söndag 23 december 2018

Plastic - not so fantastic?

Vi har försökt "plastbanta" en del sista åren och vi tillägnar näst sista luckan i vår gröna julkalender denna grupp av material.

Naturskyddsföreningen har en sida om plast där vi hämtat lite info.

- Det skapas 280 miljoner ton plast per år. (Den årliga världsproduktionen av bomull är jämförelsevis på cirka 25 miljoner ton och stål på cirka 1000 miljoner ton.)
- Ca 40 procent av all plast som tillverkas används till engångsprodukter,
- En väldigt liten andel av all plast produceras av förnyelsebar råvara, ca 1,6 miljoner ton år 2012, varav 0,6 miljoner ton var biologiskt nedbrytbar men man förväntar sig en kraftig ökning av bioplast framöver. 

- Plast tillverkas av olja men kan även komma från andra källor, tex. stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör och kallas få bio-plast. (Den kan i sin tur delas in i två undergrupper; biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar.)

Sen vi fick Lilo har vi börjat bry oss lite mer om att förstå vilka material som inte är så bra att tugga på och varför gamla leksaker kanske inte alltid är så bra.

Så här skriver Naturskyddsföreningen:

"Visste du att snittet på leksaker ett svenskt barn har idag ligger på över 500 stycken? Många leksaker har några år på nacken och kan innehålla ftalater som nu är förbjudna. Leksaker från 2007 och framåt ska inte innehålla farliga ftalater. 2013 infördes ytterligare krav kring kemikalieinnehållet i leksaker. En bra sak är att fundera på hur många leksaker ditt barn behöver och kanske försöka byta leksaker med andra familjer istället för att köpa fler."

Några barnrelaterade produkter som vi valt att ha i andra material än plast är:

(Ett annat sätt att spara både miljö, tid och babyrumpor är "babypottning" som vi har kört med Lilo i stort sett sen födseln och som nu funkar väldigt bra!)
- Nappflaska i glas (vi har två Eco Viking)
- Napp i naturgummi (vi har en sån här från "Hevea"

Ett litet steg i rätt riktning mot en minskning av plasttillverkningen var lagen som EU klubbade igenom i veckan som innebär att vissa engångsprodukter i plast kommer förbjudas 2021. De produkter som förbjöds är:

Plastbestick
Plasttallrikar
Sugrör i plast
Bomullspinnar i plast
Matbehållare i polystyren
Dryckesförpackningar i polystyren
Muggar i polystyren
Oxo-nedbrytbar plast

Mer info i länk:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-blir-eu-s-forbud-mot-plastprodukter

Tygblöja i skånsk färg

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar