torsdag 11 december 2014

Lucka 11 - Stakning

Idag ska vi ta upp alla skåningars favoritväxel som ligger oss väldigt varmt om hjärtat; nummer 4, stakning! Även här har vi fått hjälp av Minatti för att kunna beskriva stakningen så bra som möjligt.

Stakningens cykel:
Stavspetsarna är satta i höjd med främre delen (beroende av lutning och hastighet) av bindningen. Stavarna är axelbrett satta och armbågarna är böjda i cirka 90 grader.

Bålen spänns och man "hänger" sig i stavarna och böjer ner överkroppen (som en crunch) och det är här man lägger mest krut i staktaget. Armarna är låsta den första delen av taget, i slutet sträcker man ut armarna och släpper handtagen. Under staktaget böjs bena lätt.

När staktaget är klart reser man sig upp/framåt med kroppen och armarna samtidigt så att du sedan kan "trilla" över stavarna med kroppen och påbörja ett nytt tag.

Det är i detta tillfället man trycker till som mest!

Teknikbeskrivning:
Stakning är mest en överkroppsrörelse och man tjänar väldigt mycket på att ha en stark bål. Ska man bli en bra stakare så gäller det mycket om att hitta timingen i rörelsen, dvs rätt tillfälle att trycka så att man får ut så stor effekt som möjligt.

Ju fortare man stakar, desto längre fram flyttar man stavspetsarna. Stakar man och det går trögt eller uppför så ska man flytta in stavarna närmre mot kroppen.

Några vanliga fel man gör i stakningen:
  • Man drar sig igenom staktaget istället för att ta i med bålen i början. Ofta drar man med armarna och glömmer bort låsningen.
  • Många sätter i stavspetsarna för långt bak vilket bidrar till ett kortare staktag. Sätter man de lite längre fram får man bättre tryck och man tjänar mycket mark.
  • För raka och sträckta armar i isättningen gör att man inte får något bra tryck. Ju närmre kroppen man har stavarna desto starkare är man. 
  • Man går upp på tå för att få mer kraft. Många går rakt upp istället för framåt. Tanken med att lyfta på hälarna är att man kommer längre fram med kroppen. Kör man inte i väldigt hög fart så tar hällyftet i princip bara mer energi än vad det ger fart. 
Här är två klipp från skideoteket där Lars Ljung pratar om stakning. Särskilt intressant är
stavisättningsklippet.





De bästa stakåkarna:
Att välja ut bra åkare som stakar bra är inte lika svårt som i diagonalen. De flesta långloppsåkare är bra förebilder för stakningen men om vi ska välja ut några så får det bli Daniel Tynell, Jörgen Aukland, Daniel Rickardsson och Jimmie Johnsson. Så kolla lite extra noga på dem!

Du har väl inte missat att du kan vinna ett par Salomon Spikecross? Klicka här för att komma till tävlingen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar