lördag 2 juni 2012

King of the Hill 2012

Igår kväll klockan tio samlade jag ihop mig och gick och la mig. Jag har haft en hektisk vecka med några nätter med få timmars sömn och Håkan skulle komma och hämta oss redan 6.30 idag. Det var riktigt skönt att vakna utvilad 5.30 en lördagsmorgon! =)

Väl på plats i Partille hämtade vi ut nummerlapparna och gav oss ut på skidtester. Gustafs tävlingsskidor drar snett och rullar inte så bra så han testade igenom Håkans förråd av skidor och körde tillslut på ett par av dem. Jag testade lite rull jag med och bestämde mig för att köra på Håkans Swenor-skidor efter att de rullat en bra bit längre än mina och kändes skönare än mina Eagle. Fast skidorna är ju trots allt inte så avgörande för min del där det handlar mer om att överleva...;-) Men det var kul att testa en annan modell i alla fall.

Både jag och Gustaf var väldigt angelägna om att köra banan en gång som uppvärmning innan start. Jag blev helt förbluffad över hur hög puls jag hade direkt i första backen. Nervositeten spelade säkert in och jag försökte bara ta det lugnt och värma upp lugnt och fint. Banan har sitt brantaste och tuffaste parti strax efter start och det var bra att få känna på det innan själva tävlingen så att man (jag) inte riskerar att överskatta sin förmåga och trycka på för hårt i början.

Jag tyckte att skatedelen gick helt ok och kunde inte gjort mycket annorlunda. Mer träning och rutin är det som saknas. Växel tre går bäst även om jag måste lära mig använda benen mer än jag gör. Fyran och femman finns det en hel del att slipa på. Tvåan slapp jag som tur var idag...=) Tiden slutade på 11.57 på 3,4 km med ca. 100 m stigning. Då hade jag överraskande nog bara 8 s upp till Sofie Svensson från IK Vista men 19 s till Madde från IK Stern som körde klassiskt. Vilken tjej! Sandra Hansson var såklart outstanding i damklassen.

Det var riktigt spännande när det var dax för den klassiska delen. Skulle tiden blir snabbare eller långsammare? Skulle jag kunna ta någon placering? Första starten gick 10.00 och jaktstarten 13.00. Däremellan hann jag dega ihop och kände mig riktigt seg och slö inför jaktstarten. Uppvärmningen kändes oväntat tung. Jag ställde upp mig i starten efter Madde och Sofie och gjorde mig redo för att jaga och jagas.Verkligen en kul tävlingsform det här! =)

När jag väl kom iväg kändes det betydligt bättre än under uppvärmningen. Man ska inte underskatta "the power of adrenaline"...;-) Jag hade ju Sofie precis framför och ställde in mig på att utan att hetsa komma ifatt henne, vilket jag också gjorde i slutet av den värsta branten. Sen var det relativt lätt åkning kvar och jag lyckades utöka avståndet och gick i mål 43 s före.

Med blandade känslor konstaterade jag att skateloppet faktiskt hade gått 3 s snabbare än det klassiska! Jag skulle ju vilja ha åkt snabbare (lika snabbt som Madde tex...=)) på det klassiska loppet men samtidigt kändes det roligt att skejten inte gått så dåligt som jag befarade att det skulle göra. Helt klart en utveckling i rätt riktning! Och det klassiska loppet var trots allt ca. 1,5 min snabbare än mitt snabbaste lopp förra året vilket väl får ses som en ganska bra förbättring.

Alla vinnarna i de olika klasserna

Efter prisutdelning och snack var det dax för ytterligare en tävling i sprint som ett mindre antal åkare stannade kvar och körde. Gustaf var en av dem som fick äran att få stryk av Tobias Westman som i sin tur fick stryk av norrmannen Ragnar Bragvin Andreassen.

Westman. Tyvärr kommer hans blanka
trikåer inte till sin rätt på den här bilden...

Ragnar stajlar vid målgång

Gustaf gjorde för övrigt två grymma lopp i backracet idag! Jag är sjukt stolt över honom. Han kom 9:a i prologen i ett stenhårt startfält, 39 s efter segraren Samuel Norlén. I jaktstarten lyckades han plocka en placering och hade 6:e bästa tid på den klassiska delen (snabbare än Ragnar!!). Kul och inspirerande att se att hans målinriktade och väl genomtänkta träningsupplägg ger resultat! =)

Ett stort tack till Håkan som körde upp med oss trots att han var förkyld och inte kunde tävla själv och hjälpte oss på bästa sätt som den coach han är!

Lasse tar en tupplur i en paus

Nu är det långt till nästa tävling och vi är väldigt peppade att köra på med lite tuffare träning en period framöver....

3 kommentarer :

  1. Rolf Zetterberg4 juni 2012 kl. 14:04

    Kul läsning :)

    SvaraRadera
  2. "Väl genomtänkta träningsupplägg"
    Här har vi dem magiska orden...

    SvaraRadera