Vegetariska tacos

Här bjuder vi på fyra recept i ett; ett recept på tacokrydda, en "alternativ" supersimpel vegetarisk tacofärs på röda linser och en nästan lika enkel variant med svarta bönor. Och så en lite mer krävande men mycket god annan bönröra.


Tacokrydda
För ett antal år sen gjorde Fia egen tacokrydda för första gången och sen dess har hon inte köpt nån kryddmix. Det är väldigt mycket godare med hemgjord än köpevarianterna tycker vi. Väldigt enkelt att göra en rejäl sats och så innehåller den inte en massa socker eller onödiga tillsatser. I många recept är det både chilipeppar och chilipulver men eftersom chilipulver består av 84% chilipeppar, 5% spiskummin och lite salt, oregano, vitlök och klumpförebyggande medel skippar vi det och ersätter det med just det det består av...;-) Socker och lökpulver är också med i många recept men det hoppar vi också över.

Vi höftar lite men "grundreceptet" är typ så här:
3 msk chilipeppar
1,5 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
drygt 1 tsk torkad oregano
1 msk salt (om du inte vill salta separat hellre)
0,5 msk svartpeppar

Blanda ihop och smaksätt din färs efter behag!
(Spara gärna på några tomma kryddburkar att blanda till och förvara egna kryddmixer i.)
Vitlök kan man pressa i färsk direkt i färsen om man vill det....


Tacofärs på röda linser
Tacofärs på röda linser kräver egentligen inte direkt något recept. De röda linserna behöver inte blötläggas utan kokas direkt så när vi gör "tacofärs" kokar vi bara sönder linserna (dubbelt så mycket vatten som linser) och kryddar dem med tacokryddan. Sjukt enkelt! (Kokta röda linser är för övrigt en bra proteinkälla som innehåller ca 11% protein.)

Hållbara linser är fiffig campingmat!



Frästa svarta bönor
Luras inte av att det enkla receptet.
De här blir sjukt goda!

Det här behövs: 
500 gram kokta svarta bönor
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1 dl bladpersilja, hackad
3 msk olivolja
ca. 3 msk vinäger (ta gärna lite mindre och smaka av efterhand!)
salt, gärna flingsalt
peppar

Gör så här: 
Koka bönorna enligt paketet och låt de svalna.
(Eller kör latmask-varianten som vi brukar göra på färdigkokta bönor på tetra. )
Skala och hacka rödlöken och skala och pressa vitlök.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull några minuter.
Tillsätt bönorna och fräs runt någon minut.
Vi brukar mosa till dem lite så det blir lite "rörigare".
Skölj och hacka bladpersilja grovt och rör ner i bönorna.
Smaka av bönorna med vinäger, salt och peppar.

Både frästa bönor och röda linser
på den här godingen


Röra på svarta bönor
Den här röran kräver lite mer jobb men är väldigt god och funkar också som "tacofärs".
(Receptet hittade vi på den vegetariska bloggen "Jävligt gott")

Det här behövs: 
2 burkar svarta bönor á 400 g
2 stora klyftor vitlök
1 liten rödlök
1 msk rökt paprikapulver (vi hade bara vanligt paprikapulver och körde på det)
1 msk torkad oregano
1 msk mald spiskummin
2 msk socker (skippade vi)
1/3 lime
3 msk rapsolja
2 msk öl
1 chipotlechili i adobosås, urkärnad, eller en vanlig röd chili (vi körde på vanlig chili)
Salt

Gör så här: 
Finhacka rödlöken och vitlöksklyftorna.
Värm upp rapsoljan i en stekpanna och fräs rödlöken på hög värme tills den börjar brynas.
Sänk värmen och ha i kryddorna, chilin och vitlöken i pannan.
Låt fräsa på låg värme någon minut tills kryddorna har "väckts" och det luktar gott.
Tillsätt eventuellt lite mer olja om det blir för torrt i stekpannan.
Kryddorna ska inte rostas utan bara få lite värme.

Häll av spadet från bönorna och ha i dem i stekpannan.
Rör runt så att bönorna blandas rejält med kryddorna.
Stek under omrörning tills nästan all vätska har dunstat bort och tillsätt då ölen så att du kan steka några minuter till och få fram all goda smaker.
Mosa under tiden ungefär hälften av bönorna med baksidan av sleven tills du får en fast bönröra med blandad konsistens.
Allt som allt ska bönorna steka ca 10-15 minuter.
Smaka av med salt, socker (om du vill, vi har aldrig haft det) och limejuice och ta sedan av stekpannan från plattan.

I orginalreceptet serveras de här tacosen som munsbitar i små tortillas toppade med picklad rödlök, salladslök och färsk koriander, en rejäl skvätt srirachasås (stark men god!) och några limeklyftor...Vi har ätit röran både så och som "vanlig" tacos med sallad, tomat, majs och andra tillbehör...

Mycket gott!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar