måndag 16 januari 2017

Moraloppet 2017 - av Adam

Resultatmässigt blev detta mitt bästa lopp hittills! Sen har jag kört andra lopp som varit roligare och som jag varit mer nöjd över på andra sätt. Resultatet är aldrig det enda målet jag har när jag tävlar! Men det såklart också roligt att det går framåt där med och att all tid som jag lägger ner på träning ger resultat.

Till skillnad från förra helgen så blev jag seedad till detta loppet. Dvs att jag fick starta längst fram och behövde inte köa för att lägga ut mina skidor på en bra plats. Tyvärr blev inte Fia seedad denna helgen så vi fick ändå vara där ett par timmar innan.

Under veckan som gått har jag tränat hyfsat lugnt. Det har blivit ett styrkepass, ett intervallpass och några lättar distanspass. Jag har också gjort en ett par skidtester i olika fören för att försöka få lite bättre koll på min skidpark.

Skidtest i Eldris på morgonen

Moraloppet har samma bansträckning som Halvvasan. Man startar i Oxberg, kör en lite sväng i skogen på 15km sen kommer man upp till Oxbergskontrollen och därifrån är det Vasaloppsspåret tillbaka till Moraparken där målet är. Totalt 44km. Valet av skidor föll tillslut på mina stakskidor från Fisher. De gick inte bäst i testerna jag gjorde men min rådgivare trodde ändå att de skulle gå bäst med tanke på att det var mycket natursnö i början av loppet och tryckpunkterna på de var bäst för det föret. Väldigt glad att jag valde dem för jag hade bra skidor hela vägen! Tack Sunken! Och tack Jacob för en riktigt bra vallning!

På tävlingsdagen gick vi upp 06:30, åt frukost och sen tog vi bilen in till Frida i Mora. Därifrån åkte vi tillsammans till starten. På så sätt hade vi vår bil i Mora när vi gick i mål. Det var -17 på morgonen, riktigt kallt alltså, ingen temperatur som är skön att stå och vänta i. Vi kom fram till starten ungefär kvart i åtta. Vi gick till kön till startfållan och ställde oss. Jacob från Johns Sport hade varit jättesnäll och stod och höll en plats till Fia. Efter att vi lagt in skidorna tog vi en promenad längs med banan för att hålla uppe värmen.

Det som är bra när det är riktigt kallt är att...

nästan alltid är riktigt fint också! :)

I det seedade ledet var vi ca 50 st så ett av mina mål var att inte hamna över placering 50. Starten gick och det gick lungt och fint. Spåren smalnade successivt av till 2 spår. Det blev en ganska stor klunga till en början på ca 40 man kanske. Det gick ryckigt, så fort det kom en backe tryckes fältet ihop så att man körde på varandras skidor. Sträckan innan Oxbergkontrollen är ganska kuperad och efter varje backe var det någon åkare som tappade klungan och inte orkade följa. Första tempohöjningen som jag uppfattade det kom i de sista bakarna upp till Oxberg. Det var precis så att jag orkade hänga med klungan här. Eftersom jag inte hade någon dricka med mig så var jag tvungen att dricka på kontrollerna och de flesta andra inte gjorde det så här tappade jag.

In mot Gopshus hamnade jag i tredje klungan som var några hundra meter efter första klungan. Tempot var högre nu eftersom alla försökte komma ifatt täten. Jag hade en dipp här så jag försökte bara hänga på så gott jag kunde. Strax innan Gopshus kom vi ifatt andraklungan. Jag lyckades köra tillsammans med dem nästan hela vägen till Hökberg. Men det gick lite för fort för att jag skulle orka hänga på längre. Tur nog så var jag inte den enda som det gick för fort för så vi blev en trio som körde tillsammans. 

Jag i rygg på Jonathan Hedbys strax innan Gopshus.
Kämpar för att hänga med...

Jag gjorde inte så mycket dragjobb mellan Hökberg och Eldris får jag erkänna, jag var ganska trött. Strax efter Läde kom vi ifatt en åkare så vi blev fyra i klungan. Det var ingen av oss som var särskilt sugna på att dra så tempot slogs av rejält. Efter ett tag så tog han vi kom ifatt tag i stafettpinnen och började dra. Jag kände mig lite piggare nu också så strax innan Eldris gick jag upp och drog lite så att vi kunde fortsätta ha ett bra tempo.

Mellan Eldris och Hemus hade vi bra fart. Vi blev dock ikapp åkta av två åkare så vi var nu sex stycken som skiftades om att dra. Fast det var inte någon samspelt draghjälp utan mer försök att bli av med varandra uppfattade jag det som. Jag misstänkte att det skulle bli en spurtuppgörelse eftersom alla verkade kunna hänga på. Förra helgen var min spurt lyckad men nu var det lite bättre motstånd jag åkte mot så min plan blev att försöka mig på en långspurt. Efter att man kör under vägbron efter Hemus gick jag ut i eget spår och drog upp tempot lite. En av åkarna svarade direkt och gick om mig och satte in en bra stöt som jag inte kunde hänga på. Han fick några meter på mig men jag fick också några meter på de bakom som inte lyckades hänga på mig. Kul med ganska bra avslutning ändå! :)

Loppet i siffror:
Tid: 1h 57 min 39 sek (+2min 59sek)
Sträcka: 42,73 km
Snitthastighet: 21,8 km/h
Placering: 22/503
Puls: Hade inget pulsband

Resultat här

Sammanfattningsvis ett lopp som jag är riktigt nöjd med och ett besked på att jag åker bättre än förra året. Jag höll fast vid min plan att försöka hänga med så länge som jag kunde utan att bränna mig. Jag åkte smart och slösade inte onödig energi på att köra om folk utanför spåren osv i början. Det som hade kunnat vara bättre är uppladdningen under veckan och mitt energiintag under loppet. Jag skulle ha tagit det ännu lugnare under veckan (speciellt i början av veckan då jag fortfarande var lite sliten från Axa) för att vara fräschare i musklerna och jag hade behövt få i mig dricka på fler ställen.

Lite oklart vad nästa tävling blir. Nästa mål är i alla fall SM i Söderhamn. Där blir det 15km klassiskt, ev en sprintprolog och kanske en stafett. Ska bli riktigt kul!

Det här är en annan historia. Efter loppet spenderade
vi ca tre timmar på akuten för att försöka få liv i Fias
fingrar som hon förfryst. :(

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar