fredag 12 december 2014

Lucka 12 - Utförsåkning

En stor del av längdskidåkningen består faktiskt av utförsåkning, det är kanske inte alla som tänker på det. I många tävlingar går det utför lika mycket som det går uppför. Så varför glömmer många bort att öva utförsåkning? Tänk vad mycket man kan tjäna på i både hastighet och energi om man kan stå i ordentlig fartställning. Luftmotståndet minskar plus att man slipper ödsla kraft på att spänna sig.

Först tänkte vi bjuda på ett litet klipp från Vasaloppet. Många här har nog skippat utförsträningen ;-)
Bli nu inte rädda när ni ser detta. Det är långt kvar till Vasaloppet än och det finns gott om tid att öva utförsåkning! En kille som är känd för sin balans är Robin Bryntesson. Att ha bra balans är ju bra att ha när man kör utför. I nästa video visar Robin några tips på hur man åker utför!
Nu vet vi hur vi ska stå och vi tänkte dela med oss av ett par tips om vad man kan göra för att förbättra sin utförsteknik:
  • Träna på att gå in och ut ut spåren i utförsbackar och i svängar. 
  • Åk samma backe fler gånger och utmana sig genom att köra snabbare varje gång (ställ dig i fartställning lite tidigare för varje gång).
  • Öva kurvtagningar, öka svårighetsgraden efter hand. Ta kurvan som en racerbil dvs gå ut långt till kanten innan kurvan kommer så att du kan skära den så rakt som möjligt och ha så hög fart som möjligt.
  • Kör slalom utför (gärna i en slalombacke :-))

Hur man ska köra i kurvan
Bild tagen från http://www.gokartuthyrning.se/hyrkart/korteknik.htm

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar