tisdag 11 december 2018

Eat and run

Idag tänkte vi tipsa om en bok som också förenar två av våra stora intressen: att äta och att springa. ;-) Den har inspirerat oss både till att springa långt och till att äta mer grönt och gett oss ett av våra favoritrecept på chili.

Boken "Eat and run" är skriven av ultralöparen Scott Jurek (tillsammans med Steve Friedman):

Under närmare tjugo års tid har Scott Jurek varit en av världens främsta löpare på distansen ultramaraton. Men under uppväxten var Scott varken snabbare eller mer uthållig än andra ungar, han led av högt blodtryck och åt gärna frukost på McDonald's.  Ät och spring  är Scott Jureks egen berättelse om utvecklingen från soffpotatis till ultramaratonlöpare - med lopp från 42 kilometer till över 20 mil. Han var en av de löpare som reste till Mexiko för att tävla mot tarahumaraindianerna, vilket beskrivs i bästsäljaren Born to run. Jurek visar att det går att övervinna nästan allt: trötthet, smärta både fysisk och själslig och betonar vikten av att välja rätt mat. Successivt övergick han via vegetarisk kosthållning till att bli vegan. Men Jureks främsta budskap är att löpning inte handlar om medfödd talang utan om viljestyrka. I boken varvar han praktiska löp- och träningsråd, osannolika historier om uthållighet, vetenskapliga fakta och härliga vegetariska recept.  Ät och spring  är en självbiografi, träningsguide och en vägledning till en medvetnare livsstil - allt i ett.

Här är en länk till Scott Jureks chili!

"Den kvällen jag åt denna chili var då jag bestämde mig för att jag kunde bli en lycklig, idrottande vegetarian. En tugga fick mig att inse att vegetarisk mat kunde smaka precis lika gott och ha en lika fyllig konsistens som köttbaserad mat. Bulgurvetet är en källa till komplexa kolhydrater och tillsammans med de andra ingredienserna utgör det en komplett protein. Det finns inget bättre efter träning, särskilt en kall vinterkväll."

Vi håller med! ;-)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar