söndag 2 december 2018

Nu tändas tusen juleljus

Idag är det första advent och i andra "luckan" i vår gröna julkalender tänkte vi passa på att ge ett litet tips som vi själv inte haft så bra koll på tidigare.

Vi gillar att tända ljus och ha det mysigt i vår lilla stuga och en hel del av ljusen vi använder är värmeljus. Men hur ska man egentligen sortera de små metallkopparna när de brunnit ut?

Vi har lärt oss att:

1. Ta bort veken och den lilla plåtbiten i botten på ljuskoppen. Om plåtbiten sitter kvar följer hela koppen med när stålet sorteras ut med hjälp av magneter i återvinningsprocessen och istället för att återvinnas förbränns aluminiumet. 

2. I Sverige använder vi årligen ca. 300 miljoner värmeljus. Aluminiumframställning är väldigt energikrävande och om aluminium kan återanvändas sparar man 95% av energin som det krävs att tillverka ny.

3. Kopparna ska vad vi förstått egentligen lämnas på återvinningsCENTRALEN  inte återvinningsSTATIONEN. (Alltså på den där stora anläggningen för grovsopor och inte den mindre lokala stationen för förpackningar.) Kommunerna har ansvar för insamlingen sedan 2015 eftersom värmeljushållarna inte räknas som förpackningar.

Så sant Ernst, så sant... ;-)2 kommentarer :

  1. Vad gör man med det eventuellt kvarblivna stearinet? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar inte göra något om det är lite stearin kvar. (Om man bara fått loss metallbiten som veken sitter i.) Stearin sorteras annars som brännbart (hushållssopor).

      Radera