onsdag 6 juni 2012

Nationaldagsintervaller

Dagens helgdag var efterlängtad. Inte så mycket för att det är Sveriges nationaldag (vad nu det innebär) utan för att det är en ledig dag mitt i veckan som ger möjlighet till mer träning. Jag och Gustaf har varit eniga om att köra en tuffare träningsperiod nu efter King of the Hill. Vi inledde lite lugnt med ett styrkepass i söndags. Först ben och efter det körde Gustaf SkiErg-intervaller. Jag hade en lite skum känsla i halsen efter tävlingen och bestämde mig för att inte köra något pulshöjande. Det var förhoppningsvis rätt val för nu känns allt bra igen. Istället för intervaller körde jag mage och en del av vårt vanliga överkroppspass.

I måndags körde vi distans med klubben. Jag hade en faslig träningsvärk efter styrketräningen och Gustaf var inställd på ett lugnt pass på treor så jag nöjde mig med tvåor. Vi körde en runda på 3,5 mil som är flack i början men ganska kuperad på slutet. Till på köpet hade vi medvind ut och mot/sidvind tillbaka. Karaktärsdanande! =) Men det kändes bra. Framförallt i stakning uppför. 

Igår var det dax för styrketräning igen. Gustaf hade ju inte kört överkropp i söndags och jag hade inte kört hela programmet så det fick bli så. Jag ville dock mest till gymmet för att kunna köra 4x4 på crosstrainer. Det är konstigt att man kan gilla något som är så jobbigt så mycket! =) Efter intervallerna är vi som två urkramade trasor och får sanera hela området kring crosstrainern från svett. Jag höjde motståndet ett snäpp efter en intervall. Fick upp pulsen som tusan och var nästan uppe i 97% av max i slutet på tredje och fjärde intervallen. Onödigt kanske men det kändes bra så jag tillät mig att trycka på lite i slutet. =)

Under styrketräningen kom en av funktionärerna på Actic och gratulerade Gustaf till vinsten i "Actic Olympiaden". Det är en tävling som pågått sen början på året där man varje månad deltar i en tävling. (Typ. staka så långt som möjligt på SkiErg på 10 min, jägarstolen, balansövning på boll mfl.) Inför sista tävlingen stod det mellan Gustaf och en kille till och de fick göra Actics fysprofil som innehåller en massa olika moment som man gör vid ett och samma tillfälle. (Rodd, plankan, jägarstolen, assisterade chins mfl.) Gustaf fick full pott på allt utom assisterade chins. (Han ursäktar sig med att tajmingen blir konstig i den där maskinen så det är ok för den här gången...;-)) Så nu har Gustaf en Ipad att lösa ut! Kul! =)

Idag började vid nationaldagsfirandet med ett myspass på skate på förmiddagen. Jag har fått låna ett par Swenor skidor från Håkan med tävlingshjul. Jag körde med dem på King of the Hill och idag var det dax att testa dem på ett lite längre pass. Det är verkligen stor skillnad att köra skate på PU-hjul. (Hjultypen som man har på rullskidtävlingar.) Det är lättare att träffa rätt i skären och känns stabilare. Den högre hastigheten gör det även lättare att få till tekniken.

Snyggaste skateskidan? 

Svårigheten är att hitta rundor där man kan köra utan fara för livet. Om man inte kan stanna på en femöring som Westman är korsningar i nerförsbackar, lösspringande hundar och utspridda barnfamiljer på cykel en rullskidåkares värsta fiender. Jag satte hjärtat i halsgropen redan under uppvärmningen när en hund kom springande rakt emot oss på cykelbanan. Som tur var hade den vett att flytta på sig i sista sekund men det dröjde ett bra tag innan jag slutade skaka och pulsen gick ner till normalläge igen...

Men efter det flöt det på bra. Det trillade ner några poletter och vi körde och övade på olika detaljer med tekniken. (Jag övade tex. på att ändra åkriktning i treans växel och få med kroppen i rikningsförändringen. Jag åker fortfarande lite mycket i mitten och glider inte ut och kommer över så mycket som jag borde.) Vi kommer försöka köra träningspass på tävlingshjul oftare framöver. Jag tror att det kommer att göra susen för teknikutvecklingen. 

Nu ikväll har vi kört de sedvanliga onsdagsintervallerna med klubben. Vi började med uppvärmning och rek av banan för dagens intervaller. Sen körde vi ett antal olika teknikövningar. (Slalom mellan parkeringsstreck, utfall, glida ut på vart tredje bentag och frånskjut. Allt utan stavar. Ganska svårt men väldigt bra för balansen...) Efter det körde vi lite stakteknik i en ganska brant backe innan vi gav oss på själva huvudattraktionen för kvällen: Intervallerna! För första gången körde vi dem idag på en varvbana. Gustaf hade sett ut en runda runt skolan som dock visade sig ha ett sånt där cykelhinder som man var tvungen att trixa sig igenom. Men efter en liten justering av rundan fick vi ihop en drygt 1200 m lång rundbana som var lite lagom tekniskt utmanande. Jag körde på 3:or idag och hade 3.45 på min snabbaste runda. Jag fick väldigt bra sparring när jag försökte jaga ikapp klubbkamraterna som alla utom Gustaf och Lasse körde på 2:or. Det kändes kontrollerat och bra och den sista intervallen blev även den snabbaste. 

Veckan har alltså börjat alldeles utmärkt med 7 timmars träning på 3 dagar. 
Det firade jag ikväll med att värma en tallrik chili con carne i micron och svepa en "Norrlands Recovery".  Life is good. ;-)Inga kommentarer :

Skicka en kommentar