lördag 2 november 2013

Ramsau - summering och bildbomb

Mina ambitioner om mer frekventa uppdateringar under Ramsauresan sket sig som ni kanske märkt och väl tillbaka i Sverige har varken tid eller ork räckt till för bloggen.

Ju längre det går desto svårare blir det att ta tag i det och försöka summera allt som händer men jag ska göra ett försök att komma ifatt igen. Jag börjar med att försöka summera Ramsauresan lite kortfattat. (Jovisst. Kortfattat och Fia. Jaja.)

Punktform kanske funkar?

- 7 hela träningsdagar
- 26 h träning
- Nästan 14 h skidåkning. På snö!
- Två "bergsbestigningar"
- Finfint väder
- Rolig rullskidbana

Äh. Hur kul var det?
Ni får stå ut med lite fler ord! ;-)

Jag klipper in en artikel som jag skrev till klubbens hemsida rakt av istället:

Sen jag hörde talas om Ramsau för första gången för några år sedan har jag varit sugen på att få uppleva träningsparadiset i Alperna som alla skidåkare verkar älska. Nu har jag äntligen varit där och jag förstår verkligen varför alla är så lyriska. Det ÄR ett paradis!

Ramsau har allt det som Lund saknar: höga berg, långa asfalterade backar med kraftig stigning och såklart snö, sommar som vinter, uppe på glaciären. 

Glaciärskidåkningen lockade självklart men jag var faktiskt minst lika sugen på all annan typ av träning som man kan roa sig med: bergsutflykter, stavlöpning, rullskidåkning och löpning. Det blir ju aldrig enformigt. Men här kommer jag samtidigt direkt in på det enda dåliga med resan och det är att den inte var längre. Vi hade sju hela träningsdagar och vi hann med mycket men långt ifrån allt vi skulle velat. Bra med det är att det finns så många anledningar till att åka tillbaka. :) 

Vi utnyttjade i alla fall verkligen tiden till fullo. Jag har aldrig tränat så mycket (ca. 26 h) under en vecka tidigare. Jag stod över ett pass för att jag inte ville riskera något med mina vader som jag hade en hel del strul med förra säsongen. Mina stackars ben blev nog lite chockade över alla berg som skulle bestigas och att utsättas för mer diagonalåkning än de får uppleva under en halvår i Sverige. ;-) Men de verkar ha klarat alla strapatser alldeles utmärkt så det känns väldigt skönt. Vilo(eftermid)dagen blev även chansen att försöka komma ifatt med jobb som jag hade hängande över mig. Det gäller att inte låta jobbet gå ut över fritiden men det är inte så lätt att pussla ihop allt. ;-)

Fokus låg alltså på mängdträning och att slipa teknik och det lyckades väl ganska bra får man säga. Däremot skulle jag velat få in nått mer högintensivt pass men det hade inte varit möjligt för min del utan en riktig vilodag. Sista dan på glaciären var jag ett patetiskt litet lik som skidande fram i slow motion och trillade till höger och vänster i serpentinerna för att mina ben (och kanske framförallt mitt huvud) inte orkade mer. Men lägrets sista pass blev lite otippat mitt första rullskidskatepass på länge och efter en liten paus och med andra skidor på benen fanns det faktiskt lite energi kvar för några varv på den roliga rullskidbanan. :)

Vi hade en enorm tur med vädret och förhållandena både i dalen och på glaciären. Det var soligt och varmt varje dag och vinterkläderna som jag packat ner fick stanna kvar i väskan. Att åka skidor med uppkavlade ärmar i gassande sol och blicka ut över vidunderliga landskapet var en ny upplevelse som jag verkligen trivdes med. :)

Att försöka summera vad som varit bäst eller roligast med resan är inte så lätt (omöjligt). Jag gillade verkligen att vi gjorde så många olika saker och att få träna med och lära känna trevliga klubbkamrater. Oskar imponerade stort med sin downhillöpning och Adam med sina sång- och skådespelartalanger. ;-) 

Jag har övat mycket på diagonalåkningen som varit min svagaste åkstil och fått lite saker att tänka på för träningsupplägget framöver. 

Men det bästa med resan är nog att den har gett mig ofantligt mycket energi. Träningssuget är på topp och just nu känns det inte som att något kan stoppa mig från att utnyttja tiden fram till tävlingssäsongen börjar för att bli så bra som möjligt.

Och så en kaosig bildbomb på det!

Kabooom:
På väg upp till Gutenberghaus mötte vi små (men tjocka!)
 hästar som gillade våra stavar


Stilkrock
snowboardåkare vs. skidåkare


I Ramsau finns en sportaffär som säljer cigaretter.
(Huselius Skidsport kanske borde tänka på att bredda sitt sortiment?)

En minihäst som gillade att slicka
på mina svettiga ben

Gustaf, Adam och Oskar uppe vid Gutenberghaus

Vi fortsatte upp från Guteberghaus till närmsta topp.
Här är vi på väg ner igen.
Foto: Oskar Henriksson

En tokig österrikare tog täten ner och vi hängde på
så gott vi kunde...
Foto: Oskar Henriksson

Slappande på terassen mellan passen

Adam kissar

Jag kisar

Adam och Oskar finslipar tekniken uppför den sega backen...


Från stavgången/klättringen upp till Silberkarsee

I djupsnön på väg ner till sjön


Sjön!

På väg ner från berget igen...

Dimmig nedfärd med kabinbanan...

...och dimma i dalen...


Skintec - grymt skönt att slippa valla!


Om man inte kör på Skintec får man valla....;-)

Så här glad är man när man trillat på glaciären...


Bildbevis: Fia diagonalar. Frivilligt!

Oj. Det här blir ett svårslaget rekord i antal bilder till ett inlägg. 

6 kommentarer :

 1. Klart kul att läsa! Hästarna måste ju varit mindre än shettlandsponnys, gulliga!
  Men att valla som är så roligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, riktigt små hästar även om de ser ännu mindre ut på bild än i verkligheten. :) Valla är fanimej inte roligt. Jag hatar det så innerligt! ;-)

   Radera
 2. Bra bloggat, följer bloggen med glädje, Hade du något sämre glid på dina Skintec än de andra som var tvungna att valla fäste? / Uffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra! :) Jag tänkte skriva ett separat inlägg om skidorna i veckan så titta gärna in igen så ska du få svar på din fråga! :)

   Radera
 3. Hej

  Såg grymt kul ut, är också nyfiken på hur du tyckte att Scintec fungerade?
  /Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkommer med ett inlägg om skidorna i veckan!

   Radera