måndag 11 juni 2012

Ett steg närmare lösningen

Idag har jag vilat. Eller i alla fall så när som på en timmes besök hos min blifriskgymnast som faktiskt var jobbigare än jag hade förväntat mig! (Alltså passet var jobbigt, inte blifriskgymnasten...;-))

Under besöket i fredags fick jag en riktig genomgång av fotleder och vader. Massage av vaden (inte den sköna varianten) och stretch/vrid/uppmjukning av fotleden som blev som ny! (I alla fall mycket bättre...) Efter det fick jag hjälp med några olika övningar som jag ska göra för att få rätt på min klena högervad, instabila högerfot och rotationen i min höft.  Det var häftigt att se hur det gick framåt bara under den lilla stunden jag fick testa övningarna.

Glada streckgubbar är mina nya träningskompisar!

Idag var det äntligen dags för löpanalysen och mina första löpsteg på typ en månad! Åh vad skönt och kul att få springa lite! =) Fast först fick jag gå ganska länge på bandet under inspektion. Sen fick jag börja småjogga lite för att sen öka och springa på som vanligt. Under tiden tittade och kommenterade friskgymnasten, medan jag tittade i speglarna utan att börja försöka justera något.

Sen fick jag gå baklänges på bandet för att få bevisat att min höftled inte funkar riktigt som den ska i dagsläget. Det och att jag trampar snett inåt med tårna på min högra fot var det mest uppenbara som kom ut ur löpanalysen. Och att hållningen kunde varit bättre, särskilt när jag springer långsamt. Ju snabbare jag springer desto bättre får jag dock till löpningen precis som jag upplevt själv tidigare.

Efter analysen gick vi vidare till träningssalen och jag fick några nya övningar för att komma till rätta med mina svagheter. Den här delen var som sagt överraskande jobbig utan att vi använde några som helst vikter. Det var bara jag och mina otränade muskler mot mina invanda rörelsemönster....=) Musklerna finns där och jag kan göra rörelserna rätt om jag verkligen anstränger mig och vet hur man ska göra. Så nu har jag en jäkla massa träning framför mig för att träna upp och öva in allt det här framöver. "Sen kommer du kunna plocka tider på löpningen". Wee. Precis vad jag vill höra! =) Jag är övertygad om att det här kommer att hjälpa mig i diagonalåkningen också framöver.

Tåhävningsvariant

Jag säger det igen: Inget ont som inte har något gott med sig! =)

Fast det här betyder ju såklart inte att jag kan börja vrålspringa igen.
Det var tur att jag frågade och han definierade "en kort sväng". Allt är ju relativt! ;-)
2 km är vad jag fått tilldelat mig. (Och det gick inte att förhandla sig till tre om dan....;-))
Det är enl. min nya husgud vad jag klarar av att springa och samtidigt behålla fokus på de här nya sakerna jag ska lära mig.

Nu hoppas jag att mina hemläxor och första löprundan går alldeles lysande så jag har ett bra förhandlingsläge inför sista besöket innan semestern....;-)

3 kommentarer :

 1. Bra blogg. En nyfiken fråga. Vilken blifriskgymnast går du till? Jag provade en i Malmö när jag fick en stressfraktur i foten men kände mig inte helt övertygad... Jag fick en olustig känsla av de skjuter med storbössan. Typ, samma behandling på alla (inlägg till skorna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! =) Jag har gått till Conny Lindberg på Sydsvenska gymnastikinstitutet i Lund. Gick dit pga en strulande armbåge/axel i vintras och fick väldig bra hjälp då. Sen fick jag problem med vaden lagom till axeln blev bra och fick remiss till Universitetssjukhuset och en sjukgymnast på ortopeden. (Örjan Sundewall.) Jag kanske har haft tur men de sjukgymnaster jag stött på har verkat väldigt kunniga och engagerade. (Dock har de alla varit intresserade av och inriktade på just idrottsskador.) Du får testa någon annan nästa gång och hoppas på bättre lycka! =)

   Radera
 2. Tack för tipset! Jag ska lägga detta på minnet. Lycka till med läkandet!

  SvaraRadera