tisdag 20 december 2011

Långpass på rullskidor - på snö!

Lagom till vi fått på oss alla grejjer och gick ut i söndags började det regna. Inom ett par minuter var pjäxorna genomblöta. (I alla fall vänster eftersom jag inte har någon stänkskärm på vänster rullskida...) Men det var bara att bita ihop och gilla läget. Minst tre timmar var planen. Jag körde på 3:or och Gustaf på 4:or. På Hardebergabanan, på vägen ut mot Södra Sandby och Torna Hällestad, mötte vi Lennart från klubben och ett antal andra okända rullskidåkare. Lite slask sätter inte stopp för desperata skånska skidåkare inte!

Vänsterpjäxan blev verkligen sjukt tung och klumpig när man skulle försöka diagonala och åka med frånskjut. Fast det fick ju funka. Annars kändes det helt ok. I Torna Hällestad festade vi till det och delade på en snickers. Sen tog vi oss an den långa backen upp och motvinden till Dalby. Efter Södra Sandby, på väg hemåt igen, upplevde vi den mest surrealistiska rullskidåkningen någonsin. Snön vräkte ner! Jag försökte tänka mig bort till skidåkning på snö, utan hjul, men plaskandet från det slush puppie-liknande underlaget och det dåliga stavfästet gjorde det svårt att bortse från faktumet att det var rullskidor i snöslask vi utövade.

Fast det är ju inte värre än att stå och dra i en SkiErg i FYRA TIMMAR, som jag råkar veta att en viss Niclas Hammar från Team Skidforum roade sig med igår...;-) Tre timmars rullskidåkning i snöväder ter sig ju snarare som en barnlek i jämförelse...

Tanken är att den här veckan ska vara en hyfsat tuff vecka. I går körde vi ett ganska kort och effektivt gympass. Först benstyrka och sen intervaller på SkiErg. 4x4. Kände redan på uppvärmningen att det skulle bli väldigt jobbigt men jag genomförde passet så gott jag kunde. Och riktigt jobbigt blev det.

Idag skulle Gustaf hålla i klubbens stavlöpningspass på St. Hans. Hade det inte varit för att han skulle dit hade jag aldrig kommit loss och kommit dit. Men det blev ett riktigt bra pass. Hur ofta ångrar man ett träningspass?

Bild från ett stavlöpningspass tidigare i höst
Foto: Lars Johansson

Foto: Lars Johansson

Passet kallas visserligen "stavlöpning" men det brukar innehålla en hel del styrkeövningar av olika slag också. Idag avslutade vi, efter att ha kört en massa stavlöpningsintervaller av olika slag, med styrka på högsta punkten. Först utfallshopp och sen upphopp varvat med två armhävningar en sablans massa gånger. De sista tog man sig knappt upp från armhävningen och var glad om man lyckades lätta från marken i upphoppet.

Helvetiskt jobbigt.
Underbart härligt efteråt!

3 kommentarer :

 1. Det går ju att köpa lösa stänkskydd, i alla fall har jag gjort det till elpex. (Jag har för mig att jag läst att du åker på team - som även jag föredrar.) Kan inte Håkan sponsra dig med nya?
  (Annars får du väl köpa skidskoöverdrag eller göra som jag, köpa billiga cykelskoöverdrag på biltema, eftersom jag inte hittar mina riktiga skidskoöverdrag i röran. Till mina 42-or passade storlek 44-45.)

  SvaraRadera
 2. Hej Lasse! Trodde först att det var Lasse från Björnstorp men blev konfunderad när du skrev att du körde på Elpex. Och sen såg jag att det minsann var en Nacka Värmdö-åkare som hittat hit! Kul! =)

  Stämmer alldeles utmärkt att jag kör på team. Supernöjd med dem. Men jag borde ha fixat nya stänkskärmar. På mina nya skidor har jag ju men två har gått sönder på de gamla som jag har 3:or på. Har glömt bort det men fick ett blött påminnande nu....=) Billiga skoöverdrag var ett bra tips. Ett annat alternativ är att skippa slaskåkning och bara ta fram 3:orna på fina, soliga dagar....;-)

  SvaraRadera
 3. Jag känner bara Håkan av er Björnstorpare...

  Jag tog med en "ren" skatepjäxa för att kolla storlek på Biltema. Sedan fick man klippa en extra hål för främre pinnen på pjäxan.

  God Jul o lycka till med skidsatsningen!

  (Själv är jag bara en tjock liten gubbe som ska försöka börja träna lite igen och åka "bra" i Vasaloppet 2013, då jag fyller 50! Så jag ska börja träna mer och dra ner lite på engagemanget i klubben och runt Värmdölopp/Värmdörullen samt fåniga kommentarer på skidforum.se . D.v.s. jag borde inte sitta framför datorn nu heller, utan antingen slå in ungarnas julklappar eller sticka ut och åka rullskidor...)

  SvaraRadera