måndag 21 november 2011

Ångestdämpande träning och foton

Idag har jag kurerat min ångest efter helgen med ett gymbesök tillsammans med min rumskamrat på jobbet; Sophie. Sophie hade fått en gratis provvecka på Actic så vi stack dit innan lunch och körde 20 min crosstrainer, lite SkiErg och några olika styrkeövningar. Sophie var en naturbegåvning på chins och det såg riktigt bra ut på SkiErgen också. Kul!

Crosstrainerkörningen var rätt jobbig som vanligt men annars kände jag mig stark. Kul med en annan träningspartner än Gustaf som omväxling...=) Det var lite lättare att köra i "prattempo" med Sophie än med Gustaf måste jag säga...;-) (Gustaf är inte den som pratar så mycket i onödan...) 

Det var väldigt skönt med träning sådär mitt på dan!

Jag testade även att köra en hundring på SkiErgen på lättare motstånd efter tips från "Jocke". Gick som väntat långsammare men jag ska helt klart testa mer med olika motstånd framöver!

Kom på att jag har en hel drös bilder som jag fått av Erik Wickström som jag kan lägga upp nu när artikeln i Vasalöparen är publicerad. De är fotade i samband med "BIF-rullen" som vår klubb Björnstorps IF arrangerade i oktober. (Där samma Erik Wickström även fick stryk av ett antal skåningar, däribland Ski Team Skånes Gustaf Pettersson....;-))

Gustaf, jag och Håkan
Foto: Erik Wickström

Man måste nog vara lite smidigare för
att klara av den här typen av fotoarrangemang
Foto: Erik Wickström

Sekunden senare ligger jag i
en liten hög på gräset...
Foto: Erik Wickström

Så här glada är skåningar när de får tävla på rullskidor.
Foto: Erik Wickström

Ikväll hoppas jag att jag får med mig Gustaf ut till Skrylle och klubbträning. Känner mig lite mör nu men det blir nog bra med det...

3 kommentarer :

 1. Hej Fia!

  Jag undrar om du har några "tips" på hur man blir bra (eller i alla fall bättre) på rullskidor. Jag vill lära mig och har fått låna ett par rullskidor (övrig utrustning äger jag själv). Jag kan åka längdskidor, men rullskidor vill sig liksom inte.. Jag har svårt att åka rakt (jag svänger massor), uppför och nerför ska vi inte tala om.. Lite hjälp?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Rullskidor är lite lurigt i början. Jag hade ju knapp stått på ett par längdskidor innan jag började åka rullskidor så jag hade inte så mycket att jämföra med. Jag fick mest väldigt ont i framsidorna på smalbenen och i fötterna för att jag spände mig för att stå stabilt.

  Jag vet inte riktigt vad du menar med att du "svänger massor". Om du menar att det liksom är ostabilt i fotleden så är det helt normalt och någonting man tränar bort. Det blir aldrig lika stabilt som på snö. Särskilt inte på diagonalåkning och frånskjut.

  Diagonalåkning har jag alldeles nyligen lyckats få lite bättre kläm på men har fortfarande mycket kvar att jobba på. Det är betydligt svårare än på snö tycker jag, även om jag inte är speciellt bra på diagonalåkning på snö heller. =) (Det säger sig egentligen självt att det är mer instabilt på runda hjul än på en platt skida.) Tidigare har jag mest stakat och kört med frånskjut på rullskidorna. Tävlar man på rullskidor är det mest stakning som gäller.

  Om du menar att skidorna drar utåt eller inåt så kan det mycket väl vara så att de behöver justeras.

  Bra saker att öva på i början är rena balansövningar. När jag var nybörjade började vi ett tag varje pass med att köra just balansövningar. Jag har insett att balansen (bristen på) fortfarande är en begränsande faktor och något man har mycket att vinna på att jobba med.

  Exempel på bra övningar:
  diagonalåkning utan stavar
  frånskjut utan stavar
  "utfallssteg" utan stavar

  Alla de här övningar är effektiva för att få rätt tajming och bli stabilare.
  Inga av övningarna ska gå fort utan det handlar om att våga glida ut ordentligt och hitta balansen.

  När man har inlett passet med några sådana övningar känns den "vanliga" rullskidåkningen mycket lättare....=)

  Lycka till!
  Fråga gärna igen om något är oklart eller om du undrar något annat!

  SvaraRadera
 3. Ojdå. Det är nytt rekord i kommentarlängd på bloggen...;-)

  SvaraRadera