folk redan lagt ut sina skidor i ett led in till starten. Jag la mina skidor i kön och sen hämtade vi nummerlappar och gjorde oss klara. Klockan 9.20 ställde jag mig vid skidorna för att vara beredd. Och tur var det, för fem minuter innan klockan var halv stormade alla in på stadion. Konstigt nog så fick vi inte lägga ut våra skidor utan vi fick stå och köa här också i en stor otålig klump. En minut innan halv sprang vi ner funktionärerna och la ut vår skidor trots att vi inte fick det. Jag hamnade längst ut till vänster med tre rader framför mig samt de 10 damåkare som var seedade.

Tillbaka till loppet: Starten gick lugnt och fint. Eftersom jag hade nya fina stavar (Swix Triac 2.5) så ville jag inte riskera något stavbrott. Ungefär i mitten av Björnbacken kunde jag börja avancera i fältet, fick då gå längst ut till höger där man normalt sett åker ner. Ute på vägspåret blev jag omåkt av kille som hade en ruskigt hög fart. Jag tog rygg på honom i hopp om att komma ikapp klungan framför som Emilia Lindstedt åkte i. Jag åkte tillsammans med henne på Grönklittspremiären så tänkte att det skulle bli lagom fart. Men jag fick släppa hans rygg i början av Stormon, det gick för fort och jag fick påminna mig om att jag skulle orka åka tre varv till.

3.5 varv

Samma dag som loppet var så var det avlutning på Tour de Ski. Vi hade bestämt oss för att inte titta något på social medier om hur det gott och istället se loppet i repris. Men lagom till jag kom in till varvning så skrek de ut i högtalarna att Stina hade grejat tredjeplatsen... Suck.

Resterande varv fokuserade jag på att hålla ett jämnt tempo och försöka att åka så bra som möjligt hela tiden. Jag visste ju att det inte skulle bli något bra resultat men det är så dumt att deppa ihop i halva loppet. Man tjänar liksom inget på det. In på det sista hela varvet fick vi syn på Annika Löfströms rygg och han jag åkte bakom lyckades dra upp oss till henne. Tyvärr så blev det trafikstoppning i en saxbacke som var väldigt svår. En stor isfläck i mitten och lös snö på sidorna. Annika fick en liten lucka här och tyvärr kom jag inte ikapp igen.

In mot sista varvningen blev jag ikapp åkt av en som jag trodde var en jag kände (men som var en annan åkare) och som jag vet att jag är bättre än och som dessutom åkte med fäste... ;-) Det gav såklart sparring och jag gav mig fan på att hänga på tills jag inte pallade mer. In på upploppet lyckades jag ta en placering i spurten. Jag har övat spurter i Grönklitt en del så jag tänkte på det innan uppgörelsen för att få en positiv känsla vilket verkade funka! :)

Resultat härEn liten video från loppet

Loppet i siffror:
Tid: 2h 4min 27sek (+19:38)
Sträcka: 40,7 km
Placering: 64/506
Snittpuls: 175 slag/min

Jag ser loppet som ett godkänt lopp utefter de förutsättningar som jag hade. Jag har mer att ge när allt stämmer men jagngjorde absolut inte dåligt ifrån mig. Imorgon är det Moraloppet som går på samma bansträckning som halvvasan. Det ser ut att bli fint väder och jag är seedad till 0-ledet så det ska bli kul o se hur det går! Jag har inte satt upp något placeringsmål utan målet är att åka som bra och smart som möjligt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar