torsdag 8 mars 2012

Skidsäsongen 2012 - en summering

Innan jag lämnar skidåkningen på snö bakom mig för den här gången tänkte jag försöka mig på att göra en liten summering och sammanfattning av skidsäsongen. Om inte annat för att få lite slutsatser och lärdomar på pränt att kunna gå tillbaka till vid behov.

Det känns faktiskt lite konstigt att skidåkningen redan är förbi. Men om man ska ta fasta på uttrycket "man ska sluta när det är som roligast" så är ju allt helt i sin ordning! =)

Det blev ganska lite träning på snö i år. En stor del av milen och timmarna på snö kördes under en och samma vecka i Bruksvallarna. Inte optimalt precis.

Träning på skidor från 1 december 2011 fram till Vasaloppet 2012:
51 mil klassisk skidåkning (varav 23 under lägret i Orsa/Bruksvallarna)
24 mil klassiskt på rullskidor

Men jag börjar från början:

Ski Team Skåne och bloggen
I början på sommaren när "Ski Team Skåne" var ett faktum var träningsmotivationen på topp. Jag kände mig redo för en ny fas i mitt träningsliv och en ökad träningsdos. Sommaren är en bra tid på året att öka på träningen; antalet ljusa timmar är många och energin sprudlar! Det var även i den här vevan som bloggen uppstod som ett led i att bli mer seriös med träningen.

Skate
Under sommaren började jag försöka lära mig åka skate på rullskidorna. Det blev ett kul och nyttigt komplement till den klassiska rullskidåkningen och gjorde det lättare att träna mer. Jag är fortfarande en sopa på skate men det har bidragit till att jag har fått bättre balans och känner mig mycket säkrare på klassiska skidor.

Tröga hjul
I mitten av juli körde jag mina första pass med trögare hjul på rullskidorna. Då bara bak. I oktober började jag köra de flesta passen på 3:or både fram och bak. Det påverkade tekniken positivt (framförallt stakningen) och jag blev starkare. De tröga hjulen kvalade in som årets bästa köp!

Rullskidläger och långpass
Sommarens rullskidläger i Ulricehamn var riktigt roligt. Det är alltid kul att träffa andra likasinnade och läger är en bra och rolig möjlighet till mängdträning. Långpassen som vi kört på helgerna med klubben har också varit givande även om vi inte lyckades vara med på riktigt så många som vi borde. Dock körde jag och Gustaf ett antal egna långpass på tröga hjul i höstas som var extremt nyttiga och bra pannbensträning. 

För mycket tävlingar
Under sommaren körde vi många tävlingar på rullskidor. För många. I slutet på rullskidsäsongen på de sista tävlingarna kände jag mig avtrubbad och hade tappat sugen lite. I samband med sista tävlingen var jag förkyld och inte alls i form. Det hade blivit för mycket tävlingar och planlös träning. Jag tyckte att jag tränat ganska mycket men upplevde att jag ändå stod stilla på stället och stampade.

Intervaller
Ett gymkort blev vändningen. Under hösten började jag och Gustaf träna på samma gym och det blev ett riktigt lyft och en nytändning för träningen. SkiErg och crosstrainer blev våra nya kompisar och intervallträning vår nya melodi. Har man lite tid att träna tror jag stenhårt på att köra mer intervaller. Effektivt till tusen och man ser snabbt resultat. Dock sliter passen ganska mycket och kräver vila och återhämtning om man tränar mycket annat också.

Styrketräning
Ytterligare ett nytt inlägg i träningen var styrketräning. Tidigare hade jag inte kört någon specifik stryrketräning alls men nu började jag träna styrka tillsammans med Gustaf på gymmet. Jag har relativt lätt att bygga muskler och har blivit ganska stark av all rullskidåkning på tröga hjul och tänkte att jag nog inte behövde specifik styrketräning. I samband med att jag trappade upp träningen tänkte jag om och det var riktigt roligt att hänga på gymmet igen! Tänkvärt var dock att jag nog var lite väl snabb att gå över till att köra maxstyrka. Egentligen borde jag nog kört mer uthållighet i början för att vänja kroppen. Men det gav i alla fall snabbt resultat! (Men jag tror att min strulande axel och armbåge delvis har att göra med att jag gick ut lite för hårt.)

