måndag 10 december 2018

Lucka 10 - Sparrispizza

Idag fyller jag (Adam) år och därför tänkte jag bjuda på ett av mina absoluta favorit recept!
Sparrispizza med vit botten! Tyvärr är den inte vegansk då botten består utav getost och creme fraiche. Fyllningen funkar så klart bra på annan pizzadeg också men den här degen är riktigt bra tycker vi!Så här gör du degen:
1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan. När du förvarar dem i kylen lägg en fuktiga handduk över degen så att den inte blir torr. 
7. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.

Ett tips när du bakar ut pizzorna är att använda mycket mjöl!

Ingredienser: 
0.5 pkt jäst (25g). Om du gör degen på förmiddagen och ska äta på kvällen kan du ta 15g jäst istället!
4.3 dl kallt vatten
10 dl vetemjöl (660g)
1 msk olivolja
1 tsk salt

Fyllning:
Sparris 1-2 pkt
Päron 1-2
Creme fraiche 250g
Getost 1 pkt
Valnötter
Riven ost
Flingsalt
Flytande honung

Gör så här:
Blanda ihop creme fraiche och getosten och lägg den som grund på pizzadegen. Lägg därefter sparrisen och tunna skivor med päron ovanpå. Strö över valnötter och riven ost. Efter att pizzan är klar i ugnen ringla över lite honung och flingsalt! 

Vi är lite osäkra på exakta mängden sparris och päron då vi brukar göra några med tomatsås som grund också. På dem brukar vi ha halloumi, champinjoner, tomat, och paprika. lite olika. :) 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar