torsdag 6 december 2018

Skinskidor och fluorvalla

Idag är vi på väg upp till Bruksvallarna på skidläger med Ski Team Skåne och vi tyckte det passade perfekt att tipsa om en av våra favvoprylar som sparar mycket tid och energi: skinskidor.

Utvecklingen av skinskidor har gått framåt senaste åren. Efterfrågan är hög och idag finns det riktigt bra skidor med skins.

Fördelen med skinskidor är alltså att man inte behöver valla fäste och i stort sett alltid har bra grepp. Glidvalla kommer man dock inte ifrån om man inte väljer att stålsickla.

En annan sak som måste utvecklas inom skidsporten är just användningen av miljö- och hälsofarliga fluorvallor. I Norge har fluorvalla nyligen förbjudits på ungdomstävlingar och under 2019 förbjuds försäljning av produkter med de farliga fluorämnena PFOA i hela EU.Enligt Naturvårdsverket har högfluorerade ämnen (PFAS) använts sen 1950-talet i ett stort antal produkter. Tex. impregneringsmedel för kläder och textilier, rengöringsmedel, skidvallor och andra vaxer, bekämpningsmedel mot insekter och brandsläckningsskum.

PFOA (perfluoroktansyra) är ett av många (över 3000) högfluorerade PFAS-ämnen. Det är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor och förbjuds som sagt inom EU under 2019.

PFOS är ett annat högfluorerat ämne som är förbjudet i EU sen 2008.

"PFOS och PFOA har identifierats som farliga för både hälsa och miljö. För andra ämnen saknas kunskap, både när det gäller varje ämne för sig och den samlade effekten av olika kombinationer av ämnen. Om fler perfluorerade ämnen skulle visa sig ha farliga egenskaper finns en risk för allvarliga och långsiktiga problem. Detta gäller i synnerhet om användningen ökar. De högsta halterna av PFAS finns bland organismer högst upp i näringskedjan som minkar, uttrar och sälar. Man har även funnit höga halter hos isbjörnar i Arktis."

Naturskyddsföreningen jämför högfluorerade ämnen med PCB och DDT:
PFAS – vår tids värsta miljögift?

Här finns frågor och svar om högfluorerade ämnen. 

Taget ur sitt sammanhang kan det låta löjligt att förbjuda valla eftersom just skidvalla inte är en så stor miljöbov men det finns alltså all anledning att ifrågasätta den omfattande användningen av högfluorerade ämnen och hitta bättre alternativ!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar