torsdag 22 mars 2012

Vår, löpning och mental träning

Det verkar som att våren kommit på allvar till Lund. Den här veckan har det varit soligt och härligt friskt vårväder. Jag älskar våren! (Bara för att jag skriver det här kommer det säkert snöa i morgon...) Det är så skönt att det börjar vara ljust längre på kvällarna. Och det är fantastiskt skönt att äntligen ha kommit igång med löpningen. Mitt löfte om mer fokus på löpning har fått önskad effekt så här långt. Hittills har jag avverkat 3,3 mil den här veckan fördelat på en Gösta-jogg i måndags morse följt av en lite snabbare och kortare runda på kvällen, ett morgonpass på 11 km i går morse innan frukost och en kvällsjogg på 12 km idag. Det är dock allt jag hunnit och orkat träna så här långt den här veckan. Illa. Gustaf har varit förkyld och jag har känt mig lite risig jag med och inte velat chansa och köra på för hårt. Nu känns allt kanon så det var förhoppningsvis rätt tänkt...

Planen är att dra ner på styrketräningen fram till Stockholm Marathon så det känns helt ok att jag inte kört någon styrka. Däremot borde jag kommit ut och kört lite skate. Det är snart bara en månad tills det är dax för "Landsjön runt" så tiden är verkligen knapp om jag ska ha något att komma med då...Coach/vallakung/rullskidspecialisten Håkan har i alla fall bytt bindningarna på mina skateskidor så nu kan jag skejta runt i mina stabila (och inte att förakta: snygga!) Alpinapjäxor.

Dagens löppass var superskönt. Det var perfekt väder och jag behövde ingen penna i munnen för att se glad ut! =) Jag försökte tänka på hållningen och på att slappna av och springa effektivt. (Jag har märkt att jag kan "dega ihop" ibland, framförallt när jag springer långsamt, och då tappa hållning och teknik. Vilket gör att det trots att jag springer långsamt inte blir lättare. Ibland kan en tempoökning få mig tillbaka på banan då.) Passet gick hyfsat och jag kände mig ganska pigg. I alla fall i början...;-) Jag började lite väl optimistiskt som vanligt med en liten svacka halvvägs som följd. Att jag aldrig lär mig. Ett par kilometer hemifrån blev jag akut nödig och siktade då in mig på att bara komma hem så snabbt och lätt som möjligt. Väl hemma hade Gustaf ockuperat duschen men han fick lämna badrummet illa kvickt efter hot. Men sammanfattningsvis var det ändå ett helt ok pass. Det var framförallt skönt att springa med lite mer energi i kroppen än jag hade i går morse när jag sprang en dryg mil innan frukost.

Även intervallpassen har lyst med sin frånvaro så här långt i veckan så i morgon lutar det åt att jag springer 4x4-intervaller i Stadsparken. Det är lite av ett favoritpass så det ser jag fram emot! =) Effektivt på alla sätt och vis. Hoppas kunna klämma in ett skatepass med fokus på teknik också imorgon.

Annars har det inte hänt så mycket på träningsfronten. I brist på träning har jag i veckan fokuserat på mental träning. ;-) Jag var inne i bokhandeln igår för att se om biografin om min namne Steve kommit ut som pocket men kom istället därifrån med "Kroppens geni" av Sverker Sörlin.

Kroppens geni av Sverker Sörlin

Jag har bara läst några sidor men för er som inte känner till boken handlar den om längdskidåkning och om vad som gjort Marit Björgen och Petter Northug snabbast i världen.

Eller lite mer poetiskt uttryckt:

"Stor, rentav gripande litteratur om kroppen, om själen, om att vara människa och vilja nå randen av sin förmåga..." 
/Jens Liljestrand, Sydsvenskan

Jag ser verkligen fram emot att läsa den!
När jag var liten läste jag jättemycket men sen har jag tappat det totalt och nu läser jag typ aldrig. Senaste raden av lästa böcker vittnar dock om vad som krävs för att få mig att läsa nuförtiden: "Born to run" och "Vad jag talar om när jag talar om löpning". =) Tips på annan läsvärd litteratur i samma genre mottages tacksamt! =)

Jag har även börjat fundera på mitt träningsupplägg fram till Vasaloppet efter att ha fått flera frågor om detta. Fick även en fråga om jag kände till var man kan få tag på färdiga träningsscheman för barmarkssäsong såväl som snösäsongen med fokus på längdskidåkning (Vasaloppet). Så om någon har några tips kring om/var man kan hitta något sådant är det bara att posta en kommentar! (Oskar Svärds program i Vasalöparen känner jag till....)

Har dock som sagt redan börjat strukturera upp ett förslag på träningsupplägg för min egen del. Knåpar på ett inlägg som kommer snart!

13 kommentarer :

 1. Läste Sörlins bok för något år sedan jag också, tokfantastisk är den!
  Lycka till med löpningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har fortfarande inte hunnit läsa så mycket men den verkar riktigt bra så här långt. =) Lycka till med träningen du med!

   Radera
 2. Den boken låter ju hur spännande som helst! Får nog göra ett besök på bokhandeln, tack för tips! :)

  SvaraRadera
 3. Ska bli intressant att se ditt träningsupplägg. Själv ska kompisen och jag fika och träna med Erik Wickström på måndag och snacka upplägg. Får se om han har något vettigt att komma med!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooh...spännande! Jag ser fram emot ett inlägg på er blogg om mötet! =)

   Radera
 4. Läste boken för några veckor sedan. Var inte alls som jag hade förväntat mig då den lyfter skidåkning till en annan dimension än att enbart handla om träning. Mycket bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter alldeles utmärkt. Blir sjukt lässugen nu....=)

   Radera
 5. Jag är precis på väg att läsa ut boken. Det är något som innebär att jag kan känna en form av sund avundsjuka emot dig.. För det här handlar visad respekt för vårt grannland och skidåkningen som fenomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha Micke! Jag har mycket kvar! Ska försöka suga på karamellen lite och inte sträckläsa den....;-)

   Radera
 6. Hej, vilken trevlig blogg du har. Satsar själv mot Vasaloppet 2013 målet är ca 5 timmar beroende på föret. Lycka till med träningen, kanske surfar in här igen någon gång. Blev sugen att läsa boken jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Lycka till med din satsning och hoppas du hittar hit igen! =)

   Radera
 7. Hej! Tack för boktipset, jag köpte den igår och har hunnit läsa några sidor...kul med läsning om skidåkning. Jag följer din blogg och vill bara säga att du är väldigt inspirerande! Jag har börjat Pisa mig själv hårdare efter att jag börjat följa dig, vilket känns jättekul :) har åkt två Vasalopp i år nu och har redan börjat satsa för nästa år! Körde ett pass rullskidor idag på fm och känner att jag ska uppgradera mig till denna säsong, köpte den billigaste modellen för två år sedan då jag inte visste om jag skulle gilla det. Jag är därför lite nyfiken på vad du har för skidor för klassisk åkning och har du prövat olika sorger? Vore kul att höra dina tankar om olika rullskidor! Hoppas du har en härlig söndag,
  Monika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Monika! Jättekul att höra! =) Jag tog fasta på din kommentar och har äntligen fått upp ett inlägg om rullskidutrustning som jag länge tänkt skriva.

   http://fiajobs.blogspot.se/2012/03/kopa-rullskidor.html

   Radera