Tidig snöträning
Första passet på snö för säsongen var i skidtunneln i Torsby i oktober tillsammans med teamet. Det var strålande sol utomhus och härligt höstväder och vi varierade rullskidåkning på den fina rullskidbanan med att grotta runt i tunneln. Jag fokuserade på teknik och inte mängd och körde mycket diagonalåkning. Det var kanon att komma på snö så tidigt på säsongen. Startsträckan blev betydligt kortare nästa gång vi såg snö.

I mitten på december var vi på läger i Långberget med klubben. Mattias Svahn var med och höll i teknikträning. Det var väldigt lärorikt och roligt och även här fokuserade jag på teknik och balans och inte på att ligga och nöta mil.

Tävlingar
Det var ganska nervöst att åka iväg på säsongens första tävling, Jizerska i Tjeckien, med så lite snöträning i bagaget. Men vi såg det som en erfarenhet och en möjlighet att träna under bra förhållande. Tjosan vad det sket sig med det sistnämnda. Men en nyttig erfarenhet blev det i alla fall! =) Och vetskapen om att vi skulle köra loppet sporrade mig att träna mer på diagonalåkning innan. Nästa tävling blev betydligt mer angenäm. Marcialonga i Italien är det lopp som många betraktar som det roligaste och finaste i SkiClassics och det kan man verkligen förstå! Fantastisk på alla sätt och vis. Ett bättre sätt att fira sin 30-årsdag på kan jag inte tänka mig!

Sista lägret innan Vasaloppet
Några veckor senare var vi på läger i Bruksvallarna. I samband med resan upp passade vi på att åka Orsa Ski Maraton. Jag hade en riktig svacka och loppet blev en mardröm. Trots allt fyllde det en extremt viktig funktion;  det fick mig att inse hur mycket som sitter i huvudet och hur viktigt det är med en positiv inställning och en glädje till det man gör. Precis vad jag behövde bli påmind om ett par veckor innan Tjejvasan och Vasaloppet. Lägret i Bruksvallarna efterföljande vecka var kanon på alla sätt och vis och låg helt rätt i tiden. Jag tror att jag delvis har det här lägret att tacka för min formtopp under Vasaloppsveckan.

Tjejvasan och Vasaloppet
Tjejvasan var min sista möjlighet att seeda upp mig i Vasaloppet och jag hade bestämt mig för att satsa allt jag hade för att klara det. Just där och då kändes Tjejvasan viktigare än Vasaloppet. Skulle Tjejvasan gå vägen minskade pressen på Vasaloppet och skulle det skita sig hade jag i alla fall en chans till. Ganska skön utgångspunkt!

Jag såg fram emot ett kort och snabbt lopp och kämpade mig i mål 8 sekunder från seedningsgränsen (fast det visste jag ju inte då) och hamnade i startled 3. Jag hade varit nöjd med att hamna i fyran men kunde ju inte klaga! =) Det kändes skönt att veta att jag var given en plats i startled 3 även Vasaloppet 2013 oavsett resultat i årets lopp. Under veckan efter Tjejvasan tog jag det lugnt och tog fasta på tipset som Jenny Hansson gav om att man ska känna sig sugen på att åka skidor innan Vasaloppet. Och jag var verkligen sugen! Vädret var kanon, jag kände mig stark och i bra form och Vasaloppet gick över förväntan. Det kändes riktigt skönt att få ett bra avslut på skidsäsongen! =)


SUMMERING

Träning som jag tror på:
intervallträning  (tex. tabataintervaller på SkiErg/rullskidor eller 4x4 intervaller på crosstrainer)
maxstyrka
långpass och backintervaller på rullskidor med tröga hjul

Bra saker under säsongen:
Ett tidigt första läger på snö i oktober i tunneln i Torsby - kortade ner startsträckan att komma igång
Lägret i december i Långberget - mycket fokus på teknik
Tävlingarna som vi körde - Jizerska, Marcialonga och Orsa Ski Maraton. Väldigt olika typer av lopp som gav bra träning och tävlingsrutin och fungerade som roliga träningsmål.
Lägret i Bruksvallarna - mängdträning i tuff terräng. Låg perfekt i tiden. Vill jag inte missa nästa år!
Gymkort  - gjorde det lättare att hålla igång när vädret var kasst. 

Sämre saker under säsongen
Planlös träning under sommaren - för lite intervallträning
För många rullskidtävlingar utan rangordning i viktighet - gick ut över träningen
För lite träning på snö av naturliga anledningar

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar