söndag 9 december 2018

Protect our winters (POW)

Idag blev det en sen publicering av dagens lucka i vår julkalender. Just nu är vi på väg hem från Bruksvallarna och träningslägret vi varit på tillsammans med Ski Team Skåne.

Skånska barn som älskar skidor och snö

I år har det varit väldigt lite snö i hela Sverige så här långt på säsongen och även om det inte går att dra några slutsatser utifrån ett enstaka år väcker det tankar om de pågående klimatförändringarna.

I lucka 9 vill därför lyfta fram föreningen "POW"; Protect Our Winters.Här är några klipp från POW:s hemsida:

"POW drivs i Sverige av en ideell förening bestående av vanliga skid- och brädåkare som bestämt sig för att agera inför klimatutmaningen. Verksamheten startade 2007 i USA, och finns sedan 2016 i Sverige och övriga Europa."

"Mänskliga utsläpp av växthusgaser leder till att vår planet blir varmare. Det leder till klimatförändringar som påverkar vind, nederbörd och temperatur. De lokala effekterna varierar stort, men trenden är på de flesta platser tydlig – vintrarna blir varmare, grönare och kortare."


"Samtidigt förstår vi att smältande snö inte är det största problemet. Om vi inte lyckas rädda klimatet förändras förutsättningarna för liv på vår planet i grunden, vilket riskerar att leda till en massutrotning av växter och djur. Det blir också allt svårare att möta mänsklighetens växande behov. Miljontals kan tvingas fly undan stigande havsnivåer, svält och konflikter i spåren av klimatförändringarna.""Klimatomställningen kräver breda samhällsförändringar och därför arbetar vi mot tre målgrupper. För det första vill vi driva fram förändringar inom politiken. Det behövs nya lagar och regler som styr företag, organisationer och konsumenter i en klimatsmart riktning. För det andra vill vi stimulera omställning inom näringslivet. Lösningen på klimatutmaningen ligger i nya produkter och tjänster som möjliggör klimatsmart konsumtion. För det tredje vill vi få individen att förändra sitt beteende. Konsumenter som väljer klimatsmarta produkter och tjänster, och väljare som premierar de politiker som har modet att agera inför klimatutmaningen, är helt avgörande."XC STHLM är en nystartad längdskidklubb och anledningen till att vi har fått nys om "POW". Vi bad Björn Haring i XC Stockholm berätta mer om klubben och deras koppling till POW:

"XC är klubben för längdåkare som vill utvecklas tillsammans och samtidigt bidra till att behålla möjligheten att åka skidor för våra barn genom att bidra till ökad medvetenhet om klimatutvecklingarna bland skidåkare genom att stötta och sprida information om POW. Vi har själva ökat vår förståelse för problematiken genom föreläsningar för teamet och försöker bidra genom små enkla val i vardagen och i samband med vår skidåkning. Klubben stödjer även POW finansiellt: Vi är en vanlig skidklubb där alla kan bli medlemmar och som medlem hos oss är man medlem i POW automatiskt. Vi syns i spåren med POW-loggan men tvärtom från de flesta andra skidåkare så är det vi som sponsrar de vi har på kläderna istället för att de sponsrar oss. Som klubb går det jättebra för oss. Vi är nu 60 medlemmar efter 1 år och på Vasaloppet hade vi 8 åkare inom topp 250. Vårt långsiktiga mål är att få in 5 åkare i elitledet samt 3 tjejer i topp 1000. Följ oss gärna på instagram: @xcsthlm

Ett riktigt bra och inspirerande initiativ av både POW och XC STHLM tycker vi. Och fler borde följa i deras skidspår! Hur kommer det sig egentligen att vi inte gör allt som står i vår makt för att rädda vår planet?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar