onsdag 28 mars 2012

Operation Quick-Fix

Eller: hur jag ska bli en så bra löpare som möjligt på 2 månader...

Mål: 
Stockholm Marathon 2 juni

Hit ska jag förhoppningvis!
(Pressbild från www.stockholmmarathon.se)

Prestationsmål: 
Det är helt hopplöst för mig att sätta några tidsmål nu med tanke på min sparsamma träningsmängd när det gäller löpning. Grundmålet är att överhuvudtaget orka springa 42 km och att kunna lägga upp loppet på ett bra sätt. Skulle det gå i hyfsat tempo är det en bonus. Skulle jag kunna hålla mig i närheten av femminuters-tempo är jag i himmelriket!
 ;-)

Egentligt mål: 
Att springa mer, längre, snabbare och bättre än någonsin och därmed förhoppningsvis även bli en bättre skidåkare...=)

Delmål:
14 april Heleneholms halvmarathon 21 km
5 maj Lundaloppet 10 km
15 maj Blodomloppet (Malmö) 10 km?
22 maj St Hans Extreme (Lund) 10 km 

Delmålen kommer fungera som motivationshöjare och tuffa träningspass. Dessutom ger de tävlingsrutin och möjlighet att bättre uppskatta rimlig tid att satsa på till Stockholm Marathon.

Status: 
Okänd. Mycket intervallträning inför Vasaloppet borde ha förbättrat konditionen. Styrketräningen har byggt upp ben- och bålstyrka. Men för få långpass och bristfällig löpträning på det stora hela gör det svårt att uppskatta utvecklingsmöjligheten på kort sikt.

Springer en mil på:
I tävlingstempo idag oklart. Bästa (enda) officiella tid: 47 min Lundaloppet 2011

Antal mil i benen: 
18 mil senaste 90 dagarna

Svaghet: 
Brist på uthållighetsträning och löpträning överhuvudtaget 

Styrka: 
God grundform som förhoppningsvis är på uppåtgående.

Plan:
Att på kort sikt förbättra konditionen med ganska mycket intervallträning kompletterat med uthållighetsträning i form av fler längre distanspass.

Löppass att köra framöver:
- Banlöpning med Björnstorps IF på torsdagar med start imorgon, den 29 mars - 1 gång i veckan 
- Intervallpass 4x4 + andra varianter? - 1-2 ggr i veckan 
- Morgonjogg innan frukost 10 - 15 km  - 1 gång i veckan
- Distanspass 13-18 km - 1 gång i veckan
- Snabbdistans 5 - 8 km - 1 gång i veckan
- Lång distans 18 - 30 km - 4 tillfällen fram till Sthlm Marathon
- Tävlingar - 4 st fram till Sthlm Marathon

Jag läste någonstans att man bör ha sprungit minst 4 pass som varar 2-3 timmar innan man springer ett maraton och att sista långpasset inte bör ligga närmare än 2 veckor innan själva loppet.

Utöver detta ska jag ju hinna med ett par rullskidpass i veckan och nått gympass då och då för att försöka upprätthålla styrkan jag byggt upp någorlunda. Det ska bli spännande att se vad jag egentligen orkar och hinner med av ovanstående...=) Planen är att försöka lyssna på kroppen och köra på när det känns bra och ta det lite lugnare annars. Vissa veckor blir mängden viktigast, andra intensiteten.

Jag är väldigt peppad att köra på lite hårdare ett tag nu efter Vasalopps-koman. =)

Operation Quick-Fix 2012 är officiellt igång!

(Jag är redan efter schemat den här veckan men avverkade i alla fall ett 16 km långt löppass igår kväll och ser fram emot banlöpningspremiären i morgon! =))

Mäktigt!
(Pressbild från www.stockholmmarathon.se)

6 kommentarer :

 1. Du lär vara väldigt lyhörd mot kroppen nu i börjar... Oerhört lätt o dra på för hårt med löpning efter skidsäsongen.

  Du är i bra form och orkar springa men benen är inte vana vid löpning.

  Lyssna!

  Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lite "negativ pepp" Linus. Det kan nog behövas! =) Jag inser att jag inte kommer att kunna köra alla pass jag vill men tror/hoppas att jag kan känna vad kroppen tål och anpassa mängden och intensiteten efter det efterhand.

   Jag tog det faktiskt lite extra lugnt på banlöpningen efter era förmaningar så de var nog befogade....=)

   Radera
 2. Jädrar... Det var ett ambitiöst schema. Säger som Linus här ovanför - akta så du inte går ut för hårt och drar på dig skador. Är du inte jättevan vid att löpträna så kan det vara vanskligt att dra på med så mkt mängd och kvalitet på en gång. Det finns ju nån slags "regel" om att man inte ska öka den totala distansen mer än typ 5-10 procent per vecka.

  Ett klassiskt recept är ju annars 1 fartpass + 1 backpass + 1 långdistans i veckan, plus evt fler distanspass om du har möjlighet. Men backe för styrkan, fart för tja, farten och långpass för att det trots allt är 42k du ska springa i juni. Det är nyckelpassen.

  Men som sagt, allt beror ju på hur mkt du löptränat historiskt och kanske ffa under senaste året. Det är lätt att luras av att grundkonditionen är superbra mtp all skidåkning, men leder och senor är inte löpanpassade ännu och kan protestera vilt.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen Therese! Som jag skrev till Linus tog jag det lite extra lugnt igår på banlöpningspremiären....=) Fast min plan är fortfarande att köra lite mer intervaller än vad som verkar vara "brukligt" inför maratonlopp. (Kommer dock varva löpintervallträningen med intervaller även på rullskidor och ev. crosstrainer så det inte sliter för mycket.) Jag ser det som ett litet experiment eftersom jag tycker att intervallträningen gav mig mycket på skidorna.

  SvaraRadera
 4. Hej Fia!
  Tack för en rolig och inspirerande blogg :) Lite sent men vill du hänga med på långpass så är vi ett gäng som kör runt Häckeberga imorgon https://www.facebook.com/events/261110740640049/

  Lycka till med träningen!

  Louise

  SvaraRadera
 5. Vi i Nacka-Värmdö SK brukar ju stå som funktionärer vid varvning och strax före mål. I korsningen Sturegatan/Lidingövägen/Valhallavägen. Om jag känner igen dig ska jag ropa ett "heja heja" !!!
  Lycka till!!!

  SvaraRadera