fredag 7 december 2018

Gröna tacos till fredagsmyset

Tacos är en av de rätter vi "veganifierade" långt innan vi slutade äta kött. Fia testade att byta ut köttfärsen mot tacokryddade röda linser och tyckte det var mycket godare och fräschare och senaste åren har vi utvecklat tacomenyn med olika bönröror. Lätt, billigt, godare, hälsosammare, bättre för miljön och snällare mot djuren. Win, win, win, win.

När vi hade vår "vegetariska vecka" sommaren 2016 testade vi olika vegetariska rätter. Det var lite som en "kul grej" för att vi var nyfikna och ville ha inspiration att äta mer vegetarisk. Vi fortsatte av bara farten en vecka till och slutade snart helt att äta kött 

När vi började äta mer vegetarisk var det med hälsoaspekten som utgångspunkt men vi upptäckte snart att vi fick alla andra aspekter "på köpet". Att vi redan gjort valet gjorde det lättare att ta till sig fakta som vi tidigare ignorerat eller inte satt oss in i. 

Djurindustrin och dubbelmoralen kring "husdjur" och andra djur är en sådan aspekt. 
(Den här insändaren sammanfattar det bra.)

Grisar är tex. ett av världens smartaste djur. De kan lägga pussel och spela TV-spel och har minst tjugo olika läten med olika betydelser, från ”jag tycker om dig” till ”jag är hungrig". Så här smarta är djuren vi äter. (Långt smartare än vår sjumånaders dotter alltså och det dröjer några år innan de är på samma nivå...;-))

Det som skulle betraktas som rent djurplågeri om det handlade om en hund eller katt är vardagsliv (ett kort sådant) för svenska grisar. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grisar-gasas-infor-slakt
(Här är en exjobb från SLU om grisars sociala beteenden.)

Det här är som sagt bara en aspekt av ett mycket komplext ämne som gjort det lättare för oss att välja vegetariskt. 


Tacos vid Grövelsjön

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar