torsdag 13 december 2018

Familjemedlemskap i Naturskyddsföreningen

I måndags firade vi inte bara Adams födelsedag utan även att vi varit tillsammans i fem år. Adam hade fixat en toppenpresent: ett familjemedlemskap i Naturskyddsföreningen.


På Naturskyddsföreningens hemsida finns mycket läsvärd information.
Tex. den här sidan med "Svar på tal om klimatet":

"Klimatdiskussioner dyker upp på fester, middagar och i kaffepauser. Nya forskningsrapporter debatteras i media. Ämnet är svårt. Här är svar på några av de vanligaste frågorna och missuppfattningarna om klimatet."

Här är två exempel från den sidan:

Det är väl inte så konstigt att klimatet varierar, istider har ju kommit och gått?
Svar: Ja, men hastigheten på förändringen är mycket snabbare i dag. Efter den senaste istiden, för cirka 10 000 år sedan, steg temperaturen med 0,1 grad på hundra år. Det tog ungefär femtusen år innan temperaturen ökade med 4–5 grader. De senaste hundra åren har jordens medeltemperatur stigit med 0,8 grader, och om vi inte minskar utsläppen riskerar medeltemperaturen stiga med 3-5 grader innan detta århundrade är slut.


Det gör ingen skillnad om vi här i Norden slutar köra bil, det stora hotet är att utvecklingsländer kommer upp i en högre levnadsstandard!
Svar: Det är en missuppfattning att det är den ökande välfärden i låg- och medelinkomstländer som är det stora klimatproblemet. Klimatförändringarna beror mest av allt på att vi i den rikare delen av världen har släppt ut stora mängder växthusgaser de senaste hundra åren, och fortsatt leva långt över vad som är hållbart. Till exempel så ”exporterar” vi mycket av våra utsläpp genom vår ökade konsumtion. Tröjan du köper är troligtvis tillverkad i till exempel Kina eller Bangladesh, vilket gör att utsläppen ökar där till följd av att du köpt tröjan. Det allra viktigaste är därför att vi ställer om och minskar utsläppen, både inom Sveriges gränser och genom att ändra våra konsumtionsmönster.

När miljarder människor vill ha samma ohållbara livsstil som vi har etablerat så innebär det dock ett potentiellt jätteproblem. Det bästa vi kan göra för att avvärja det problemet är att börja med att ställa om till ett hållbart samhälle själva, samtidigt som vi delar med oss av både goda idéer, teknik och pengar för att resten av världen ska kunna följa efter.

Hittills har vi bevisat att det går att bygga välfärd på att förstöra miljön, nu måste vi bevisa att det går minst lika bra utan att förstöra miljön.


Vi tänker fortsätta att försöka sätta oss in i miljö- och klimatfrågorna och göra det vi kan för att leva mer klimatsnällt. Som vi skrev i första luckan: Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar